fazlamesai.net'e soralım: İşlemciyi nasıl seçsek?

0
pulsar
GAIM ile online olduğum kısa zaman diliminde bir arkadaşım işlemci testi linki gönderdi. Yazıyı incelerken aklıma nasıl işlemci seçtiğimiz geldi. Eskiden işler gayet kolaydı. INTEL mimarisi için herkes benzer işlemcilerle benzer başarımlar elde ederdi. Biz de kafa yormazdık hiç. Ama son iki üç yıldır PC mimarisi için gelen işlemcilerin takibi gitgide güçleşmeye başladı. Bu işlemciler gitgide daha da içinden çıkılmaz biçimde gerek komut setleri gerekse hyperthreading ve de çift çekirdek gibi yeni özelliklerle iyice kafa karıştırır oldular.

Örneğin yukarıda sözü edilen teste göre -ki bana da gayet mantıklı geliyor- yeni Opteron 64 yeni Xeon 64'e ufaktan nal toplattırmış. Üstelik bu "Xeon"lar hen iki çekirdekli hem de hyperthreading oldukları için "Opteron"un iki katı işlemci varmış gibi görünüyor. Oysa hyperthreading denen işlevsellik IDEF'deki takım elbiseli amcalara göre eş işlemcilere göre ciddi hız avantajı sağlayacaktı.

İşlemci seçerken MHz cinsinden hıza bakmaya alışık olan bizler de işin ucunu gitgide kaçırır olduk. Sanki işlemci üreticileri de bu durumu kötüye kullanır gibiler. Artık hangi işlemci diğerinden daha hızlı çalışabilir anlamak neredeyse imkansız hale geldi.

Biz bile işlemci seçerken zorlanıyoruz derken; oğluna oyun bilgisayarı almaya giden babanın durumu da iyice zorlaşmaya başladı. Onun ipleri artık sadece Yazıcıoğlu iş hanında malzeme satan satıcının elinde. Onun işine ne gelirse onu alıyor.

Üstelik işlemci çok bilinmeyenli başarım denkleminin bir parçası. Bu işin veri yolu hızı, bellek miktarı, disk hızı gibi birçok bilinmeyeni olduğu gibi bir de işin içerisinde firmware sürümleri gibi donanımın içindeki atanmış yazılımın sistem başarımına olan etkileri var ki bazı durumlarda akıllara zarar sonuçları var bunun. Sistemin ısısı bile çoğu zaman ciddi başarım kayıplarına sebep olabiliyor.

Artık donanım seçmenin bile ciddi bir mühendislik disiplini olduğu günlere doğru gidiyoruz galiba.

Görüşler

0
urxalit
Haklısınız, tabi bunda Intel ve AMD'nin başarısız ürünleri arada kaynatmak için aynı etiketlerle piyasaya sürmesinin de katkısı var.

Genel bir kullanıcı için CPU'nun diğer bileşenlerin içindeki önemi de tartışılır. İşlemcinizi 2.6 GHz'den 3.2 GHz'e çıkardığınızda çok az uygulamada gözle görülür bir fark oluşur. O parayı daha kaliteli bir disk, daha iyi bir ekran kartı, biraz daha bellek gibi parçalara kullanmak çok daha yüksek performans sağlayabiliyor. Özellikle en yavaş parça ünvanını elinde bulunduran sabit diskin özellikleri çok önemli. Şahsen elimdeki parayla tüm bileşenleri seçer, daha sonra kalan parayla cpu alırım.

Tabi bu dediğim gibi %90 kullanıcılar için geçerli. Render, ses-video düzenlemesi yapacak bir pc veya üzerinde 1000'den fazla site barındıracak bir Apache/Mysql sunucusunda cpu'yu kısmak yanlış olur.
0
c7k
kesinlikle bu yoruma katılıyorum.Bugün inanılmaz bir Hz çılgınlığı yaşanıyor olayın arka planı tamamen göz ardı ediliyor ve maalesef bu sektör çay ocağı açma kapasitesi bile bulunmayacak insanların elinde yönlendiriliyor.Onların hitapları halk üzerinde daha etkili.Bu konu biraz dallanacak gibi ama sanırım bu konunun ucundan kenarından bir yerlerinden gerçekten içinde olan insanlar nedense bu konulara hep seyirci.Bizim topluluğun önemli sorunlarından biri. saygılar
0
y0rk
benim aklıma donanim testi denince tek adres geliyor. http://www.tomshardware.com tabi buna duzenli olarak guncellenen TURKCE versiyonunuda eklemekte fayda var. http://www.tomshardware.com.tr/
0
y0rk
konuyla alakalı direkt linki yazmayi unutmusum :/ http://www.tomshardware.com.tr/cpu/charts/index.html
0
linux34
Merhaba. Ben AMD diyorum. güzel bir PSU ve Anakart şart yalnız. Doom3 ve quake4 AMD 64 3500+ ile çok güzel Zaten M$ oyun için çok başarılı bir OS :) Bu arada 64bit Linux lar için Unreal Tor. 2004 Demosu çıkmış.. Doom3 demosunu oynadım güzell.. Erdoğan Bilgici. Linux34.com Amd34.com
0
linux34
Merhaba. Ben AMD diyorum. güzel bir PSU ve Anakart şart yalnız. Doom3 ve quake4 AMD 64 3500+ ile çok güzel Zaten M$ oyun için çok başarılı bir OS :) Bu arada 64bit Linux lar için Unreal Tor. 2004 Demosu çıkmış.. Doom3 demosunu oynadım güzell.. Erdoğan Bilgici. Linux34.com Amd34.com
0
sundance
Erdoğan kardeş yakışıyor mu böyle ;)
0
darkhunter
+1

