Fedora Core 1 incelemesi

0
ghanthar

Görüşler

0
cryptoNIX
En cok yakindiginiz konu fedora nin debian gibi bir topluluk projesi olma yolunda bir adim atmamasi olmus, peki bu gerceklesmez ise sizce Fedora RedHat tarafindan desteklenmeye devam eder mi yoksa tarihe mi karisir?
0
ghanthar
sanırım bu soru bana :)
Benim kişisel kanım Fedora nın Red HAt tarafından hep destekleneceği yönünde. Bunun nedeni ise basit: Distrowatch ta yer alan bir habere göre RH yetkilileri açıkça Fedora yı yeni teknolojileri geliştirmek için bir platform olarak kullanacaklarını belirtti. Bu da şu demek Red Hat Enterprise Linux için geliştirilen teknolojiler daha emekleme aşamasında iken Fedora da binlerce belkide milyonlarca kullanıcı tarafından denenecek böylece RHEL a koyduğu yeni teknolojinin buglardan arınmış olduğundan emin olacak. Bir başka değişle RH ın Topluluk Projesi kavramını RHEL u daha iyi kılmak için kullandığını ve bu kavramıda çok fazla önemsemediğini düşünüyorum. Bu sebeplede RHEL varolduğu sürece ve Fedora yı kullananlar olfuğu sürece Fedora da RH desteği ile var olacaktır. Sonuçta Fedora RH için yazılım geliştirmenin ucuz ve etkili bir yoludur. Yani aslında Fedora da ticari amaçlara hizmet eden bir oluşumdur ve aslında asla tam anlamıyla Debian olamaz. Ama biraz olsun bağımsız ve Topluluk Projesi gibi görünebilirse belki o zaman büyük dağıtımlar arasında şansı olur.
0
aRda_
Adresde verilen dökümanı okudum...
Açıkcası önceden çok fazla RH(ve doğal olarak Fedora) bilgisi olmayan ben yazılanlardan bişey anlamadım!.
Anladıklarımın hepsi sanki incelemenin başlangıç mesajları gibi duruyordu.Yani bu inceleme üzerine daha incelemeninkendisinin yazılması gerekiyor...
(Ha sakın şimdi ben bunları yazdım diye "çok biliyorsan sen yaz" gibi apsürt laflar sarfetmeyin.Bir yazının altına her zaman "çok yararlı ve çok güzel bir döküman/makale/inceleme olmuş, tebrikler" demek gerekmiyor çünkü...)

Neyse,
Fedora konusuna geri dönersek yukarıda dediğim gibi çok fazla RetHat kullanmadığım için daha özgür bir yorum yapabileceğim.Yani hiç de bir "RH aşığı" veya sıkı bir kullanıcısı değilimdir.
Çoğu dağıtımda tak-kullan olarak çok çok rahat tanıttığım emektar mönitörümü kendi otomatik tanımadı.Bu bir...
İkincisi tüm paketleri dl etmeme rağmen(ki toplam boyut ortalama 5.5 GB) pencere yöneticisi olarak sadece iki tane KDE ve Gnome vardı.En azından bi WM koyar insan...
Bunlar daha ilk saatlerdeki görüşlerim..Çünkü kullanmaya internet sorunu yuzunden baslayamadım...
Yani devamı gelebilir ;)
0
ghanthar
bugüne kadar az çok okunan 10 kadar inceleme yapmış olsamda incelemerim hakkındaki eleştirilere hep ihtiyacım olduğunu defalarca belirttim.Bu yüzden "kolaysa kendin yaz" demeyeceğim aksine size teşekkür ederim. Diğer taraftan bu icelemeyi RH ve Linux a aşina olanlar için yazdım. İncelemede anlaşılmayacak kavramlar sanırım apt yum blue curve gibi kavramlardır ki bunların linux bilenler tarafından bilinen kavramlar olduğunu düşündüm.
Diğer taraftan neyi anlamadığınızı ve nerelerin değişmesi gerektiğini belirtirseniz bir sonraki incelememde bu konulara dikkat edebilirim. Yani eleştiriler için teşekkür ederim ama lütfen yapıcı olmayı unutmayın.
0
muhasebeci
Herkese selam,

