Tarihi bir gün!

0
sundance
Dün (22 Mart 2004 günü), Türkiye´nin önde gelen gazetelerinden Milliyet´te tam sayfa Linux International´ın ilanı yayınlandı.

MS´a yakınlığı ile bilinen Doğan Grubu´nun önde gelen gazetesi olan Milliyet´te yayınlanan bu ilanda ´Linux ve Açık Yazılımlar´ kullanımının neden daha güvenilir, daha geliştirmeye açık ve daha ucuz olduğu anlatılıyor. Dahası, ´Siz isterseniz bunu devrim diye adlandırın, biz basitçe özgürlük diyoruz´ ibaresi geçiyordu. İlanı veren ise Linux International adına http://www.acikyazilim-turkiye.org

Çerçeveletip duvrarıma asmayı düşünüyorum, sanırım taşlar yerinden oynuyor.

Görüşler

0
gismo
Tarayıp buraya koyma şansınız var mı?
0
sundance
Valla tam sayfa olduğundan (ve elimin altında bir scanner olmadığından) taratmak biraz zor olacak ama bakalım
0
korhan
Bakalım ne kadar sürecek, yeter ki hemen her gazetede böyle haberler çıksa...
0
conan
Guvenilir, Gelistirmeye daha acik cok dogru.

Daha ucuz? Bilemiyorum :)

Bu soylevler insanlarda beklentilere yol aciyor. Herseyin bedavaya ya da bir ekmek fiyatina hallolacagi beklentisiyle yola cikan yonetici takimi Linux'un de bir fiyatinin olmasini kesinlikle garip karsiliyorlar. Sonra da avantajlarini bir kenara atip ohoo hani bedavaydi, hani ucuzdu diye hayal kirikligina ugruyorlar.

Bence ozellikle buyuk olcekteki sirketler icin Linux'un de bir fiyatinin oldugunu, belki lisans ucretinin olmadigini/az oldugunu ama kesinlikle bir destek ucreti olacagini insanlara daha iyi anlatilmasi gerektigini dusunuyorum.

Ucretin olmasi iyi mi? Kotu mu? Buna ben karar veremem. Ama sirketin gider kisminda bir masraf olacagi kesin. Dolayisiyla artik Linux bedavadir olayini birakalim. Insanlarda inanilmaz ters tepkilere yolaciyor. Linux'un onunun acilmasi icin belki de en buyuk gem bu Linux bedavadir olayi bence.
0
sundance
Biliyosun orda kastedilen daha çok toplam sahipolma maliyeti. Ama ben de katılıyorum sözkonusu beleş düşüncesinin yerleşmesi hem yapılan işin değerini azaltmak hem de ulan beleş değil mi bu yazılım, yazılımı yazan adamlar para istemiyor, siz sadece üzerinde değişiklik yapıp eşek yükü ile para istiyorsunuz düşüncesini körüklemekte.Biraz daha iyi niyetliler arasında bile yaw, nasıl olsa yazılıma para vermedik, şimdi bunu gerekli şekilde kendimize göre değiştiririz, nasıl olsa atla deve değil ki şeklindeki aslında doğru bir düşünce tarzının (atla deve değil ki, yeteri kadar zaman ve emek harcarsan tabi değiştiririrsin) tamamen pintilikten dolayı yanlış uygulaması (aslında o zaman ve emeği harcamak planlarında zaten yoktur, idare edelim, günü kurtaralım mantığında edilmiş bir laftır bu) ile bütün organizasyonun patlatılması anlamına gelmektedir. Ondan sonra ne olur ? Abi bu GNU/Linux mevzuu ile iş yapılmıyor, bak Kamil abilere nasıl patladılar...
0
aRda_
LKD etkinliklerinde standda iken ziyaretcilere GNU/Linux'un "bedava" oldugunu anlatirken cok sasiriyorlar.Ve cok zaman "ee peki siz burada napiyorsunuz" diye sarkinlik sorulari geliyordu...

Ayrica R.Stallman'in dedigi uzere, "free bedava anlaminda degil ozgur anlamindadir"
Bunu insanlara GNU/Linux'u tanitirken ayrica altini cizerek anlatmak gerekiyor galiba ;)
0
skoylu
Linux bedavadır. Hemde sonuna kadar. Heleki GNU/Linux ise her daim öyledir. Bir tırtıklı kuruş kadar bile fiyatı yoktur.

Ama, TCO gibi şeyleri hesaplarken bir şeyi elde etmek için harcanan her türlü şey kaale alınır. Şimdi aşevindeki yemek bedavamı? En azından oraya gitmek için zaman harcayıp ayakkabı eskitiyorsunuz. Bu açıdan bakınca da hiç bir şey bedava değildir, o kadar ki nefes almak bile belli bir maliyete sahiptir.

