Beynin Depolama Kapasitesi Üzerine!

0
sundance
İlgi ile takip ettiğimiz www.kuro5in.org`da yayınlanan bu makale insan beyninin kapasitesini tartışıyor (tabi geek yöntemiyle ;)

Sıkılganlar için tahmini rakamın 11,621Tb (10^14) olduğunu belirtelim. Enteresan bir okuma...

Görüşler

0
m1a2
Öyle böyle değil, su katılmamış bir geek tartışma yapmışlar yani :) Hadi biz de geekleyelim. Çok güzel bir link`e point etmişsin. Okudum okumasına da ben bunun bir çıktısını alayım en iyisi. Hayli ilginç görüşler var. Bazı seçmeler:

Anlamak için unutmak lâzım (aksi halde bilgisayardan farkın kalmaz)

Nöronları basit bit slotlarına indirgeyemezsin. Olay bundan daha karışık.

Benim ki kesinlikle 4K`yı geçmez.

Beyindeki math processor şöyle çalışıyor: 7 X 7 = yaklaşık 50

Yeni bi şeyler öğrendiğim anda bellekteki bir takım eski şeyler atılıyor.

Beynimin kapasitesi çok büyük, çünkü acaip sıkıştırma (compression) yapıyo. Fakat bu sıkıştırma çok kayıplı.

The basic idea is that the brain is a wonderful compression device that operates on the differences in experience, which is what is stored.

Bu böyle uzayıp gider. Hay Allah bayağı eğlendim :) Okumaya devam edelim...
0
tongucyumruk
Arthur C. Clarke amcam 3001'i yazdığında 4 Petabyte diye tahmin etmişti... Arkadaşların tahminide aşağı yukarı 10PB ediyor. Bu durumda rakamlar çok farklı olsada Arthur amcamın çok hatalı bir tahmin yaptığını söyleyemeyiz sanırım.
0
izler
Bir beta byte ne eder? Hala bilmiyorum!
Peta byte konusunda sözlük karıştırırken bir katsayı tablosuna denk geldim. Bu tabloyu aktarmaya çalışacağım, kaynağı ''Büyük Larousse'' ansiklopedisi.
Tablo 10^6''dan başlanarak hazırlanmış.
Amerikalıların ve Avrupalıların katsayıları adlandırması değişik, meraklı bir durum! 10^12''den sonra katsayılar da adlandırma da birbirine benzemiyor.

Amerikalıların adlandırması:
10^6 million
10^9 billion
10^12 trillion
10^15 quadrillion
10^18 quintillion
10^21 sextillion
10^24 septillion
10^27 octillion
10^30 nonillion
10^33 decillion
10^36 undecillion
10^39 duodecillion
10^42 tredecillion
10^45 quatturodecillion
10^48 quindecillion
10^51 sexdecillion
10^54 septendecillion
10^57 octodecillion
10^60 novemdecillion
10^63 vigintillion
10^303 centillion

Avrupalıların adlandırması: (Sanırım Türkçe''ye uygun yazılmış)
10^6 milyon
10^9 milyar
10^12 bilyon
10^18 trilyon
10^24 katrilyon
10^30 kentrilyon
10^36 sekstilyon
10^42 septilyon
10^48 oktilyon
10^54 nonilyon
10^60 desilyon
10^66 undesilyon
10^72 duodesilyon
10^78 tredesilyon
10^84 katordesilyon
10^90 kendesilyon
10^96 sekdesilyon
10^102 septendesilyon
10^108 oktodesilyon
10^114 novemdesilyon
10^120 vijintiyon
10^600 santilyon
0
tongucyumruk
Petabyte'ı hesaplamak daha kolay aslında
1024^0 = Byte (Sayı üzeri sıfır 1 ediyordu değilmi?)
1024^1 = Kilobyte
1024^2 = Megabyte
1024^3 = Gigabyte
1024^4 = Terabyte
1024^5 = Petabyte

En azından bilgisayar birimleri büyük oranda standart (yalnızca hdd üreticileri 1024 yerine 1000 kullanıyor)
0
anonim
rus gazeteci S in durumuna benze bir seyi Borges''in bir hikayesinde okumustum ilk bayagi ilginc gelmisti ama hangi kitaptaki hangi hikaye idi arsivi karistirmam lazim..
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Sizin anahtarlığınız kaç MB`lik?

