New York Linux Expo´dan izlenimler (Güncellendi)

0
oktay
Bu haberi New York Javits Center Fuar Merkezi'nde şu anda 3. günü sürmekte olan Linux World Expo 2003'den yazıyorum.
İlk defa bundan 4 yıl kadar önce bu fuarı ziyaret etmiştim. Bu 4 yıl içerisinde GNU/Linux dünyasında çok büyük gelişmeler ve değişmeler oldu şüphesiz. Bu degişimler tabii ki bu gibi fuarları da etkiliyor. Gözüme çarpan ilk değişiklik bu seneki fuarın ilk gittiğim zamankine nazaran çok çok daha sakin olması. Eskiden daha küçük küçük fakat sayıca çok daha fazla şirket fuara katılırken artık az sayıda fakat çok büyük şirketler fuara katılıyor. Bu yüzden eskinin cıvıl cıvıl ve heyecanlı ortamına karşılık şimdilerde daha sakin ve ticari ağırlıklı bir fuar oluyor.

Fuarın en güzel yanı, .org Pavillion adı ile anılan bölümün özgür yazılım üreten veya özgür yazılımı destekleyen kuruluşlara ayrılmış olması. Örneğin bu seneki fuarda Gentoo, NetBSD, bir Japon Linux grubu (ki bu gruba Sylpheed e-posta programının yazarı da dahil), fuarın gerçekleştiği New York şehrinden çeşitli kullanıcı grupları (New York Linux Kullanıcıları Grubu, New York Linux Scene vs), X.org, Özgur Yazilim Dernegi (Free Software Foundation) gibi gruplar .org Pavillion'u oluşturuyor. Bu küçük alan fuarın en neşeli ve en hareketli görüntülerine sahne oluyor her yıl olduğu gibi.

Gelelim fuardaki büyük şirketlere. Linux sürümlerinden Red Hat'in ağır bir üstünlüğü göze çarpıyor. Yazılım demosu yapan şirketlerin hemen hemen hepsi Red Hat Linux çalışan makinalar kullanıyorlar. Bu makinalarin çogu da Dell'in Poweredge serisinden sunucular. Bununla birlikte Dell, AMD, Intel, HP, IBM, CA, Ximian, ilk bakışta göze çarpan büyük şirketlere örnek olarak gösterilebilir.

Fuarın diğer bir güzelliği eski dostumuz Microsoft'un da büyükçe bir alandan .NET (ve Rotor) tanıtımı yapıyor olması. Gördüğüm kadarıyla XBOX hediyeli çekiliş kavanozunda da pek çok katılımcı kartı var :)

Fuardan ilginç görüntüler:

pyDDR adlı (Python ile yazılmış) bir dans oyunu yazılmış (Dance Dance Revolution denen türden) ve ziyaretçiler bu oyunu deneyebiliyorlar. Çok komik görüntüler oluşuyor burada. (Dans eden sakallı geekler :P)

Özgur Yazılım Derneği, yılda 120 dolar karşılığı üyelik kabul ediyor. Bütün üyelere Richard Stallman'ın son kitabı ücretsiz olarak gönderilecek (fuar boyunca). Ayrıca bütün üyeler Özgur Yazılım Derneginin kartını alacaklar ki bu kart aslinda boot edilebilen bir Linux sürümü aynü zamanda.

Gentoo standında live CD olarak çalışan oyun ilgi çekiyor.

Fuardan sonra çektiğim fotoğrafları da sizler için yayınlayacağım. Hepinize bol bol Linux.

