Internet'te yükselen trendler: Perl

0
sundance
Google Zeitgeist'e göre, Haziran 2005'in en çok yapılan aramalarından biri "perl programming"miş.

Ama yooo, olur mu, perl, python, php bunların hepsinde azalma var, bunlar ölüyor, bunların hepsi eski teknoloji, sonunda hepsi .net olacak.

Demek ki öyle değilmiş...Google Zeitgest'de eğlenceli bir şeymiş.

Görüşler

0
sekuiche
tabi ya perl'i napalim, cok eski degil mi :) yakında hepimiz evrim geçiricez ve bi sabah kalkıcaz bi bakıcaz hep beraber .çokNet olucaz :)
beni perl ile gömün tabi eğer perl'i gömebilirlerse...
0
Anduril
Demek ki programcılar arasında düşüyor ama yeni gelen programcılar sayesinde yükselecek. Valla zaten Perl efsanesi bitmez. Perl ü bitirmeye çalışan eller kırılsın :)
0
Soulblighter
Perl, kesinlike zamanının çok ilerisinde bir dil. Günümüz bir çok yeni diliyle baş edebilecek ve onları alt edebilecek kadar güçlü bir dil.

Perl'siz bir bilgisayar dünyası düşünemiyorum. Bilgisayarları daha verimli kullanmamız için Perl ve onun gibi iyi dillere her zaman ihtiyacımız var. .Net mi? Adı bile kötü.
0
sametc
ya birşey sorcam: insanların kulaklarımı çınlıyor perl deyince'de birden perl yükseliyor.....!!

gerçekten ilginç birşey şu en çok yükselenler falan hikayesi...
perl reklamı yapılamayan(en azından firefox kadar)ismi ise sadece perl ile alakalı dokümanlarda gecer.AMa sonra bir bakmışınız perl en çok yükselenlerden biri........
0
Anduril
Ortada bir arama motorunun istatistikleri var. Buradan yola çıkıp da Perl yükselmiş diyemeyiz.
Perl ün cidden reklamı yapılmıyor. Bende kınıyorum bu davranışları.
Size bir konuda katılmıyorum. Şahsen ben kitapçıya gittim ne kitabı alayım derken karşımda Perl : İnternet Programcılığı -Clinton Pierce- kitabını gördüm. Onu aldım. Ve çok sevdim. Yani reklam olmasa bile zaten bu işe yani bilişim sektörüne girmek isteyen insan araştırınca Perl ün adını duyuyor. Kısacası zaten bu aramaları yapan da bilişim sektörüne merak saranlardır. Demek ki son zamanlarda Perl e merak saran bilişimciler çokmuş.
0
robertosmix
Hayır, anlamış değilim. Perl daha fazla kullanılınca bizim bundan çıkarmamız gereken sonuç ne olacak? Eğer biz de perl kullanıyor isek daha iyi bir programcı mı olacağız? En çok kullanılan dili kullanıyor olmak insana nasıl bir haz verir acaba?

Acaba, ah ah.. Perl muhteşem bir dil. Bende Perl kullanıyorum o zaman bende muhteşem bir programcıyım diye mi düşünüyor bir kısım cemaat? Eğer öyle düşünülüyor ise çok yazık edilir bünyeye.

Bence kullanılan dilin ne olduğu önemli değil, üretilenin ne olduğu önemlidir. Bu tür gereksiz düşüncelerin yazılımcı kardeşlerimizin üretkenliklerini etkileyecek olması olasılığına üzülürüm hep.
0
Anduril
Arkadaşlar bu arada merak ettim ben "Benle birlikte Perl öğrenin" başlığı altında Perl öğretmeye çalışan bir site yapsam kimler destekler , yardım eder? Aklımda öyle bir proje var. Site tasarımını çok kasmayacağım. Blog kullanacağım. Tasarımını (css ler , imajlar , bölgelemeler) kendim yapacağım. Sitede Perl notları , IDE leri , Interpreter ı daha doğrusu ActiveState in hazırladığı hazır paketler olacak. Perl ile ilgili haberler olacak. Sadece Perl olacak yani. Ben Perl ü daha yeni öğrendiğimden çalıştığım kaynaklar not çıkaracağım ve belli günler bunları yayınlayacağım. Milletin ve kendimin yanlış öğrenmesini istemediğimden dolayı Perl ü bilenler yardım etse , hataları söyleseler güzel olur diye düşünüyorum. Kısacası sizce böyle bir proje başlatayım mı? Başlatırsam kimler destekler? Kolay gelsin.
0
sundance
Bence güzel bir hareket olur. Şahsen desteklerim, eminim bir Perl monk olarak FZ'de elinden geleni ardına koymaz.

Bu tür bir çalışmaya başlamadan önce kabaca bile olsa bir programlama yapmakta, belli bir program takip etmekte fayda var. Şahsen, Learning Perl kitabı bana zamanında çok yardımcı olmuştu, şu anda da her zaman elimin altındadır.

Bunun dışında muhtemelen aramızdaki en kıdemli fazlamesaicilerden Can Uğur Ayfer hocamızın <a href=http://cayfer.bilkent.edu.tr/~cayfer/perl_mysql_cgi/icindekiler.html>Perl ve Mysql ile CGI Programlama</a> kitabı, türkçe kaynaklar arasında oldukça önemli bir yere sahip.

