Samba Geliştiricisi MS-Novell Patent Anlaşmasını Protesto İçin İstifa Etti!

0
FZ
Açık ve özgür yazılım kod dünyasının efsanevi isimlerinden, Samba geliştiricisi Jeremy Allison, MS ile Novell arasındaki patent anlaşmasını protesto amacı ile Novell'den istifa etti.
Allison'ın Novell e-posta listelerine attığı protesto e-posta listesinin özgün metni aşağıdadır.

"Whilst the Microsoft patent agreement is in place there is *nothing* we can do to fix community relations. And I really mean nothing," Allison wrote. "Until the patent provision is revoked, we are pariahs....Unfortunately the time I am willing to wait for this agreement to be changed ...has passed, and so I must say goodbye." Here is his statement in full. ********************* I have decided to leave Novell. This has been a very difficult decision, but one I feel I have no choice but to make. As many of you will guess, this is due to the Microsoft/Novell patent agreement, which I believe is a mistake and will be damaging to Novell's success in the future. But my main issue with this deal is I believe that even if it does not violate the letter of the licence it violates the intent of the GPL licence the Samba code is released under, which is to treat all recipients of the code equally. In case anyone might think I gave up too easily, here is a copy of a letter I recently sent to management on this matter. ------------------------------------------------------------------------------ I know you don't want to hear this, I know *nobody* wants to hear this but I'll not be able to live with this if I don't say it publicly at least once. Whilst the Microsoft patent agreement is in place there is *nothing* we can do to fix community relations. And I really mean nothing. We can pledge patents all we wish, we can talk to the press and "community leaders", we can do all the right things w.r.t. all our other interactions, but we will still be known as GPL violators and that's the end of it. For people who will point out to me we don't "technically" violate the GPLv2 here's an argument I recently made on the mailing lists. "Do you think that if we'd have found what we legally considered a clever way around the Microsoft EULA so we didn't have to pay for Microsoft licenses and had decided to ship, oh let's say, "Exchange Server" under this "legal hack" that Microsoft would be silent about it - or we should act aggr[i]eved when they change the EULA to stop us doing this?" The Microsoft patent agreement has put us outside the community, and there is no positive aspect to that fact, and no way to make it so. Until the patent provision is revoked, we are pariahs. ------------------------------------------------------------------------------ Unfortunately the time I am willing to wait for this agreement to be changed to remedy the GPL violation has passed, and so I must say goodbye. SuSE Linux is technically one of the most advanced Linux distributions, and I am proud to have been a small part of the Team that helped create it. Working at Novell has been a great deal of fun for me, and I will miss many of the great people I have worked with here. Jeremy Allison.

Görüşler

0
towsonu2003
birileri ceviri yapmaya usenmis? cık cık cık ;)
0
FZ
Bu gibi durumlarda 7 yıla yakın süredir yayın yapan FM gibi bir sitenin binlerce takipçisinden birinin yazıyı okuyup şöyle bir 15-20 dakikasını ayırıp çevirisini yine bu ortamda bizimle paylaşacağını ümit ediyoruz.
0
ess
helal olsun demekten başka diyecek yok.
açık kaynakçı birine de bu yakışır...
0
afsina
Alinan karar hos ama abratilacak ya da takdir edilecek ciddi bir sey yok bence.
Bu tur yuksek profilli kisiler icin sansasyonel bicimde isten ayrilmak kolay, hele Google'dan zaten is teklifi var ise. Gariban muhendis olsaydi isler biraz farkli olurdu. acik kaynakci olmak ne yazik ki her zaman karin doyurmuyor.
0
FZ
Enteresan bir bakış açısı. Bir yazılımcının prensipleri doğrultusunda hareket etmesinin değerini onun banka hesabındaki para miktarına göre mi ölçüyoruz? Yani mesela bankada 1.000.000$'ı varsa o zaman bir manası yok ama mesela bankada en fazla 1.000$'ı var ise o zaman çok anlamlı, çok takdir edilesi bir iş mi yapmış oluyor ilkeli davrandığı için? Bu mudur bakış açımız? Böyle mi olmalıdır?
0
Challenger
Eğer bakması gereken bir ailesi varsa, birikim yapamıyorsa ve bir de alternatifler konusunda sıkıntı yaşıyorsa, ilkeler bazen bir süreliğine bir kenarda bekleyebilir.
0
bm
Enteresan bir bakış açısı. Bir yazılımcının prensipleri doğrultusunda hareket etmesinin değerini onun banka hesabındaki para miktarına göre mi ölçüyoruz?

