İTÜ Robot Olimpiyatları: İTÜRO 2007

0
FZ
Kurulduğu 2004 yılından beri kontrol ve otomasyon alanında çeşitli faaliyetler yürüten İTÜ Kontrol ve Otomasyon Kulübü (OTOKON), bu sene 24-25-26 Nisan tarihlerinde yapılacak olan Türkiye’nin en büyük öğrenci organizasyonu olma yolundaki İTÜRO'ya imza atma hazırlığı içindedir.

Türkiye'nin dört bir yanından gelecek bilim ve teknoloji meraklılarına ev sahipliği yapacak olan İTÜRO tüm üniversite ve lise öğrencilerini, akademisyenler ve sanayi temsilcileriyle buluşturmayı, başta yarışmalar ve seminerler olmak üzere çeşitli etkinliklerle robotiğe ilgili kişileri desteklemeyi hedeflemektedir.

Görüşler

0
kadiritu
Japonlar zıplayan robot, mimik hareketleri yapan robotların peşindeyken biz de hala yürüyen çarpmayan robotları yapmanın peşindeyiz. Geçen gün bir nette japonların yaptığı bir robotu gördüm şaştım kaldım. Robot aynı insan gibi gülüyor, çevresinde olup bitenlere tepki verebiliyor. Bizim yaptığımız en meşhur robotu söyleyeyim. Evet ne hazindir ki çizgi takip eden robot.. O da siyah zemin üzerinde beyaz çizgi olması şartıyla.. Akademisyenler hiç başarılı öğrencileri bu aktivitelere çekme peşinde olmamıştır, yazık..
0
FZ
Çizgi izlemenin ötesine geçtik diye hatırlıyorum ben, mesela bu şekilde. Tabii endüstriyel robotlarımızı bir kenara bırakırsak. Yoksa yani çizgi izleme işleriyle eğlenmek için herhalde Lego Mindstorms ile de oynamak mümkündür, o kadar araştırma geliştirme etkinliğine gerek yok.
0
kadiritu
Endüstriyel robotlara diyeceğim bir şey yok. Ama "artificial intelligence" denilen şey bizim robotlarda yok. Varolan sistemlere ek bir katkıda bulunamıyoruz. Çizgi izleyen robotlar daha geçen seneye kadar fuarlarımızda sanki bizim de akıllı robotlarımız var gibilerinden gösteriliyordu. Bunu itü de yaptı boğaziçi robot topluluğu da yaptı. Benim tepkim buna.
0
kadiritu
Bakınız verdiğiniz linkteki 5-6 robot kategorilerinden biri çizgi izleyen robot :) Sanırım hala çizgi izlemenin ötesine geçememişiz.

http://robotgunleri.org/index.php?id=cizgi
0
FZ
Çizgi izlemenin ötesine geçildiği, yapay zekâ ve robotik arakesitinde bir şeyler yapıldığı buradan da görülebileceği gibi aşikar diye düşünüyorum, yanılıyor muyum? Özel olarak söz konusu yarışma genelinde konuşmuyorum, tüm Türkiye çapında robotik konusunda yapılan çalışmalar bağlamında demek istiyorum yani.
0
kadiritu
Kağıt üzerinde çalışmalar var ama pratikte fazla yol alınmıyor. Youtube.com da robot kelimesini aratırsanız ne demek istediğim daha açık bir şekilde görebilirsiniz. Aklınıza gelmeyecek türde robotları yapmışlar yapanlar. Zaten Türkiyede yapılan yarışmalarda yapılanlar da burada yapılanlardan esinleniliyor. Yeni bir çalışma yok yani ortada.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Zor Bir Soruya Boğaziçi Üniversitesi´nden Yanıt

zahter

Boğaziçi Üniversitesi Matematik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Cem Yalçın Yıldırım ve ABD´li matematikçi Dan Goldston, ortak çalısmalarının sonucunda "sayılar teorisi" alanında dunya çapında bir başarıya imza attılar. Doç.Dr. Cem Yalçın ile kısa bir süre önce gerçekleştirilmiş söyleşiyi aşağıda okuyabilirsiniz:

Telnet üzerinden Star Wars!

larweda

Hollandalı bazı amcamlar, (nedense böyle hikayeler hep hollandadan çıkıyor zaten) bir shell script'i ile Starwars Episode IV: A new Hope filmini ascii-art olarak yapımışlar, yani şuraya (towel.blinkenlights.nl) telnet yapıyorsunuz, başlıyor "A long time ago, in a galaxy far far away" kabilinden, ve filmin tüm sahneleri, prensesin gemisinin yakalanışı, ışın kılıcı savaşları, prensesin kurtuluşu, Luke'un eğitimi vs tamamiyle ascii-art olarak karşınıza çıkıyor, tamamiyle basit bir olay olmasına rağmen bir ya da bir kaç kişi epey zamanını almış. Bi göz atın, görmedim demezsiniz.

Özgür Yazılım ve Açık Kaynak Günleri 2008 - Duyuru

butch

İstanbul Bilgi Üniversitesi, Bilgisayar Bilimleri Bölümü tarafından 2003 yılından beri ilkbahar aylarında gerçekleşmesine alıştığımız Özgür Yazılım ve Açık Kaynak Günleri bu yıl sonbahar aylarında düzenlenecek. Etkinlik hakkında detaylar önümüzdeki günlerde duyurulacak.

3. Bilgisayar Günleri Yarışması

FZ

"Bilgi'de Bilgisayar Günleri" başlığı ile İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri bölümü tarafından düzenlenen ve tüm lise öğrencilerine açık olan etkinlik iki aşamalı yarışma bölümlerinden oluşacaktır. 22 Nisan 2006 tarihinde yapılacak olan ön eleme aşaması tüm katılımcılara açık olacaktır. Ön eleme sonunda ilk 30'a giren öğrenciler 13-14 Mayıs 2006 tarihlerinde Dolapdere kampüsünde uygulamalı bir dizi eğitimden sonra 2. aşama sınava alınacaklardır. Gelelim koşullara ve ödüllere...

Micheal Moore: Filmlerimi Bedavaya Çekip İzleyin Sorun Değil

FZ

Meşhur yönetmen Micheal Moore son filmi 9/11 ile ilgili olarak konuştu ve filminin Internet´ten bedavaya çekilip izlenmesini doğal karşıladğını belirtti.

Moore´a göre insanların filmini Internet´ten indirip izlemelerinde ve arkadaşları ile paylaşmalarında herhangi bir sorun yok, filmini ne kadar çok insan izlerse o kadar iyi ve telif hakları yasasının büyük bir kısmı da saçma sapan. Moore, tek bir yerde itirazı olacağını söylüyor: Benim filmim üzerinden bu yöntemle kâr edemezsiniz, eğer edecekseniz bunu ayrıca konuşmamız gerekir, bunun dışında sorun yok.

Yönetmenle birlikte çalışmış olan Lions Gate şirketi de buna karşı itiraz etmiyor durumda. Moore´a göre bilgi, sanat ve fikir paylaşımı serbest olmalı ve özgürce gerçekleştirilmeli. Bir başka sıradışı ve önemli yönetmen olan Tarantino´nun da Moore´un bu tavrını bazı bakımlardan desteklediği biliniyor.

Editörün Notu: Söz sinemadan açılmışken üstad Marlon Brando´yu yani sinemanın "Baba"sını da kısa süre önce kaybettik. Anısı sinemaseverlerin kalbinde daima yaşayacaktır.