Modern İnsan ?= Örgütlü İnsan

0
FZ
Modern insan örgütlü insandır derler. Peki ya modern bilgisayarcı? Yerli ve yabancı, üye olabileceğimiz önemli bilgisayar organizasyonlarından haberdar mıyız? Tek başımıza yapabileceğimizden çok daha fazlasını bu organizasyonların bünyesinde çalışarak gerçekleştiremez miyiz? Profesyonel ya da amatör bilgisayarcılar olarak bu organizasyonlardan faydalanamaz mıyız? Bu ve benzeri soruların cevapları eminim kişiden kişiye değişecektir ancak benim niyetim derin felsefi tartışmalara girmek değil, önemli olduğunu düşündüğüm birkaç yerli ve yabancı kurumun üyeliğe dair adreslerini sizinle paylaşmak.
Önce yabancı kurumlarla başlayalım:

- Özgür yazılımla ilgisini doğrudan ismi ile gösteren örgüt: Free Software Foundation. Bu adresten üye olabilirsiniz. Üyelere özel kişiselleştirilmiş bir BBC mini CD´si veriliyor (Bootable Business Card), bence şık bir hareket ;-)

- Association for Computing Machinery, nam-i diğer meşhur ACM. Bilgisayarla ilgili uzun uzun yıllar önce kurulmuş ilk ciddi örgüt. Yüzlerce bilgisayar dergisinin çıkarılmasında ve binbir çeşit alanda özel ilgi gruplarının (SIG - Special Interest Group) aktivite düzenlemesinde, yayın yapmasında önayak oluyor. ACM´ye üye olmak için bu adresi kullanabilirsiniz. Öğrenci indirimi mevcut.

- IEEE Computer Society. Çoğu mühendisin ya da akademisyenin deyişi ile Ay Tripıl İ ;-) Ciddi ciddi söylemek gerekirse: Institute of Electrical and Electronics Engineers Computer Society. Bu adresten üye olduğunuz takdirde 100 kadar farklı uzaktan eğitim kursuna bedava katılma hakkının yanı sıra Computer isimli dergiye abonelik elde ediyor ve daha pek çok yayına erişebiliyorsunuz. Bu prestijli kurumun da öğrenci indirimi mevcut.

Şimdi gelelim bizdeki önemli bilgisayar organizasyonlarına:

- INETD, nam-ı diğer Internet Teknolojileri Derneği. Türkiye´de açık sistemler konusunda yıllardır çalışmalar düzenleyen ve buna ek olarak uzunca bir süredir Internet ile ilgili olarak pek çok organizasyonu gerçekleştiren bu derneğe üye olmayı düşünebilirsiniz.

- Linux Kullanıcıları Derneği. Adı üstünde, fazla söze ne hacet! Linux ile ilgilenen ve bu ülkede buna katkıda bulunmaya çalışan en önemli kurumlardan biri az laf çok iş yapmaya çalışan herkese açık.

- Türkiye Bilişim Derneği. Türkiye´de bilgisayar ve bilgi işlem ile ilgili en eski ve köklü kurumlardan biri.

- C ve Sistem Programcılar Derneği. Linux deyince C dilinden bahsetmemek büyük günahtır bunu hepimiz biliriz. Söz konusu dernek 10 yılı aşkın bir süredir faaliyetlerini sürdüren ve C, C++, Assembler, Java ve daha birçok programlama dili ve teknolojileri konusunda en yetkin eğitim veren kurumlardan biri, bilen biliyor ve üye oluyor, bilmeyenleri de buradan haberdar etmiş olduk. Derneğe üye olma konusunda tereddüdü olanlara ilginç bir haber: dernek üyeleri şu anda yeni bir işletim sistemini sıfırdan programlamak ile meşguller.

Listemizin sonuna geldik. Eminim atladığım önemli yerel ve yabancı kurumlar olmuştur. Ve eminim değerli FM üyelerinin eleştireceği noktalar olacaktır. Daha önce de belirttiğimiz gibi yazılı düşünceyi her daim kafada uçuşup duran eleştirilere tercih etmişizdir.

Dilerim bu yazı üyelerimize bir nebze olsun faydalı olur.

Görüşler

0
terapi
LKD'ye epeydir üye olmayı düşünüyorum ama üyelik başvuru sistemi teknolojisi çok uzaklarda kalmış.. Mektup + banka dekontu fotokopisi + resim vs... o yüzden hep üşeniyorum.

