Mandrake, Conectiva'yı Aldı

0
anonim
Fransa merkezli Linux geliştiricisi Mandrake, Güney Amerikalı Conectiva'yı kendi gücüne kattı. Birleşme sonucu bir kaç işe odaklı daha büyük bir GNU/Linux geliştiricisi ortaya çıkmış oldu.
Masaüstünde önemli bir yere sahip olan Mandrake Linux, firma olarak kendisini geçen yıllardan daha iyi bir konuma getirmiş olacak ki kendisine yeni ufuklar açacağını düşündüğü bir hamle yaparak Brezilyalı Conectiva'yla birleşti. Böylece GNU/Linux konusunda ortaya bir dünya devi çıkmış oldu. Her ne kadar toplam çalışan sayısı düşünüldüğünde bu tanım sorgulanabilir görülse de, yeni şirketin hitap ettiği pazar oranı ve ülkeler, özellikle de doğal ve kusursuza yakın destek sağlayacağı işletim sistemi dilleri hesaba katıldığında işin ciddiyeti ortaya çıkıyor.

Firmalardan Mandrake masaüstünde dünya çapında liderliğe oynarken, Conectiva Güney Amerika'da ciddi bir kullanım oranında ve ATM uygulamalarından hükumetlere kadar geniş bir alanda müşteri portföyüne sahip bir firma.

Mandrake'nin basın açıklamasına bu adresten ulaşabilirsiniz.

Görüşler

0
conan
Yani Mandrake ne zaman finansal olarak belini dogrulttu da gitti baska bir distroyu satin aldi? Iki yil once batiyoruz diye feryat figan bagiriyorlardi. Umarim bu Mandrake'nin basina daha fazla bir bela getirmez...
0
turkix
2 ay önce Fransa Ordusu'nun verdiği 100.000 €'nun üzerindeki sipariş yeter.. Kaldı ki Mandrake, Vivendi Universal gibi bir dünya devinin alt markası.. Her şirket dönem dönem zarar yaşar, hele böylesi bir yatırımın ilk döneminde benzer zararlar düşünülmüştür diye düşünüyorum..
0
abakana
Umulurki bizde de "ticarî" dağıtımlar ortaya çıkar ve gelişir. Genelde şimdiye dek görünenler Ulusal dağıtımlar(*) ve de gönüllülerce hazırlanan dağıtımlar.

(*)Ulusaldan kasıt kesinlikle Uludağ projesi ve Pardus değildir. Zaten Uludağ Projesinin dağıtım ürünlerinin "bence" dağıtımlar dünyasında RedFlag benzeri bir konumu vardır.
0
turkix
Mandrake, Red Hat ve Novell'e ciddi bir rakip olduğunu bir kez daha gösteriyor.. Mandrake, Vivendi Universal'n bir alt markası olduğu ve Fransa-Portekiz'den çok destek gördüğü için zaten çok büyük bir ekonomik güce sahipti.. Bu satın alım çok yerinde olmuş bence.. Bi de bence, önümüzdeki dönemde Progeny'yi de satın alabilirler. Ayrıntılar: http://gezegen.turkix.org/index.php?p=26
0
turkix
Mandrake'nin Conectiva'dan öğrenmesi gereken ilk şey, KDE paketlemesi olmalı bence.. Conectiva gibi herşeyi en ufak ayrıntılarına kadar parçalayarak sunabilirlerse, iyice özelleştirilebilir olur Mandrake.. Bi de apt-get'i urpmi'a tercih ederim tabi.. Elbette bunları eskiden de yapabilirdi ama bunlar artık Mandrake'nin kendi buluşları oldu.. içi iyice rahat etmeli bunları kullanırken..
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Linux 2.4 çekirdeğin 20 yaşındaki koruyucu meleği Marcelo ile röportaj

acemi_

Çeviri biraz acele ve özensiz oldu. Sözü edilen bazı konular hakkında da yeterli bilgiye sahip değilim. Bunu göz önüne alarak okuyun.

http://kerneltrap.org/node/view/1880


Marcelo Tosatti, 2001 Kasın ayında 18 yaşındayken Linux 2.4 kararlı cekirdeğin bakıcısı (maintainer) oldu. 2.4.15 sürümünden çok kısa bir süre sonra çıkan 2.4.16 sürümü ile ilk çekirdeğini yayınladı. Çekirdekte, dosya sistemindeki bir bozulma ile ilgili bir güncelleme yapılmıştı. İki sene sonunda, artık çekirdeğin 2.4.23 sürümünü yayınlamış durumda ve çok yakında çekirdeği bakım (maintenance) moduna geçirmeyi planlıyor. Yani artik sadece hatalar ve güvenlikle ilgili güncellemeler yapılacak.

Marcelo, Brezilya'da yaşıyor ve Cyclades Corporation adlı şirkette çalışıyor. Bu röportajda, Marcelo'nun nasıl 2.4 çekirdeğin bakıcısı olduğuna ve 2.4 çekirdeği bugünlere nasıl getirdiğine bakacağız.

283 telifi ihlal iddiası ve Münih´in GNU/Linux'tan geri adımı

anonim

Oldukça endişe verici bir gelişmeyi sizlerle paylaşmak istedim. Ntvmsnbc'nin bu haberine göre Public Patent Foundation (Kamusal Telif Vakfı) örgütünün Open Source Risk Management kurumu için yaptığı araştırmaya göre, ihlali söz konusu 283 telifin 98’i Linux’un iş ortaklarına ait. Açık kaynak işletim sistemi Linux 2.4 ve 2.6 çekirdekleri, IBM’den 60, HP’den 20 ve Intel’den de 11 adet telifi ihlal ediyor. Bunun ilk sonucu Münüh'in GNU/Linux'a geçişi askıya almasıyla yaşandı.

Gelecek Linux 2.0 çıktı

tongucyumruk

Gelecek A.Ş. tarafından geliştirilen Gelecek Linux'un 2.0 sürümü geçtiğimiz günlerde sessiz sedasız çıktı. Tamamen masaüstüne yönelik olarak hazırlanmış olan dağıtımda mümkün olduğunca paketlerde sadeleştirme yapılmış. Bu sayede ilk defa Linux kuran ve X, Window Manager gibi kavramlara pek te alışık olmayan kullanıcıların daha makina açılında içinde Enlightenment, Blackbox, Window Maker gibi çince kelimeler geçen uzun bir menü ile karşılaşıp şaşırması önlenmeye çalışılmış.

Gentoo Türkiye

pinhanarch

Gentoo Türkiye sitesi, Gentoo'nun haftalık bülteninde duyuruldu. Umarız katılımı ve devamlılığı sürekli olur.

Gentoo Türkiye : http://www.gentoo-tr.org/

Haber kaynağı: http://www.gentoo.org/news/en/gwn/20041129-newsletter.xml

Linux Kernel 2.6: Nasıl buraya gelindi ?

sundance

On yılı aşkın yolculuğunda 2.6 kernel ile önemli bir aşamaya gelen Linux, ticari Unixlerden ileri olan ve şirketlerin önemli ihtiyaçlarına cevap veren özellikleriyle (64Gb Ram adresleme, terabytelarca dosya alanı vs.) ölçeklenme problemini de geride bırakmışa benziyor.

Taş gibi sağlam 2.2, yepyeni özellikleri ile 2.4 derken sunucu piyasasına olduğu kadar masaüstüne yönelik yenilikleri de bünyesinde barındıran 2.6 kernel nasıl geliştirilmiş, öncekilerden farklı ne gibi araçlar ve yöntemler uygulanmış konusunda IBM DeveloperWorks yine muhteşem bir makale hazırlamış.