Bu yüzden hiç kimse çıkıp o bedava bu değil vs. demesin. Destek vs. mevzularını geçin, kurarken aletinizin yakacağı elektrik ve CD okuyucunuzun belli MTBF'ini eksiltmenin maliyeti bile bir masraf kalemdir.

Ama böyle hesaplamaya çıkarsanız bedava denen kelimeyi sözlükten silmeniz gerekir. Evet, al kardeşim işte sana sistem. Adres budur: ftp://... git kur kullan ne yaparsan yap.. Eee, destek mestek diyorsan o senin sorunun. Windows satın alınca destek de satın alıyormusun buna bir bak, desteğe ödeyeceğin para ayrı bir kalemdir, elektriğe ödeyeceğin vs. ayrı kalem denir arkadaşlara..

Ama Linux'un önemi bedava olması değil, özgür olmasıdır. Özgürlük dağa taşa adı yazılması gereken bir olgudur ve de parayla ölçülemez. Çanakkale'den geçerken göreceğiniz Dur Yolcu ibaresi gibi mesela..

0
conan
Benim icin Linux bedavadir diyebilirim. Ama yillik server basina 2000$ 24/7 support odeyecek patronum icin Linux bedavadir diyemiyorum. RedHat istedigi kadar isletim sistemini bedava versin, destek icin bu meblaglari odeyeceksen ben teknik eleman olarak teknik olan/olmayan patronumu Linux bedavadir diye ikna edemem. Patronlar icin Linux'un ozgur olmasi da pek bir sey ifade etmiyor ne yazik ki. Kulturun icine dahil olmasi belirli bir zaman aliyor. Kultur degisikligi/adaptasyonu Teknolojik degisim/adaptasyon kadar hizli olamiyor. Bir patronun oncelikle fiyat/saglamlik oraninda karar kilmasi gerekiyor. Benim belirtmek istedigim de bugun linux bedavadir diye bu fiyat/saglamlik oraninin fiyat kismini gereginden fazla vurgulayan pazarlama teknigi ters tepebiliyor. Ozellikle karar mekanizmalari Linux bedavadir cok ucuzdur reklamlarini sindirmis olarak pazarlik masasina oturdugunda beklentileri cok dusuk rakamlarda iken demin yukarida verdigim rakamlari karsisinda bulunca hafif hayal kirikligina ugramis oluyorlar. Bu esnada yalan olmasina ragmen, diger sirketler "Hani Linux bedavaydi, aha iste degil" seklinde yaklasimlarla Linux yayilimina darbe vurmak istiyorlar ve de basarili oluyorlar da. Butun olay beklenti ve gercek.
Beklenti: Linux bedava, internetten indiririm kurarim.
Gercek: Her hizmetin bir maliyeti ve fiyati var. Eger Linux'u saglayan sirketlerden bir hizmet bekliyorsan, Linux icin bir gider ayirman sart. Bu gider diger isletim sistemleri maliyetlerinden daha dusuktur/yuksektir. Bunu objektif pazar arastirma sirketleri ancak belirleyebilir. (haaaa, objektif pazar arastirma sirketi var mi onu da ben bilemem :) Benim istegim ozellikle Linux bedavadir beklentisini reklama dokmemek. Onun disinda ben kisisel olarak daha iyi calisan bir sisteme butcem elverdigi surece kucak acarim. ;)
0
conan
ama butun paragraflarimi yedi :( ne guzel de ayarlamistim.
0
loker
GNU/Linux bedavadır, çünkü kullanırken harcanmasını talep edebileceğin herhangi bir emek dışında hiçbir şeye bedel ödemezsin. Yani birisi düşündü, üretti ve şimdi kullanımına sunuyor, iyi etmiş diye henüz hiç kullanmamışken bir meblağ ödeyerek hizmetine almazsın. Lisans ücreti denen artı değer tamamen dışlanmıştır. Anlamsız artı değerlere yüzlerce amerikan doları akıtmadan bir sistem sahibi olmak için bir de tek düğmeye basınca onun çalışmasını bekleyecek insanların oluşturduğu profil bence özgürden falan da anlamaz.

Destek hizmeti dediğin şey emektir, emek bedava diyen de yok zaten. İkisini ayıramayan patronlar zaten bence gnu/linux pazarlaması ya da bilişim camiasının tartışmalarından ziyade sosyolojik bir travma... Bunların da MS'i de 'bedavaya bulabildikleri sürece' linux denemeleri bence zaten bir mucizedir, mucizenin şartlarını tartışırken ne kadar gerçekçi olabiliriz bilemiyorum.