Şimdi ben Internet üzerinden paramı yatırsam, formu online doldursam, bankadan gelen dekont mailini ve fotoğraflarımı maillesem olmuyor mu? Yoksa yasal bir takım zorunluklar mı var mı?

Ne kadar kolay işlem o kadar çok üye demek değil mi?

Saygılar
0
FZ
Bu konuda sana katılmamak elde değil. FSF, ACM, IEEE gibi üyelik organizasyonları ile kıyaslandığında INETD ve LKD´nin üyelik yöntemleri biraz enteresan görünüyor. INETD´nin Internet sayfası ise zaten evlere şenlik.

Bu organizasyonları en sert şekillerde eleştirebiliriz ve eleştirmeliyiz de çünkü ancak bu şekilde daha iyiye varabiliriz. Ancak bu eleştiriler sadece lafta kalırsa bir manası olmaz diye düşünüyorum. Beğenmediğimiz bir şeyden kurtulmanın en güzel yolu onun içine girip onu değiştirmeye çalışmaktır. (FZ: sinsi editör :-P) Zaten FM´ye bu yazıyı olmamış olmamın sebebi de insanları buna teşvik etmek.

Misal daha dün gece degerli FM üyesi, Linux ve fantastik programlamadan sorumlu bakan yardımcısı tongucyumruk ile #fazlamesai kanalında yazışırken kendisi bana ciddi ciddi Free Software Foundation´a resmen üye olmak istediğini söylüyordu (aylık üyelik bedeli 10$ yani yaklaşık 15.000.000 TL ki bunu verebilecek pek çok kişi vardır aramızda diye düşünüyorum yerli örgütlerin üyelik bedelleri daha da düşük tabii).

Uzun lafın kısası imkânı olan herkesi burada bahsi geçen örgütlere, en azından bir tanesine üye olmaya davet ediyorum. Aklınız, zekânız ve emeğiniz bu örgütleri güçlendirecektir ve bu güç elbet öyle ya da böyle bir şekilde, bir gün sizin de işinize yarayacaktır, amatör ya da profesyonel anlamda.

Yazının başlığında da belirttiğim gibi modern toplumlarda insanlar kafalarındaki fikirleri tek tek zayıf bireyler olarak değil çok büyük ve güçlü örgütler halinde gerçekleştirmek için mücadele ederler.

Unutmayınız ki karşınızda beğenmediğiniz ve fakat sizden yüzbinlerce kat daha zengin ve güçlü görünen şirket ve devlet politikaları var ise sizin de köklü ve gelişmeye devam eden organizasyonlarınız vardır ve bunların bir parçası olarak arzuladığınız dünyaya erişmek için çaba harcamanız çok daha akıl kârıdır.
0
adervis
Tam soylediginiz gibi, yasal zorunluluk var.

Formun altina islak imzanizi atmaniz gerekiyor. Ayrica uye veritabanini elektronik ortamda tutmamiza ragmen, yillar oncesinden kalma bir tasarima sahip resmi (noterden falan onayli) bir deftere bilgilerinizi tukenmez kalem ile girip resminizin bir tanesini de bu deftere yapistirmamiz gerekiyor.

Bu defterin icerigi denetlemeye tabi. Bu uyenin neden iletisim adresi yok, ana adi niye yazilmamis gibi bahaneler ile kolayca yuklu miktarlarda cezalar kesebiliyorlar.
0
malkocoglu

Beyler, IEEE (Aayyy triipil iii)'ye uye olabilipte bilimsel yayinlari takip edebilen var mi Hatirladigim kadariyla makaleler icin para istiyorlardi, ama bir degisiklik olmus olabilir. FZ, camia ne dersiniz?
0
o_ozardic
IEEE'nin kurumsal abonelerine bahsi gecen makale ve bildirilerin bulunduğu dergiler geliyor. bu kurumsal kullanıcılardan kastım Turkiye'de universiteler. Universite kutuphanelerinde ucretsiz okuma sansina sahipsiniz - tabii girebilirseniz. Ote yandan konferanslarda sunulan bildiriler makale yazarlarının kişisel sayfalarından da ulasilabilir, veya kendilerinden de isteyebilirsiniz.
0
malkocoglu
Anlasildi, demek bir degisiklik yok, ozel kisilerin hala para odemesi gerekecek.

0
Necrodome
Tam olarak öyle değil. IEEE üyesi olduğunuzda, genel konuları kapsayan Spectrum dergisini alıyorsunuz; ve bundaki makalelere net üzerinden, üye olduğunuz kullanıcı adı ve şifreyle ücretsiz olarak erişebiliyorsunuz.

