New York Linux Expo´dan izlenimler (Güncellendi)

0
oktay
Bu haberi New York Javits Center Fuar Merkezi'nde şu anda 3. günü sürmekte olan Linux World Expo 2003'den yazıyorum.
İlk defa bundan 4 yıl kadar önce bu fuarı ziyaret etmiştim. Bu 4 yıl içerisinde GNU/Linux dünyasında çok büyük gelişmeler ve değişmeler oldu şüphesiz. Bu degişimler tabii ki bu gibi fuarları da etkiliyor. Gözüme çarpan ilk değişiklik bu seneki fuarın ilk gittiğim zamankine nazaran çok çok daha sakin olması. Eskiden daha küçük küçük fakat sayıca çok daha fazla şirket fuara katılırken artık az sayıda fakat çok büyük şirketler fuara katılıyor. Bu yüzden eskinin cıvıl cıvıl ve heyecanlı ortamına karşılık şimdilerde daha sakin ve ticari ağırlıklı bir fuar oluyor.

Fuarın en güzel yanı, .org Pavillion adı ile anılan bölümün özgür yazılım üreten veya özgür yazılımı destekleyen kuruluşlara ayrılmış olması. Örneğin bu seneki fuarda Gentoo, NetBSD, bir Japon Linux grubu (ki bu gruba Sylpheed e-posta programının yazarı da dahil), fuarın gerçekleştiği New York şehrinden çeşitli kullanıcı grupları (New York Linux Kullanıcıları Grubu, New York Linux Scene vs), X.org, Özgur Yazilim Dernegi (Free Software Foundation) gibi gruplar .org Pavillion'u oluşturuyor. Bu küçük alan fuarın en neşeli ve en hareketli görüntülerine sahne oluyor her yıl olduğu gibi.

Gelelim fuardaki büyük şirketlere. Linux sürümlerinden Red Hat'in ağır bir üstünlüğü göze çarpıyor. Yazılım demosu yapan şirketlerin hemen hemen hepsi Red Hat Linux çalışan makinalar kullanıyorlar. Bu makinalarin çogu da Dell'in Poweredge serisinden sunucular. Bununla birlikte Dell, AMD, Intel, HP, IBM, CA, Ximian, ilk bakışta göze çarpan büyük şirketlere örnek olarak gösterilebilir.

Fuarın diğer bir güzelliği eski dostumuz Microsoft'un da büyükçe bir alandan .NET (ve Rotor) tanıtımı yapıyor olması. Gördüğüm kadarıyla XBOX hediyeli çekiliş kavanozunda da pek çok katılımcı kartı var :)

Fuardan ilginç görüntüler:

pyDDR adlı (Python ile yazılmış) bir dans oyunu yazılmış (Dance Dance Revolution denen türden) ve ziyaretçiler bu oyunu deneyebiliyorlar. Çok komik görüntüler oluşuyor burada. (Dans eden sakallı geekler :P)

Özgur Yazılım Derneği, yılda 120 dolar karşılığı üyelik kabul ediyor. Bütün üyelere Richard Stallman'ın son kitabı ücretsiz olarak gönderilecek (fuar boyunca). Ayrıca bütün üyeler Özgur Yazılım Derneginin kartını alacaklar ki bu kart aslinda boot edilebilen bir Linux sürümü aynü zamanda.

Gentoo standında live CD olarak çalışan oyun ilgi çekiyor.

Fuardan sonra çektiğim fotoğrafları da sizler için yayınlayacağım. Hepinize bol bol Linux.

Resimler burada:http://ozguryazilim.org/linuxexpo_2003/

Görüşler

0
anonim
Kanima giriliyor!!!! Seytan diyo...
bu fuar gelecek hafta olsa nolurdu sankiiiii
0
FZ
Şeytan demişsin de şöyle bir laf gördüm geçenlerde:

`I hear that if you play the NT 4.0 CDROM backwards, you get a Satanic message!´

`That's nothing. If you play it forward, it installs NT 4.0!´
0
o_ozardic
bu haber biraz yerli malı haftasında muz yiyen cocuklarin muz yiyemiyenlere tadını anlatması gibi olmus !
0
malkocoglu
Amerika'nin ekonomisi yavasladigi icin ucuza (bedavaya) ilgi cok. Ozellikle IBM Linux'u destekleyince, hareket muazzam bir ivme kazandi. Tabii IBM bunu askinda yapmiyor, Sun'in tepesine binmek icin yapiyor. Fakat kazanan Unix dunyasi ve ozellikle Linux.
0
SHiBuMi
Linux World Expo'da Microsoft ha, vay kafir penguenler vay, adamlar dünyayı ele geçirsin sen iki tane XBOX'a tav ol.
0
FZ
GNU/Linux´u yükleyebilecekleri yeni bir donanım platformunu bedavaya getirmek istemeleri bence gayet doğal ;-)
0
conan
yoo bence XBox oldukca iyi bir sey. Ben cok begeniyorum. Genel olarak console mantigindan nefret ediyorum ama XBox iclerinde en guzel grafikleri olanlardan birisi, en azindan gamecube`dan cok daha guzel :) M$`un yaptigi (damgasini bastigi) hersey kotu olacak degil ya. Ornegin Forcefeedback`li direksiyonu da cok guzeldir m$`un. NFS oynamak harika oluyor.

