Temel motiv, hareket noktası elbette ki merak. Bu nasıl çalışıyor, nasıl oluyor da oluyor diye bir şeyler kurcalama alışkanlığı hevesi.
Bazılarımızda bu heves doğuştan gelmekteyse de bazılarımız (ben mesela) belli bir doymuşluktan sonra bu hevesi edindim. O yüzden öncelikle bir doymuşluk gerekmekte, bu genelde yoğun bir oyun oynama sürecinin ardından gelir ama temel de `eeee başka ne yapabiliriz bu bilgisayarla ?` sorusu sorulduktan sonra, ya eski yapılan işe devam edilip, bu hissiyatın geçmesi beklenir ya da sistem kurcalanmaya başlanır.
Bir zamanlar, scene oldukça seçkinken, mesela sadece swapperlar ya da blue-box yapanlar yurt dışı ile bağlantı kurarken, scenedenim diyen insanların hepsi en az bir iki saat bir assembler kurcalamışken, Commodore, Amiga gibi güzel ama yetmeyen bilgisayarlar sınırlarına kadar zorlanırken herşey daha basitti. İnsanlar (bizim gözümüzde) çeşitli kastlara aittiler, coder, grafiker, tracker, swapper ya da food support gibi. Gruplar arası demo yarışmaları, sataşmalar hatta it dalaşları, alenen küfürlemşmeler sözkonusuydu. Ekrana iki sprite daha fazla yerleştirebilmek, ya da blitterla 1/8 saniyelik bir hız kazanmak için gecelerce uyumadan MasterSeka ekranında sinek kovalanırdı.
Tabi biz bunlarla uğraşırken, ya da uğraşırmış gibi yaparken, asıl babalar MIT`de Berkley`de yirmi yıldır filan makinalarına taklalar attırıyorlardı.
Şimdi düşünüyorum da (polemik sevmiyorsanız burayı okumayın :)) herne kadar C-64 Basic Microsoft ürünü olsa da (kimse kullanmıyordu zaten :)) acaba baştan beri sadece Microsoft platformları olsaydı aynı canlılık, aynı kurcalama ortamları olur muydu diye. Hani bizi geçtim, efsanevi hackerların hepsinin Unix geçmişi olması (genç olanların da), PC`de Scene oluşturan grupların %90'ının Commodore ve Amiga kökenli olması (Razor 1911, Phozen Crew, Myth vs.) sadece bir tesadüf mü ?
Bence değil. Mesela C-64 ile yapılan hardware hackler sanımıyorum ki şimdiye kadar başka hiçbir bilgisayarda yapılmış olsun. Nasıl şeyler mi ?
-Abi bu aletin floppysi iyi güzel ama çok yavaş diyip, software ve hardware çözümlerle 40 kata kadar floppyi hızlandırmak
-Aynı şeyi teyp için yapmak
-38911byte free hafızası olan bir makinada TCP stack implemente etmek ve bunun üstünden web sayfaları görüntülemek
-Bunun bir networkü olsa ama şimdi seri portu harcamayalı bunun için deyip, external floppy port üstünden daisy chain network oluşturmak
vs.vs.vs...
Ya da şu anda free Unix olan Linux üzerindeki programlar. Mesela Mplayer diye bir media player programım var ve bu program inanılmaz işler yapıyor...
-Sonundaki index dosyası darmadağınık bir divx dosyasını görüntülemek
-Orjinali Real Media olan bir dosyayı, Divx veya diğer 40 formattan birine çevirmek
-TV kartından seyrettiğim bir görüntüyü, bufferlayarak istediğim herhangibir formatta kaydetmek
-Herhangibir film ve altyazısı arasındaki gecikmeyi o an kontrol ederek düzeltmek
vs.vs.vs.
Bence, eğer bilgisayarlarımızı bu şekilde kullanabiliyorsak ve sadece ameliye değil de keyif araçları olarak da işe yarıyorlarsa, bunu biraz olsun hackerlara borçluyuz...
*1975`te Wozniak ve arkadaşları garajda başlattıkları `kendi bilgisayarınızı kendiniz yapın` modası ile kısa sürede işletim sistemi bile olmayan binlerce bilgisayar yapıldı Amerika`da ve o zamanda bilgisayar kullanımını ehliyete bağlama kararı almaya çalışan Amerikan Senatosu bu kararını geri çekmişti...
Sanırım 1990-91`de, Commodore Dergisi`nin bize tahsis ettiği Dungeon adını verdiğimiz bir bodrum katında, Melih bana en son yaptığı Commodore 64 hackini gösteriyordu. C-64`ün sadece siyah beyaz olan 320x200`lük ekran modunda, 120x200`lük bir alan içinde 16 renk gösterebilen bir ekran moduydu bu.
O zamandan beri düşünürüm, bir insanı hacker olmaya nasıl başlar...(burada hacker, sıkça kullanıldığının tersine, sistem kıran, cracker anlamında değil, sistemleri kurcalayan, tembellik yapabilmenin yollarını bulabilmek için geceli gündüzlü çalışan bilgisayar hastası anlamında kullanılmaktadır :)
O zamandan beri düşünürüm, bir insanı hacker olmaya nasıl başlar...(burada hacker, sıkça kullanıldığının tersine, sistem kıran, cracker anlamında değil, sistemleri kurcalayan, tembellik yapabilmenin yollarını bulabilmek için geceli gündüzlü çalışan bilgisayar hastası anlamında kullanılmaktadır :)
Enteresan bir psiko-tekno-sosyal yorum ;-)