Önce yabancı kurumlarla başlayalım:
- Özgür yazılımla ilgisini doğrudan ismi ile gösteren örgüt: Free Software Foundation. Bu adresten üye olabilirsiniz. Üyelere özel kişiselleştirilmiş bir BBC mini CD´si veriliyor (Bootable Business Card), bence şık bir hareket ;-)
- Association for Computing Machinery, nam-i diğer meşhur ACM. Bilgisayarla ilgili uzun uzun yıllar önce kurulmuş ilk ciddi örgüt. Yüzlerce bilgisayar dergisinin çıkarılmasında ve binbir çeşit alanda özel ilgi gruplarının (SIG - Special Interest Group) aktivite düzenlemesinde, yayın yapmasında önayak oluyor. ACM´ye üye olmak için bu adresi kullanabilirsiniz. Öğrenci indirimi mevcut.
- IEEE Computer Society. Çoğu mühendisin ya da akademisyenin deyişi ile Ay Tripıl İ ;-) Ciddi ciddi söylemek gerekirse: Institute of Electrical and Electronics Engineers Computer Society. Bu adresten üye olduğunuz takdirde 100 kadar farklı uzaktan eğitim kursuna bedava katılma hakkının yanı sıra Computer isimli dergiye abonelik elde ediyor ve daha pek çok yayına erişebiliyorsunuz. Bu prestijli kurumun da öğrenci indirimi mevcut.
Şimdi gelelim bizdeki önemli bilgisayar organizasyonlarına:
- INETD, nam-ı diğer Internet Teknolojileri Derneği. Türkiye´de açık sistemler konusunda yıllardır çalışmalar düzenleyen ve buna ek olarak uzunca bir süredir Internet ile ilgili olarak pek çok organizasyonu gerçekleştiren bu derneğe üye olmayı düşünebilirsiniz.
- Linux Kullanıcıları Derneği. Adı üstünde, fazla söze ne hacet! Linux ile ilgilenen ve bu ülkede buna katkıda bulunmaya çalışan en önemli kurumlardan biri az laf çok iş yapmaya çalışan herkese açık.
- Türkiye Bilişim Derneği. Türkiye´de bilgisayar ve bilgi işlem ile ilgili en eski ve köklü kurumlardan biri.
- C ve Sistem Programcılar Derneği. Linux deyince C dilinden bahsetmemek büyük günahtır bunu hepimiz biliriz. Söz konusu dernek 10 yılı aşkın bir süredir faaliyetlerini sürdüren ve C, C++, Assembler, Java ve daha birçok programlama dili ve teknolojileri konusunda en yetkin eğitim veren kurumlardan biri, bilen biliyor ve üye oluyor, bilmeyenleri de buradan haberdar etmiş olduk. Derneğe üye olma konusunda tereddüdü olanlara ilginç bir haber: dernek üyeleri şu anda yeni bir işletim sistemini sıfırdan programlamak ile meşguller.
Listemizin sonuna geldik. Eminim atladığım önemli yerel ve yabancı kurumlar olmuştur. Ve eminim değerli FM üyelerinin eleştireceği noktalar olacaktır. Daha önce de belirttiğimiz gibi yazılı düşünceyi her daim kafada uçuşup duran eleştirilere tercih etmişizdir.
Dilerim bu yazı üyelerimize bir nebze olsun faydalı olur.
Modern insan örgütlü insandır derler. Peki ya modern bilgisayarcı? Yerli ve yabancı, üye olabileceğimiz önemli bilgisayar organizasyonlarından haberdar mıyız? Tek başımıza yapabileceğimizden çok daha fazlasını bu organizasyonların bünyesinde çalışarak gerçekleştiremez miyiz? Profesyonel ya da amatör bilgisayarcılar olarak bu organizasyonlardan faydalanamaz mıyız? Bu ve benzeri soruların cevapları eminim kişiden kişiye değişecektir ancak benim niyetim derin felsefi tartışmalara girmek değil, önemli olduğunu düşündüğüm birkaç yerli ve yabancı kurumun üyeliğe dair adreslerini sizinle paylaşmak.
Şimdi ben Internet üzerinden paramı yatırsam, formu online doldursam, bankadan gelen dekont mailini ve fotoğraflarımı maillesem olmuyor mu? Yoksa yasal bir takım zorunluklar mı var mı?
Ne kadar kolay işlem o kadar çok üye demek değil mi?
Saygılar