Beynin Depolama Kapasitesi Üzerine!

0
sundance
İlgi ile takip ettiğimiz www.kuro5in.org`da yayınlanan bu makale insan beyninin kapasitesini tartışıyor (tabi geek yöntemiyle ;)

Sıkılganlar için tahmini rakamın 11,621Tb (10^14) olduğunu belirtelim. Enteresan bir okuma...

Görüşler

0
m1a2
Öyle böyle değil, su katılmamış bir geek tartışma yapmışlar yani :) Hadi biz de geekleyelim. Çok güzel bir link`e point etmişsin. Okudum okumasına da ben bunun bir çıktısını alayım en iyisi. Hayli ilginç görüşler var. Bazı seçmeler:

Anlamak için unutmak lâzım (aksi halde bilgisayardan farkın kalmaz)

Nöronları basit bit slotlarına indirgeyemezsin. Olay bundan daha karışık.

Benim ki kesinlikle 4K`yı geçmez.

Beyindeki math processor şöyle çalışıyor: 7 X 7 = yaklaşık 50

Yeni bi şeyler öğrendiğim anda bellekteki bir takım eski şeyler atılıyor.

Beynimin kapasitesi çok büyük, çünkü acaip sıkıştırma (compression) yapıyo. Fakat bu sıkıştırma çok kayıplı.

The basic idea is that the brain is a wonderful compression device that operates on the differences in experience, which is what is stored.

Bu böyle uzayıp gider. Hay Allah bayağı eğlendim :) Okumaya devam edelim...
0
tongucyumruk
Arthur C. Clarke amcam 3001'i yazdığında 4 Petabyte diye tahmin etmişti... Arkadaşların tahminide aşağı yukarı 10PB ediyor. Bu durumda rakamlar çok farklı olsada Arthur amcamın çok hatalı bir tahmin yaptığını söyleyemeyiz sanırım.
0
izler
Bir beta byte ne eder? Hala bilmiyorum!
Peta byte konusunda sözlük karıştırırken bir katsayı tablosuna denk geldim. Bu tabloyu aktarmaya çalışacağım, kaynağı ''Büyük Larousse'' ansiklopedisi.
Tablo 10^6''dan başlanarak hazırlanmış.
Amerikalıların ve Avrupalıların katsayıları adlandırması değişik, meraklı bir durum! 10^12''den sonra katsayılar da adlandırma da birbirine benzemiyor.

Amerikalıların adlandırması:
10^6 million
10^9 billion
10^12 trillion
10^15 quadrillion
10^18 quintillion
10^21 sextillion
10^24 septillion
10^27 octillion
10^30 nonillion
10^33 decillion
10^36 undecillion
10^39 duodecillion
10^42 tredecillion
10^45 quatturodecillion
10^48 quindecillion
10^51 sexdecillion
10^54 septendecillion
10^57 octodecillion
10^60 novemdecillion
10^63 vigintillion
10^303 centillion

Avrupalıların adlandırması: (Sanırım Türkçe''ye uygun yazılmış)
10^6 milyon
10^9 milyar
10^12 bilyon
10^18 trilyon
10^24 katrilyon
10^30 kentrilyon
10^36 sekstilyon
10^42 septilyon
10^48 oktilyon
10^54 nonilyon
10^60 desilyon
10^66 undesilyon
10^72 duodesilyon
10^78 tredesilyon
10^84 katordesilyon
10^90 kendesilyon
10^96 sekdesilyon
10^102 septendesilyon
10^108 oktodesilyon
10^114 novemdesilyon
10^120 vijintiyon
10^600 santilyon
0
tongucyumruk
Petabyte'ı hesaplamak daha kolay aslında
1024^0 = Byte (Sayı üzeri sıfır 1 ediyordu değilmi?)
1024^1 = Kilobyte
1024^2 = Megabyte
1024^3 = Gigabyte
1024^4 = Terabyte
1024^5 = Petabyte

En azından bilgisayar birimleri büyük oranda standart (yalnızca hdd üreticileri 1024 yerine 1000 kullanıyor)
0
anonim
rus gazeteci S in durumuna benze bir seyi Borges''in bir hikayesinde okumustum ilk bayagi ilginc gelmisti ama hangi kitaptaki hangi hikaye idi arsivi karistirmam lazim..
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Sihirli Küp İnternet için hazır...

parsifal

Intel işbirliği ile yüksek performanslı, düşük enerji tüketimli, internet aracı piyasaya çıktı. Windows CE veya Linux'u yüklenmiş CerfCube'ün boyutları sadece 7.6 cm x 7.6 cm x 7.6 cm.