FZ

Anahtarlık gibi görünüyor ama değil, yani o boyutlarda, dışarıdan bakılınca minik bir çakmağı ya da feneri andırıyor.

Arkadaşlarınız böyle düşüne dursun, siz bu şirin aletin kapağını açıyor ve şaşkınlık dolu bakışlar altında soğukkanlı bir şekilde (fonda Mission Impossible müzikleri çalıyor) aleti PC'nizin USB portuna sokuyorsunuz, 128 MB'lık veriyi içine kopyalıyorsunuz. Sonra çekip çıkarıyor ve anahtarlarınızla birlikte arka cebinize yerleştiriyorsunuz. Görev tamamlandı!

Fantazi yaptığımı düşünenler, Targus Go-Anywhere USB Drive adlı garip alete bir göz atsınlar ;-) Geek forever!

Avustralya`da 50 yıldır çalışmakta olan bilgisayar!

conan

Avustralya'da bir müzede hala hayatta ve çalışmakta olan elli üç yaşındaki bir bilgisayarı ziyaret etmek ister misiniz? :) Eh, uçak paramız yetiştiğinde neden olmasın? :) Şaka bir yana 1949 yılında üretilmiş olan ve dünyanın 4. bilgisayarı olma ünvanını taşıyan bu yaşayan efsane hala işler durumdaymış. Bilgisayarın 0.001 Mhz işlemci ve 2000 bayt hafıza ve 2500 bayt da sabit disk (şüpheliyim bu konuda) alanı bulunmakta ve ismi de CSIRAC. CSIRAC hala elle karta basılmış müzikler çalabilmekte ve hatta çaldığı müziği de bu linkten dinleyebiliyoruz. (Dünyanın bilgisayarla üretilen ilk müziği olduğu iddia ediliyor)

Şu anda milisaniyelerle yapılabilen hesapları yaklaşık 1 saatte bitirebilen bu makina o zamanın insanları için bir mucizeymiş. Bu işlemler 20 kişi birleştiğinde yaklaşık bir haftada bitirilebilen işlemler unutmayın! :)

CSIRAC bir kac ton ağırlığındaymış ve bir mahalleyi aydınlatabilecek elektrikle çalışıyormuş. Ayrıca Amerika ve İngiltere dışında üretilen ilk bilgisayarmış.

Bu linkte bilgisayarın resimlerini ve de tarihçesini bulabilirsiniz. Daha da detaylı bilgi isterim derseniz işte buraya bakın.

Eskiden de bilgisayarlar varmış.

larweda

1969 yılında Apollo 11`i aya indiren de bir bilgisayardı. Aslında herkes Neil Armstrong`un "Bu benim için küçük ama insanlık için büyük bir adım." sözünü bilir. Ama Apollo 11`in iniş rutinlerini hesaplayan bilgisayar da kontrol bilimi açısından çok küçük ama büyük bir adım niteliğinde.

İşlemci pazarında sıcak rekabet

larweda

Geçen hafta Intel'in ardından AMD de silikon mikroişlemci fiyatlarını düşürdüğünü açıkladı. Geçen haftasonu Intel P4, PIII, Celeron ve düşük voltajlı işlemcilerinin fiyatlarını ortalama %23 oranında düşürmüştü, iki gün sonra da AMD, Athlon ve Duron serisi işlemcilerini ortalama %31 oranında düşürdü. Keşke kriz devalüasyon vs. olmasaydı, o zaman belki sevinebilirdik.

Eee PC Yarattığı Pazarda Diğer Markaları Peşinden Sürükledi

FZ

Asus'un 2007 yılında piyasaya sürerek miilyonlarca adet sattığı Eee Pc'nin ardından rakip markalar da teker teker benzer kategoride ürünler çıkarmaya başladı.