Son Depremler RSS

0
auselen
Boğaziçi Üniversitesi, Kandilli Rasathanesi, Ulusal Deprem İzleme Merkezi’nin meşhur son depremler sayfasını bilirsiniz. Deprem izlemesi olarak harika bir iş yapan UDİM'in, bu bilgileri yayınlama konusunda o kadar becerikli olduğunu malesef düşünmüyorum (umarım farketmediğim bir servisleri yoktur :) ). Web 2.0 döneminde bu verilere sanırım biraz daha kolay ulaşabilmeliyiz, bu yüzden UDİM işe el atana kadar bu verileri RSS biçiminde sunan küçük bir servis hazırladım: http://feeds2.feedburner.com/sondepremler.

Servisi feedburner üzerinden sunuyorum çünkü bu servisin sağlıklı çalışması için oldukça büyük kolaylık. Öte yandan feedburner beslemeleri 30 dakikada bir güncellediğini belirtiyor, yani ortalama olarak güncel bir deprem bilgisini UDİM yayınladıktan 15 dakika sonra görebilmelisiniz.

Deprem bilgilerinin RSS ile nasıl yayınlandığını araştırdığımda bu konu hakkında kesin bir biçim olmadığını gördüm, genel olarak yapılan georss taglarından faydalanmak. Ben de bu yolu izlemeye karar verdim

Serviste sunulan deprem bilgilerinin her biri için pubDate, georss:point, georss:elev, georss:radius, georss:featurename alanları bulunmakta. Bunlar sırasıyla UDİM'in son sayfasındaki bilgilere dayanarak depremin oluş tarihi (RFC 2822 biçiminde), konumu (enlem + boylam), derinliği, büyüklüğü ve yeri.

elev, radius ve featurename alanları deprem bilgisi ile kullanıma pek uygun olmasalar da, bu şekilde kullananlar da yok değil. Daha iyi bir çözüm üretemediğim için bunları kullanmayı uygun gördüm. Title, link, description gibi alanların biçimi ve amacı hakkında kesin bir bilgi veremesem de, diğer alanların UDİM'in verdiği kadarıyla bir depremi tanımlamaya yeteceğini düşünüyorum. Yani eğer bilgileri kullanmak isterseniz, güvenebileceğiniz konu ilk başta belirttiğim beş alanın daima servis için de bulunacağıdır, ya da herhangi bir değişiklik olduğu takdir de burada bilgilendirme yapmalıyım demektir.

Sistem basitçe feedburner'ın benim kendi sitemde barındırdığım depremler sayfasını ayrıştıran (parse eden) bir php betiğine bağlanıp bilgileri kendi bünyesinde saklamasından oluşuyor.

Umarım eve gidipte bilgisayarla uğraşayım dediğiniz anlardan birinde kendinize küçük bir mashup yaparken kullanabileceğiniz yararlı bir servis olur.

Görüşler

0
dtemarti
Lokasyon bilgilerine göre (enlem ve boylam belli) google map linki koysan daha iyi olurdu. Bu şekilde RSS okumaktansa orjinal listeye bakmak gözün taraması açısından daha rahat. Ne dersin?
0
auselen
Belirtmeye calistigim gibi; title, link, description alanlarinin icerikleri ve bicimleri hakkinda kesin bir fikrim yok. Tavsiyenizi degerlendirecegim.

Bunun disinda amacim deprem bilgilerine xml olarak erisilmesini saglamaktan ibaret.
0
seemedlull
auselen şahane bir iş yapıp, feed'i georss olarak sunduğu için şöyle şeyler yapılabiliyor kolayca:

http://maps.google.com/maps?q=http://feeds2.feedburner.com/sondepremler

0
seemedlull
http://maps.google.com/maps?q=http://feeds2.feedburner.com/sondepremler
0
conan
OO cok guzel bir calisma olmus. Eline saglik :)

Not: Haberdeki ilk linki duzeltebilir miyiz?
0
auselen
http://feeds.ceviktavsan.com/sondepremler

boyle bir yonlendirme daha koydum.
0
devadam
Ben de bu yazıyı okumadan az önce rasathaneye rss servisi sunmalarının güzel olacağını bir maille belirtmiştim güzel çalışma olmuş teşekkürler
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Firefox 1.5 : Minimeter Reloaded

darkhunter

Küçük bir müdahale ile minimeter eklenetisi (evet, bazıları için çok önemli bir araç) Firefox 1.5 ile çalır duruma geldi.
Firefox 1.5 uyumlu minmeter'ı buradan indirebilirsiniz.
Hikaye'nin ayrıntılarını merak edenler panhaema.com'a bakabilirler.

Ev Yapımı Klima Sistemi

vst

Türk kurcalayıcıları da kurcalamaların altına imza atmaya devam ediyorlar. http://www.emre.co.uk adresinde Emre Telci'nin evinde 4 günde tamamladığı ve her günü resimlerle belgelediği bir çalışmaya ulaşabilirsiniz.

Bir pervane sistemi, bakır borular, donmuş karbondioksit gibi basit parçalardan oluşturulan ve bir Apple etiketi ile performansı arttırılan (!) ev yapı klima ilginizi çekecek.

Kurcala, kurcala, ... calakur...

Not: Orjinal fikir Geoff Milburn'e ait. Emre, projeye eğlence olsun diye başlıyor ve soğutma kapasitesini de ciddi oranda arttırıyor - 7-8 derecelik bir oda sıcaklığı değişikliğinden bahsediyoruz.

Klavyede nasıl bir değişiklik istersiniz?

sundance

Bir düşünün. Bilgisayarınızla iletişimde en sık kullandığınız arabirimlerden klavyenin nasıl olmasını isterdiniz? Daha fazla multimedya tuşları mı? Daha hızlı yazmaya yarayacak bir düzen mi?

Peki, her tuşun üstündeki simgenin o an çalışan programa göre değişmesine, masaüstünde duran program ikonlarınızın klavyenizde olmasına ne dersiniz?

Bir düşünün, grafik işleme programında neyin kısa yolunun olduğu yazsa, ya da rusça yazmak istediğinizde anında klavye Kril alfabesine dönse... Yapan yapıyor.

Kendi projeksiyon makinanızı yapın!

darkhunter

Evde geçirdiğim zamanın bir bölümünü ayırdığım bir projem var. Bu bir projeksiyon makinesi projesi: 2 metreye yakın diagonal görüntü yansıtabilen, bilgisayara, televizyona, DVD/VCD çalıcı gibi eğlence sistemlerine bağlanabilen, 1024x768 piksel çözünürlük verebilen bir sistem. Bana maliyeti ise ticari projeksiyon makinalarının ampülü kadar 8-D

Ilginizi çekti mi? Okumaya devam edin, daha da eğleneceksiniz...

Fonksiyonel Programlama Gezegeni

FZ

Scheme, Common Lisp, Haskell, OCaml, F#, Emacs Lisp, vb. fonksiyonel programlama dillerine ve konularına dair Türkçe yazan çizen insanların günlük girdilerini tek bir yerde toplamayı amaçlayan Fonksiyonel Gezegen yayın hayatına birkaç gün önce başladı.