Mozilla 1.0 Çıktı

0
tongucyumruk
Ailemizin browser'ı Mozilla sonunda 1.0 sürümü ile karşımızda... Resmi sitesi'nde Mozilla 1.0 Released gibi olabilecek en sadece biçimde yapılan duyuru ile Mozilla 1.0 Sürümüne adımını attı... Ayrıntılar için 1.0 Release Notes'a buradan ulaşabilirsiniz. Konuyla ilgili Slashdot'ta çıkan haberi ve gelen yorumları da buradan okuyabilirsiniz. (Bu arada FazlaMesai'de Mozilla sürüm takip sitesine dönüşmeye başladı gibi neredeyse günlük CVS updateleri bile haber olacak)

Görüşler

0
anonim
cvs nedir çok merak ediyorum...!
0
tongucyumruk
Concurrent Versions System. Özellikle birden çok geliştirici tarafından geliştirilen projelerde kodun bütünlüğünü sağlamayı sağlayan bir sistemdir... Değişiklikler yapıldıkça sistem neyin ne zaman değiştirildiğinin ve değiştirilen kodun eski halinin bir kaydını tutar. Böylece ortaya çıkabilecek aksaklıklar önlenir, herkes kodda kimin ne zaman ne değişiklilk yaptığını görebilir. Bir yazılımın en güncel (tabiiki büyük olasılıkla stabiliteden mahrum) halide CVS serverlarından çekilebilir.
0
anonim
tamamdır. teşekkür ederim...
0
anonim
Internet Explorer'a cebren ve hile ile kaptırılan browser pazarını geri almanın zamanı geldi. Bütün sorumluluk sahibi ve bilge insanlara sesleniyorum, Windows üzerinde IE kullanmak için hiç bir sebebiniz yok artık ! Kendinize olan saygınızı geri kazanın ve sizinle dalga geçen bir firmanın ürünlerini kullanmaktan vaz geçin.
0
FZ
Hemen birkaç yorum yazayım. Mozilla 1.0 yazılımını az önce çektim ve kurdum (10.5 MB'lık bu yazılım sorunsuz ve gayet hızlı bir şekilde kuruldu) ortalıkta gezinmekle meşgulüm. Öncelikle sistem özelliklerimi belirteyim, P-III 650 Mhz, 256 MB RAM, 20 GB HDD, Windows 2000 Professional (SP2).

Şimdi gelelim yorumlara, önce güzellikler:

1)Mozilla, makinamdaki default tarayıcı olan Internet Explorer 6.0'dan daha hızlı, bunda herhangi bir tartışma olabileceğini sanmıyorum. Kullanıcı arabirimi de genel konvansiyonlara uygun ve rahat bir kullanım sağlıyor, herhangi bir yabancılık çekmedim.

2) Bir sayfanın kaynak HTML koduna bakmak bir Internet programcısı olarak epey sık yaptığım bir iş olabiliyor bazen. IE bunun için sayfanın kaynak kodunu default olarak Notepad ile karman çorman bir şekilde getirirken, Mozilla 1.0 bunun için bana gayet güzel bir HTML renklendirmeli (syntax colouring) editör getirdi, ayrıca Page Info da sayfadaki formlarla ilgili her türlü bilgiyi gösteriyor ki bu da çok güzel bir özellik Internet programcıları için (debugging yaparken falan).


Şimdi sıra negatif noktalarda, üzerinde çalıştığım bir Internet projesinin sayfalarını gezinirken maalesef bazı problemlerle karşılaştım, bunların içinden en rahatsız edici olan iki tanesi:

1) tag'leri ve layerların kullanıldığı bir sayfa vardı, bu sayfada kullanıcı bir kutunun içine bir şeyler yazıyor (bir soruya cevap) ve sonra bir tuşa bastığında hemen kutunun solundaki boş ve beyaz bir alanda başka bir şeyler çıkıyor (sorunun doğru cevabı, JavaScript kullanılıyor burada). Daha doğrusu çıkması gerekiyor ve IE ile baktığımda tuşa basar basmaz sol tarafta çıkması gereken şey çıkarken Mozilla 1.0'da hiçbir hareket olmadı. Bu sayfada herhangi bir Microsoft spesifik durum var mı ya da bu ne kadar standart bir sayfa tartışılır bilemem ama yani çok karmaşık bir sayfa değil, sadece HTML ve JavaScript var içinde, dileyenlere kaynak kodu da gönderebilirim.