Ben dün akşam fedora ile ilgili çok kötü bir tecrübe yaşadım. 3cdlik dağıtımı kurmaya başladığımda tüm paketleri kur dedim. 6 gb alanım vardı, tum paketleri kur deyince 5.251 Mb alan gerekecektir demişti. TÜma paketleri seç dedikten sonra kuruluma başladı ve yaklaşık 15 dakika sonra bana tam tamına 8mb alana daha ihtiyaç olduğunu söyledi. Yaklaşık 750 mb alanımı ne yaptı? madem ki 6008 mb alana ihtiyacı var bana niye 5.251 mb diyor. Bu sorunla karşılaşan oldumu. Diğer bir sorun da benden kaynaklanıyor. Bazı paketleri çıkardıktan sonra kurulumun 6000 mb'ın altına düştüğün emin olduktan sonra paketleri yeniden kurmaya başladı. 1. ve 2. cdler sorunsuz kuruldu. 3. cdye gelince media okunamıyor demeye başladı. Bu sorun rh9 kurarken de karşıma gelmişti. İlk başta 3. cd bozukmukş gibi görünse de aslında bozuk değil. Sadece okuyucu ısındığı için okuyamıyor. Bende 3. cd ye gerek kalmadan kurabileceğim minimum konfigurasyonu seçtim. Sonuç itibarı ile önce minimum olarak kurdum. Sonra 1. 2. ve 3. cddeki bütün rpmleri bir dizin altına kopyaladım. Ondan sonra da sistemin sağlığının bozulmaması için komut satırından rpm -Uvh lib*.rpm gibi komutlarla bağımlılıkları önce paketleri de sonra kurarar 2 - 3 saat kadar hammallık yaptım. En sonunda gece saat 01:00 i gösterirken yerim bağımlılığını deyip rpm -Uvh g*.rpm --nodeps gibi komutlarla önce z, x, lib, p, g, G, k, ile başlıyan paketleri sırayla kurmaya başladım. Halen daha kurulmayı bekleyen kimisi kurulmuş 1300 kader paket var. Bu tabi dağıtımdan kaynaklanmıyor, bu benim cd okuyucularımdan kaynaklanıyor. Gelelim modem olayına. Rh9 altına linuxant tan indirdiğim winmodem sürücüleri burada çalışmıyor. linuxant sitesine girdiğimde de fedora için paketler yok. Bir diğer sorun türkçe bazı kelimeler mesela internet yerine örütbağ yazılmış, web yerine sanaldoku, kurulum esnasında kurulum paketlerini seçerken bi baktım sanaldoku sunucuları yazıyor; bu ne yaa, ben bunun bir komplo olduğunu düşünüyorum. bu komplonun altından da M$ çıkacakmış gibime geliyor. internet internettir, türkçemize sonradan girmiş olsada 40 yıllık internet fedorada örütbağ olmuş. Bu çok kötü Benim fedora kurmamdaki amacım yazdığım programa bazı eklentiler yapmak, mesela gtkhtml gibi, gerçi daha denemedim ama bi kaç gün içinde projemi fedora altına taşımış olducam. Görünüş olarak oldukç hoşuma gittiğini söyliyebilirim. Ha az daha unutuyordum add/remove programs a sonradan ne eklemeye kalktıysam hata vermiştir. Her işlemi yapıyor, sıra pakedin install edilmesine gelince hata veriyor. Kişisel olarak rh9 dan daha gelişmiş, ondan daha iyi bir os beklerken örütbağ ve sanaldoku kelimeleri beni tam anlamıyla fedoradan soğuttu. Bunları betalarda hiç kimse mi görmedi, ben şimdi eve hiçbir windowsçuyu getirip bak abi senin xpde şu yoktur bu yoktur gibi gösteremiycem. Son noktayı koyarken, fedorada şimdilik tek hoşuma giden şey tora(Tools for Oracle) onu da daha kullanmadım ama işime oldukça yarayacak gibi geliyor :))

Yüksel ÖZCAN
http://muhasebeci.sf.net [muhasebeci.sf.net]
0
yalcink01
bazı kelimeler mesela internet yerine örütbağ yazılmış, web yerine sanaldoku, kurulum esnasında kurulum paketlerini seçerken bi baktım sanaldoku sunucuları yazıyor; bu ne yaa, ben bunun bir komplo olduğunu düşünüyorum. bu komplonun altından da M$ çıkacakmış gibime geliyor.

Fedora çevirmeni, bildiğim kadarı ile, Nilgün Belma Bugüner /* veyahut varsa bir ekibin başı*/. yerelleştirme listelerindeki tartışmalara bakılırsa; bu iki kelime Bugüner'in kullandığı kelimeler. MS komplosu olmadığından emin olabilirsiniz :-)
0
muhasebeci
Yalçın bey,

Nilgün hanım redhat/fedora çevirilerin bırakmış. http://listweb.bilkent.edu.tr/Linux/i18n-cg/2003/Nov/0008.html adresinden yazıyı okuyabilirsiniz. Ne olursa olsun bu iki kelime linux için türkiyede itici nitelik taşıyacaktır. Bunlar sanırım sadece fedora da var. KDE ve Gnome de bu 2 kelime olması gerektiği gibiymiş. Fedora için bu 2 kelimeyi çevirenin neden böyle bişey yaptığını anlamakta güçlük çekiyorum. Bunu Nilgün hanım bile yapmış olsa yine anlama zorluğu çekeceğim. Şimdi hafta içi ben işteyken evde internete girmeye çalışan eşim beni arıycak ve diycek ki bu fedorada internete nerden giriyoruz. Nasıl anlatacağımı bilmiyorum :-)

Yüksel ÖZCAN
0
yalcink01
Bahsi geçen iletide, bıraktığını söylemişti. Yine, bildiğim kadarı ile bu iki kelimenin tartışmaları eskiden beri yapılmakta. Bu sadece yerelleştirme platformlarında değil, bilişim işi içindeki insanlarca da tartışılan bir konu.

