F klavye mi? QWERTY mi? Hayır, ben K,UYPW kullanacağım!

0
cbc

Peter Klausler'ın evrimsel algoritma kullanarak pek çok klavye düzenini yarıştırmış. Sonuçta, kullandığı örnek veriler için optimum klavye tuş dizilimini bulmuş.

Metin yazarken parmaklarınız ne kadar az mesafe kat ediyorsa yaptığınız işe o kadar uygun klavye kullandığınız varsayımından yola çıkarak gerçekleştirdiği testlerde Project Gutenberg'deki klasiklerden 20MB'lık metin, bolca e-posta ve C kodu kullanmış.

Sonuçta şöyle bir klavyenin ingilizce yazan C programcıları için ideal olduğuna karar vermiş:

k , u y p  w l m f c
o a e i d  r n t h s
q . ' ; z  x v g b j

Görüşler

0
akif_sever
güzel bence bir program yapılsa dahada iyi olabilir herkez sevdiği yerlere koyar tuşları :) bu biraz karışıklılık yaratsada olabilir ...
0
ttk
Mesela usb çıbık'a kendi kullandığımız dizilişi tanımlayıp kaydetsek, sisteme bu dizilişi yükleyince tuşlara ona göre harfleri yazsa biz de kullansak.
Bu tahmin ederim yakında mümkün olabilir. FM'de daha önceki bir haberde tuşlarında istenilen karakterleri gösterebilen bir klavye tanıtılmıştı. Ama yaygın olması lazım bunun, o zaman çok güzel olur bence.

Kazara aldığımız klavyelerde delete-insert, page-up,down vb. gibi çok kullandığımız tuşların yerinin normalden değişik olması durumunda (eski tip klavyelerdeki yerleşime alışığım ben) klavyeyi tasarlayanı pataklamak geliyor içimden.
0
sefalet

Lineakconfig (GNU/GPL) adlı yazılım işinize yarayabilir.

http://lineak.sourceforge.net/

Win 2000/XP kullanıcıları için de KEyTweak olabilir.

http://rapidshare.de/files/6712299/KeyTweak_install.exe.html
0
nonoxynol
Adam gerçek bir geek
0
intelligenc
F klavye 10 parmak yazan birisini gecebilecek bir ülke tanimiyorum... Turk alfabesine gore dizayn edilmis mukemmel bir dizilis bence
0
feldrim
Arkadaşlar, bence şu gerçek unutuluyor. Q klavye sistemi 1800'lü yılların ortalarında ortaya çıkan sekreterlik mesleğinde (o zamanlar sekreterlik sadece daktilo kullanan kişi anlamına geliyordu) profesyonelleşen kadınların, aşırı hızlı yazmaları sonucu meydana gelen yazım hatalarını (silme imkanı olmadığı için ;)) ) dolayısıyla kağıt israfını önlemek için, sekreterleri yaavaşlatmaya yönelik yapılmış bir çalışmanın ürünü... Yani bu sistem zaten hızlı kullanma değil yavaşma için yapılmış. Başka söze gerek yok...
0
mrtksn
şu klavyeyi kullanarak her derde deva bulabiliriz :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Wikipedia'yı Kim Kurcalıyor Öğrenmek İster Misiniz?

FZ

CalTech öğrencilerinden Virgil Griffith'in geliştirdiği Wikipedia Scanner aracı ile Wikipedia'daki isimsiz düzenlemelerin hangi kurumlardan veya şirketlerden geldiğini görmek mümkün.

Blacklisted 411

sefalet

Blacklisted 411, 1983 yılında bir gurup kuzey kaliforniya lisesi öğrencisinin Atari, Apple, Commodore, bilim, elektronik gibi ortak ilgi alanlarında fikir ve bilgi değiş tokuşu ile ortaya çıkan, bugünün tabiri ile bir "e-dergi".

Kağıt dergi olarak basılan Blacklisted 411'in e-dergi ve çevrimiçi dergi sürümleri de mevcut.Çevrimiçi dergi fazla ayrıntılı olmayan bir üsluba sahip ve her hafta çıkıyor.Asıl içerik kağıt ya da e-dergi de bulunuyor.Bunları da üyelik veya kitapçılardan almanız gerekli.Benden duymuş olmayın emule gibi yazılımlarda aratırsanız derginin parayla satılan sürümlerini bulabilirsiniz.

Klavyede nasıl bir değişiklik istersiniz?

sundance

Bir düşünün. Bilgisayarınızla iletişimde en sık kullandığınız arabirimlerden klavyenin nasıl olmasını isterdiniz? Daha fazla multimedya tuşları mı? Daha hızlı yazmaya yarayacak bir düzen mi?

Peki, her tuşun üstündeki simgenin o an çalışan programa göre değişmesine, masaüstünde duran program ikonlarınızın klavyenizde olmasına ne dersiniz?

Bir düşünün, grafik işleme programında neyin kısa yolunun olduğu yazsa, ya da rusça yazmak istediğinizde anında klavye Kril alfabesine dönse... Yapan yapıyor.

İki kültür: Lisp ve Un*x

misafir

Bu yazıda epey bir spekülasyon yapacağım. Bazı olguları es geçersem ya da hafifçe saptırırsam, hemen sinirlenmeyin. Sakince yazıyı bitirmeyi bekleyin. Amacım "flame war" çıkarmak değil, bazı gözlemlerimi paylaşmak.

Fonksiyonel Programlama Gezegeni

FZ

Scheme, Common Lisp, Haskell, OCaml, F#, Emacs Lisp, vb. fonksiyonel programlama dillerine ve konularına dair Türkçe yazan çizen insanların günlük girdilerini tek bir yerde toplamayı amaçlayan Fonksiyonel Gezegen yayın hayatına birkaç gün önce başladı.