Linus Torvalds’a otobüs çarparsa ne olur?

0
xelon
İnternet'te oradan oraya savrulurken Wikipedia'da Linus Torvalds'ın biyografisine( İngilizce | Türkçe ) denk geldim. Mizah başlığı altındaki "What If Linus Torvalds Gets Hit By A Bus? - An Empirical Study" bağlantısı dikkatimi çekti. Büyük bir keyifle okuduktan sonra Türkçe'ye çevirmek aklıma geldi. Ve işte burdayım.

Yazıyı okuduktan sonra insanın aklına takılmıyor değil, gerçekten Linus Torvalds'a birşey olsa sizce Linux'e ne olur?

“Linus Torvalds’a otobüs çarparsa ne olur?” – Deneysel Çalışma


“Linus Torvalds’a otobüs çarparsa ne olur?” Linux camiasındaki herkesin dilinde olan bir sorudur. Oldukça basit bir deney olmasına karşın boş spekülasyonlara yüzlerce sayfa israf ediliyor. Linus Torvalds’a bir otobüs çarptığında ne olacağını birinin ortaya çıkarmasının çok fazla zaman alacağına karar verdik. İlk bulgularımız aşağıdadır. Umarız bu çalışma Linux Journal ve Slashdot gibi web sitelerinde de yer alır.

Metodoloji:

Deneyimiz 100’er kişilik test ve kontrol gruplarına ayrılmış 200 Linus Torvalds ile gerçekleştirildi. Test grubundaki 97 kişiye saatte 5 ila 70 mil arasında hızla giden otobüsler tarafından çarpıldı. Geri kalan 3’ü ise sabit otobüslere kendi güçleri ile çarptılar. Denemelerin bağımsız olması bakımından her denemede farklı bir otobüs kullanıldı.

Kontrol grubunun üyeleri ise otobüs ile çarpılmadan 6 ay boyunca gözlemlendi.

Gözlemler:

Test grubundan 2’si ciddi şekilde yaralı sadece 9 kişi hayatta kalabildi. Hayatta kalanların tümüne otobüslerin düşük hızlarda çarptığı gözlendi.

Kontrol grubunda hiçbir ölüm ile karşılaşılmadı. Bir üye 2. haftada kek ile boğuluyordu, fakat Heimlich manevrası* ile kurtarıldı. Olay yaşanırken çevrede hiçbir otobüs yoktu.

Sonuçlar ve Öneriler:

Testimizin sonucu : Standart trafik koşullarında otobüsün çarpması ile Linus Torvalds’ın hayatta kalma ve çarpışma sonrası yeniden hayata dönme şansı yüzde 8.9’dur.(+/- 1.4%) Torvalds’ın geliştirme becerisi ve Linux camiasındaki önemi göz önüne alındığında, Linus Torvalds’ın gelen otobüslerin yolu üzerinde bulunmamasını öneriyoruz. Yanı sıra, kek yerken de gözetlenmesi gerekli.

Linux çekirdeğinin gelişimi deneylerimiz tarafından önemli ölçüde etkilenmemiştir. Bunu fazla sayıda örnek kullanmamıza bağlıyoruz.

Gelecek:

Otobüslerin etkilerini Miguel de Icaza, Larry Wall ve Eric S. Raymond üzerinde belirlemek için benzer testler yapmayı planlıyoruz. Aynı sonuçları elde edeceğimizi tahmin ediyoruz.

Otobüs tarafından çarpılma talimatları yakın zamanda Web sitemize konulacak, böylece orta seviye geliştirici kendisinin Open Source camiasındaki önemini ölçebilecektir.

Kaynak : segfault.org


Not : Umarım çeviride hata yoktur.

Görüşler

0
bumbala
haha süpermiş, sağol...
0
realist
OSDL ekibinden biri veya başka bir bağımsız geliştirici bulunur. Tabii ki Torvalds'a uzun ömür diliyoruz fakat onsuz da olur.
0
azerkoculu
yazanın eline sağlık nedensiz de olsa neşelendim :)
0
uhallac
Daha ciddi bir yazı bekliyordum...
0
bahadirkandemir

Olayın camiaya etkilerini mi merak ediyorsunuz? Birkaç tanesini yazayım. Hatta, herkes birşeyler eklesin, hoş bir thread olur.