Biraz oyle oluyor. Tam ima edildigi gibi degil belki:

Yani mesela bankada 1.000.000$'ı varsa o zaman bir manası yok ama mesela bankada en fazla 1.000$'ı var ise o zaman çok anlamlı, çok takdir edilesi bir iş mi yapmış oluyor ilkeli davrandığı için?

Bankada 1M$'i varken yapmamasina belki daha siddetli kizilabilir. Bunu kendi aramizda netameli isler icin de boyle konusmuyor muyuz? Hayatlarinin basindaki gencler one cikmasin, nispeten tuzu kuru olanlar one ciksin filan demiyor muyuz? Yahut 'esek herif, gencleri one surdu harcatti' demiyor muyuz bazen?

0
FZ
Bu bakış açısının biraz tehlikeli olabileceğini düşünüyorum. Çok paran olunca doğru bildiğin şeyi doğru bildiğin şekilde yapmalısın gibi bir sonuç çıkarsa bunun sonucu olarak, buna ne diyeceğiz? Birisi kalkıp bana ya aslında ben filanca argümanlara inanıyorum, doğrusunun o olduğunu düşünüyorum ama şu anda 1000 YTL var kenarda duran, hele bir 100.000 YTLm olsun bak o zaman prensiplerimi ve inandıklarımı her platformda aslanlar gibi tavizsiz şekilde nasıl da savunuyorum derse ne diyeceğim ona?

Zor bir şeyi yapmak evet, takdire şayandır ama bir insan doğru bildiği yoldan gitti ve bunu duyurdu ancak bundan ötürü başına çok büyük zorluk gelmeyecek diye hareketini "canım abartacak bir şey yok, herhangi bir risk üstlenmedi" şeklinde değersiz gibi lanse etmek bana pek kabul edilesi gelmiyor.

Öte yandan, bir başka bakış açısı ile şöyle denirse onu anlarım: Canım bunda abartacak ne var, adam dürüst ve ilkeli davranmış, normal olan bu, çoğunluk bu kadar ilkeli değil yani şaşırmamız gereken, sorgulamamız gereken böyle davranmayan yüzbinlerce, milyonlarca kişidir. Bu bakış açısını biraz daha tutarlı buluyorum.
0
bm
Bu bakış açısının biraz tehlikeli olabileceğini düşünüyorum. Çok paran olunca doğru bildiğin şeyi doğru bildiğin şekilde yapmalısın gibi bir sonuç çıkarsa bunun sonucu olarak, buna ne diyeceğiz?

Zaten boyle oluyor bir suru acidan. 'Kopruyu gecinceye kadar ayiya dayi de' lafini Andromeda sakinleri uydurmamis. Kastim su: "Cok paran oldugu zaman da doğru bildiğin şeyi doğru bildiğin şekilde yapmazsan, artik gidecek yerin yok!"

Birisi kalkıp bana ya aslında ben filanca argümanlara inanıyorum, doğrusunun o olduğunu düşünüyorum ama şu anda 1000 YTL var kenarda duran, hele bir 100.000 YTLm olsun bak o zaman prensiplerimi ve inandıklarımı her platformda aslanlar gibi tavizsiz şekilde nasıl da savunuyorum derse ne diyeceğim ona?

Ben 'anliyorum' derim. Hem dunya zaten boyle calistigindan hem o isi yapacak daha guclu insanlar bulunabileceginden. Gucsuzun ve hareketinden hakikaten hayatini etkileyecek zarar gorecek olan insanin ilkeli davranmasi elbette takdir edilecek birseydir, ama aslinda olmasi gereken nispeten guclu olanlarin daha zayif insanlari o duruma ve riske sokmadan ilke mucadelesini yapmasidir. Izole degil davranislar ve sonuclari, yani ne bileyim adamin bakacak cocuklari varken dar anlamda ilkeli davranmayip isine devam etmesi onun icin ayip degildir -- ozellikle ayni ilkeleri paylasan daha imkanli insanlar varsa. Allison'un yaptigi bu acidan da dogrudur, ozellikle davranisi Novell'in tarzini gozden gecirmesine ve hali hazirda orada calisanlardan Allison gibi dusunenlerin gecimlerini riske atmadan rahatlamalarina yol acacaksa.

