Wired dergisini kolaçan ederken Şubat 2005 saysında şöyle bir yazı dikkatimi çekti. Tarih itibariyle pek yeni sayılmaz ama konuyu eğlenceli bir grafikle açıkladıklarından paylaşmak istedim :-)
Savaş tüm hızıyla sürüyor, siz hangi taraftasınız?
Kriko yazmışsınız, gidip resimlerde kriko aradım bulamadım, kroki mi yazarken kriko mu yazdınız yanlışlıkla, yoksa ortada kriko var da ben mi göremedim ?
Bu arada Bill G. ile uğraşırken karşı cephe de kendisini daha da geliştirme ve tanıtma imkânı da bulmuş oldu.
Sağolasın izocam falan :)
Alıştım artık FZ'nin kuyruğuna basılmış kedi efekti üretmesine.
Aynı şeyi bir reverse enginnering konusunda da yapmıştı fi tarihinde.
Bu adam böyle sıkışında ya böyle saçmalar yada "bilgim yok ama fikrim var" durumua girip filancanın sitesinden link verir durur...
Mesajınız üzerine merak ettim bu GNU:Gene... sözünün kaynağı nedir diye, Google'da arayınca bir kaç kişinin forumlarda imza olarak mesajlarının altına ekledikleri aynı ifade hariç bir şey bulamadım.
Sahi nereden geliyor bu mesaj ?
Evvelce duydum ben bunu ama uydurulmasi zor bir komiklik olmadigi icin bircok insan birbirinden bagimsiz uydurmus olabilir. Yanlis hatirlamiyorsam benim duydugum baglamda sistemin kullanilir sekilde ortada olmamasina isaret etmek icin soyleniyordu. Hala da degil, bazi sistemlere GNU/Linux deniyor ama tam GNU sistemler yok. GNU/Linux denen sistemler de cok fazla degil aslinda Debian'in agirligini saymazsak (Slackware, Gentoo, RedHat ve gorebildigim kadariyla Pardus GNU ismini kullanmiyor).
Bu biraz da GNU'dan ne anladiginiza bagli. Haklari FSF'ye de aktarilmis, GPL lisansli birseyden bahsediyorsaniz baska; sadece GPL yetiyorsa baska; GPL olmasa da FSF'nin ozgur kabul ettigi diger lisanslar da devreye giriyorsa baska. Bu sonuncusu icine X11, php, Apache filani da aliyor tabii. Ama o hesaptan FreeBSD de GNU!
Bu konularda partizanlikta asiriya kacmamak en iyisi herhalde.
Hmm. Yanlis bir fikir vermis olmayayim. Adi gecen uygulamalardan kastiniz php, Apache ve X11 ise bunlarin lisanslari FSF tarafindan ozgur kabul edilse bile GPL degil. BSDimsi lisanslar. Yani pek GNU degil lisans ve felsefe acisindan bakarsaniz. Bu is memleketimizde bir sekilde gozu kapali partizanlik konusu olmus, bazen yanlis anlatiliyor (yine burada konusurken farketmistim, EMO'nun web sitesi linux+php+apache olmasina ragmen GPL'li yazilim kullaniyoruz diyordu mesela.).
Yanlış anlamalarla sizi uğraştırıp durmayayım :)
Bunu bazen çok sık yapıyorum, bir şeyi derinlemesine anlamaya çalışmak yerine üstün körü yargıya varma şeklinde.
En azından anladığım, o sloganla ifade edilen şey sadece kısaltmaya yapılan bir yakıştırmadan ibaretmiş.
yazmışsınız. Ben de merak etmişim tam olarak ne demek istediğinizi ve o lafınıza istinaden "Nasıl yani?" demişim. Bunun üzerine sizin yazdıklarınızı hayretle ve anlamaya çalışarak okudum:
Alıştım artık FZ'nin kuyruğuna basılmış kedi efekti üretmesine.
?????
Aynı şeyi bir reverse enginnering konusunda da yapmıştı fi tarihinde.