Resimler burada:http://ozguryazilim.org/linuxexpo_2003/

Görüşler

0
anonim
Kanima giriliyor!!!! Seytan diyo...
bu fuar gelecek hafta olsa nolurdu sankiiiii
0
FZ
Şeytan demişsin de şöyle bir laf gördüm geçenlerde:

`I hear that if you play the NT 4.0 CDROM backwards, you get a Satanic message!´

`That's nothing. If you play it forward, it installs NT 4.0!´
0
o_ozardic
bu haber biraz yerli malı haftasında muz yiyen cocuklarin muz yiyemiyenlere tadını anlatması gibi olmus !
0
malkocoglu
Amerika'nin ekonomisi yavasladigi icin ucuza (bedavaya) ilgi cok. Ozellikle IBM Linux'u destekleyince, hareket muazzam bir ivme kazandi. Tabii IBM bunu askinda yapmiyor, Sun'in tepesine binmek icin yapiyor. Fakat kazanan Unix dunyasi ve ozellikle Linux.
0
SHiBuMi
Linux World Expo'da Microsoft ha, vay kafir penguenler vay, adamlar dünyayı ele geçirsin sen iki tane XBOX'a tav ol.
0
FZ
GNU/Linux´u yükleyebilecekleri yeni bir donanım platformunu bedavaya getirmek istemeleri bence gayet doğal ;-)
0
conan
yoo bence XBox oldukca iyi bir sey. Ben cok begeniyorum. Genel olarak console mantigindan nefret ediyorum ama XBox iclerinde en guzel grafikleri olanlardan birisi, en azindan gamecube`dan cok daha guzel :) M$`un yaptigi (damgasini bastigi) hersey kotu olacak degil ya. Ornegin Forcefeedback`li direksiyonu da cok guzeldir m$`un. NFS oynamak harika oluyor.

Bence insanlarin Xbox`a kart atmalari gayet normal birsey. Bedavayaysa niye atmayasin ki? Ben de olsam yine atardim. Bedava mal goz cikarmaz hehe.
0
oktay
Ben sahsen Microsoft'un elindeki 'Belesci Linuxculer' listesine adimi eklemek istemem :)

oktay
0
conan
Xbox`a 200 kusur dolar verecegime belese alma sansim olur daha iyi :) Umrumda degil belesciler listesinde olmak. En kotu ihtimalle ebayden satarsin hehehe!
0
oktay
Tam gezemedim ama bu seneki fuarda anladigim kadariyla Linux Rookiery diye bir bolum varmis. Fuara ilk defa katilan start-up seviyesindeki sirketler urunlerini sergiliyorlarmis.

Ben lpi.org'un fuar suresince bedava duzenledigi sertifika sinavini aliyordum o yuzden cok fazla gezemedim. Acikcasi biraz da sIkIcIydI :P

oktay
0
oktay
Resimleri http://ozguryazilim.org/linuxexpo_2003/ adresine yerlestirdim.

Adminlerden biri bu adresi haber metnine ekleyebilirse cok sevinirim.


Oktay
0
anonim
vay be, MS iyice yayilmis bu sefer [resimlerden anladigim kadariyla]. bikac ay once san franciscodaki linuxworlda gitmistim, orda MSin temsilcileri kosede kucuk ve aptal bi standin onunde duran korkak adamlardan olusan bi ekipti. insanlar onunden gecerken what the hell are you guys doing here? benzeri yorumlar yaparak iyice korkutuyolardi zavallilari...
0
oktay
http://postneo.com/2003/01/24.html#a1843

baska bir yerden fuar resimleri
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Caldera, Micro$oft tarzı koltuk başına lisans sistemine geçiyor

larweda

Caldera sistems, oldukça popüler olan Caldera OpenLinux Workstation paketinin bu hafta piyasaya çıkan yeni versiyonunun satışlarını Microsoft`un windows ürünlerinde yaptığı gibi koltuk başına lisanslandırma ile yapacağını açıkladı. Bu bağlamda destek istenirse bir 'koltuk'luk Caldera Openlinux Workstation 99$`a, desteksiz bir 'koltuk'luk Caldera Openlinux Workstation 59$`a satılıyor. Bu, genelde paralel kullanıcı sayısını baz alan geleneksel unix ücretlendirmesinden de tamamen farklı bir yaklaşım. Linux dağıtımı gibi hataya izin vermeyen bir piyasada bu tarz radikal bir denemenin nasıl sonuçlar vereceğini de birkaç ay içinde hep beraber göreceğiz.

