F klavye mi? QWERTY mi? Hayır, ben K,UYPW kullanacağım!

0
cbc

Peter Klausler'ın evrimsel algoritma kullanarak pek çok klavye düzenini yarıştırmış. Sonuçta, kullandığı örnek veriler için optimum klavye tuş dizilimini bulmuş.

Metin yazarken parmaklarınız ne kadar az mesafe kat ediyorsa yaptığınız işe o kadar uygun klavye kullandığınız varsayımından yola çıkarak gerçekleştirdiği testlerde Project Gutenberg'deki klasiklerden 20MB'lık metin, bolca e-posta ve C kodu kullanmış.

Sonuçta şöyle bir klavyenin ingilizce yazan C programcıları için ideal olduğuna karar vermiş:

k , u y p  w l m f c
o a e i d  r n t h s
q . ' ; z  x v g b j

Görüşler

0
akif_sever
güzel bence bir program yapılsa dahada iyi olabilir herkez sevdiği yerlere koyar tuşları :) bu biraz karışıklılık yaratsada olabilir ...
0
ttk
Mesela usb çıbık'a kendi kullandığımız dizilişi tanımlayıp kaydetsek, sisteme bu dizilişi yükleyince tuşlara ona göre harfleri yazsa biz de kullansak.
Bu tahmin ederim yakında mümkün olabilir. FM'de daha önceki bir haberde tuşlarında istenilen karakterleri gösterebilen bir klavye tanıtılmıştı. Ama yaygın olması lazım bunun, o zaman çok güzel olur bence.

Kazara aldığımız klavyelerde delete-insert, page-up,down vb. gibi çok kullandığımız tuşların yerinin normalden değişik olması durumunda (eski tip klavyelerdeki yerleşime alışığım ben) klavyeyi tasarlayanı pataklamak geliyor içimden.
0
sefalet

Lineakconfig (GNU/GPL) adlı yazılım işinize yarayabilir.

http://lineak.sourceforge.net/

Win 2000/XP kullanıcıları için de KEyTweak olabilir.

http://rapidshare.de/files/6712299/KeyTweak_install.exe.html
0
nonoxynol
Adam gerçek bir geek
0
intelligenc
F klavye 10 parmak yazan birisini gecebilecek bir ülke tanimiyorum... Turk alfabesine gore dizayn edilmis mukemmel bir dizilis bence
0
feldrim
Arkadaşlar, bence şu gerçek unutuluyor. Q klavye sistemi 1800'lü yılların ortalarında ortaya çıkan sekreterlik mesleğinde (o zamanlar sekreterlik sadece daktilo kullanan kişi anlamına geliyordu) profesyonelleşen kadınların, aşırı hızlı yazmaları sonucu meydana gelen yazım hatalarını (silme imkanı olmadığı için ;)) ) dolayısıyla kağıt israfını önlemek için, sekreterleri yaavaşlatmaya yönelik yapılmış bir çalışmanın ürünü... Yani bu sistem zaten hızlı kullanma değil yavaşma için yapılmış. Başka söze gerek yok...
0
mrtksn
şu klavyeyi kullanarak her derde deva bulabiliriz :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Ev Yapımı Klima Sistemi

vst

Türk kurcalayıcıları da kurcalamaların altına imza atmaya devam ediyorlar. http://www.emre.co.uk adresinde Emre Telci'nin evinde 4 günde tamamladığı ve her günü resimlerle belgelediği bir çalışmaya ulaşabilirsiniz.

Bir pervane sistemi, bakır borular, donmuş karbondioksit gibi basit parçalardan oluşturulan ve bir Apple etiketi ile performansı arttırılan (!) ev yapı klima ilginizi çekecek.

Kurcala, kurcala, ... calakur...

Not: Orjinal fikir Geoff Milburn'e ait. Emre, projeye eğlence olsun diye başlıyor ve soğutma kapasitesini de ciddi oranda arttırıyor - 7-8 derecelik bir oda sıcaklığı değişikliğinden bahsediyoruz.

PortableApps: Notebook ya da Laptop kadar hantal şeyle işim olmaz diyenlere!

FZ

cember.net ortamında yazışırken Onur Gözüpek güzel şeylerden bahsetti:

"Efendim bilmeyenler için aktarayım, John Haller isimli bir vatandaş üşenmemiş Mozilla'nın ürettiği programların "portable" olanlarını (ve başka şeyleri) yani portatiflerini hazırlamış. Mozilla ne üretmişse, aynısının "parmak belleklerde taşınabilir" versiyonlarını yapmış. Diyelim ki, e-postalarınızı kimseyle paylaşmak istemiyorsunuz. Üstelik Outlook'tan da sıkıldınız. O halde hemen Portable Thunderbird'ü kuruyorsunuz flashdiskinize (ki ben parmak bellek demeyi tercih ederim) ve e-postalarınızı her daim yanınızda taşıyorsunuz.

BBS belgeseli ve teXtFiles

roktas

Debian Planet'te Joey Hess'in günlüğünden öğrendiğim bir çift site: BBS belgeseli ve textfiles. Şu an orta yaş demlerindeki FM takipçilerinin hicranla yadedeceği, unutulmaya yüz tutmuş bir antik alt kültürü anlatıyor bu siteler :-). Biraz Amiga, biraz phreak, biraz warez... İnternet, dünyayı çepeçevre kuşatmadan önce bilgisayar tutkunları nelerle uğraşıyordu?

Görkemli grafik donanımlarının yokluğunda insanlar bilgisayarın çalışmasını nasıl resmediyordu? Dikkatinize muciben, bilgisayar niçin gerfingerpoken yapılmaması gereken bir makineydi? Ve daha bunun gibi niceleri...

Hamiş - Böyle bir dokümanter çalışmanın Türkiye ayağını da merak ederim doğrusu. Eski BBS'çilere duyurulur!

Wikipedia'yı Kim Kurcalıyor Öğrenmek İster Misiniz?

FZ

CalTech öğrencilerinden Virgil Griffith'in geliştirdiği Wikipedia Scanner aracı ile Wikipedia'daki isimsiz düzenlemelerin hangi kurumlardan veya şirketlerden geldiğini görmek mümkün.

6 degrees of Wikipedia

FZ

"Six degrees of separation" lafı dünyadaki iki kişinin ortak tanıdıkları aracılığı ile düşündüklerinden çok daha yakın bağlantılı olduklarını anlatmak için kullanılır.

Six degrees of Wikipedia da benzer şeyi Wikipedia'daki ansiklopedi maddeleri için denemenizi sağlıyor. Tek yapmanız gereken siteyi ziyaret edip iki kavramı girmek. Eğer bir yönde sonuç çıkmazsa, diğer yönde de test etmek mümkün.