  • Alan Cox, 2.6'nın bakıcısı (maintainer) olur.
  • GPL 3 vetosu kalkar.
  • Gnome seven kernel hackerlar seslerini yükseltir.
  • İsmail Dönmez (cartman) ve diğer UTF severler, kernel commit mesajlarının UTF-8 ile kodlanması için lobi çalışmalarına devam eder.
0
yetgin
Nereden otobüs kiralayabiliriz, bilen var mi?
0
FZ
Ben avukat bulmaya gidiyorum. (Kaza süsü nasıl verilir?) :)
0
ttk
Ankara'dan halk otobüsü kiralayabilirsiniz. Kamyon şöförlerinden daha beter araç kullanıyorlar.
Hele bir de arkalarına aynı hattan başka bir halk otobüsü takılmışsa, önüne anaları babaları çıksa düşünmeden ezer geçerler. Otobüs şöförü değil sanki kamikaze pilotu, tabii bir farkla içeride başka bir sürü insan da oluyor onlarla beraber, netice toplu intihar (İstanbul'dakiler de mi böyle ?.)
Şakası bile hoş kaçmadı ya neyse.
0
feran
İstanbul'dakiler beter de. Şimdi "Kurtlar" için Sharon Stone'un ayağına gidildi de, Linus Torvalds'ı İstanbul'a getirmek için çekici bir önerisi olan var mı;).Yoksa şoförü ve otobüsü ya da hem otobüsü hem şoförü ya da hem de yolcuları da biz mi göndereceğiz? Ya da bir "muffin" yapıp özel olarak gönderilebilir- mesela Banu Alkan'la;) Eee yani K teorileri konusunda üstümüze yok evel Allah!
0
ttk
Çok teori + az iş = türkiş :) Bu memleketin insanı sadece otobüste mi ilerler ? [o da geriye doğru ama neyse :) ]
0
demirbilek
Bill Gates'e çarparsa ne olur acaba?
0
feran
Şimdi, doğruya doğru. Olan otobüse olur bence!
0
FZ
Bence olan otobüs sürücüsüne olur. Bkz. bizdeki Susurluk vakası ve oradaki kamyon şoförünün başına gelenler.
0
feran
Otobüs sürücüsü her durumda"Valla ben masumum abi, otobüs kendiliğinden hedefe kitlenmiş!" diyecektir, netekim:)
0
ttk
Beraber çalıştıkları kel adam sevincinden maymun dansı yapabilir mi acaba ?
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Şaka Gibi...

parsifal

Internet'ten canlı yayına

cbc

Raleigh adında, Amerika sınırları içindeki yerleşim yerinde, bir gün kar yağar ve televizyonlardan kar sebebi ile kapalı olacak yerler bildirilecektir. News 14 Carolina adlı televizyon kanalı biraz kolaya kaçar ve haberin devamında yazanlar olur.

İnternet`te Transfer

esse

Geçen günlerde Ntv de spor haberlerini izliyodum. Bir haber dikkatimi çekti. İngiltere de oynanan FA Cup çeyrek final mücadelesinde Leicester City - Wycombe Wanderers mücadelesi 2-1 deplasman takımının galibiyeti ile bitiyor. Wycombe Wanderers takımı çeyrek finale çıkıyor. Buraya kadar her şey normal gözüküyor. Ama Wycombe Wanderers takımı bu tura kadar takımında tek bir forvet oyuncusu yokmuş. Bir çok futbolcuya transfer teklifinde bulunmuşlar ama bu kasaba klübüne hiç bir futbolcu gitmek istememiş. Doğal olanı da bu ben olsam bende gitmezdim:) En sonunda Wycombe Wanderers yöneticeleri çareyi internette bulunan sitelerine forvet aranıyor ilanı vermekte bulmuşlar.

BSD mi daha iyidir GNU/Linux mu?

syntor

Fazlamesaiciler içinde GNU/Linux sevenler de var BSD sevenler de. Peki hangisi daha üstün? Tabii ki BSDciler BSD, GNU/Linuxçular GNU/Linux diyecektir.

Bu konuya farkli bir açıdan yaklaşan bir arkadaş BSD nin üstünlüğünü burada ispatlamış :)

Seks takıntılı bot ya da Yatay Zeka 2008

sundance

2003 yılında Bilgi Üniversitesi'nde kendisi ile tanışma şansı bulduğumuz Dr. Richard Wallace'ın yapay zeka üzerine araştırmaları ve meşhur botu A.L.I.C.E. birçok kişinin malumu. Kendisiyle uzun süre geçiren bazı arkadaşlarımız, birçok kişiyle olan sohbetlerinden daha doyurucu olduğunu bile itiraf etmişlerdir.

Peki ya Noel Baba rolü yapan bir botun şişkoluğu yüzüne vurulunca sinirlenip, konuyu oral sekse getirmesine ne demeli? Yapay zeka diyemeyeceğimiz kesin.
Sitedeki yorumlardan öğrendiğimiz kadarıyla firma hala botun niye sapıttığını araştırıyormuş :)