Aslında önemli olan, kimin yaptığı değil. Sorun daha derin. Biz teknoloji üreten değil, tüketen toplum olarak kaldıkça bu tür tartışmaları daha çok yaşarız.

sisteminizdeki .po dosyaları içinde bu kelimelerin geçtiği yerleri bulup, istediğiniz şekilde düzeltebilirsiniz. Teknik olarak bu yapılabilir. En azından ben öyle biliyorum. Kelimeleri değiştirmek sizin elinizde. Ayrıntıları, bu işi bilen birilerinden dinlemekte fayda var.

Dil yaşayan ve gelişen bir varlık olduğu için, yeni kelimelerin dile eklenmesi ve bazılarının yok olması kaçınılmaz. Bu işi yöneten toplumun kendisidir. Toplumun kabul etmediği, genel geçerlik alamayan kelimeler, ölmeye mahkumdur. Bu kelimeler için, kimin hangi karşılığı kullandığı önemli değil, çoğunluğun ne dediği önemlidir. Kelime karşılıkları, TDK da dahil olmak üzere kimsenin tekelinde olamaz, olmamalıdır. Bu tekel topluma, bu dili kullananlara aittir. Zaman bu konunun tek ve en etkili ilaçıdır.

Ben bu iki kelimeyi tasvip etmiyorum, kullanmam da. Nilgün hanım'ın bunu kullanıp kullanmaması kendi tercihi. İnternet diye yazar, internet diye okurum. Bence sorun ortadan kalkmış olur. Eğer 30 yıl sonra herkes, "internet" yerine "dilbernet" kullanıyorsa, bende onlara uyar, iletişimdeki standartı devam ettiririm. Olay, bence;bu kadar kolay.

saygılarımla,

Yalçın Kolukısa
"İ" harfine alışmaya çalışan adam

NOT: dilde yozlaşmaya önlemek adına bazen, seçkinci/elitist davranmak gerektiğini peşinen kabul edeyimde, sonradan kafama taş atılmasın. :P
0
gabriel
Benim kisisel Kanaatim soyle
Yapilan butun ceviriler icin gecerli olmakla birlikte
(konumuz linux oldug icin) linux da Ceviri yapilirken
herkesin yuzde yuz anlayacagi bir kelimeyi (yabanci kaynakli olsa bile) kullanmak gerekir

Mesela Interface yerine Arayuz diyebilirsiniz bu harika bir ceviri

ama internet yerine orutbag demek cok komik
cunki internet deseniz herkes anlar hadi anlamadi diyelim ac bir ingilizce turkce sozlugu bulursun karsiligini

amaa orut diye bir kelimenin turkce sozluklerde bulunabilecegini sanmiyorum

Destroyer kelimesi yerine uygun bir turkce ariyorsaniz Aradiginiz kelime Muhrib dir Muhrib tahrib eden anlamaina gelen bir ifadedir

Yok eger Muhrib arab kulturu kokuyor ben onu kullanmiyayim diyorsan o zaman Orjinal dilde olanini kullan ve sende Destroyer de

mesela Exception Handling kelimesi yerine istisnai durumlarin ele alinmasi denilebilir istisna arabca dir kullanmam diyorsan o zaman Kural disi durumlarin incelenmesi diyebiliriz

Ama camsal bakingac ulusal dutturu goksel goturgecli konuksal avrat gibi bir Komediye hic gerek yok bence Bunlara halk UYDURUKCA diyor
Sorarim size
"Duzlemsel nedensellginin baglamsal ikileminin ....hede hodu :))))" gibi laflari anlayan biri varmi aranizda

Nilgun Ablacim Rica ediyorum ne olur lutfen Herkesin anladigi turkce kelimeleri yada turkcelesmis kelimeleri yazin eger bu ikisinide yazmiyacaksiniz o zaman ingilizce orjinalini birakin ne olur ..Ingilizce kelimeleri arazrsak sozlukte buluruz ama uydurukca turkce sozluk yokki be guzel ablacim dimi yaa..
mesela
karton pantolon mazot debriyaj fransizca ama rtik turkcelesmisler bunlar yerine ayaksal kumas (pantolon) olmazki

Uydurukca deyince aklima geldi deyinmeden edemiycem

Hollandaca ogrenirken turklere hollandaca ogretsin diye yazilmis bir kitapta on ad diyor

