HDRI ve Geek Uygulamalar

0
darkhunter
HDRI (High Dynamic Range Images), bilgisayar grafiklerinde (cg), sinematografide ve fotoğrafçılıkta sıkça başvurulan bir teknoloji. Kısaca açıklamak gerekirse: HDRI standart paletlerin (RGB, CYMK, v.s.) yanı sıra, resimin çekildiği ortamdaki ışık bilgisinin de kesin olarak kayıt edilmesini sağlayan bir teknoloji. Bu teknoloji, şu an gerçek dünyayı yansıtmaya en yakın kayıt ortamı olarak görülen bir takım teknikleri de bünyesinde barındırıyor...

Daha ayrıntılı bilgi için wikipedia maddesine göz atılabilir.

Yada tüm bunları unutup, bu teknolojinin nasıl kötüye (!) kullanıldığına göz atabilirsiniz! Zira göreceğiniz fotoğraflar gerçeğin yansımasından ziyade, gerçeğin soyutlanması üzerine bir çalışma...

Not: Bir anda hatırlayamayanlar için, Gotham City böyle bir yerdi...

Görüşler

0
oktaypocan
Sitedeki resimlerin HDR olmadıklarını hatırlatmalıyım. JPEG formatı ile HDR bir imajı saklayamaz ve elbette ki gösteremezsiniz, HDRI farklı bir formattır. 64 bit bir HDR imajı 24 bit derinliğindeki mönitörlerimizden görmemiz de mümkün değil elbette... Sitede verilen resimler farklı pozlama süreleri ile çekilmiş fotografların üstüste bindirilmesi ile elde edilmiş, tek bir karede alabileceğinizden daha fazla ışık detayı içeren oldukça güzel fotograflar ama yine de HDRI değiller. Gerçek bir HDRI elde etmek için 7 farklı aperture size ile çekilmiş fotograf özel bir yazılımla, örneğin Paul Devebec’in HDR Shop adlı programıyla birleştirilmeli. Eğer HDRI yapmaktaki amacımız bir ortamı 3D olarak "kopyalamak" ve örneğin bir CG sahnede ışık kaynağı ve çevre (environment) olarak kullanmaksa fotograflar ayna gibi yansıtıcı, örneğin kromajlı bir küreden ortamın yansıması çekilerek elde edilmeli ve daha sonra fotograflar üzerinden fotograf makinesi ve tripod silinmelidir. Zahmetli bir çalışmanın ardından fotograflar HDR Shop ile birleştirilmelidir. Bu yöntemle elde ettiğimiz HDR imajlarla, HDRI destekleyen bir 3D programı ve renderer ile depth of field ve exposure timing gibi fotograf tekniklerini uygulayabiliriz. Ayrıca CG sahnemizi aydınlatmak için HDRI kullanabiliriz, sahnemizdeki yansıtıcı objeler de HDRI’ı yansıtır. Gerçek bir ortama fotorealistik bir şekiIde bir 3D modelin yerleştirilmesi de, o ortamdan alınan HDRI ile son derece başarılı sonuçlar verir, zira ışık bilgisi (yerleşim, sıcaklık) ve yansımalar gerçeğine sadık olacaktır.
0
darkhunter
Haberdeki wiki bağlantısına göz atarsanız, HDRI ve jpeg bağlamında olası yanlış anlaşılmalar engellenmiş olur sanırım.

Yazdıklarım HDRI'nin bir format gibi algılanmasına yol açıyorsa, vurgularınız için ayrıca teşekkürler.
0
oktaypocan
darkhunter, ben sizin sözlerinizi tekzip eder anlamda yazmamıştım. Verdiğiniz linkteki Tokyo fotografları hdri değil "exposure combination" tekniği ile elde edilmişler demeye çalışmıştım. Bu arada "hdr" diye bir grafik dosyası formatı da mevcuttur. Fakat tıpkı alpha bilgisi barındıran imajların, ancak alpha kanalı destekleyen yazılımlarla açılıp, bir fon üzerine yerleştirildiği zaman transparanlık özelliği gösterebildiği gibi, HDR imajlar da özel bir yazılımla açılır ve örneğin bir jpeg dosyasına, ya da video frame buffer'a bu veriyapısından bir kesiti aktarabilirsiniz. Yani hdr imajın etkilerini ve bir kesitini görebiliriz, zira ne insan gözünde bir sahnenin değişik exposurelarla çekilip birleştirilmesiyle elde edilen bir veriyapısını görme yeteneği, ne de mönitörlerimizde bunu gösterecek teknik özellik vardır. Kısaca, HDRI konvansiyonel bitmap değildir.
0
Tarık
gercek zamanli uygulama icin

http://www.daionet.gr.jp/~masa/rthdribl/index.html

ziyaret edilebilir.

