Kendi projeksiyon makinanızı yapın!

0
darkhunter
Evde geçirdiğim zamanın bir bölümünü ayırdığım bir projem var. Bu bir projeksiyon makinesi projesi: 2 metreye yakın diagonal görüntü yansıtabilen, bilgisayara, televizyona, DVD/VCD çalıcı gibi eğlence sistemlerine bağlanabilen, 1024x768 piksel çözünürlük verebilen bir sistem. Bana maliyeti ise ticari projeksiyon makinalarının ampülü kadar 8-D

Ilginizi çekti mi? Okumaya devam edin, daha da eğleneceksiniz...
Herşey iki ay önce başladı, kullanmadığım 7" XGA (1024x768 - 4:3) LCD ekranımı nasıl değerlendireceğimi araştırmaya başlamıştım. i-hacked senin, arstechnica benim şeklinde dolaşırken, tahmin ettiğim gibi, birçok projeye rastladım. Bunlardan bazıları LCD panelleri bilgisayarın kasasına monte edip, oradan çeşitli değerleri kontrol eden yada belirli programları LCD panele gönderip çift monitor kıvamına gelmenizi sağlarken, bazıları da kasanın tüm kontrollerini ve hatta bilgisayarınızda çalışan bazı yazılımların kontrollerini panele dokunarak (altındaki tuşlara - aslında dokunmatik ekran yapmak da çok zor bir şey değilmiş okuduğum kadarıyla, her ekranın içinde saklı böyle bir özellik olduğunu söylüyorlar, biraz plastik devre ile mucizeler yaratılabiliyormuş) takip etmenizi ve kontrol etmenizi sağlıyorlardı.

Ama hiçbiri beni, LCD projeksiyon kadar heyecanlandırmamıştı.

Çok basit ve ticari LCD projeksiyonlara çok benzeyen bir mekanizma oluşturmanız gerekiyor. Ileri elektronik bilmenize gerek yok, çalışırken optik hakkında acayip şeyler öğreniyorsunuz ya da size öyle geliyor :).

Basitçe açıklamak gerekirse, minimum 150w'lık bir ampül dik olarak yada aynalar yardımıyla tercihen akrilik frenseller arasında kalan soyulmuş LCD'ye oradan da merceğe ulaşır ve duvara yansır. Bu işin teknik detayları oldukça basit zahmetsiz. Benim kullandığım LCD XGA, dolayısıyla 2 m x 1.5 m yansıtılan bir bilgisayar ekranım bile olabiliyor istersem, anlayacağınız üzere görüntü kalitesi kullandığınız LCD'nin kalitesiyle tamamen doğru orantılı olacak.Gereken malzemeler ise çok ucuz! Örneğin projeksiyon makinanızda kullanacağınız ampül 10.000 saat ömürlü ve fiyatı 35-50 YTL arası değişiyor.

Bu proje toplamda size 250-500 YTL arası bir maliyet getirecek (LCD dahil), gereken malzemelerin hemen hepsini yaşadığınız yerdeki elektrik malzemeleri sağlayan yerlerden edinebilirsiniz.

Aslında bu haberi şu anda yazmayı düşünmüyordum, yaptığım işle ilgili Türkçe kaynak bulamamıştım ve eğer öyleyse ben bir şeyler yazacaktım ama bunun için zamana ihtiyacım vardı... Ta ki elyapimiprojeksiyon.com'u görene kadar. Site cidden klanlaşma yolunda, uçuk kaçık projeleri hayata geçirmişler ve başarmanın haklı gururuyla dev perdelerinin önünde pozlar vermişler...

Bu işin yapımıyla ilgili hemen hemen tüm sorulara ve cevaplara forumlar aracılığı ile ulaşmanız mümkün. Bu sitede sadece teknik bilgi yok, aynı zamanda ulaşamadığınız parçalarla ilgili site yöneticilerinden yardım almanız mümkün. Bir de osCommerce'leri var tabi :)

Haber yazılır, sosyal sorumluluk yerine getirilir, gönül rahatlığıyla el emeği, göz nuru projeksiyon makinası fişe takılır, Önce fanların şarteli açılır, sonra starter ve ardında LCD panele güç verilir... Duvara yansıyan film muzurlukla ölçülür: 2 metre x 1.5 m. Hımm, kapitalden yediğim darbelerle kıyaslandığında çok küçük bir zafer olması muhtemel ama en eğlencelisi olduğu kesin 8-D