Alla alla ne lan bu onad ...dusun dusun onad onad ne bu yaa dedim
Hollandaca Hollandaca sozluge baktimki o zaman hollandacamda cat pat ...bir baktim Adjective yaziyor
Anaaaaaaaaaa bu ingilizce Adjectif yani sifat
Puuuuuuuuuh senin gibi turkce aciklama yazan okuzun ....seklinde bi ton kufur saydigimi hatirliyorum
haa uydurukca deyince birde halkin diline sakiz olmus fikralar var tabi
asagida biri iki ornek yaziyorum
Cok eskiden ;Turk dil kurumunun eskiden halkin kullanmasini istedigi fekat halk tarafindan siddetle reddedilen ve halk tarafindan UYDURUKCA olarak adlandirilan ve o dili kullananlarin halk nazarinda cok komik duruma dustukleri ve uydurukca kelimeler kullanmanin , Ermeni asilli !!! Turk dil kurumu baskani agop dilacar gibi Degerli vatan evlatlari!!! tarafindan halka surekli empoze edildigi tek parti donemi zihniyeti GUNES DIL TEORISI donemleri vardi ya bizamanlar Iste o ozturkce sacmaligi ile dalga gecmek icin uydurulmus bir fikra var anlatmadan gecemeyecegim

Efendim Bizimkiler Bering bogazindan gecince Niagara selalesini gorup Ne yaygaraaa be ne ses beee demismis sonra zamanla ne yaygara niagara olmus
:))))))))))))

Aslinda italyan kasif Ameriko vespuci den cok cok once biz amerikayi kesfetmisiz hatta Arkansas ismini de biz koymusuz
Efendim bir Saz calan ozan Arkansas a gelmis kizilderililere Telli sazdir bunun adiiiii
Bunu calan anlar kendiiiiiiiii
diyerekten calarken Kizilderililer begenmemis ve sazi alip Arkasina........ohom ohom Yani arkasina monte etmisler Ogun bugun dur orasi Arkan -Saz arkansaz arkansas olmus

hehehehheehehehehe
hehehehh
saygi&sevgi
Gabriel
0
FZ
Derdim Fedora değil, daha rahat kullanılabilen GNU/Linux dağıtımları var ne de olsa, o yüzden şimdilik derdim ``dil´´ ve bu bağlamda biraz yazalım bakalım nelerle karşılaşacağız:

Ama camsal bakingac ulusal dutturu goksel goturgecli konuksal avrat gibi bir Komediye hic gerek yok bence Bunlara halk UYDURUKCA diyor

Verdiğiniz örnekleri siz mi uydurdunuz? Ya da birileri uydurdu herhalde. Fedora eleştirilerinde geçen örütbağ sözcüğüne pek benzemiyorlar da yapı itibari ile, o yüzden sordum. Kendi adıma ben de Internet olgusundan bahsederken Internet sözcüğünü kullanırım ancak verdiğiniz örnek yaptığınız eleştiriyi anlamlı kılmaktan ziyade onu komik duruma düşürüyor.

Sorarim size
"Duzlemsel nedensellginin baglamsal ikileminin ....hede hodu :))))" gibi laflari anlayan biri varmi aranizda


Ben de sorayım: düzlemsel ne demek anlamayan var mı? Yani lise ya da üniversite mezunu olup da, minimum seviyede geometri dersi alıp da bu sözcüğün ne olmadığını anlayamayacak olan? Varsa onların eksikliğidir, geçelim. Nedensellik: Neden + sel + lik yani tamamen Türkçe sözcük türetme kurallarına göre yine Türk dilinde mevcut bir sözcükten türetilmiş yeni bir sözcük, anlamayan var mı? Bağlamsal: Bağlam + sal, benzer bir yapı ki yukarıda bizzat bağlam sözcüğünü kullandım, aaa, bu adam ne demek istedi acaba diyen oldu mu? Son olarak: ``Ahmet, içine düştüğü mantıksal ikilemden nasıl kurtulacağını bilemiyordu´´ cümlesini okusanız, allah allah acaba yazar burada ne demek istedi, hiçbir şey anlamadım mı dersiniz?

Cok eskiden ;Turk dil kurumunun eskiden halkin kullanmasini istedigi fekat halk tarafindan siddetle reddedilen ve halk tarafindan UYDURUKCA olarak adlandirilan ve o dili kullananlarin halk nazarinda cok komik duruma dustukleri ve uydurukca kelimeler kullanmanin , Ermeni asilli !!! Turk dil kurumu baskani agop dilacar gibi Degerli vatan evlatlari!!! tarafindan halka surekli empoze edildigi tek parti donemi zihniyeti GUNES DIL TEORISI donemleri vardi ya bizamanlar Iste o ozturkce sacmaligi ile dalga gecmek icin uydurulmus bir fikra var anlatmadan gecemeyecegim


Yukarıdaki cümleyi çözmekte güçlük çektim ve inanın abartmıyorum, üstelik içindeki sözcüklerin hepsini de anladım ama yine de cümleyi çözmekte güçlük çektim, demek ki tek derdimiz tekil tekil sözcükler değilmiş, bir de tabii cümledeki şu kısım dikkatimi çekti?