Server gereçleri, bilgi toplama aygıtları, tarayıcılar için kusursuz bir çözüm. 32 MB Ram, 16 MB Flash, StrongARM 1110 işlemcili CerfCube'ün satış fiyatı 495$. Wİndows CE kurulumunda Bluetooth, Linux kurulumunda ise Apache web server mevcut.
İnanmazsanız:CerfCube™

GameBoy ile Web Server?

FZ

Donanım kategorisinde veriyorum ama yazılım mı desem ne desem? Yani şu el kadar oyuncak GameBoy üzerinden çalışan bir web server. Neden, niçin, nasıl? Susuyorum ve derin bir tefekküre dalıyorum ;-)

199$'lık Asus EeePC Notebook PC Yakında Piyasalarda

anonim

İşletim sistemi olarak Xandros türevi özel bir işletim sistemi geliştirilmiş. Fiyat olarak oldukça uygun. Teknik özellikleri de alt kullanıcı grubu için fazlasıyla yeterli:

http://event.asus.com/eeepc/
http://www.desktoplinux.com/news/NS4576754329.html http://linuxdevices.com/news/NS9292516116.html

Kuantum Noktaları ve Programlanabilir Madde

FZ

Başlık yeterince garip geldi ve dikkat çekti ise okumaya devam: "Programlanabilir madde," birkaç hareketle "kurşun" gibi davranan sonra yine birkaç parametresini değiştirebileceğiniz ve "altın" gibi davranmasını sağlayabileceğiniz bir madde. Bütün bunlar malzeme bilimleri ile ilgili ve kuantum mekaniği ile elektroniğin arakesitinde yer alıyor.

21. yüzyıla hoşgeldiniz! Kuantum noktaları etrafındaki küçük elektrik alanlarını kontrol ederek elektronlar içeri ya da dışarı pompalanabiliyor, birer birer, ikişer ikişer ya da bir seferde binlercesi. Bunların oluşturduğu bulutların boyunu ve şeklini kontrol etmek dahi mümkün. Böylece söz konusu yapının doğal atomları taklit etmesi sağlanabiliyor ya da doğada mevcut olmayan yapay maddeler oluşturmak mümkün olabiliyor.

Bu dudak uçuklatıcı makaleyi okuduktan sonra FAQ: Quantum Dots and Programmable Matter sayfasına göz atabilir ve Hacking Matter: Levitating Chairs, Quantum Mirages, And The Infinite Weirdness Of Programmable Atoms isimli kitabı ısmarlayabilirsiniz. Tüm bunlardan sonra da Wil McCarthy´nin O´Reilly bünyesinde vereceği konferansa katılabilir ve bu yüzyılı şekillendirecek teknolojilerden birini daha yakından tanıyabilirsiniz.

Çift işlemcili XEON, ikili AMD? Kalsın, bende 12 işlemcili masaüstü PC var!

FZ

Çift işlemcili bilgisayar mı? Son teknoloji ha? "Dual-processor"? Hmm, evet belki sıradan insanlar, oyun oynayan ve ciddi işlerle uğraşmayan gençler için "idare edebilir". Ama gerçek hesap gücüne ihtiyaç duyan gerçek mühendisler ve gerçek bilimadamalarını "kesmez".

Masaüstü PC büyüklüğünde. Tam randımanla çalışırken 220 watt güç harcıyor. 12 işlemcili. 36 Gflop performansında. 24 GB DDR SDRAM ana hafıza ve 1 terabyte kapasitesinde hard diski var. Fiyatı 10.000$'ın biraz altından başlıyor. Optimize edilmiş sürücüleri barındıran bir GNU/Linux dağıtımı ile yüklü olarak geliyor. MPI ve benzeri yöntemlerle paralel programlama yapmanızı sağlayan araçlar da yanında.

Tabii eğer biraz daha sofistike işlerle uğraşan bir analist, mühendis ya da bilimadamı iseniz o zaman 96 işlemcili 300 Gflop kapasitesinde olan model de var. O da bir masaüstü PC büyüklüğünde. 192 GB ana hafıza ve 96 terabyte hard disk depolama alanı.

Eylül'ün sonuna doğru Orion Multisystems tarafından satışa sunulacak ve bir hayli fırtına koparacağa benzeyen bu sistemlerle ilgili detaylar için buraya bakabilirsiniz.