Görüşler

0
FZ
Damardan haber diye buna derim! Gözümüz gönlümüz açıldı, içimizdeki "hacking" damarı kabardı. Sağdan soldan ıvır zıvır şeylerin geyikleri yerine böyle güzel, yaratıcı, pratik, faydalı ve ekonomik bir çözüme dair haber geçtiğin için çok teşekkür ederim!
0
ttk
Bu güzel ve faydalı bilgileri paylaştığınız için kendi adıma teşekkür ederim.
0
Zebani
Satın alayım diyordum bir projeksiyon cihazı. Vazgeçtim. :) İlk fırsatta bi' adet yapacapım. :)
0
anhanguera
selam,

hep boyle haberler gorsek, hep boyle sevinsek ;) internet problemi yasadigim icin bazi sitelere giremiyorum, bahsi gecen siteye de giremedim. heyecanim icimde kaldi biraz ;) ama olsun evden girerim kesin. bi dahaki ay maasi da alinca bi tane yapmak simdiden farz oldu. tekrar tesekkurler.

alper "anhanguera" akcan.
0
mos
bence bu haber "çocuklara bilgisayar projesi" linkinin orada uzun bir süre gösterilmeli.

yemin ediyorum şu elyapimiprojeksiyon sitesine göz atarken sanki o projeleri ben gerçekleştirmişim gibi gururlandım.

hep yabancı menşeili sitelerin 16 yaşında sümüklülerinin yaptığı "çılgınlıkları" okuyup heyecanlanırdık, görüyor musun dünkü çocuk ne yapmış? derdik.. kendi gençlerimizi şımartalım bence, şımarmalarında hiç bir sakınca görmüyorum.

o kadar da ciddiye almışlar ki.. oturmuş autocadde önce bir projeyi çizmiş, sonra ona göre aleti çalışır duruma getirmişler. maşallah diyorum, tebrik ediyorum.

şuraya bakın yahu.. bu kadar özenilir yani..
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Hack in the Box 2005

sefalet

Hack in the Box 2005 konferansları Malezya'nın Kuala Lumpur şehrinde yapıldı.Aşağıdaki adresten bildirilere ve vidyo kayıtlarına ulaşmanız mümkün.

http://conference.hackinthebox.org

Mükemmel Dark/Writeroom uygulaması!

sundance

Yaklaşık bir yıl kadar önce, "Yeter artık onlarca ekran, yüzlerce format seçeneği ve Internet arasında kaybolup gidiyorum, ben daktilo yazar gibi yazımla ilgilenmek istiyorum" diyen bir programcı, dertlerine çare olması ve tamamen yazdığı şeye odaklanabilmek için WriteRoom isimli bir yazılım geliştirdi.

Özellikle Getting Things Done ve Lifehacker tarafından ilgi gören bu ticari yazılımın bedava hali kısa süre sonra Darkroom ismiyle çıksa da, bu minimalist yaklaşımı, .NET gibi bir bağımlılıkla sunması yazılımın özgürlüğünü oldukça şüpheye düşürdü.

Hal böyleyken Q10 isminde bir program, sessiz sedasız, orjinal Writeroom'dan bile güzel bir ortamı hem de bedava olarak sunmaktaymış.

Paket Filtrenize Ne Kadar Güveniyorsunuz?

anonim

Wireshark (Ethereal), Snort veya aynı 'raw socket'leri kullanan bir packet 'sniffer' kullandığınızı düşünelim. Acaba gerçekten veriler güvenilir mi? Ne kadar güvenilir? Bu yazının amacı bu tip yazılımların nasıl aldatılabileceğini göstermektir:

Yazının devamı...

Commodore Program Döküm Eki ve bazı istatistikler...

dcc

1986-1992 arasında yayınlanan Commodore dergisinin ünlü Program Döküm Eki'nde yayınlanan bütün programların bir listesini çıkardım ve bazı istatistiklere ulaştım. Buyrun bir bakın.

Yüksek teknoloji ürünü bir otomobil mi? Bir daha düşünün...

darkhunter

Günümüz otomobillerinin çoğunda kullanılan (Chrysler, Daewoo, Fiat, General Motors, Honda, Jaguar, Toyota, Volvo ve Volkswagen) ve merkezi kilit, çalıştırma fonksiyonlarının güvenliğini sağlayan KeeLoq mekanizmasının, sanıldığı kadar güvenli olmadığı geçtiğimiz günlerde duyurulmuştu.