Ermeni asilli !!! Turk dil kurumu baskani agop dilacar gibi Degerli vatan evlatlari!!!

Pardon ama siz ne asıllısınız? Ben anne baba itibariyle Arnavut-Makedon asıllı bir Türküm. Bu durumda benden de bahsederken birden çok ünlem koyacak mısınız? Bir insanın değerli vatan evladı konumunda bulunması onun ne asıllı olduğu ile mi ilgili, belli ``asıl´´lardan gelenler hariç mi tutuluyorlar bu kategoriden?

Bu arada bahsettiğiniz kurum yani Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulmuş olan Türk Dil Kurumu ki hemen hemen aynı dönemde kurulmuş Türk Tarih Kurumu ile birlikte genç Türkiye Cumhuriyeti´nin en önemli bilimsel kurumlarından biri olmuştur (ülkemizde gerçekleşen son askeri darbe tarafından dönüştürülmeden ve bambaşka, bağımlı bir hale bürünmeden önceki dönemlerini kast ediyorum).

Son olarak da şu uydurukça meselesine gelelim, pardon ama siz kelimelerin hangi yöntemle oluşturulduğunu düşünüyorsunuz? Söz gelimi ``bilgisayar´´, ``yazıcı´´ gibi sözcükleri birtakım matematiksel denklemleri, tabloları vs. kullanarak mı tasarladık? Birileri bu sözcükleri ``uydurdu´´ sonra da kullanıma sokmaya çalıştı. Tutan tuttu, tutmayan da tarihin derinliklerine karıştı iz bırakmadan. Sözcük, tanım itibariyle ``uydurma´´dır zaten. Bir nesneye ya da herhangi bir şeye, keyfi bir ses dizisi atarsınız, bir sözcük elde edersiniz, eğer yaygınlaşırsa dilin bir parçası olur.

Not: Ulusal düttürü, göksel götürgeçli konuksal avrat gibi ifadelerin hangi dil kurumunun hangi yayınında bulunduğunu bir zahmet yazarsanız sevinirim. Yok eğer şehir efsanelerinden dem vurup gülmek, güldürmek hoşunuza gidiyorsa o başka.
0
gabriel
konunun , Olmasi gereken cizgisinden (linux ve open source) cikmamasi icin fazla uzatmadan kisa bir iki cevap yazip konuyu kapatmak istiyorum
diyorsunuzki :

Pardon ama siz ne asıllısınız? Ben anne baba itibariyle Arnavut-Makedon asıllı bir Türküm
cevap:
Turk milletinin icinde cerkezler lazlar gurculer abhazlar makedon bosnak arnavut gibi onlarca degisik millet vardir.Turk milletinin Milli ve manevi yapisiyla yukarida ismini zikrettiklerimin Hic bir problemi yoktur Turk milleti yukarida saydigim insanlar ile Ayni namazda Saf olur , ticaret yapar kiz alir ve verirler
Ama ermeniler oyle degildir
Ermeniler ; Devlet ne zaman zaafa dusse Gercek ve hain yuzlerini gostermisler ve osmanlinin son zamanlarinda kasap Hacik ve diger tasnak ceteleriyle kars erzurum ve havalisinda yuzbinlerce masum anadolu koylusunu acimasizca kesmislerdir..Kasap hacik ve adamlari Camilere kadin cocuk demeden, doldurduklarini , balta ve satirlarla dogramislardir
bir ornek daha:
Osmanliyi tek basina 33 sene ayakta tutan Abdulhamid han hazretlerini oldurmek icin bombali suikast duzenleyen de bir ermeni idi ..ve Abdulhamid hanin azl kararini teblig eden heyetteki uc kisioden biride Emanuel Karaso ismindeki bir ermeniydi.ve Abdulhamidi tahttan indirikten sonra 93 harbi cikti ve 90 bin den fazla askerin kafkasyada tek kursun atmadan donarak olmesine ve koskoca imparatorlugun yikilmasina sebep oldular
kars ve erzurumda:
Kucagindaki cocuguna simsiki sarilmis halde kafasina aldigi oldurucu balta darbesiyle oldurulmus
ve toplu mezarlara gomulmus binlerce masum turk cesedi bu dediklerimizin isbatidir (TRT2 de defalarca bu toplu mezar goruntuleri yayinlandi)

ayrica cok yakin tarihteki Ermeni- Asala cinayetlerinide unutmamak gerekir
Dokuz yılda ( 1973-1982) 23 temsilcimizi ve yakınını katleden ve Türkiye'ye yönelik 60'a yakın olayı üstlenen, "ölüm" ve "propaganda" örgütleri olarak ikiye ayrılan Ermeni terör gruplarının sayısı 11'dir
(Detayli bilgi icin bakiniz http://www.kafkas.edu.tr/kars/ermeni1.htm)

