New York Linux Expo´dan izlenimler (Güncellendi)

0
oktay
Bu haberi New York Javits Center Fuar Merkezi'nde şu anda 3. günü sürmekte olan Linux World Expo 2003'den yazıyorum.
İlk defa bundan 4 yıl kadar önce bu fuarı ziyaret etmiştim. Bu 4 yıl içerisinde GNU/Linux dünyasında çok büyük gelişmeler ve değişmeler oldu şüphesiz. Bu degişimler tabii ki bu gibi fuarları da etkiliyor. Gözüme çarpan ilk değişiklik bu seneki fuarın ilk gittiğim zamankine nazaran çok çok daha sakin olması. Eskiden daha küçük küçük fakat sayıca çok daha fazla şirket fuara katılırken artık az sayıda fakat çok büyük şirketler fuara katılıyor. Bu yüzden eskinin cıvıl cıvıl ve heyecanlı ortamına karşılık şimdilerde daha sakin ve ticari ağırlıklı bir fuar oluyor.

Fuarın en güzel yanı, .org Pavillion adı ile anılan bölümün özgür yazılım üreten veya özgür yazılımı destekleyen kuruluşlara ayrılmış olması. Örneğin bu seneki fuarda Gentoo, NetBSD, bir Japon Linux grubu (ki bu gruba Sylpheed e-posta programının yazarı da dahil), fuarın gerçekleştiği New York şehrinden çeşitli kullanıcı grupları (New York Linux Kullanıcıları Grubu, New York Linux Scene vs), X.org, Özgur Yazilim Dernegi (Free Software Foundation) gibi gruplar .org Pavillion'u oluşturuyor. Bu küçük alan fuarın en neşeli ve en hareketli görüntülerine sahne oluyor her yıl olduğu gibi.

Gelelim fuardaki büyük şirketlere. Linux sürümlerinden Red Hat'in ağır bir üstünlüğü göze çarpıyor. Yazılım demosu yapan şirketlerin hemen hemen hepsi Red Hat Linux çalışan makinalar kullanıyorlar. Bu makinalarin çogu da Dell'in Poweredge serisinden sunucular. Bununla birlikte Dell, AMD, Intel, HP, IBM, CA, Ximian, ilk bakışta göze çarpan büyük şirketlere örnek olarak gösterilebilir.

Fuarın diğer bir güzelliği eski dostumuz Microsoft'un da büyükçe bir alandan .NET (ve Rotor) tanıtımı yapıyor olması. Gördüğüm kadarıyla XBOX hediyeli çekiliş kavanozunda da pek çok katılımcı kartı var :)

Fuardan ilginç görüntüler:

pyDDR adlı (Python ile yazılmış) bir dans oyunu yazılmış (Dance Dance Revolution denen türden) ve ziyaretçiler bu oyunu deneyebiliyorlar. Çok komik görüntüler oluşuyor burada. (Dans eden sakallı geekler :P)

Özgur Yazılım Derneği, yılda 120 dolar karşılığı üyelik kabul ediyor. Bütün üyelere Richard Stallman'ın son kitabı ücretsiz olarak gönderilecek (fuar boyunca). Ayrıca bütün üyeler Özgur Yazılım Derneginin kartını alacaklar ki bu kart aslinda boot edilebilen bir Linux sürümü aynü zamanda.

Gentoo standında live CD olarak çalışan oyun ilgi çekiyor.

Fuardan sonra çektiğim fotoğrafları da sizler için yayınlayacağım. Hepinize bol bol Linux.

Resimler burada:http://ozguryazilim.org/linuxexpo_2003/

Görüşler

0
anonim
Kanima giriliyor!!!! Seytan diyo...
bu fuar gelecek hafta olsa nolurdu sankiiiii
0
FZ
Şeytan demişsin de şöyle bir laf gördüm geçenlerde:

`I hear that if you play the NT 4.0 CDROM backwards, you get a Satanic message!´

`That's nothing. If you play it forward, it installs NT 4.0!´
0
o_ozardic
bu haber biraz yerli malı haftasında muz yiyen cocuklarin muz yiyemiyenlere tadını anlatması gibi olmus !
0
malkocoglu
Amerika'nin ekonomisi yavasladigi icin ucuza (bedavaya) ilgi cok. Ozellikle IBM Linux'u destekleyince, hareket muazzam bir ivme kazandi. Tabii IBM bunu askinda yapmiyor, Sun'in tepesine binmek icin yapiyor. Fakat kazanan Unix dunyasi ve ozellikle Linux.
0
SHiBuMi
Linux World Expo'da Microsoft ha, vay kafir penguenler vay, adamlar dünyayı ele geçirsin sen iki tane XBOX'a tav ol.
0
FZ
GNU/Linux´u yükleyebilecekleri yeni bir donanım platformunu bedavaya getirmek istemeleri bence gayet doğal ;-)
0
conan
yoo bence XBox oldukca iyi bir sey. Ben cok begeniyorum. Genel olarak console mantigindan nefret ediyorum ama XBox iclerinde en guzel grafikleri olanlardan birisi, en azindan gamecube`dan cok daha guzel :) M$`un yaptigi (damgasini bastigi) hersey kotu olacak degil ya. Ornegin Forcefeedback`li direksiyonu da cok guzeldir m$`un. NFS oynamak harika oluyor.