Enteresan, demek "reverse engineering" konusunda da "kuyruğuna basılmış kedi efekti" üretmişim? :)
Bu adam böyle sıkışında ya böyle saçmalar yada "bilgim yok ama fikrim var" durumua girip filancanın sitesinden link verir durur...
Yukarıdaki lafı da anlamlandırmaya çalıştım, hani gerçekten de ortada bir tartışma olsa, ben sıkışsam da bir şey yapmış olsam filan ama gerçekten de anlamadım, sizin lafınıza istinade link filan vermedim ki?
Yok eğer başka bir konuda benimle bir derdiniz varsa bunu da açık ve net olarak belirtmenizi, hangi konuda "bilgi sahibi olmadan fikir sahibi" olduğumu da göstermenizi dilerim.
Bence bu "bilgim yok, fikrim var" mevzusunu sen tamamen tersinden anlamışsın. Ben bir daha izah etmeye çalışayım, bu laf "Bir konu hakkında fikir beyan etmeden önce, bilgi sahibi olun" anlamına gelir.
FZ arkadaşımız da bu bağlamda bir konu hakkında yeterli bilgi sahibi değilse hayatta ağzından tek kelime alamadığımız nadir karbon kökenli canlılardan biri olma özelliğine sahiptir, nerde kaldı atıp tutmak. Hatta bilgi sahibi olmadığı konularda geyik yapma çabalarına bile tepki vermez, zaten Cognitive Science okuyan birisinin bu tür atma tutmalara girmesi mesleki açıdan da çok kötü alışkanlıklar getirecek bir şey.
Microsoft, hakkında açılan patent ihlali davasını kaybetti. Mevcut durum Micros~1'un Internet Explorer'ı Eolas'dan çaldığını gösteriyor. Ne ilk, ne de son olacak gibi görünen konu ile ilgili daha ayrıntılı bilgi için slashdot ve milliyet internet sitesine bakabilirsiniz.
Microsoft, "open-source" a karşı çıkarttığı "shared source" silahına, "kilit kodları"nı açmak suretiyle WinCe 3.0 sürümünü dahil etti. Bu "shared source" modeli bana -Korkunun ecele faydasi yok - lafını hatırlatıyor nedense... Microsoft'un konu ile ilgili sayfasına tıklayıp ulaşabilirsiniz.
Hatanın, ''Last Stage of Delirium Research Group'' adlı Polonyalı araştırmacılar grubu tarafından ortaya çıkarıldığı, ancak bu uzmanların, hata çok vahim olduğu için olayı son derece gizli tuttukları belirtiliyor!
Code Red adlı yeni bir Worm, Microsoft tabanlı 12.000 web serverı etkilemiş durumda. Worm IIS teki bir güvenlik açığını kullanıyor. İsminin "Code Red" olmasının nedeni ise Çin` den çıkmış olması.
Worm bulaştığı server subnetinde 100 IP` yi scan edip bulduğu diğer serverlara da bulaşıyor. Web serverın ana sayfasına ise şunu koyuyor.
"Welcome To http://www.worm.com
Hacked by Chinese."
Microsoft, Singularity isimli "microkernel" mimarisine sahip yeni bir işletim sistemi üzerinde çalışıyor. Sıfırdan yazılan işletim sistemi MS Windows işletim sistemi ailesinden tamamen bağımsız.
USENIX'in Temmuz ayındaki konferansında sunumlar yapan Microsoft ekibi güvenlik üzerinde çok fazla çalışmış gibi görünüyor. Kodun hızından çok güvenilirliği üzerinde durulmuş. Yeni işletim sisteminde "process"ler dinamik kod üretemeyecek veya yükleyemeyecekler.
Yardım
Editör markdown formatını desteklemektedir. Detaylı bilgi için bu adresi ziyaret edebilirsiniz.
@kullanici ile birisinden bahsedebilir veya :emoji: ile emoji kullanabilirsiniz.
Her nekadar Mi~c ile dalga geçsekte ona ihtiyacımız olduğuda kesin, yoksa uğraşacak meşgalimiz kalmaz.