2) Yine başka bir sayfada FLASH animasyonlarını görme problemi yaşadım ki bu çok daha vahim bir durum! Önce bir uyarı geldi, Cannon find plugin downloader plugin, visit netscape.com gibi bir şey. Sonra da karşıma sayfayı getirdi ancak FLASH animasyonunun bulunması gereken dikdörtgen bölge bembeyazdı ve sanki orada birkaç satır boşluk bırakılmış izlenimini yaratıyordu, fazlası ile yanıltıcı! Daha sonra netscape.com ve Mozilla sayfalarını ziyaret ettim ancak HTML içine gömülü FLASH dosyalarını nasıl gösterebileceğime dair pratik bir bilgi edinemedim (son kullanıcı nezdinde bu epey problemli durum demektir!).

Şimdilik eleştirilerim bunlar.
0
anonim
Bir web programcısı değilim ayrıntılar hakkında pek bilgim yok ama Mozilla'nın Layer'larla ilgili bir sorunu olduğunu duymuştum.
Flash konusunda ise ben Linux altında Flash animasyonları gayet güzel görebiliyorum. Plug-in'i elle kurmayi deneyin bir de..
0
FZ
Valla bazı yerlerde bu layer epey önemli oluyor dolayısı ile desteklenmesi lazım, problem her ne ise umarım en kısa sürede giderirler.
0
anonim
Hadi hayirli olsun, download` lar baslasin...

--
m1a2
0
FZ
Slashdot'taki arkadaşlardan biri, yahu şu open source olayında sakallı bilgisayar gurularını ya da tüysüz Iskandinav gençlerini görmekten gına geldi, onun yerine şirin kızları görsek olmaz mı demiş ve BSD işletim sistemi üzerinde şu güzel örnekleri vermiş :)

http://people.freebsd.org/~jkh/lw2000/daemonbabe.jpg
http://www.madchat.org/artgfx/girls/bsd-daemonette/Dcp00473.jpg
http://www.madchat.org/artgfx/girls/bsd-daemonette/s114.jpg
http://people.freebsd.org/~billf/usenix2000/DSC00035.JPG.html
http://www.madchat.org/artgfx/girls/bsd-daemonette/s115.jpg
http://www.madchat.org/artgfx/girls/bsd-daemonette/s95.jpg
0
anonim
en guzelini unutmussun.
http://www.madchat.org/artgfx/girls/bsd-daemonette/wow1.jpg
0
FZ
Kırmızı şeytan! Adamı MS'ten BSD'ye döndürür valla! :) Ayna da hoş olmuş :)
0
tongucyumruk
Bana kalırsa olay daha çok fotoğrafları yayınlayan arkadaşın fotoğraflardaki hatuna özel ilgisinden kaynaklanıyor... Hatunun adının Ceren Ercen olmasıda ayrıca dikkatimi çekti... Acep Türk değilmi? Yoksa TR'de Özgür Yazılıma meyilli geek mankenlermi var merak ettim doğrusu. Ceren ablamızın kendi yazdığı bir infoyu da buradan okumak mümkün. İmzasıda hoş

-Ceren E.
FreeBSD's Strange Attractor.


Bu arada Bill Fumerola amcamın sitesinin tasarımı da ayrı bir maceranın konusu... Gerçekten çok iyi...
0
FZ
fazlamesai.net : özgür yazılıma meyilli geek mankenler ifadesinin yer aldığı tek site! :-P
0
tongucyumruk
Bu arada ilk fotoğrafta arka planda yazan yazıyı sonunda çözebildim.

-Windows: Where Do You Want To Go Today
-Linux: Where Do You Want To Go Tomorrow
-BSD: Are you guys coming, or what?

Siz o yollardan gelirken biz geri dönüyorduk demiş amcalar...
0
anonim
Linux altında Mozilla kullananlara http://fredrik.hubbe.net/plugger.html adresine bir göz atmalarını öneririm. Plugger isimli tek bir plug-in ile pek çok formatı native linux playerları ile kullanabilirler.
0
cartman
Eğer Flash sayfalarında donma yaşıyosanız (Linux) startupta (boot scriptinize) esd -nobeeps& ( & önemli yoksa boot donabilir) commandini ekleyin böylece esound daemon çalışıcak ve ses kartına giden tüm istekler bi proxy den geçicek böylece flash problemi de çözülüyo :)
0
anonim
ikinci bir yol
esddsp mozilla &
buda mozilla'nin tum sound output'larini alip mix edip sound card'a yolluyor
yaklasik olarak ayni sey
0
conan
Mozilla 1.0 Release party. Istanbul'da gorkem cetin tarafindan. Ayrintili bilgi http://www.schnitzer.at/mozparty/?show=europe#51
0
FZ
CSS-1 ve CSS-2 desteği ile ilgili olarak aşağıdaki adresleri önce Mozilla sonra da Internet Explorer ile açıp aşağı yukarı, sağa sola kaydırın (pencereyi daraltıp) ve farkı fark edin ;-)

