Litux'tan

0
fevzinet
BTnet'teki habere göre : " Litux, yazılım alanında kariyer sahibi olmak isteyenlere, açık kaynak kodlu veya lisans ücreti gerektirmeyen alternatifler sunuyor. "
İTÜ Bilişim Enstitüsü Müdür Yardımcısı ve program koordinatörü Doç. Dr. Hasan Dağ, "Açık kaynak kodlu yazılım teknolojileri, ilerleme yolunda geri dönüşü olmayan noktayı aşmış durumda. Bu noktadan sonra bilişim kariyeri düşünenler için mutlaka bilgi sahibi olunması gereken bir konu. Birçok kurum artık bu teknolojileri benimsedi. Ayrıca kariyer geliştirme eğitimlerinin de öğrencileri finansal olarak rahatlatması gerektiği düşüncesindeyim. Kariyerinden memnun olmayanların veya bilgi teknolojileri konusunda kendisine bir kariyer sağlamak isteyen bireylerin, mümkün olduğunca rahat bir geçiş yapması sağlanmalı. Bundan hem ülke, hem sektör, hem eğitim kurumları, hem de bireyler kazançlı çıkacak" diye konuştu.
Litux, öğrencilere burs olanakları, kariyer yönlendirme hizmeti de sunuyor. Eğitim bedelini programı bitirdikten sonra, çalışarak ödeyebilme olanağı da sunuyor. Litux, bireylere meslek edindirmenin yanı sıra Türk şirketlerini uluslararası rekabet arenasında güçlü kılmayı da hedefliyor.
Litux, İTÜ destekli eğitmen kadrosuyla Linux, Java, PHP, Veritabanı ve bunların uygulamalarını birleştiren web servisleri eğitimleri veriyor. Litux eğitimleri hakkında daha fazla bilgi www.litux.com web sitesinden alınabiliyor.

Görüşler

0
butch
http://www.litux.com/?sid=2&sub=4 adresinde Linux eğitimi içeriklerinde talihsiz bir ifade bulunuyor. "Bedava Yazılım ve Açık Kaynak Üzerine" ifadesi "Özgür Yazılım ve Açık Kaynak Üzerine" olmalıydı sanırım :)
0
LiTux
Evet haklısınız. Bir hatadır olmuş. "Ücretsiz yazılım, Özgür yazılım ve açık kaynaklı yazılımlar üzerine" olarak değiştirildi.
0
FZ
Ücretsiz yazılım? Nasıl yani?

Benim bildiğim, "free software" terimi Türk dilinde yıllardır "özgür/serbest yazılım" olarak kullanılıyor, terimin ilk halini ortaya atan kişiler ise özellikle "free as in free speech, not as in free beer" yani "ifade özgürlüğündeki özgürlük, bedava bira gibi bir şey değil" diye netleştirmeye çalışıyorlar (İngiliz dilindeki "free" sözcüğü hem "bedava" hem de "özgür", "serbest" anlamlarına gelip yanlış anlamaya yol açabileceği için).

Bu yüzden de yine düzeltilmesi ve bu sefer doğru yazılmasında fayda var. Özgür yazılımda vurgu kodun özgürlüğü ile ilgilidir, yazılımın parasal karşılığı ile bağlantılı değildir, GNU Kamu Lisansı (GPL - GNU Public License) bakarsanız bunu görürsünüz. Özgür bir yazılımı, söz konusu lisansı ihlal etmediğiniz takdirde pazarlayabilir, yine para karşılığı teknik desteğini verebilir, kutulayıp satabilirsiniz. Dolayısı ile zorunlu olarak bedava ya da ücretsiz değil, özgür yazılım denmeli.
0
bahadirkandemir
Freeware, Free Software and Open Source
0
pinhanarch
buna ek olarak kisisel bir yorum ekleyeyim.
bir nesnenin "ücretsiz" olarak nitelendirilmesi, o nesneye yönelik bir bedel ortaya koymaktir. bu da anlatilmak istenilen yazilim cesidinin pek cogunun (ortaya cikma) mantigina ters düsebiliyor.
"ücretsiz" olarak nitelendirilmesinin cok fazla bir sakincasi yok gibi görülse de kullanilan dil, kullanildigi alandaki düsünceyi etkileyebildigi icin "ona bicilen bir bedel" olarak düsünmeye yönlendiriyor ister istemez.
oysa bu yazilimlarin büyük bir kismi tamamen bu kavramin disinda kalabilmek icin harcanan cabalar sonucu ortaya cikti.
0
LiTux
burada ucretsizden kastedilen "licence fee free". bu tanim aslen open source tanimina girmesi zorunlu olmayan JAVA icin kullanlmistir...
0
aragorntheelessar
bu olay gerçekten çok güzel bir uygulama ama anlayamadığım bir olay var ben İstanbul'a maalesef gelemem yine de bu kurslara katılmak istiyorum bu tarz durumlar için ne gibibir uygulama düşünüyorsunuz acaba?
0
ebola
Sistem olarak eğitim süresince sizden ücret istemiyoruz işe başladıktan sonra istiyoruz gibi bir tarz tutturmuşsunuz.
İyi güzel ama işe başlayınca ne isteneceği muğlak..
İşe başladıktan sonra "ruhumuzu" istemeyeceğiniz ne malum. :)
Şaka bir yana bunlar netleştirilirse daha güzel olur.
0
Ansugo
Sitede verilen bilgiler acik degil.