0
FZ
Bu mantık zincirini biraz daha sürdürüp o halde şöyle denebilir: İstifan eden şahıs, doğru bir iş yapmakla, ilkeli davranmakla kalmamış, aynı zamanda benzer durumda olup da benzer ilkeselliği sergilemeyen onbinlerce kişi olduğu için, bu yaptığı ile takdir edilmeyi hak etmiştir. Bir tavır, çok az risk ile sergilenebileceği halde sergilenmiyorsa, çok az riskle "doğru olan" onbinlerce kişi tarafından (nispeten kolayca gerçekleştirilebileceği halde) gerçekleştirilmiyorsa o zaman bu durum çok daha takdir edilesi durumdur. Yani zor durumda olan, tam da zor durumda olduğu için tavrını koyamıyor taviz veremiyorsa, ona kızmayalım ama daha rahat olan yüzbinlerce insan az riskle ilkesel davranmadıkları için, aralarından ilkesel davranma şeklide hareket eden olursa tam da bu sebepten ötürü onu ziyadesi ile takdir etmekten geri durmayalım.
0
bm
Evet. Bunu gerek Turkiye'de diger alanlardaki gayet nahos tercubelerden, gerek para kazanmasi gereken yas/durumdaki insanlara 'bedava calisin' demek gibi yine bu konuyla alakali hallerden giderek de dusunuyorum biraz. Bazen kendim icin, gucum yeterken yapmazsam esegim, gucum yetip yapmazken daha gucsuz ve genclere yaptirmaya calisiyorsam essogluessegim diye dusunuyorum. Yukarki aciklama daha terbiyeli ve duzgun olmus.
0
newman
Ama bu daha anlasilir olmus :)
0
FZ
Bir senaryo: Öğrenci. Büyük ve köklü bir üniversite. Okulu uzatmış ve daha fazla uzatacak hali yok. Diploma alırsa güzel işlere girme fırsatı var. Aileye karşı sorumluluk. Maddi güçlük. Diplomanın hemen alınması gerekli. Hemen. Bir dönem daha uzatmaya kimsenin dayanacak gücü kalmamış. Diploma maddi gelir ile çok bağlantılı. Son sınav. Kopya çekme imkanı var. Kopya çekerse sınavı geçme olasılığı %99.9, yok eğer çekmezse büyük ihtimalle kalacak. Bir dönem okul uzayacak. Pek çok şey çok kötü durumda olacak.

Doğru olanı mı yapmalı? Yoksa maddi durumunu düşünüp kopyayı çekmeli ve geçip gitmeli mi?
0
Tarık
Prof.Dr. Üstün Dökmen Ladesçi
0
newman
bunun cevabi zor degil: dogru olani yapmali. Fakat yakalanirsa, cezasi verilirken bu bir hafifletici sebep olabilir (ama cezayi ortadan kaldiramaz. En makul ceza da diplomasinin, sinavi gercekten hakkiyla gecene kadar iptal edilmesi olabilr. meydan dayagindan vazgecilebilir :). O zorluktan kurtulmanin mesru yollarini bulmak icin caba sarfetmeli. Arkadasin durumunu daha detaylandirabilirseniz devam edebiliriz :). ben sahsen boyle durumlarla karsilasip karar vermek zorunda kaldim: kolay bir karar degil, ama sonuc belli ve vicdanim rahat.
0
FZ
Belli bir kişiden bahsetmiyordum. Zor durumda kalan, okulu uzayan, bundan kötü etkilenen ama kopya çekmeye ilke olarak karşı çıkan insanlar da tanıdım (canları yandı ve doğru bildikleri yolda devam ettiler), daha az zor durumda olup kopya çekip geçmekte beis görmeyen pek çok kişi de oldu etrafımda.
0
newman
Belli bir kisiden bahsetmediginizi anladim: demek istedigim, saka yollu, bu kadarinin yeterli olmadigi idi. Her iki tipte insani da ben de gordum. ustelik isin icinde kopya olmasi da gerekmez. ote yandan verdigi dersin hakkini vermeyen bircok hoca da var ki, o da isin bir baska boyutu: kendi isine saygisi olmayan insanin baskasindan saygi bulmasi da zor olacaktir, dogru veya yanlis...
0
FZ
Bütün muhabbet nereden çıktı bir hatırlayalım: Bir adam çıkıp dedi ki benim bazı prensiplerim var ve bünyesinde çalıştığım şirket bunları ihlal etmeye başladı, onları uyardım, süre tanıdım ancak maalesef çok önem verdiğimiz bazı prensiplere aykırı sözleşmeler yaptılar, camiaya ve genel olarak insanlığa zararlı olacağını düşündüğüm bu prensip ihlallerinden ötürü istifa ediyorum.

