HDRI ve Geek Uygulamalar

0
darkhunter
HDRI (High Dynamic Range Images), bilgisayar grafiklerinde (cg), sinematografide ve fotoğrafçılıkta sıkça başvurulan bir teknoloji. Kısaca açıklamak gerekirse: HDRI standart paletlerin (RGB, CYMK, v.s.) yanı sıra, resimin çekildiği ortamdaki ışık bilgisinin de kesin olarak kayıt edilmesini sağlayan bir teknoloji. Bu teknoloji, şu an gerçek dünyayı yansıtmaya en yakın kayıt ortamı olarak görülen bir takım teknikleri de bünyesinde barındırıyor...

Daha ayrıntılı bilgi için wikipedia maddesine göz atılabilir.

Yada tüm bunları unutup, bu teknolojinin nasıl kötüye (!) kullanıldığına göz atabilirsiniz! Zira göreceğiniz fotoğraflar gerçeğin yansımasından ziyade, gerçeğin soyutlanması üzerine bir çalışma...

Not: Bir anda hatırlayamayanlar için, Gotham City böyle bir yerdi...

Görüşler

0
oktaypocan
Sitedeki resimlerin HDR olmadıklarını hatırlatmalıyım. JPEG formatı ile HDR bir imajı saklayamaz ve elbette ki gösteremezsiniz, HDRI farklı bir formattır. 64 bit bir HDR imajı 24 bit derinliğindeki mönitörlerimizden görmemiz de mümkün değil elbette... Sitede verilen resimler farklı pozlama süreleri ile çekilmiş fotografların üstüste bindirilmesi ile elde edilmiş, tek bir karede alabileceğinizden daha fazla ışık detayı içeren oldukça güzel fotograflar ama yine de HDRI değiller. Gerçek bir HDRI elde etmek için 7 farklı aperture size ile çekilmiş fotograf özel bir yazılımla, örneğin Paul Devebec’in HDR Shop adlı programıyla birleştirilmeli. Eğer HDRI yapmaktaki amacımız bir ortamı 3D olarak "kopyalamak" ve örneğin bir CG sahnede ışık kaynağı ve çevre (environment) olarak kullanmaksa fotograflar ayna gibi yansıtıcı, örneğin kromajlı bir küreden ortamın yansıması çekilerek elde edilmeli ve daha sonra fotograflar üzerinden fotograf makinesi ve tripod silinmelidir. Zahmetli bir çalışmanın ardından fotograflar HDR Shop ile birleştirilmelidir. Bu yöntemle elde ettiğimiz HDR imajlarla, HDRI destekleyen bir 3D programı ve renderer ile depth of field ve exposure timing gibi fotograf tekniklerini uygulayabiliriz. Ayrıca CG sahnemizi aydınlatmak için HDRI kullanabiliriz, sahnemizdeki yansıtıcı objeler de HDRI’ı yansıtır. Gerçek bir ortama fotorealistik bir şekiIde bir 3D modelin yerleştirilmesi de, o ortamdan alınan HDRI ile son derece başarılı sonuçlar verir, zira ışık bilgisi (yerleşim, sıcaklık) ve yansımalar gerçeğine sadık olacaktır.
0
darkhunter
Haberdeki wiki bağlantısına göz atarsanız, HDRI ve jpeg bağlamında olası yanlış anlaşılmalar engellenmiş olur sanırım.