Kolay gelsin.
0
Anduril
Desteğiniz için teşekkürler. Can Uğur AYFER hocamızın kitabı elimde var. Learning Perl kitabını da bulmaya çalışacağım , herhalde üniversite kütüphanesinde vardır. Türkiye'de bu kitap yok bildiğim kadarıyla çünkü araştırmıştım. -Tabii eğer bu kitap Larry Wall ve saz ekibinin yazdığı kitapsa yani doğru hatırlıyorsam- Neyse bulurum bir yerden inşallah.
Ama şunu söylemeliyim ki *n*x türevi işletim sistemlerine 1 ay sonra geçiş yapacak biri olarak unix in getirdiği özel fonksiyonlara girmeyeceğim. Yani yüzeysel ve basit değineceğim.
İşleyiş şu şekilde olacak: Ben önden takip edeceğim. Çalışırken aynı zamanda notlar çıkaracağım. Yayınladıktan sonra veya yayınlamadan önce sizlere kalmış sizin yardımınızı alıp eklenmesi veya çıkartılması gerekenleri soracağım. Sonra düzgün bir şekilde yayınlayacağım.
Başlangıç vaktiyse tahminime göre , planlarım tutarsa -şu anda kalacak yerim yok :) ve de ders durumum önemli- en geç 3 ay sonra.
İnşallah yapmak istediklerim olur da boşa laf etmiş olmam. Kolay gelsin bana şimdiden :D
0
Anduril
Arkadaşlar Programming Perl ile Learning Perl ü karıştırmışım. Aklıma Fifa 2005 oynarken geldi :) Google a da başvurdum. Ve bu sırada Amazon.com da bir kampanya olduğunu gördüm. Programming Perl ve Learning Perl kitaplarını birlikte alırsanız fiyat 84.90 dolardan 56.04 dolara düşüyor. Almak isteyen saldırabilir :)
0
innaw
TSS'daki habere göre Avrupa, Orta Doğu ve Afrika'da Perl, Php ve Python popularitesini kaybediyor.. Detaylar ve TSS'daki yorumlar burada.
0
innaw
Daha önce FM'de yayinlanmi$ bu haber zaten :)
http://www.fazlamesai.net/index.php?a=article&sid=3180
0
Anduril
İşin daha da ilginci ben sizin bahsettiğiniz linki bu başlık altındaki yorumlara yazmışım :))
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Microsoft'un yeni arama motorundan sonra Google'dan yeni bir işletim sistemi!

anonim

Microsoft'un yeni arama motoru Bing'i duyurmasından sonra Google'da yeni işletim sistemi Google Chrome OS'u duyurdu ve rekabet iyice kızıştı. Duyuruda ilginç olan bir diğer kısım ise bu işletim sisteminin Linux tabanlı olacağı. Bunun Linux ve özgür yazılım dünyasına eksi ve artıları sizce ne olur?

GoogleMaps: Casus aracı mı?

sundance

Her yeni hareketi ile bizleri şaşırtmaya devam eden Google, bu sefer de GoogleMaps ile inanılmaz bir iş başarmış.

Benzerlerinden çok daha hızlı sonuç üreten ve Ajax Teknolojileri sayesinde interaktif çalışan haritalar üzerinde, özellikle Amerika başta olmak üzere bir çok bilgi edinebiliyor, en yakın tren istasyonunu , ya da belli bir adresten belli bir adrese araba ile nasıl gidilir gibi bilgilere kolayca ulaşabiliyor.

Bu güzel servisin kullanımına en iyi örneklerden biri ise Craiglist.org'un (Emlak listeleri sitesi) GoogleMaps'le birleştirilmiş hali.

Ama daha yaratıcı bir kullanım alanı ise askeri havaalanlarındaki stealth bombardıman uçaklarını 1 2 3 4 ve hatta Ufoları tespit etmek. ;)

Google dan yeni bir ürün...

anonim

Blender dan sonra yazılım dünyası galiba bir tane daha free (daha doğrusu beleş) 3D yazılımı kazanıyor...

İlgilenenleri Sketchup Google adresine bekleriz! ;)

Google Code Jam'05 Sonuçları Açıklandı!

Ragnor

Evet kazananlar belli oldu. Birinciye verilecek olan 10.000$'lık ödülü Polonya'dan, Varşova Üniversitesi'nden Mark Cygan kazandı. İkinci Hollanda'dan, Twente Üniversitesi'nden Erik-Jan Krijgsman, üçüncü ise Moskova Eyalet Üniversitesi'nden Pyotr Mitritchew.

İlgili habere ulaşmak için buraya ve Google Code Jam'05 hakkında daha fazla bilgi almak için ise buraya bakabilirsiniz.

Microsoft vs. Linux

Soulblighter

Google'da en çok aranan kelimeleri karşılaştıran "Google Fight" sitesinin sonuçlarına göre Google'da "Linux" kelimesi, "Microsoft" kelimesinden daha çok aranmış. :) Tam sonuçlar ise http://www.googlefight.com adresinde.