Sonra FM'den biri dedi ki, o adamın tuzu kuru, parası var, ünü var, Google'da işe başlayacak kısa süre sonra, bu sebeplerden ötürü de ilkesel davranıp doğru bildiğini yapmış olmasında pek takdir edecek bir şey yok. Ben hala ilkeli davranmayı takdir ederken kişinin bankada ya da yastık altında kaç parası olduğuna bakmayı ve takdir ölçüsünü ona göre belirlemeyi doğru bulmadığımı belirtiyorum. Tersi için, yani yanlış yapılan hareketler için belki farklı yaklaşım düşünebiliriz ama buradaki mesele o değildi.
0
newman
evet, bu farkli bir olay. yapilan iyi isin degeri o isi kolayca yapabildiginiz icin elbette dusmez. Ama zorluk ve risklere ragmen yapilinca fazlada bir deger kazanir diyebiliriz. Novell'deki olayla ilgili ise dogrudan bir yorumum yok. Benim cok alakam olan bir konu degil. Ama sanirim sizin vurgulamak istediginiz de prensip, bu munferit olay degil.
0
afsina
Kusura bakmayin gec cevap yaziyorum, bu kisinin isten prensipleri geregi ayrilmasini zaten hos buldugumu soylemistim, ama abartmaya gerek yok gercekten. parasinin olup olmadigini bilmiyorum ama is bulmak bu tur bir kisi icin hic zor degil. ama bunu yapmasinda gercekten gecim konusunda kaygisinin olmamasinin etkisi olmustur. Ayni is yerinde calisan ama ev gecindirme derdindeki bir yeni muhendisin bu kadar cesaretli davranmamasini da ben anlayisla karsilarim. Bu o kisiyi digerine gore daha degersiz ya da az cesur yapmaz. Alinan risk herkes icin ayni degil. Insaniz, gerekirse ailemizi gecindirmek icin sevmedigimiz islerde calisiriz, ki merak ediyorum hangimiz calistigimiz is yerinde istedigi seyleri yapabiliy ya da o isi cani gonulden seviyor?
neyse konuyu cidden baska yerlere gorutmek istemiyorum, Novell'in Micoroft anlasmasi konusuna da gicigim zaten, iyi etmis, kafasini dinler google'da..
0
anonim
Bir de tuzu kuru olup risk almayanlar var. (bkz. Miguel De Iceza) . Gerçi kendileri mono projesiyle yeterince katkı vermişlerdi M$ ye ama son olaydaki tavrı yawşak kimliğini iyice tescilledi. Bu tiplere sövülmesine kimse itiraz etmez herhalde ;)
0
newman
Zaten kendilerinin hicbir emegi ve "ozgur" yazilima hicbir katkisi olmamistir. Bir satir kodu, corbada bir tutam olsun tuzu yoktur. Dogal olarak da sizin gibi, tahmin edeyim: bu ise buyuk katkilari dokunmus, daglari yerinden oynatmis, degerli arkadaslarimizin bu sahsa en agir tarafindan sovup saymaniza hic kimsenin en kucuk bir itirazi olamaz. ne haddimize! Sonuna kadar destekliyoruz, devam edin: ama lutfen acikca yazin ki duygularimiza tercuman olsun.
0
bm
Hmm. Icaza ile Allison'un ayni durumda ayni seklide dusuneceklerini farzetmis olabilir Nightwalker, Allison ilan ettigi sekilde dusunurken sonra yaptigini yapmis. Icaza ayni sekilde dusunmeyebilir. Burada iki sey birbirne giriyor olabilir bence: 'xyz sekilde dusunmemek kotudur' ile 'xyz sekilde dusunurken ona uygun hareket etmemek kotudur'. Hangisi bu duruma uygun bilmiyorum.
0
roktas
açık kaynakçı birine de bu yakışır...