IEEE'nin altındaki gruplara ve bu gruplara ait dergilere üyelik için ise fazladan para veriyosunuz. Yine bu dergilerdeki makalelere (tüm gruplarda değil ama, sonuçta belli makalelere ulaşmak için yine ücret ödemeniz gerekiyor), eğer grubun bu sistemi destekleyen sitesi varsa ücretsiz olarak erişebiliyorsunuz.

Tabi bu sistemin merkezi olmaması çok kötü.
0
GaripFakir
Ayrica "www.fazlamesai.net" diye bir yer de var. Ben oncelikle orayi siddetle tavsiye ediyorum. Hem kayit mayit formalite 2 resim ikametgah vs derdi de yok.
0
FZ
Buraya yani bu güzide siteye üye olmanın avantajlarını, ayrıcalıklarını üyelerimiz zaten biliyor ;-) Bunu nerede ise 3 yıldır gittikçe artan ve gelişen bir şekilde paylaşıyoruz.

Ancak ben yine de diğer organizasyonlara dikkat çekmek istemiştim ;-) Özellikle de canım memleketimde insanların en büyük sorunlarından birinin örgütsüzlük ve ekip olarak topluca hareket edememe olduğunu düşünüyorum. Kitlesel olarak organize, koordineli, sağlam ve hızlı bir biçimde hareket edilmediği sürece bireysel kızgınlıkların, protestoların, küfürlerin, vs. hemen hiçbir etkisi olmadığını gördüm. Kaldı ki bireysel olarak çok güçlü kişilerin bile, söz gelimi holding patronlarının falan dahi bir sürü profesyonel örgüt bağlamında örgütlendiklerini görüyoruz yani kişisel olarak çok zengin ve güçlü olan insanlar bile ortak çıkarları için bir araya gelip koordineli hareket etmek için kayda değer çaba harcıyorlar ise onlar kadar kişisel zenginliğe, nüfuza, vs. sahip olmayan bireylerin de (hangi sektörden olurlarsa olsunlar) herhalde çok daha büyük ölçüde organize olmaları ve birarada olmanın getirdiği güçten faydalanmaları gerekir.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

8 saat sonra görüşmek üzere...

FZ

Yaklaşık 8 saat sonra Türkiye'deki en önemli uluslararası açık kaynak ve özgür yazılım etkinliği başlıyor.

FM ortamından tanıdığımız pek çok isim ve ekip tam kadro yerlerini almak üzere hazırlar.

Herkesi bekliyoruz. Çok sıkı bir 48 saatlik maraton olacak!

Tamam sigarayı da bıraktık, acaba susuzlukla ne kadar başa çıkabiliriz...

butch

Oh dedik herşey pek güzel, memleket bu krizi atlatır elbet. Bu gerçekleştiğinde biz de ayakta ve buralarda olursak artık bizi ve yapabileceklerimizi hiçbirşey engelleyemez. Ama bugün bütün umutlarım tamamen yıkıldı. Bazılarımızın temel besin kaynağı sigaraya gelen yeni zamdan dolayı. Birileri bizi buralarda istemiyor. Gidin buralardan diyor, buralarda çalışanı, birşeyler yapmak isteyenleri sevmezler. Mümkün olan ne kadar alakasız detay varsa tepenize yıkarlar ve sizi iyice nefessiz bırakırlar.
Sadece bunlarda değil. Duyduğuma göre Eylül ayında elektrik de zamlanıyormuş hem %50 düzeylerinde. Anlaşılan artık kısa zamanda bir B planına ihtiyacımız var.

Şirket İsimlerinin Kökenleri

butch

Yahoo? Apple yenir mi? Intel de ne demek?

Bu adreste Yahoo, Sony, Red Hat gibi bilişim devlerinin isimlerinin kökenlerini bulabilirsiniz.

IBM Özgür Yazılım #2 Çıktı

butch

IBM Türk tarafından hazırlanan, Türkiye'nin ilk Özgür Yazılım dergisi yayın hayatına yeni ismiyle devam ediyor. IBM Özgür Yazılım'ın 2. sayısına ulaşmak için yapmanız gereken üyelik bilgilerinizdeki adres bilgilerinizi güncellemek ve "IBM Özgür Yazılım Dergisinin Adresime Gönderilmesini İstiyorum" seçeneğini işaretlemek.

Gizli Kek Hesapları

butch