Linux'da Fransa ve Çin Ortaklığı

Soulblighter

Fransız Atom Enerjisi Kurumu (CEA), Linux üzerinde çalışacak bir yazılım için Çin'in Bilim ve Teknoloji Bakanlığı ile ortak çalışmaya başlayacak.
Devlet kurumları, beraber çalışarak PC, PDA, Sunucular gibi çeşitli ortamlarda çalışacak Linux temelli bir platform oluşturmak için örgütlenecek. Ayrıca oluşturulacak sistem çevrimiçi hizmetleri ve iletişim uygulamalarını da destekleyecek.

Henüz ayrıntılar verilmese de CEA, Fransız teknoloji şirketi Bull ve Fransız kökenli Avrupalı şirket ST Microelectronics ile beraber de çalışacak.
Fransız Hükümeti son zamanlarda Linux'a ilgisini arttırdı. Son olarak Fransız Danışmanlık şirketi Unilog'dan, Pariste'ki 17.000 devlet bilgisayarına Linux yüklenmesi ile ilgili çalışma yapmasını istemişti.

Kaynak: C|NET Asia

Nedir İnsanoğlunun Çekirdekle Problemi?

GaripFakir

Herşey atom çekirdeğinin parçalanmasıyla başladı. Böylece daha YÜKSEK enerji üretmenin kapıları açıldı.

Sonra aynı durum Linux, UNIX dağıtımlarının çekirdeklerinde karşımıza çıktı. Çekirdeği derleyip (parçalayıp) daha YÜKSEK performans elde etmek. Bazı sürümler Mandrake gibi 586 mimarisine göre derlenmiş yapılarıyla bu işe adım attı. Debian, FreeBSD gibi "çevreci"ler ise sistem kararlılığı önemli deyip bu varsayılan sürüm olarak çekirdek derlenmesine henüz uzak bakıyorlar. Bu iki düşünce arasında ulusal bir tercih yapıp sonradan çekirdek derlemek isteyenler için güzel bir makale.

Seminer - Topluluk Süreçleri ve Pardus

anonim

Özgürlükİçin topluluğu adına yarın saat:15:00'da Hakan HAMURCU'yu ağırlayacak olan YTÜLinux, sevgili Hakan ile Pardus / Özgürlükİçin topluluk süreçlerini konuşacaklar. Yıldız Teknik Üniversitesi C Blok Konferans Salonu'nda yapılacak bu seminere dışarıdan katılım serbest olup, etkinlik gelen herkesi ağırlayacak geniş bir salonda düzenlenecektir. Bu arada YTÜLinux grubundan bahsetmeden olmayacak...

Latin Amerika`da Linux`a devlet desteği

FZ

Brezilya, Meksika ve Arjantin'den sonra şimdi de sırada Peru var. Söz konusu ülke devlet kurumlarında açık kaynak kodlu yazılım kullanılması için bir yasa tasarısı hazırladı.

Peru'daki tasarı geçen yıl Arjantin'de sunulmuş olan tasarıyı esas alyor. Kanun tasarısının üzerinde en çok durduğu noktalar bu modele göre geliştirilmiş yazılımların serbestçe dağıtılabilmesi ve kaynak kod üzerinde, kurumun özgün ihtiyaçlarına yönelik değişiklerin serbestçe yapılabilmesi.

Latin Amerika'da sadece politik devrim, futbol, cunta ve insan hakları ihlalleri olmadığını bize gösteren bu haberde aynı zamanda Avrupa'da Linux'un büyük kurumlarda sesini duyurmaya başladığı, İtalya'daki Banca Commerciale Italiana'nın ve İngiltere'deki BT'nin de (British Telecom) kurumsal ölçekte yavaş yavaş Linux'a geçmeye başladığının bilgisi veriliyor.

Tabii insanın aklına şu soru geliyor ister istemez: Türkiye hakikaten de Arjantin olmaz mı? Ya da olamaz mı? Peru da mı olmaz Türkiye? Olmamalı mı, olmalı mı? Kısaca nedir yani?