Win ile anca oyun oynanır 8-D
Sonra AMD'de bir de Cool'n'Quiet diye arıza bir şey var, sürekli çalışan bilgisayarlarda enerji ve desibel tasarrufu yaratıyor :) Ben geçenlerde kullanmaya başladım bu teknolojiyi, çok da memnunum.
0
pulsar
Kendisi iki gün önce tanışma fırsatım oldu. Çok sevdim kendilerini. Bilgisayar açıkken uyumak daha rahat oldu.
0
ttk
Merhaba
Bir tecrübemi yazayım belki işe yarar : Epey uzun ve ağır bir veritabanı işlemi yapmamız gerekmişti. Hemen bütün özellikleri aynı olan Intel Pentium4- 3.2 Mhz HT'si açık işlemci ile iş 42 dk'da biterken aynı işi Amd 3200+ Athlon 64 işlemci (ikisi de 32 bit aynı tip işletim sistemini kullanıyordu) 46 dk'da bitirdi.
Amd'nin gerçek saat hızı 2 GHz, Intel işlemcinin ise 3.2 GHz ve performansını artırdığı iddia edilen HT özelliği de aktifti. Eğer saat hızında ileri olmasaymış Intel çok kötü bir duruma düşermiş anladığım kadarı ile. Haberde verilen test linkindeki sonuçlar da Amd işlemcilerin oldukça iyi durumda olduğunu gösteriyor, bence BMC, afedersiniz AMD yani :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Küçük Bir Kıyaslama

FZ

The Mythical Man-Month'ın yazarı Brooks'un iddiasına göre, yazılımla ilgili problemler yazılımla ilgili değil genellikle donanımla ilgili. Nasıl mı? Basit, donanım, tahmin edilenden çok daha fazla hızlı gelişiyor, maliyet feci şekilde düşerken, bilgi işlem kapasitesi ve verimlilik aşırı artıyor ve yazılım buna doğal olarak bir türlü yetişemiyor.

199$'lık Asus EeePC Notebook PC Yakında Piyasalarda

anonim

İşletim sistemi olarak Xandros türevi özel bir işletim sistemi geliştirilmiş. Fiyat olarak oldukça uygun. Teknik özellikleri de alt kullanıcı grubu için fazlasıyla yeterli:

http://event.asus.com/eeepc/
http://www.desktoplinux.com/news/NS4576754329.html http://linuxdevices.com/news/NS9292516116.html

Menuetos: Assembler programcısının rüyası

sundance

Eski güzel Amiga zamanlarında Seka ve türevleri vardı. Birsürü coder 68000 işlemcinin inceliklerini tapınırcasına bu programlarla keşfetmeye çalışırdık. O zamanlar MasterSeka gibi bir IDE mucize gibi geliyordu bize.

Zaman geçti, birileri Menuetos adında bir işletim sistemi yaptılar. Ne için ? Assembler programlamak için bir IDE olarak :) Hem de ne IDE... Herşeyden önce Menuetos bir real time OS yani ihtiyaca cevap vermek için minimum işlem yapıp, minimum tepki süresine sahip, deyim yerindeyse zero-fat bir işletim sistemi. Hem de bir tek 1.44 diske sığıyor. Fazla söze ne hacet...

Conexant sorunu bitiyor

demonic

Eğer PCI modeminiz Conexant HSF ya da HCF çipsetli bir modemse dertleriniz bitiyor. http://www.linuxant.com kısıtlı sürücülerinin aksine vereceğim adresteki sürücüler modemin tüm hızını kullandırtıyor.

http://aslan.no-ip.com/~iphitus/linux/download.php?list.3 adresinden indireceğiniz sürücüler. Mandrake Users Board'a ve Freenode IRC sunucusunda #musb kanalındaki iphitus'a teşekkürler.

Küresel Bilgisayar

tongucyumruk

Masaüstünüzde Slicker kullanmaya başladınız, peki sizce bu o bilim-kurgu filmlerindeki ortamı yakalamak için yeterli mi? PC'lerimiz için 4B tanımı (Big Boring Beige Boxes) geçerli olduğu sürece yeterince çekici olamayacağı kesin. Bu sorunu kısa yoldan bir Yeni iMac alarak halletmeniz mümkün tabiiki. Ancak Biz PC'cileri düşünen uzak doğulu arkadaşlar bu sorunun çözümünü bulmuşlar. (Sayfa Türkçe ya da İngilizce değil, ama resimler var)Arada bir masadan yuvarlanmasını saymazsak bence oldukça hoş bir icat.