Son Depremler RSS

0
auselen
Boğaziçi Üniversitesi, Kandilli Rasathanesi, Ulusal Deprem İzleme Merkezi’nin meşhur son depremler sayfasını bilirsiniz. Deprem izlemesi olarak harika bir iş yapan UDİM'in, bu bilgileri yayınlama konusunda o kadar becerikli olduğunu malesef düşünmüyorum (umarım farketmediğim bir servisleri yoktur :) ). Web 2.0 döneminde bu verilere sanırım biraz daha kolay ulaşabilmeliyiz, bu yüzden UDİM işe el atana kadar bu verileri RSS biçiminde sunan küçük bir servis hazırladım: http://feeds2.feedburner.com/sondepremler.

Servisi feedburner üzerinden sunuyorum çünkü bu servisin sağlıklı çalışması için oldukça büyük kolaylık. Öte yandan feedburner beslemeleri 30 dakikada bir güncellediğini belirtiyor, yani ortalama olarak güncel bir deprem bilgisini UDİM yayınladıktan 15 dakika sonra görebilmelisiniz.

Deprem bilgilerinin RSS ile nasıl yayınlandığını araştırdığımda bu konu hakkında kesin bir biçim olmadığını gördüm, genel olarak yapılan georss taglarından faydalanmak. Ben de bu yolu izlemeye karar verdim

Serviste sunulan deprem bilgilerinin her biri için pubDate, georss:point, georss:elev, georss:radius, georss:featurename alanları bulunmakta. Bunlar sırasıyla UDİM'in son sayfasındaki bilgilere dayanarak depremin oluş tarihi (RFC 2822 biçiminde), konumu (enlem + boylam), derinliği, büyüklüğü ve yeri.

elev, radius ve featurename alanları deprem bilgisi ile kullanıma pek uygun olmasalar da, bu şekilde kullananlar da yok değil. Daha iyi bir çözüm üretemediğim için bunları kullanmayı uygun gördüm. Title, link, description gibi alanların biçimi ve amacı hakkında kesin bir bilgi veremesem de, diğer alanların UDİM'in verdiği kadarıyla bir depremi tanımlamaya yeteceğini düşünüyorum. Yani eğer bilgileri kullanmak isterseniz, güvenebileceğiniz konu ilk başta belirttiğim beş alanın daima servis için de bulunacağıdır, ya da herhangi bir değişiklik olduğu takdir de burada bilgilendirme yapmalıyım demektir.

Sistem basitçe feedburner'ın benim kendi sitemde barındırdığım depremler sayfasını ayrıştıran (parse eden) bir php betiğine bağlanıp bilgileri kendi bünyesinde saklamasından oluşuyor.

Umarım eve gidipte bilgisayarla uğraşayım dediğiniz anlardan birinde kendinize küçük bir mashup yaparken kullanabileceğiniz yararlı bir servis olur.

Görüşler

0
dtemarti
Lokasyon bilgilerine göre (enlem ve boylam belli) google map linki koysan daha iyi olurdu. Bu şekilde RSS okumaktansa orjinal listeye bakmak gözün taraması açısından daha rahat. Ne dersin?
0
auselen
Belirtmeye calistigim gibi; title, link, description alanlarinin icerikleri ve bicimleri hakkinda kesin bir fikrim yok. Tavsiyenizi degerlendirecegim.

Bunun disinda amacim deprem bilgilerine xml olarak erisilmesini saglamaktan ibaret.
0
seemedlull
auselen şahane bir iş yapıp, feed'i georss olarak sunduğu için şöyle şeyler yapılabiliyor kolayca:

http://maps.google.com/maps?q=http://feeds2.feedburner.com/sondepremler

0
seemedlull
http://maps.google.com/maps?q=http://feeds2.feedburner.com/sondepremler
0
conan
OO cok guzel bir calisma olmus. Eline saglik :)

Not: Haberdeki ilk linki duzeltebilir miyiz?
0
auselen
http://feeds.ceviktavsan.com/sondepremler

boyle bir yonlendirme daha koydum.
0
devadam
Ben de bu yazıyı okumadan az önce rasathaneye rss servisi sunmalarının güzel olacağını bir maille belirtmiştim güzel çalışma olmuş teşekkürler
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Sony PSP 2.0 Kırıldı!

Soulblighter

Sony'nin taşınabilir oyun konsolu PSP'nin 2.0 sürümündeki firmware'de bulunan hata, duvar kağıdı olarak ayarlanan resimlerin içine gömülen kodların çalıştırılmasını sağlıyor. Böylece bir resim içine gömülen kodlar, resim duvar kağıdı olarak ayarlandığında, çalıştırılıyor.

Blacklisted 411

sefalet

Blacklisted 411, 1983 yılında bir gurup kuzey kaliforniya lisesi öğrencisinin Atari, Apple, Commodore, bilim, elektronik gibi ortak ilgi alanlarında fikir ve bilgi değiş tokuşu ile ortaya çıkan, bugünün tabiri ile bir "e-dergi".

Kağıt dergi olarak basılan Blacklisted 411'in e-dergi ve çevrimiçi dergi sürümleri de mevcut.Çevrimiçi dergi fazla ayrıntılı olmayan bir üsluba sahip ve her hafta çıkıyor.Asıl içerik kağıt ya da e-dergi de bulunuyor.Bunları da üyelik veya kitapçılardan almanız gerekli.Benden duymuş olmayın emule gibi yazılımlarda aratırsanız derginin parayla satılan sürümlerini bulabilirsiniz.

Open Office Sunumlarınızı Cep Telefonunuzdan Yönetin

anonim

Open Office eklentisi mOOo Impress Controller ile cep telefonunuzdan sunularınızı kontrol altına alın:

Bilgisayar Müzesi

FZ

Bu videoyu izleyip de duygulanacak insanlar tanıyorum hala! ;-) Evet ben de onlardan biriyim.

Görülen o ki Amstrad NC100, TI74, Radio Shack / TRS-80, Oric Atmos, Philips MSX, Sinclair ZX Spectrum 48K gibi şeyler hala birilerine bir şeyler ifade ediyor ve harekete geçmelerini sağlıyor. Projenin başarılı şekilde devamını diliyoruz.

xsynth Artık Sony PlayStation Portable Üzerinde

FZ

FM camiasının sağlam programcılarından ve xynth isimli masaüstü sistemi ve pencere sisteminin geliştiricisi Alper "anhanguera" Akcan, acımasızca hacker modunda Sony PSP'ye girişmiş ve bu güzel projesinin sonuçlarının yol açtığı heyecanı bizimle paylaşma istemiş. FM Forum'da kalmasına gönlüm razı olmadı, ana sayfaya taşımak istedim, afiyet olsun...