Mesela ben merak ettim : "Kar amaci guduluyor mu?" Akabinde sormak isterim : "Kar amaci guduluyorsa bu kar doner sermaye seklinde mi kullanilacak yoksa ne tur bir paylasima sahip olacak"

Mesela bence bu iki sorunun belirtilen amac ve gene belirtilen vizyon acisindan onemi var.
0
everestk
ben başvurdum birkaç arkadaş da başvurdu
bize söylenen parasız olan kısmı sınırlı sayıda ve geri kalandan ücret talep edecekler anladığım kadarıyla
aslında açık tam bir şey söylemiyorlar randevu alın gelin konuşalım diyorlar gidip ayrıntısı öğrenceğiz artık
bunun haricinde ilk duyduğumda çok heyecanlandım buna benzer eğitimler çok sınırlı ve bir öğrenciye göre çok pahalı diye düşünüyorum(hatta imkansız gibi)
0
LiTux
İlgi duyan herkese çok teşekkür ederiz. Kalabalık olmaması amacıyla herkese birden cevap vereceğim.

--İstanbul dışı için, ciddi bir talep olmasına rağmen henüz bir çözüm üretebilmiş değiliz.

--ne isteneceği konusunun açık olmamasının sebebi, talebi görmek. Ama programın fiyatı piyasadaki diğer kariyer eğitimlerinden ciddi miktarda düşük. Sonuç olarak ruhunuzu almıyoruz :)

--kar amacı: Kar amacı güdülüyor. ancak kar tanıtım çalışmalarına (programın ve açık kaynağın) aktarılacak. Sonuçta bize tanıtım finansmanı sağlayacak büyük abilerimiz yok. onun için döner sermaye sistematiğinde bir tanıtım öngörüyoruz. Bunun için aslında en çok sizin hoşgörünüze ve desteğinize ihtiyacımız var. hatta destek demişken bu pakette bir metin, banner ve ilan [www.litux.com] var. İlgilenirsiniz belki. Web Sitesi vb. olanlar koyarsa çok seviniriz biz. :)

--burs imkanı: burs imkanı sinifin belli bir kısmına sağlanabilecek bir imkan. Burs verilen kişiler eğitim bedelini programın bitimini takiben ödemeye başlıyorlar. Ayrıca kariyer destek hizmetimizle biz onlar adına sektördeki firmalarla görüşüp onlara iş bulmaya çalışıyoruz.



Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

LINUXnet'in 2. sayısı bayilerde

MaXCoDeR

Türkiye'nin ilk ve tek Linux dergisi LINUXnet'in 2. sayısı bayilerde! LINUXnet yeni sayısında %10 daha kalın, bir CD daha fazla hediyeli.

LINUXnet'in hediyesi toplam 6 CD'de Mandrakelinux 10.1 Community, SUSE 9.1 Personal, Knoppix 3.6 ve LINUXnet Özel CD'si yer alıyor.

Derginin tüm içeriğini görmek için www.linuxnet.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Gelecek Linux 1.0

anonim

En önemli özelliği sitesinde de belirtildiği gibi "Her uygulama ile ekrana ve yazıcıya Türkçe yazma ve bastırma desteğini orijinal olarak içinde barındıran ilk ve tek dağıtım" olan Gelecek Linux, Gelecek Linux Sistemleri firması tarafından hazırlanmış. 3 CD halinde ve Türkçe StarOffice 5.1 ile beraber gelen Gelecek Linux, bizleri yüzlerce dolar lisans ücreti ödemekten kurtaracak ve sonunda Linux altında adam gibi bir Türkçe masaüstü ve ofise kavuşturacak gibi gözüküyor. Gelecek Linux'u FTP yansısından indirebilmeniz mümkün. Web sitesine ise http://www.geleceklinux.com adresinden ulaşabilirsiniz.

Penguence'nin 3. sayısı çıktı

dfisek

Linux Kullanıcıları Derneği'nin elektronik yayını, penguen yaşam biçimi dergisi Penguence'nin 3. sayısı yayınlandı. Bir teknik bilgisayar dergisi olmanın ötesinde özgür yazılımı, açık kaynak felsefesini ve paylaşımı yaşam biçimi olarak algılayan duruşu ile Penguence önemli bir boşluğu dolduruyor.

Linux Kernel 2.6: Nasıl buraya gelindi ?

sundance

On yılı aşkın yolculuğunda 2.6 kernel ile önemli bir aşamaya gelen Linux, ticari Unixlerden ileri olan ve şirketlerin önemli ihtiyaçlarına cevap veren özellikleriyle (64Gb Ram adresleme, terabytelarca dosya alanı vs.) ölçeklenme problemini de geride bırakmışa benziyor.

Taş gibi sağlam 2.2, yepyeni özellikleri ile 2.4 derken sunucu piyasasına olduğu kadar masaüstüne yönelik yenilikleri de bünyesinde barındıran 2.6 kernel nasıl geliştirilmiş, öncekilerden farklı ne gibi araçlar ve yöntemler uygulanmış konusunda IBM DeveloperWorks yine muhteşem bir makale hazırlamış.

E-devlet kapısında GNU/Linux

anonim

Oytek'in kazanmış olduğu E-Devlet kapısı ihalesinde sunucular üzerinde Red Hat Enterprise Linux kullanılacak.