Örneğin yukarıda sözü edilen teste göre -ki bana da gayet mantıklı geliyor- yeni Opteron 64 yeni Xeon 64'e ufaktan nal toplattırmış. Üstelik bu "Xeon"lar hen iki çekirdekli hem de hyperthreading oldukları için "Opteron"un iki katı işlemci varmış gibi görünüyor. Oysa hyperthreading denen işlevsellik IDEF'deki takım elbiseli amcalara göre eş işlemcilere göre ciddi hız avantajı sağlayacaktı.
İşlemci seçerken MHz cinsinden hıza bakmaya alışık olan bizler de işin ucunu gitgide kaçırır olduk. Sanki işlemci üreticileri de bu durumu kötüye kullanır gibiler. Artık hangi işlemci diğerinden daha hızlı çalışabilir anlamak neredeyse imkansız hale geldi.
Biz bile işlemci seçerken zorlanıyoruz derken; oğluna oyun bilgisayarı almaya giden babanın durumu da iyice zorlaşmaya başladı. Onun ipleri artık sadece Yazıcıoğlu iş hanında malzeme satan satıcının elinde. Onun işine ne gelirse onu alıyor.
Üstelik işlemci çok bilinmeyenli başarım denkleminin bir parçası. Bu işin veri yolu hızı, bellek miktarı, disk hızı gibi birçok bilinmeyeni olduğu gibi bir de işin içerisinde firmware sürümleri gibi donanımın içindeki atanmış yazılımın sistem başarımına olan etkileri var ki bazı durumlarda akıllara zarar sonuçları var bunun. Sistemin ısısı bile çoğu zaman ciddi başarım kayıplarına sebep olabiliyor.
Artık donanım seçmenin bile ciddi bir mühendislik disiplini olduğu günlere doğru gidiyoruz galiba.
GAIM ile online olduğum kısa zaman diliminde bir arkadaşım işlemci testi linki gönderdi. Yazıyı incelerken aklıma nasıl işlemci seçtiğimiz geldi. Eskiden işler gayet kolaydı. INTEL mimarisi için herkes benzer işlemcilerle benzer başarımlar elde ederdi. Biz de kafa yormazdık hiç. Ama son iki üç yıldır PC mimarisi için gelen işlemcilerin takibi gitgide güçleşmeye başladı. Bu işlemciler gitgide daha da içinden çıkılmaz biçimde gerek komut setleri gerekse hyperthreading ve de çift çekirdek gibi yeni özelliklerle iyice kafa karıştırır oldular.
Genel bir kullanıcı için CPU'nun diğer bileşenlerin içindeki önemi de tartışılır. İşlemcinizi 2.6 GHz'den 3.2 GHz'e çıkardığınızda çok az uygulamada gözle görülür bir fark oluşur. O parayı daha kaliteli bir disk, daha iyi bir ekran kartı, biraz daha bellek gibi parçalara kullanmak çok daha yüksek performans sağlayabiliyor. Özellikle en yavaş parça ünvanını elinde bulunduran sabit diskin özellikleri çok önemli. Şahsen elimdeki parayla tüm bileşenleri seçer, daha sonra kalan parayla cpu alırım.
Tabi bu dediğim gibi %90 kullanıcılar için geçerli. Render, ses-video düzenlemesi yapacak bir pc veya üzerinde 1000'den fazla site barındıracak bir Apache/Mysql sunucusunda cpu'yu kısmak yanlış olur.