Yazdıklarım HDRI'nin bir format gibi algılanmasına yol açıyorsa, vurgularınız için ayrıca teşekkürler.
0
oktaypocan
darkhunter, ben sizin sözlerinizi tekzip eder anlamda yazmamıştım. Verdiğiniz linkteki Tokyo fotografları hdri değil "exposure combination" tekniği ile elde edilmişler demeye çalışmıştım. Bu arada "hdr" diye bir grafik dosyası formatı da mevcuttur. Fakat tıpkı alpha bilgisi barındıran imajların, ancak alpha kanalı destekleyen yazılımlarla açılıp, bir fon üzerine yerleştirildiği zaman transparanlık özelliği gösterebildiği gibi, HDR imajlar da özel bir yazılımla açılır ve örneğin bir jpeg dosyasına, ya da video frame buffer'a bu veriyapısından bir kesiti aktarabilirsiniz. Yani hdr imajın etkilerini ve bir kesitini görebiliriz, zira ne insan gözünde bir sahnenin değişik exposurelarla çekilip birleştirilmesiyle elde edilen bir veriyapısını görme yeteneği, ne de mönitörlerimizde bunu gösterecek teknik özellik vardır. Kısaca, HDRI konvansiyonel bitmap değildir.
0
Tarık
gercek zamanli uygulama icin

http://www.daionet.gr.jp/~masa/rthdribl/index.html

ziyaret edilebilir.

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

HP Compaq`ı satın aldı

tongucyumruk

Slashdot`ta bugün çıkan bir habere göre bilgisayar devi Compaq yine bir başka dev olan HP tarafından satın alındı. Bu yolla HP IBM`den sonra dünyadaki ikinci büyük bilgisayar firması haline geldi.

Richard Dawkins'in Web Sitesi Sansürlendi

Baby34

"Gen Bencildir", "Kör Saatçi" ve "Tanrı Yanılgısı" kitaplarının yazarı olan, Oxford Üniversitesi profesörlerinden, dünyaca ünlü İngiliz bilim adamı Richard Dawkins'in web sitesi, www.richarddawkins.net mahkeme kararına ilişkin sayı ve detaylar belirtilmeksizin Türk Telekom tarafından erişime engellendi.

Matrix´e Doğru Adım Adım

FZ

Birkaç ay sonra beş felçli hasta, merkezi Massachusetts´te bulunan Cyberkinetics firmasının geliştirdiği bir beyin-bilgisayar arayüzünü deneyecek. Şirketin BrainGate isimli bu cihazı hareket yeteneğini yitirmiş hastaların bir bilgisayarı ve/veya bir robotu kontrol etmelerine izin veriyor. Eğer klinik deneyler başarı ile tamamlanırsa sistemin 2007 yılında seri üretimle piyasaya sürülmesi planlanıyor.

Cyberkinetics, maymunları kullanarak gerçekleştirdiği deneyde bu cihazı kullanarak hayvanları eğitti ve onların ekrandaki imleci sadece düşüncelerini kullanarak hareket ettirmelerini sağladı. Bu teknolojinin sene sonuna dek beş farklı insan üzerinde denenmesi planlanıyor.

ABD´de beyinden gelen sinyalleri anlamlı veriye dönüştürüp bunları bilgisayara aktarmak amaçlı beyin-bilgisayar arayüzü geliştiren başka şirketler ve üniversiteler de mevcut.

Kaynaklar:
- http://www.wired.com/news/medtech/0,1286,61889,00.html
- http://www.cyberkineticsinc.com

Genome Projesi

anonim

Bir çoğunuzun bildiğini sanıyorum, "Human Genome Project", insanın gen haritasını çözme uğraşında olan oldukça geniş kapsamlı bir proje. Bu araştırmalar insan ırkının geleceği (eğer varsa) için oldukça pozitif sonuçlar doğuracak. Bu aşamada en büyük problem, tek bir gen için bile yoğun CPU gücü ve zaman gerekli olması. Stanford üniversitesi, SETI@HOME a çok benzer bir GENOME@HOME uygulaması geliştirmiş.

Kopya korumalı CD karşıtları meydanlarda

butch

Kopya korumalı cd karşıtları, İngiltere'de bugün protesto amacıyla sokaklara dökülecekler. Temel sebep cd üreticilerinin tüketicilere bu medya hakkında yeterince bilgi vermemiş olması, bu cd'lerin bazılarının bilgisayarlar, DVD player vb. gibi cihazlarda çalınamayacak olması. Detaylı haber burada.