http://www.meyerweb.com/eric/css/edge/complexspiral/glassy.html



http://www.meyerweb.com/eric/css/edge/complexspiral/demo.html
0
sleytr
i.explorer'ın macintosh versiyonu bu sayfayı düzgün gösterebilirken windows versiyonu neden gösteremiyor?
( bu arada opera bile i.explorer'dan daha iyi gösteriyor )
0
anonim
ya abi okulda öyle iğrenç ödevler veriyorlar ki ara ara ara yoooook bulamıyorum.ödev şu:internet programcısı ile internet mühendisi arasındaki fark nedir? yardım edersen çok iyi olur .kolay gele
0
anonim
bence burda direk olarak mühendisliğin tanımına bakıcaksın.yani nedir mühendis abi; bi konuda uzman olan,o konudaki bütün süreçleri,işin ayrıntılarını,inceliğini bilen ve bunları işadamına,patrona yada yatırımcıya en yararlı ve ekonomik biçimde bi araya getirecek yetişmiş işgücü.programcı burada mühendisin verdiği işi yapar, sayfaları kodlar, formlar oluşturur vs vs.mühendisin görevi bu siteye insanları çekmek yararlı biçimde kullandırmak olmalı bu durumda.bi nevi halkla ilişkiler yani.kısaca özetlersek programcı işin teknik tarafına bakar ,mühendis ise
sosyal mühendislik yapar burda.teknik kodlarla insanların beklentilerini uzlaştırmaya çalışır.naçizane ggörüşlerimiz bundan ibaret .umarım yaralı olur. MrLeeLoo
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Firefox 1.0 çıktı!

mos

Detaylı bilgi için: http://www.mozilla.org/products/firefox
GNU/Linux, Mac ve Windows sürümleri için bu ftp adresini kullanabilirsiniz.

Mozilla Projesinde Radikal Değişim: Phoenix

Maverick

http://www.mozilla.org/roadmap.html ve http://mozillazine.org/talkback.html?article=3042 adreslerinde görülebileceği gibi Mozilla projesi Mail ve Browser bileşenlerini değiştirmek istiyor.

1.4 son klasik sürüm olacak ve stable 1.0.x serisinin yerini alacak. Ayrıca liderlik şekli değişip daha etkili modül sorumluları atanacak. Phoenix'e neler oluyor diyenler bunu beklemiyorladı sanırım ;^) (Tarihin 2 Nisan olduğunu hatırlatayım, bu bir şakaya benzemiyor) Bu haberle hız olarak slashdot'ı da geçmiş olduk bu arada...

Mozilla´da dev güvenlik açığı!

tongucyumruk

Severek kullandığımız ailemizin browser'ı Mozilla'nın 0.9.7 sürümünden başlayıp 1.0rc1'e kadar gelen tüm versiyonlarında dev bir güvenlik açığı keşfedildi. Bu açığı kullanarak kötü niyetli webmasterlar mozillayı o sırada çalıştıran kullanıcının erişebildeği bütün dosyalara (/etc/passwd gibi) erişebiliyorlar.

Mozilla 1.1 çıktı

conan

Yeni mozilla'daki değişiklikler ana başlıklarla şunlar:
  • Daha sağlam bir motor ve kullanıcı arabirimi.
  • CSS, DOM ve HTML standartlarina daha fazla uyumluluk.
  • Yeni ve çarpıcı Windows ikonları.
  • MS Dialup Networking (çevirmeli ağbirimi miydi? :) tetikleme.......
  • Firefox'un İnternet Sayfasına Talep %237 Arttı

    Soulblighter

    Internet inceleme firması Nielsen Netratings'in yaptığı açıklamaya göre dokuz ay öncesiyle karşılaştırıldığında Mozilla'nın internet sitesinin Firefox bölümünün trafiği %237 arttı. Haziran 2004'de 795,000 ziyaretçisi olan sitenin bu yılın Mart ayında 2.68 milyon ziyaretçi gezdi.

    Ziyaretçi özellikleri incelendiğinde, %79'luk bir oranla erkekler açık ara önde giderken, bayanlarında %29'luk oranla Firefox'a ilgisiz kalmadıkları gözleniyor.

    Kaynak: Tom's Hardware Guide