* I disagree. I'm going to put my cards on the table and say I'm not an "Open Source" person, I'm a Free Software person.

0
Tarık
Adamın parası varmış yada yokmuş, zaten google da işi hazır olduğu için bunu bu şekilde yapmış. Önemli değil. Anlatmak istediğini ben anlamak istediğim gibi anlıyor ve destek veriyorum. Şunuda kendimizden pay biçerek düşünmeliyiz ki kurulu bir düzeni, iş ortamını şıp diye bırakıp farklı bir çalışma ortamına ayak uydurmak kolaylıkla yapılan bir iş değil.

Adam binanın dibinde itfayecilerin gerdiği brandayı görünce sevgilisine sevgisini ispat etmek için cesaretlendi ve binadan atladı. Ama brandanın gergin olmayabileceği riskinide biliyordu. Bunu biraz sevgisinden birazda brandaya olan güveninden yaptı.

0
ali_deren
Katılıyorum. Hem özgür yazılıma hem de özgür yazılım dünyasına güvenerek atlamış. Desteklememiz gerekiyor. Yani sevgili de branda da anlamalı bu güveni. :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Almanya gerçeği ve düşündürdükleri

anonim

Almanya Saarland Eyaletinin Sulzbach kentinde geçen Cuma, 17.08.02 tarihinde 19 yaşındaki Ahmet Sarlak, 25 yaşındaki ırkçı Carlos N. tarafından aldığı bıçak yaraları ile hayatını yitirdi. Hafta sonu Sulzbach´ta 3000 kişinin katıldığı "Irkçıları kınama yürüyüşü" gerçekleştirildi. Yürüyüşe Saarland Eyaleti´nin CDU`lu İçişleri Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer´in yanı sıra çok sayıda siyasetçi ve Mainz Baskonsolosu Dr. Menter Sahinler de katıldı. Sulzbach Belediye Başkanı Hans-Werner Yimmer ise "Bu yürüyüş imdat çagrısı gibi" diye konuştu.

LibreOffice Türkiye nereye koşuyor...

hcg

Özgür ofis yazılımı LibreOffice'in oluşma hikayesininden başlarsak, Oracle ve OpenOffice.org'un geleceğinin belirsizleştiği ortamdan, OpenOffice.org.tr adresinden faaliyetlerini sürdüren Türkiye topluluğu da payını almış durumdaydı. Başlarda LibreOfice'in ihtiyaçlarının da bu platformdan karşılanmasını hedeflediysek de, teknik bazı sıkıntılardan dolayı, bu platform yavaş yavaş etkinliğini ve işlerliğini yitirdi. Nihayetinde kapanan forum ve wiki'nin ardından, Openoffice.org'un da Apache Vakfına bağışlanmasıyla, OOo Türkiye'nin de üzerine örtü örtüldü.

`Bilgisayar Bilimleri´ eğitim gönüllüleri aranıyor

butch

İstanbul Bilgi Üniversitesi, Bilgisayar Bilimleri bölümü tarafından, lise öğretmenlerine ve öğrencilerine yönelik programlama eğitimi ve yarışması düzenlenecektir.

Böyle bir girişimde gönüllü olarak yer almak ister misiniz?

Fazla Yaklaşma Gözün Bozulur...

musshani

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Hayati Tolun, bilgisayarın gözleri bozmadığını belirterek, "Ancak kişilerde daha önceden var olan göz sorunları, yoğun bilgisayar kullanıldığında ortaya çıkar" dedi.

İTܒde Wireless Network sempozyumu

larweda

İstanbul Teknik Üniversitesi öğrenci klüpleri tarafından düzenlenen İTÜ Wireless Network Sempozyumu’nda kablosuz ağ teknolojisi ile ilgili son gelişmeler tartışılacak.
Sempozyum, 7 Aralık Cuma günü [bugün :-( ] İTÜ Ayazağa Kampüsü’ndeki Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek. Tüm gün sürecek sempozyumda sektörün önde gelen şirketleri farklı alanlardaki teknolojileri tanıtacak. Tartışılacak konular arasında GSM teknolojisinin gelişimi, kablosuz habercilik, Wireless LAN technologies ve 3. Nesil iletişim protokolleri gibi başlıklar yeralıyor. Detaylı bilgi için: www.ituwireless.cjb.net