Tabii ki 'linux beleşmiş' mantığı oluşturmaya yardım edecek tüm söylemlerden kurtulmalıyız, ama zaten camia içinde olayın felsefesini önemseyen herkes bedava yerine özgür kelimesine vurgu yapıyor. Sonuçta Free Speech, not Free Beer sloganı herkes tarafından öğrenilmiş durumda... E bu çabanın üzerine ne eklenmesi gerektiğini ben anlayamadım. İnsanlara 'aman dikkat edin aslında hala para ödeyeceksiniz' hiç ödemeden de kullanabilirler. Yani özgür yazılım mantığının tanıtımı böyle olamaz. Evet dört başı mamur bir sunucu kurmak için linux bulmak yetmiyor, para harcayıp destek alacaksın. Ama ona bakarsan araba almak da sürmek için yetmiyor, ehliyet de alacaksın. Ehliyet kursu, harç masrafı, damga pulu gibi masrafları araba fiyatına dahil edip 'galeri bu araba için 5 milyar istiyor ama aslında 5 milyar 550 milyona mal olacak' diye düşünen varsa ben onunla mümkün olduğunca karşılaşmayayım zaten.

Photoshop'a para ödeyince grafiker olunmuyor sonuçta o tip karşılaştırmalara girmeye hiç gerek yok. İşini bilen bir grafiker Gimp'in başına oturunca da işini görüyor (denedim) sadece klavye kısa yollarını photoshop'takilerle aynı şekilde ayarlamazsan (ki sağolsun gtk, yağdan kıl çeker gibi ayarlayabiliyorsun) 2 saatte bitireceği işi 3 saatte bitiriyor. Bu şekilde çalışmayan adam grafiker değil photoshop zenaatkarıdır(!) onlar bence tartışma konusu olmasın yoksa kahve geyiklerine gidip ne olacak bu memleketin hali diye çıkarız...
0
sametc
vayybee millliyet bir haftada değişmiş gecen gunlerde ekonomi sayfalarında(internet sayfası) linux'un firma olduğundan bahsediyorlardı..

evet diyorlarki: microsofta alternatif olarak kurulan linux firması......

bunu gorunce dumura uğradım .

eger haberi yazan kişiyi veya grubun mailini oğrenseydim 10 satır kufur ederdim..
gazetelerin cehaletliği toplumun cehaletliğini ateşler o yuzden yani.
0
aRda_
Ne alaka ?
O yaziyi yazan gazeteci beyninin bir bolumu calismadigi belli...
Ilani veren ise bir firma...Ilani o gazeteci (veya ayni departman) verse hadi neyse...
0
sametc
!! pek bir şey anlamadım sanırım.

ben bir hafta onceki yazıdan bahsediyorum ve diyorumki: o haber i yazan kişiye kufur edicektim.... vs

ilanı veren firmaya değiil o yazıyı gazeteci yazmıştır kesin(bir hafta onceki yazıdan bahsediyorum) cunku linux bilen biri gelip linuxa firma demez herhalde :)
0
aRda_
"vayybee millliyet bir haftada değişmiş gecen gunlerde ekonomi sayfalarında(internet sayfası) linux'un firma olduğundan bahsediyorlardı.." Yukaridaki cevabim bu cumleye idi.
0
tongucyumruk
Sözkonusu ilan bugü de hürriyet gazetesinde çıktı.

Hazır aklıma gelmişken ikinci bir yorum yazmayayım. Keşke GNU/Linux deselermiş...
0
FZ
Burayı takip eden ve yıllarca Babıali ve başka yerlerde çalışmış bir gazeteci dostumla geçenlerde Internet üzerinden yazışırken bana dedi ki: ``Bence taşların yerinden oynadığı falan yok. Parayı bastırır reklamı verirsin. Söz konusu ilanın/reklamın mevcut kapitalist basın sistemi ile hiçbir uyumsuzluğu, tutarsızlığı söz konusu değil. Herhangi bir gazetenin maddi karşılığını aldığı sürece söz konusu reklamı yayınlamaması zaten düşünülemez.´´
0
sundance
Burada taşların yerinden oynaması direkt olarak IBM Novel vs değil Linux Internationalın Türkiye´de tam sayfa bir ilan verip siz isterseniz devrim diyin, biz kısaca özgürlük diyoruz demesi.