Haa bu arada daha uc bes sene once Azerbaycanin hocali Kasabasinda Ermeni kopeklerin yaptiklari katliamlari da unutmamak gerekir
Ermeniler o koyde Coluk cocuk demeden herkesi kesmislerdi Showtv de yayinlanmis haberlerde iki gogsu de kesilip kopartilmis kadinlar sunguyle delik desik edilmis cocuklar vardi
Birde Anadoluda Marasta ermenilerin yaptigi katliamlar var onunda sadece adini zikrediyorum

Haa simdi hatirladim sayin Ozal koskoca basbakan oldugu halde; amerika ziyaretlerinde , havaalaninda defalarca curuk domates yagmuruna tutulmus ; ama Ayni amerikada ermeni patrigi Hicbir resmi devlet sifati olmadigi halde Buyuk saygi gormus ve DEVLET PROTOKOLUYLE agirlanmisti...Ayrica aytunc altindal in da ifade ettigi gibi ; Bu adamlar, yani ermeniler Avrupanin sevri diriltmek ve turkiyeyi yoketmek planlarin Teseron ve tetikcisidir..Bu adamlari kullanarak sevr Diriltilmeye calisilmaktadir
ha bu arada Ermenilerin Amerikadaki Turk aleyhtari lobi faliyetlerinide unutmamak lazim
hasili vel kelam Ermenilerin yaptiklari ihanet ve zulumleri detayli olarak yazmaya kalksak Ana Britanica dan daha buyuk bir Ansiklopedi cikar ortaya

YANI MERAK ETTIGIM SEY SU ; NEDEN ERMENILERE USTU KAPALIDA OLSA LAF DOKANDIRILINCA RAHATSIZ OLUYORSUNUZKIII

bir diger nokta , diyorsunuzki ;

Verdiğiniz örnekleri siz mi uydurdunuz? Ya da birileri uydurdu herhalde

cevap:
ortaokul, fen lisesi , tip fakultesi egitimim (yok dersleri ) boyunca;
ders gordugum butun Edebiyat ve turkce ogretmenlerimden hep ,
uydurukcanin ne kadar kotu oldugunu ; bu sekilde konusmaya halki zorlayanlarin aslinda dili bozup , halki birbirlerini anlayamayan bir daginik suru haline halki getirmek isteyen ve turk halkinin dusmani olan hainler oldugunu; ve Arkalarinda genelde yabanci istihbarat ajanlarinin oldugunu
Duymustum Ve bahsettigim ogretmenlerim hep yukarida bahsi gecen uyduruk kelimeleri ornek vermislerdi Ama iste su kitap sayfa su diye kaynak belirtemem cunki boyle bir arastirmam yok

ama yahoo da oturgacli goturgec(otobus) yada
kendi gider (araba) yada inercikar (asansor) yada uydurukca diye aratirsaniz Bu kelimlerin kesinlikle benim tarafimdan uydurulmadigini gorursunuz

Aksine bu kelimeler , 80 yildir (hatta imparatorluk yonetmis tek cete olarak dunya tarihine girmis ve cogunlugu tetikci it kopuk ayyas (ornekolarak bakiniz yakub cemil) takimi olan Ittihat ve terakkiden den itibaren sayarsaniz eger; 90 belki yuzyildan beridir ) Turk halkinin oz ve tamamen kendine ait milli ve manevi degerleri ile SAVASMAYI kendine prensip edinmis , Turk halkini salak ve cahil aptal koyluler Zanneden ve surekli Turk halkinin Manevi ve inanc yapisini kucumseyen Bir ZIHNIYETIN urunleridir genelde.......

Evet Bu ulkede kulturel bir savas yasanmistir ve halada o savasin ufak tefek etkileri gorulmektedir
HattaBu kulturel savas ; zaman zaman mecazi anlamdaki savas kavramindan cikip, bildigimiz anlamdaki Sicak savasa da donustur zaman zaman

hatta Bu oyle boyutlara ulastiki ; Sapka giymiyor diye onlarca insan asildi bu ulkede...(orn: iskilipli atif)

alin bir baska ornek ..: Tarihci kadir Misiroglu nun belgeleriyle acikladigi ve karadeniz li dedelerimizin de cok iyi hatirladigi bir olay vardir:
Ismet pasa zamaninda Rize (yada trabzon ikisinden biri) , sapka giymeyi reddetmis ve vergide vermeyi reddetmis ; ismet pasa Deniz kuvvetlerine emretmis ; ve sehir Destroyerler ile Top atesine tutulmus Sonucta Halk evlerinin tepesine beyaz carsaflar acmis ve avazlari ciktigi kadar bagirmis

ATMA PASAM ! ATMA ! SAPKADA GIYECEGUUUUK
VERGIDE VERECEGUUK!!

bu bir laz fikrasi degil ! sapka giymeye topluca tavir koydu diye bir karadeniz sehri destroyer ile top atesine tutulmustur belgeleriyle sabittir (Kadir misiroglu nun kitaplarinda yeterince belge var)

