Kısa bir süre önce insanların özgür yazılımı özgürlükten ötürü değil bedavacılıktan ötürü kullandıklarına dair bir şeyler yazmıştım. Pekiyi ama geliştiricileri özgür yazılım alanında çalışmaya motive eden nedir? "Geliştirici" derken bunu geniş anlamda kullanıyorum, buna özgür yazılım projeleri ile bir şekilde ilgilenen tüm insanları dahil ediyorum: bazıları çok az kod katkısında bulunuyorlar fakat e-posta listelerinde ya da haber gruplarında "takılıyorlar".
Bunlardan bazıları sizi gerçekten de yazılım özgürlüğünden ötürü motive olduklarına inandırabilirler yani bilgi işlem camiasına katkıda bulunmak amacı ile, insanlara yardım etmek için filan. Buna hiç inanmadım. Özgür yazılım düsturuna uygun olarak yaşayan ve samimi olan tek insan belki de Richard Stallman'dır. Onun bile bazı hareketleri tereddüt etmeme yol açtı. Durum bu iken diğerleri? Bence özgür yazılımla uğraşmalarının asıl sebebi egoları ve kişisel reklam.
O halde Özgür Yazılım Geliştiricilerinin Motivasyon Kaynaklarının Özgürlük Değil Ego Olduğuna dair 10 İşaret:
1. Packetleyiciler Carbon Emacs'a çok küçük değişiklikler yaptıktan sonra kendi "dağıtım"larını oluşturuyorlar. Ana CVS kod deposuna yaptıkları değişiklikleri eklemek gibi bir dertleri yok. Bazen söz konusu dağıtımları derlemek için gerekli olan kaynak kodu bile vermiyorlar. Bu aslında GPL'nin ihlalidir!
2. Dağıtımlara Gelişmiş Carbon Emacs, Aquamacs, YACED, vs. gibi havalı isimler veriliyor fakat bunlar aslında paketlenmiş Carbon Emacs, başka bir şey değil. Sanırım yazılımı bu şekilde paketleyen insanlar küçücük birkaç değişiklik yaptıktan sonra yazılıma bambaşka bir isim verme hakkına sahip görüyorlar kendilerini. Burada büyük Linux dağıtımlarından bahsetmiyoruz.
3. "Gelişmiş", "CVS tabanlı Emacs'a dayanarak geliştirilmiştir", "Aqua", vs. gibi net olmayan sözcüklerin kullanımı sanki o yazılımda yapılmışlardan çok daha fazla özellik eklenmiş gibi algılanmasına yol açmaktadır.
4. Carbon Emacs'ı paketleyip yeniden dağıtan insanlar genellikle sitelerinde başka ürünlerin de tanıtıp bunları satıyorlar.
5. Yanlış yönlendiren insanların yanısıra düpedüz yalan söyleyenler de var! Favori örneğim ise web sitesinde kendi yazdığı ya da "port ettiği" programlardan birisi olarak Carbon Emacs'ı gösteren biri. Eğer bunu o yaptı ise o esnada ben ne yaptım?
6. Emacs/XEmacs e-posta listelerinde ve haber gruplarındaki soruları, ancak alakasız konulardaki görüşlerini kustuktan sonra cevaplayan "uzmanlar".
7. Carbon portunu tartışmak için emacs-devel isimli ana listeye insanları göndermek yerine yeni e-posta listeleri kuruldu. Böylece birkaç farklı kişi daha o listelerde "uzman" olabilir.
8. Emacs/XEmacs'a ihmal edilebilecek kadar az kod katkısında bulunan insanların büyük kısmı posta listeleri ve haber gruplarında takılıp gerçek uzmanlarmış gibi davranıyor, acemileri ve diğer üyeleri köşeye sıkıştırmaya çalışıyorlar.
9. "Resmi" Emacs/XEmacs geliştirici/bakımcı sayısı ile CVS'teki koda bulunulan katkılar arasındaki orantısızlık. Bu bana birçok yan yazarı bulunan araştırma makalelerini hatırlatıyor. Ancak bu başka bir listenin konusu :-).
10. Tüm bu Emacs - XEmacs ayrımı (başka bir şey dememe gerek var mı?).
Eğer rahatsız oldu iseniz lütfen listeyi tekrar okuyun :-)! Bunlar sadece şahsi fikirlerim değil, çoğu bağımsız olarak doğrulanabilecek gerçeklere dayanıyor. Şimdi ben size özgür yazılımla uğraşanların asıl derdi özgürlük değil dediğimde bana inanıyor musunuz? Egoları mı? En azından benim motivasyonumun ikincisi olduğunu söyleyecek kadar dürüstüm.
Andrew Choi - 24 Temmuz 2005
Bu arada Andrew Choi'den birkaç kışkırtıcı söz daha:
Ben de dahil pek çok insan Emacs Manual metnine ciddi katkıda bulundu. Başlık sayfasınd aise sadece Richard Stallman'ın ismi yer alıyor.
"The Cathedral and the Bazaar"daki pazar yoktu. Mac portunun tamamını kendi başıma yaptım. Ben kodu kamuya açtıktan sonra çok küçük katkılar geldi. Mac portunu kullananların çoğu programcı değildi.
http://www.sixthhappiness.ca
Choi'nin Emacs geliştiriciliğini bırakma sebepleri
Choi'nin Hayatındaki 10 Dönüm Noktası
Brian Masterbrook ve Planet Lisp sayesinde, Emacs'ı Mac ortamına "taşıyan" Andrew Choi'nin özgür yazılım dünyası ile ilgili enteresan bir yazısından haberdar oldum. Choi diyor ki asıl motivasyon kaynağı özgürlük falan değil, geliştiricilerin büyük bir kısmı kendi reklamları olsun diye bu konuya giriyorlar, özgürlük sadece yüzeydeki bir görüntü. Choi, bunun işaretlerini de şöyle sıralıyor:
Nasıl ego patlaması ama!
Gerçeğini tecrübe etmememe rağmen bu durumun gayet net olarak hissetmeme dayanarak Choi değilde ben yazsam haklı olarak bana demedik laf bırakılmaz. Ancak nasıl oluyorsa hiç ama hiç şaşırmadım bu yazıya.
Benim bunu yazmamın sebebi hani şu ilk görüşte aşk olayı vardır ya. Biriyle yada bir nesneyle kurulan ilk temasta aklınıza ilk gelen düşünce ve duyduğunuz his. İşte buda ilk görüşte sex!