Yoksa parasını verince tabi ilan yayınlanır bunun tersini düşünmek saçma olurdu. Ben koskocaman tam sayfa ilan verecem, Doğan Grup da Yok kardeşim sen Micros~1un başına bela oldun yayınlamam diyecek :) Yok tabi böyle bir saçmalık. Böyle bir algıya sebep verdiğim için üzgünüm.
0
demolish
Taşların yerinden oynayıp oynamadığını bilemiyorum ama millet yediği kazığın büyüklüğünün farkına varıyor gibi...

Bilgisayar, kullandığımız en kalitesiz ürün

http://www.vatanim.com.tr/cat/haber_detay.asp?Newsid=25030&Categoryid=4&wid=76&aid=0

Metin Münir - Vatan Gazetesi

Bilgisayarlarda da bu derecede olmasa bile bir kalite sorunu yaşıyoruz. Esrarengiz bir biçimde yavaşlıyorlar ve etkin ömürleri kısa. Alalı 20 ay olmadı, dizüstü bilgisayarım ikinci veya üçüncü defa tamire gitti. Ekran kaput, anladığım kadar ile. Tamiri için bilgisayarın alış fiyatının üçte biri kadar para ödemek gerekebilir. Bu kadar yaygın kullanım ile bu kadar kalitesizliğin yan yana yaşaması, sanıyorum dünya teknoloji tarihinde bir ilk.

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Securing Linux Version 2

sundance

Securing & Optimizing Linux: RedHat Edition (Redhat Bible) V2 çıktı...

OpenDocs Publishing`in en yeni kitabı olan V2, RedHat 7.1`i de kapsamakta ve 'çok güvenli değil' diye bir çok Linux admini tarafından burun kıvrılan RedHat`ı sıfırdan, maksimum güvenlikte kurmak ve yönetmek için eşsiz bir kaynak sunuyor.

EvilEntity Linux 0.25DR İncelemesi

anonim

LinuxTurkey masaüstünün lider dağıtımı olma iddiasında, asi ve değişik bir dağıtım olan EvilEntity Linux´un ilk Türkçe incelemesini yapmış.

Bu yazıda kelimenin tam anlamıyla garip bir dağıtım olan EvilEntity Linux (EEL) u inceleyeceğim. Öncelikle EEL nin felsefesinden bahsetmek istiyorum. EEL Windows ile ilgili herşeye gıcık olan ve Windows´suz da harika bir masaüstü olabileceğini kanıtlamaya çalışan bir dağıtım. Evet, buraya kadar herşey normal görünüyor ancak EEL Gnome ve Kde´yi Windows´u taklit etmeye çalışmakla suçluyor ve bu yüzden onlara yer vermiyor. Hatta çok bilinen hiçbir pencere yöneticisine yer vermiyor.

Mono + Knoppix = Monoppix !

demolish

Monoppix, Knoppix tabanlı bir çalışan cd dağıtımı. Adından da anlaşılacağı üzere Mono teknolojisini tanıtmak ve yaymak için oluşturulmuş. Mono, .Net teknolojisinin sadece framework kısmının özgür alternatifi ve daha fazlası. Cd içerisinde:
Mono runtime environment,complier and class libraries.
Mono enabled IDE.
ASP.NET web server.
MySQL DB.
ve Mono ile ilgili dokümanlar mevcut.

Linux International Başkanı Türkiye´de

polat

Bilgisayar işletim sistemi Windows’a alternatif olarak geliştirilen LINUX yazılımının uluslararası tanıtımını yapan sivil toplum örgütü niteliğindeki LINUX International’ın Başkanı Jon Maddog Hall, “Türkiye‘nin bilgisayar teknolojilerinde ihracat yapabilecek bir konuma gelmesini istiyorum” dedi.
Kaynak:www.ntvmsnbc.com

Linux for Playstation I & II, bu sefer tamamı bedava ve açık!

larweda

Sony'nin Linux`lu Playstation II kutusunu çıkaracağını duyurmasının ardından PS üzerinde Linux çalıştırabilmek için sabırsızlıkla bekleyenler için bu sefer tamamı açık kodlu olan ve bedava olan bir alternatif var: Çek bir firma olan Blokman Trading`in Runix'i. Playstation 1 için 2.4 Linux çekirdeğinin alfa sürümünü piyasaya süren Blokman Trading, temmuz ayında çekirdeğin beta sürümünü, ekim ayında da kararlı bir sürümünü çıkaracağını duyurdu. Playstation II için de bir çekirdek yazıldığı söyleniyor, ancak PS2 için verilen bir tarih yok.
Sony, Linux for Playstation II`den sadece 1000 adet üreteceğini ve sadece Japon pazarında piyasaya süreceğini duyurmuştu.