Diyeceksinizki Bu sadece turkiyede olmadi ; Almanyadada oldu..
Prusya Başbakanı ve Almanya Şansölyesi Otto von Bismarck tarafindan Kulturkampf (kultur savasi)olarak uygulandi
Katoliklerin Papa'ya olan bağlılığını yoketmek isteyen , tek ve uniter protestan almanya hayalinde olanlar;

1872 yılında çıkarılan bir yasa ile ülkedeki tüm Cizvit rahiplerini bir gecede süduler ve sahip oldukları kurumlara el koydular 1873 yılında çıkarılan "Mayıs yasaları" ile, devlet hizmetinde çalışan tüm rahipleri işten attilar, evlilik ve eğitim konularında Kilisenin herhangi bir uygulamada bulunmasıni yasakladilar ve Kiliselerdeki vaazlara sınırlandırmalar getirdiler. Bazı başpiskoposlari tutukladilar...Ve sonucta tam 1300 kilise rahipsiz kaldı
Ama almanlar yapti diye ayni tarz Fasist dayatmalari uygulamak sizi hakli cikarmaz
Su-i misal emsal olmaz (mecelle)
yani kotu ornek ornek degildir

Yanlis anlasilmasin . Ben burada kisilerden degil bir Zihniyetten bahsediyorum...Ozturkce dusuncesine kapilmis insanlarin cogu , aslinda COK IYI niyetli , mesela Amerikan kultur emperyalizmi ve hamburger gencligine tepki duyan Cok iyi niyetli insanlar olabilirler..Ama savunduklari ozturkce akiminin altinda yatan Zihniyet kotudur...Despotdur Baskicidir Bunu ifade etmeye calisiyorum

ortalama kulture sahip Bir ingiliz , 200 -300 sene oncesinin edebi ve askeri belgelerini bugun okuyup anlayabiliyorken ; sokaktaki ortalama kulture sahip bir amcam , daha 50-60 yil once Mustafa kemal tarafindan kaleme alinmis nutku sozluksuz anlayamiyorsa ; o zaman cok ciddi bir yozlasma var demektir
Ben sadece bu yozlasmayi Elestirmek istedim
hepsi bu
Neyse Bu konu Bence Artik KAPANDI bu konuda baskaca yorum yazmiycam
ulan tuuuuuuuuuuh gene dalmisim , Gene lafin kantarini kacirmisiz ..Aslinda cok kisa yazacktim:pppppp




0
murat09
İyi ki sadece "yozlaştırmayı" eleştirmişsiniz, kazara başka bir şey olsa herhalde ortalığı kan götürürdü.
Ne kadar değerli fikirleriniz var. Hiç bunları Mussolini veya Hitlerin klonları varsa paylaşmayı düşünürmüydünüz? Raelian tarikatına bir sorun, belki onlar halihazırda tarihin bu en kanlı diktatörlerinin klonunu yapmışlardır, hem belki sizin "asil ve saf %100 Türk" genlerinizi numunelik olarak ayırabilirler bir kenara.
You was read "the ass of history", wasn't it? Are you "pure" Turkish? Shore? Im thinking you're not! Cause if a man is extreme nationalist(Faschist!) of a nation, he's not a related with that nation.
"Ulusu bozuk kişilerin en son sığındıkları kapı, ırkçılıktır."
0
murat09
Saçma sapan uyduruk Türkçe kelimelerle çevrilen bir işletim sistemini -bu haliyle- kullanmak istemiyorum. Biraz hevesim vardı incelemeleri duyunca o da kaybolmak üzere Fedora için. Neden Bilgisayar Terimleri Türkçesi için hazırlanan gönüllü çalışmalara bu çeviriyi yapan "zat" lar bakmıyor?
MS nin Türkçesi de saçma.
Ama iki yanlış bir doğru etmiyor.
Lanet olası sistemde iki dakika boş vaktim olmadığı için kendimde katkıda bulunamıyorum çalışmalara bu yüzdende kendime bile sinir oluyorum.
Dayatmacı TDK Türkçesi olmadan "yaşayan Türkçe"ye çeviri yapabilecek arkadaşların bu konuda sorumlu davranarak ellerinden geleni yapmalarını bekliyorum.
Saygılarımla.
0
madness
Hocam,

Bu çeviri grubundaki 3 kişiden biriyim; her ne kadar diğer arkadaşlar kadar katkım olamasa da. Ben de örütbağ kelimesini Fedora çıktığı gün gördüm. Daha önce göremememizin nedeni, Fedora'nın son betasında bile Türkçe karakterlerin bozuk görünmesi idi. Temiz bir Türkçe ekranı kararlı sürüm çıktıktan sonra alabildik.

Tartışmalara pek girmek istemiyorum ama 'örütbağ sözcüğünü kim gördüyse şöyle bir irkildi. Fedora'nın çıktığı gün bir Linux eğitiminde idim. Ertesi gün Fedora'yı kurdurdum arkadaşlara ve o iki sözcüğü gördükleri anda sessiz sedasız ingilizce menülere geçiş yaptılar.