Bence insanlarin Xbox`a kart atmalari gayet normal birsey. Bedavayaysa niye atmayasin ki? Ben de olsam yine atardim. Bedava mal goz cikarmaz hehe.
0
oktay
Ben sahsen Microsoft'un elindeki 'Belesci Linuxculer' listesine adimi eklemek istemem :)

oktay
0
conan
Xbox`a 200 kusur dolar verecegime belese alma sansim olur daha iyi :) Umrumda degil belesciler listesinde olmak. En kotu ihtimalle ebayden satarsin hehehe!
0
oktay
Tam gezemedim ama bu seneki fuarda anladigim kadariyla Linux Rookiery diye bir bolum varmis. Fuara ilk defa katilan start-up seviyesindeki sirketler urunlerini sergiliyorlarmis.

Ben lpi.org'un fuar suresince bedava duzenledigi sertifika sinavini aliyordum o yuzden cok fazla gezemedim. Acikcasi biraz da sIkIcIydI :P

oktay
0
oktay
Resimleri http://ozguryazilim.org/linuxexpo_2003/ adresine yerlestirdim.

Adminlerden biri bu adresi haber metnine ekleyebilirse cok sevinirim.


Oktay
0
anonim
vay be, MS iyice yayilmis bu sefer [resimlerden anladigim kadariyla]. bikac ay once san franciscodaki linuxworlda gitmistim, orda MSin temsilcileri kosede kucuk ve aptal bi standin onunde duran korkak adamlardan olusan bi ekipti. insanlar onunden gecerken what the hell are you guys doing here? benzeri yorumlar yaparak iyice korkutuyolardi zavallilari...
0
oktay
http://postneo.com/2003/01/24.html#a1843

baska bir yerden fuar resimleri
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Gazi Üniversitesi´nde olup da İTÜ ve Boğaziçi´nde olmayan!

sundance

Deniz ? Kesinlikle hayır. Güzel bir kampüs ? Boğaziçi daha iyi :)
Peki nedir Gazi Üniversitesinde olup da ITU ve Boğaziçinde olmayan ?

Internetten rahat rahat, adam gibi kaydolabilmek! Ne o şaşırdınız mı ? O zaman, siz son zamanlarda ITU ve Boğaziçinin muhteşem kayıt sayfalarına girip, web serverın boş bir anını bulamadığınızdan dolayı saçınızı başınızı yolmadınız.

Her yıl üç dört günlük süreye sıkıştırılan bu kayıt eziyeti, Internet üzerinde tamamen işkenceye dönmüş durumda. Geçe dörtte uyanıp kaydolmaya çalışanlar mı dersiniz, okulun laboratuvarlarına gidip ordan sisteme girmeye çalışanlar mı ?

Peki Sun'dı Oracle'dı hiçbir masraftan kaçınmayan bu üniversitelerin yapamadığı da Gazi'nin yapabildiği nedir ? Tabi ki GNU/Linux çözümü ;) geçici bir cluster...

OSEC Linux Eğitimleri : 17 Eylül

anonim

İstanbul Bilgi Üniversitesi, Open Source Enterprise Centre tarafından gerçekleştirilen GNU/Linux eğitimleri yeni dönemi 17 Eylül'de başlayacak.

Eğitim programı hakkında detaylı bilgi için http://open.bilgi.edu.tr adresindeki programı mutlaka inceleyin. Bizimle iletişime geçin.

Pardus Projesi Tatilde!

cuneytturanli

http://liste.uludag.org.tr/duyuru/2007-July/000060.html adresinde aşağıdaki şekilde belirtildiği üzere Pardus projesi tatile çıkmış. Bu süreç içerisinde projedeki kimsenin proje ile ilgilenmeyeceğine dair olarak şunlar yazılmış.

Selamlar;
Bağlı olduğumuz enstitü UEKAE, işlerin düzgün programlanabilmesi için ara verilemeyecek durumda olmayan tüm projeler için toplu izin tercih ediyor ve bu haftadan başlayarak üç hafta boyunca kapalı olacak.
Ara sıra uğrarsak şaşırmayın, artık bu bir sır değil, hepimiz deliyiz; ama resmi olarak 13 Ağustos'a kadar e-posta listelerinden, hata takip sisteminden uzakta günler geçireceğiz... Bu süre içinde kişisel e-postalarımızı okumamak/yanıtlamamak da büyük bir olasılık :-)

Ağustos'ta görüşmek üzere...


Tübitak destekli büyük kurumların kullandığı proje tatilde. Peki büyük kurumlar nasıl güvenecek o zaman bu projeye? Pardus tatilde ise ciddiyet nerede?

Yılın Penguenleri Ödülleri Sahiplerini Bekliyor!

anonim

Bu yıl ikincisi gerçekleşecek olan Linux ve Özgür Yazılım Şenliği sırasında geçen yılki gibi bu sene de yılın penguenleri çeşitli dallarda ödül alacaklar. "Ödül almazsa olmaz" diye düşündüğünüz penguenleri aday göstermek icin http://senlik.linux.org.tr/odul_oneri.php adresinden öneride bulunabilirsiniz

Editörün notu: FM'i henüz kimse önermemiş

İTÜ Linux Sertifika Programı

anonim

Evet, İTÜ Linux Sertifika Programı başlatmış. Ne diyeyim hayırlı olsun.

İlgilenenler için
http://wsprj.cc.itu.edu.tr/itu-lsp/index.html