Mandrake, Conectiva'yı Aldı

0
anonim
Fransa merkezli Linux geliştiricisi Mandrake, Güney Amerikalı Conectiva'yı kendi gücüne kattı. Birleşme sonucu bir kaç işe odaklı daha büyük bir GNU/Linux geliştiricisi ortaya çıkmış oldu.
Masaüstünde önemli bir yere sahip olan Mandrake Linux, firma olarak kendisini geçen yıllardan daha iyi bir konuma getirmiş olacak ki kendisine yeni ufuklar açacağını düşündüğü bir hamle yaparak Brezilyalı Conectiva'yla birleşti. Böylece GNU/Linux konusunda ortaya bir dünya devi çıkmış oldu. Her ne kadar toplam çalışan sayısı düşünüldüğünde bu tanım sorgulanabilir görülse de, yeni şirketin hitap ettiği pazar oranı ve ülkeler, özellikle de doğal ve kusursuza yakın destek sağlayacağı işletim sistemi dilleri hesaba katıldığında işin ciddiyeti ortaya çıkıyor.

Firmalardan Mandrake masaüstünde dünya çapında liderliğe oynarken, Conectiva Güney Amerika'da ciddi bir kullanım oranında ve ATM uygulamalarından hükumetlere kadar geniş bir alanda müşteri portföyüne sahip bir firma.

Mandrake'nin basın açıklamasına bu adresten ulaşabilirsiniz.

Görüşler

0
conan
Yani Mandrake ne zaman finansal olarak belini dogrulttu da gitti baska bir distroyu satin aldi? Iki yil once batiyoruz diye feryat figan bagiriyorlardi. Umarim bu Mandrake'nin basina daha fazla bir bela getirmez...
0
turkix
2 ay önce Fransa Ordusu'nun verdiği 100.000 €'nun üzerindeki sipariş yeter.. Kaldı ki Mandrake, Vivendi Universal gibi bir dünya devinin alt markası.. Her şirket dönem dönem zarar yaşar, hele böylesi bir yatırımın ilk döneminde benzer zararlar düşünülmüştür diye düşünüyorum..
0
abakana
Umulurki bizde de "ticarî" dağıtımlar ortaya çıkar ve gelişir. Genelde şimdiye dek görünenler Ulusal dağıtımlar(*) ve de gönüllülerce hazırlanan dağıtımlar.

(*)Ulusaldan kasıt kesinlikle Uludağ projesi ve Pardus değildir. Zaten Uludağ Projesinin dağıtım ürünlerinin "bence" dağıtımlar dünyasında RedFlag benzeri bir konumu vardır.
0
turkix
Mandrake, Red Hat ve Novell'e ciddi bir rakip olduğunu bir kez daha gösteriyor.. Mandrake, Vivendi Universal'n bir alt markası olduğu ve Fransa-Portekiz'den çok destek gördüğü için zaten çok büyük bir ekonomik güce sahipti.. Bu satın alım çok yerinde olmuş bence.. Bi de bence, önümüzdeki dönemde Progeny'yi de satın alabilirler. Ayrıntılar: http://gezegen.turkix.org/index.php?p=26
0
turkix
Mandrake'nin Conectiva'dan öğrenmesi gereken ilk şey, KDE paketlemesi olmalı bence.. Conectiva gibi herşeyi en ufak ayrıntılarına kadar parçalayarak sunabilirlerse, iyice özelleştirilebilir olur Mandrake.. Bi de apt-get'i urpmi'a tercih ederim tabi.. Elbette bunları eskiden de yapabilirdi ama bunlar artık Mandrake'nin kendi buluşları oldu.. içi iyice rahat etmeli bunları kullanırken..
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Arch Linux Eğitselleri (Tutorial) Geldi Hanıııım!

sami

Arch Linux kullanan veya geçiş yapaya çalışıp da başarılı olamayanlardan biriyseniz bu site tam size göre. Site acemilerden ileri düzey kullanıcalara kadar pek çok kişiye hitap ediyor. İngilizcesi pek çok insanın anlayabileceği kadar sade. Eğitseller içerisinde pacman ile paket kurulumunu, config dosyalarının düzenlenmesini ve komut satırına girilecek komutları gösteren satırlar güzel bir şekilde belirtilmiş.

Gentoo 2005.1 Hizmetinizde!

zekeriya_akyildiz

Gentoo 2005.1 duyuruldu. Hemen edinmek istiyorsanız buyrun;
http://www.gentoo.org

Not: Eğer isterseniz GLIS 0.1 ile görsel bir kurulum yapma olanağına da sahipsiniz. Ancak henüz beta aşamasında olduğu için ufak bir numara gerektiriyor.

Slackware 10.2 Duyuruldu

GolgeHan

Unix'e en çok benzeyen Linux işletim sistemi Slackware'in 10.2 sürümü duyuruldu. Çekirdek 2.4.31, fakat kurulumda açılış esnasında SCSI ,RAID, SATA desteği olan test26.s ile sistemi kurabilirsiniz. Masaüstü ortamı olarak Kde 3.4.2 ve XFce 4.2.2 dağıtımla birlikte sunulmakta.

Ayrıntılı bilgi için: http://www.slackware.com/announce/10.2.php

Linux gibi Windows

sundance

Sizde mi commandline kullandığınız günleri özlüyorsunuz, veya Windows Commander da zaman zaman rahat edemeyip, Command.exe yazıp dos ekranına düşenlerden misiniz ? Yoksa "Ah şöyle Unix'deki gibi commandline ortamı olsa mı diyorsunuz ?"

GNU Utilities for Windows böyle bir proje işte. Cygnus layerına ihtiyaç duymayan, Linux komutlarının büyük bir kısmını kapsayan bu paket tam size göre. Hatta isterseniz ZShell bile var :)

Yeni bir Unix kabuğu, vshnu

sundance

Tamam, Unix dinazorusunuz, komut satırı en güzeli diyorsunuz, fakat yine de arada kimse bakmazken Midnight Commander açıp "oh be ne rahatmış?" dediğiniz de oluyor mu?

Ya da, bash'in vi komut satırını kullandığınızda "işte bu" dediğiniz oluyor mu?

Sizler için de görsel bir kabuk var: Vshnu. Hem de ne kabuk, hem komut satırına hizmet veriyor, hem vi komutlarını alıyor, hem de Perl scriptleri ile makrolar kabul ediyor. Dahası kendisi de bir perl scripti, hatta sıkı durun bir Perl modülü. Bir deneyin derim şahsen...