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Müjde! Bilişimin arsa derdi çözülüyor...

bm

Biz burada Larry Wall'un davranışından felsefi manalar çıkartmaya, hem Malkoçoğlu rumuzu kullanıp hem beynelmilel seviyede kaliteli yazılar yazarak Türk'ün Türk kalarak sadece batılının sanılan oyunu oynabileceğini göstermeye ve bu nevi pek çok faydalı iş yapmaya çalışırken öbür taraftan birileri devletimizin aklına bilişimle ilgili birşeyler sokuyor. Buradaki habere göre Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun "Uygun yerde bedelsiz arsa tahsis etmeye ve Bakanlar Kurulu kararıyla enerji ve vergi muafiyeti gibi teşvikleri vermeye söz veriyoruz" demiş. Vergi muafiyetini anladım ama arsa ve enerji nereden çıktı? "Bilişim şirketlerinin toplanarak bir sanayi bölgesi kurmaları" teşvik edilecekmiş. Bana mı öyle geliyor yoksa "sanayi bölgeciliği" diye bir rant işi mi var Türkiye'de?

Internet yavaş, pahalı ve kesiliyor; ilginç donanım buraya getirilmiyor, iyi teknik kitap bulamıyoruz filan diye şikayet edildiğini duydum ama doğru dürüst iş yaptığını düşündüğüm bilişimcilerden "ah ah keşke bütün şirketler yanyana olsa" diye bir şey hiç duymadım. Pardon düzeltiyorum, hiçbir bilişimciden duymadım bunu. "Ne güzel ofis bilmemne maliyeti olmadan evimizden çalışabiliyoruz" yahut "net sağolsun bir sürü bilgili insanla dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar etkileşebiliyoruz" diyen çok bilişimci tanıyorum tabii. Bunun sebebi galiba benimle konuşan bilişimcilerle devletimizin aklına bu fikirleri sokan bilişimcilerin farklı olmaları.

Sizin aklınız eriyor mu "ithal veya yerli bilişim profesöründen gelir vergisi almayacağım", "telekom işini dehal halledeceğim", "bilişimde şirketleşmek artık 5 dakika", "Türk gençleri evde oturup annelerine çay yaptırıken ABD'nın yüksek katma değerli bilişim sektörününde yer almalı" gibi şeyler demek varken, "arsa tahsis edeceğim", "teşviği insana değil bölgeye vereceğim, siz bölgeye gelin", yani bir yerde efektif olarak "Türkler Türkler'le yakın durup hep Türkler'le konuşsunlar ki Türkiye dışında hiçbir yerde doğru olmayan doğrular üretelim" denmesine? Kimler bu insanların aklına bunları sokuyorlar Allah aşkına? Ben mi çok huysuz veya cahilim yoksa hakikaten ters bir perspektif mi bu?

OSEC - Uzaktan Eğitim

anonim

İstanbul Bilgi Üniversitesi - Open Source Enterprise Centre uzaktan eğitimlere başladı. Yerinde eğitim için zamanı olmayanlar, İstanbul dışında yaşayıp eğitim olanaklarından yararlanmak isteyenler, maliyeti düşük eğitim programları arayanlar için hazırlanmış olan eğitim programlarımız arasında GNU/Linux, Apache, Güvenlik, Programlama Dilleri (C, Python, PHP, Perl, Java) gibi konular yer alıyor. Eğitim sonrasında da her zaman destek alabileceğiniz, düşüncelerini paylaşıp tartışabileceğiniz bir ortam sunulan programımızda ücretsiz takip edebileceğiniz seminer dersleri de bulunuyor.


Katılım ve detaylı bilgi için http://open.bilgi.edu.tr.

Formula-G

melitical

TÜBİTAK tarafından organize edilen Formula-G güneş arabaları yarışması 30 Ağustos günü Formula-1 pistinde yapılacak. İlgilenenleri bekliyoruz.

Microsoft`a karşı kutsal ittifak!

elrond

20-21 Kasım`da Nokia Mobile Internet Conferance Barcelona`da yapıldı. Konferansta çok önemli duyurular yapıldı. Bildiğimiz gibi Microsoft, CE tabanlı Stinger konsepti ile mobil telefon pazarına el atmaya heves etmişti. Haliyle bu pazarın lideri ve devi buna bir cevap verecekti. Cevap biraz sert oldu.

IBM'in Playstation 3 işlemcisi Cell ile Son Marifeti

spiderman

Cell Broadband Engine yani Playstation 3'ün kalbi diyebileceğimiz işlemciyi IBM yeni kullanım alanlarına sürmeye devam ediyor. Fakat bu defa Motorstorm ya da Oblivion gibi oyunları oynatmak için değil.