Benim takıldığım şey farklı. Daha önce bir arkadaş daha yazmıştı: "Bu iki sözcük yüzünden Fedora'dan soğudum". Bana pek anlamsız geldi bu. Fedora beğeninizi sadece bu iki sözcük mü belirliyor? Son zamanlarda kurduğum en iyi masaüstü dağıtımı Fedora. Kaldı ki perşembe günü bir sunucuya da kurdum. Stres testi yapamadım ama ilk anda hiç sorun yaşatmadı bana.

Toparlayayım: Nilgün Belma Bugüner'e ait o sözcükleri onaylamıyorum. Ama bunu düzeltmenin de kolay olduğunu belirtmek istiyorum. Sanırım CVS'e gerekli şeyler girildi. Sonraki sürümde, bir sorun çıkmazsa, eski haline dönecek o iki sözcük.

Bu arada: Nilgün Hanım Debian çevirisi yapacakmış artık sanırım.

Saygılar.
Devrim Gündüz
0
murat09
Ilginize teşekkür ederim. Ben Aralık ayında yayına (web+sql) girecek bir sunucu için Fedora düşünüyordum ama önceki yorumumda yazdığım gibi, sunucu dahi olsa uyduruk kelimelerle boğulmuş bir OS i kullanamayacağım için biraz tepki duydum, Fedora stable çıksın diye aslında dört gözle de bekliyordum (ghanthar arkadaşımızla sürekli mesajlaşmıştım, sağolsun doyurucu bilgiler veriyor).
Düzgün bir Türkçe'nin kullanıldığı Fedorayı ne zaman kullanabiliriz bilgi verebilirseniz ayrıca sevinirim.
Tekrar saygılarımla.
0
kaankaisen
bu konu çok uzadı gibime geliyor. türkçe karşılıklara takılmış iken esas konu gözden kaçıyor sanırım; fedoranın verdiği türkçe destek. uzun zamandır redhat kullanırım, bu kadar yoğun bir türkçe destek görmemiştim kendilerinden. kurulum aşamasında olduğu gibi, kurulum sonrası da hemen hemen her programda kendini gösteriyor. mandrakede ya da suse de bile bu kadar destek verildiğini görmemiştim. birkaç minik hata giderildiğinde sanırım her eve girecek bu şekilde devam ettiği sürece.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

RedHat 8.0 Duyuruldu!

FengShui

Uzun zamandan beri beklenen RedHat in 8.0 sürümü 30 Eylülde duyuruldu. Kernel 2.4.18 kullanılan sürümün en büyük özellikleri ise Apache 2.0, Gnome 2.0 ve XFree86 4.2.0 ile birlikte geliyor olması. Daha fazla bilgiyi buradan edinebilirsiniz

Red Hat Severn´in ilk ekran görüntüleri

anonim

Red Hat in yeni sürümünün ilk betası Severn in ilk ekran görüntülerine http://www.osnews.com/story.php?news_id=4091 adresinden ulaşabilirsiniz. Red Hat daha önce artık paketli perakende sektöründe olamayacağını duyurmuştu bunun ardından Red Hat Linux un artık bir ürün değil bir proje olduğunu bildirdi. Dileyen herkes betayı indirip fikirleri ve gelişmesini istediği özelliklerini bildirerek RH nin gelişimine katkıda bulunabiliyor. RH daha önce beta versiyonları kullanıcıya sunmuyordu.
Yeni Red Hat ve yeni Red Hat Project sistemi hepimize hayırlı olsun.

Kaynak: LinuxTurkey

Red Hat ve Fedora Core Linux için Gelişmiş Paket Yönetimi

honal

Fedora ve Red Hat Linux üzerinde kullanılan YUM programına ait detaylı bir NASIL YAPILIR belgesi ekledim. Belgede ayrıca Red Hat tarafından resmi olarak desteği kesilen Red Hat sürümleri için güncelleme kısmı da mevcuttur, ilgilenen arkadaşlara yardımcı olması dileğimle.

Red Hat´in Yeni Sürümünün İlk Betası Duyuruldu

anonim

LinuxTurkey'in haberine göre Red Hat in Severn adını taşıyan yeni Beta Sürümü şirketin sayfalarından indirmek mümkün.

RedHat 7.3 Çıktı

sundance

Linux camiasının züppe çocuğu ;) RedHat, gıcır gıcır yeni sürümü ile karşınızda... 7.2 versionu ile özellikle TCP/IP konusunda en büyük yoldaşı (rakip demek hoş değil) FreeBSD`nin bile önüne geçen RedHat bu sürüm ile de sanırız oldukça ilgi çekecek. Peki neler var bu sürümde?
-KDE 3.0
-Kernel 2.4.18
-Mozilla 0.9.9
-GCC 2.96-RH (bu derleyici hakkında şaibeler var)
Gelelim yansılara. Redhat 7.3`ü buralardan indirebilirsiniz...