Bence insanlarin Xbox`a kart atmalari gayet normal birsey. Bedavayaysa niye atmayasin ki? Ben de olsam yine atardim. Bedava mal goz cikarmaz hehe.
0
oktay
Ben sahsen Microsoft'un elindeki 'Belesci Linuxculer' listesine adimi eklemek istemem :)

oktay
0
conan
Xbox`a 200 kusur dolar verecegime belese alma sansim olur daha iyi :) Umrumda degil belesciler listesinde olmak. En kotu ihtimalle ebayden satarsin hehehe!
0
oktay
Tam gezemedim ama bu seneki fuarda anladigim kadariyla Linux Rookiery diye bir bolum varmis. Fuara ilk defa katilan start-up seviyesindeki sirketler urunlerini sergiliyorlarmis.

Ben lpi.org'un fuar suresince bedava duzenledigi sertifika sinavini aliyordum o yuzden cok fazla gezemedim. Acikcasi biraz da sIkIcIydI :P

oktay
0
oktay
Resimleri http://ozguryazilim.org/linuxexpo_2003/ adresine yerlestirdim.

Adminlerden biri bu adresi haber metnine ekleyebilirse cok sevinirim.


Oktay
0
anonim
vay be, MS iyice yayilmis bu sefer [resimlerden anladigim kadariyla]. bikac ay once san franciscodaki linuxworlda gitmistim, orda MSin temsilcileri kosede kucuk ve aptal bi standin onunde duran korkak adamlardan olusan bi ekipti. insanlar onunden gecerken what the hell are you guys doing here? benzeri yorumlar yaparak iyice korkutuyolardi zavallilari...
0
oktay
http://postneo.com/2003/01/24.html#a1843

baska bir yerden fuar resimleri
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Yeni Neler Çıkmış

ebola

Eğer sizde benim gibi acaba kurcalamadığım hangi linux dağıtımı var. Bilmemnenin yeni surumunde şu paketin sürümü nedir diye düşünenlerden bunları takip etmekten yorulanlardansanız size bir haberim var: www.distrowatch.com Bügüne kadar hiç duymadığınız dağıtımlardan haberdar olabilir bunlar hakkındaki incelemeler okur ve karşılaştırmalarda bulunabilirsiniz..
size ilginç dağıtımlar konusunda bir kaç tiyo..
Haydar Linux,
Gentoo Linux,
ve Lesbian Linux.

Linux`la kalın, mutlu kalın...

C64 ve GNU/LINUX

anonim

Yüzlerce terabaytlık depolama kapisitesine sahip, onlarca işlemciyi paralel çalıştırabilen bir süper bilgisayar ve bir harddiski bile olmayan 8 bitlik yaklaşık 1mhz bir c64 arasındaki ortak özellik nedir ?

Cevap: Her ikiside GNU/LINUX çalıştırmaktadır. Linux daha ne kadar kısıtlı imkanlarla çalıştırılabilir bilmiyorum ama bir c64 makinada çalıştırılabiliyor. Konu ile ilgili ayrıntılı dökümanı Buradan okuyabilirsiniz.

Linux Kullanılabilirlik Raporu

anonim

Birine Linux'a geçmesini önerdiğinizde alacağınız ilk cevap muhtemelen "Ama kullanması çok zor değil mi?" olababilir. Bilgisayarla fazla ilgili olduğumuz ve teknoloji kullanımı konusunda çabuk uyum sağlayabildiğimiz için Windows kullanmaya alışmış bir kişinin Linux'a geçmekte yaşayacağı problemleri gözardı mı ediyoruz? Eğer "Özgür Yazılım" kavramının yaygınlaşmasını biraz olsun önemsiyorsak bunun için masüstü kullanımda çoğunluğun Linux'a geçmesi gereğini inkar edemeyiz. Bunun "İsteyen kalsın kardeşim Windows'da sürünsün, kimse Windows'da yaptıklarının karşılığını Linux'da aramasın, burası Linux yok öyle!" tavrıyla gerçekleşmeyeceği kesin. Bu durumda Windows ve Linux'un masaüstü kullanılabilirliğini, ciddi ve objektif olarak karşılaştırıp avantaj ve dezavantajların belirlenmesi ve Linux masaüstü çalışmalarının bu yönde sürdürülmesi gerekiyor.

Relevantive adlı bir Alman firması Linux'a geçişler konusunda oldukça ayrıntılı bir kullanılabilirlik raporu hazırlamış.

İsrail Hükümetinden Linux ile İlgili Yasa

FZ

Önerilen Yasa Tasarısı Hükümet Kurumlarında Sadece Açık Kodlu Yazılımın Kullanılmasını Zorunlu Kılıyor

Şili, Arjantin, Almanya, Avustralya, Çin, Peru, Kanada, Fransa, İtalya ve şimdi de İsrail...

Pek çok medya kaynağına göre yeni bir yasa taslağı açık kodlu kaynak kullanımını devlet dairelerinde zorunlu kılmayı planlıyor.

HP `Halk Tipi´ Notebook Bilgisayarlarında Linux Kullanıyor

FZ

Hewlett-Packard düşük maliyetli, `halk tipi´ notebook PC modellerini Linux yüklü olarak satmaya başladı.

Thai hükümetinin bilgisayarlaşmayı yaygınlaştırmak için verdiği desteğin de etkisi ile HP´nin böyle bir harekete giriştiği düşünülüyor.

Devlet, bu portatif ve Linux yüklü ürünün yanı sıra bir Thai firması tarafından geliştirilen düşük maliyetli masaüstü PC´yi de finansman olarak destekliyor. Her iki bilgisayar da Linux TLE işletim sistemi yüklü olarak geliyor. Linux TLE, Linux´un Thai dili destekli bir dağıtımı.