Ereğli´li Bir Bilgisayarcı da Virüs Yazdı!

0
redial
Dünyanın en büyük bilgisayar güvenlik yazılım şirketlerinden Symantec'in sitesinde yer alan habere göre, tahminen Ereğli doğumlu yazılımcının hazırladığı VBS.Ereglili@mm adlı virüs, yayılmaya başladı.
Şirkete, bu virüs ile ilgili çok sayıda soru geliyor. 'Aşk ve Gözyaşı' başlığı ile gelen virüslü mailde, şu cümleler yer alıyor: 'Sevdiğini söyleyebilmek neler anlatır insana derinden derine.. Hissetmek seni seviyorum dediğinde tutulduğun sevdanın ateşini.. Sesini duymak sevdiğinin, sabahlara kadar konuşmak onunla. Uykusuz kalmak onun için. Gözlerim parlıyor, yüreğim aydınlanıyor seni gördüğümde... Saçlarına dokunabilmek son arzu gibi. Hissedebilmek tenindeki sıcaklığı ve hissedebilmek senden ayıran kuralların acımasızlığını...'

Bu elektronik postaya eklenen Ask.vbs uzantılı dosya içerisindeki virüs, kendisini diğer birçok dosya ve klasöre ekleyerek bilgisayarın çalışması için gereken dosyaların uzantılarını değiştirebiliyor. Virüs, kendisini Outlook yazılımı içerisinde bulunan diğer adreslere de kopyalayarak gönderebiliyor. 11 kilobyte büyüklüğündeki virüsten Windows 95, Windows 98, Windows NT, Windows 2000, Windows XP ve Windows Me işletim sistemleri etkilenirken virüs; Microsoft IIS, Macintosh, OS/2, UNIX ve Linux'da etkili olamıyor.

Symantec tarafından ''az tehlikeli'' olarak değerlendirilen virüs, kendisini C: , C:Windows, C:Program Files, C:WindowsSystem, C:WindowsSystem32 klasörlerine kopyaladıktan sonra dosya uzantılarını şu şekilde değiştiriyor: ''Adapazari.vbs, Zonguldak.vbs, Eregli.vbs, Ankara.vbs, Batikent.vbs, Konutkent.vbs, Istanbul.vbs, Goztepe.vbs, Erdemir.vbs, Yuksek_Firin.vbs, Kastamonu.vbs, Kalp.vbs, Komur.vbs, Ankara.vbs, Fizik.vbs, Iskenderun.vbs, Bakan.vbs, Sevdali.vbs ve Yurek.vbs.''

Symantec'in açıklaması

Kaynak: NetHaber

Görüşler

0
skoylu
Sanilmasin ki, bu ilk Turkce virustur. Resmi olarak Literature gecmis ilk Turkce virus Ugur MUMCU virusudur.
BU bir DOS EXE virusuydu. Bildigim kadariyla gene eregli'den, demir-celikte calisan bir isci yazmisti. Hatta devrin bilgisayar dergilerinden birinde kendisiyle yapilmis bir roportaji okumustuk.
Bu virus icersinde 'Ugur MUMCU olmedi' yazar.
Ulkede yazilan ilk viruslerden bazilari bana aitti. Sonra onlarin bir suru turevi cikti. Su ekrandaki yazilari doken, top cikarip ping-pong oynayanlar filan. O zamanlar CGA monitorler vardi, benim de merakim bu monitorleri yakmakti :))


0
sundance
Çok özür dileyerek belirtmem lazım, 86 yılında Kayseri'de C-64 üzerinde LOAD '$',8,1 komutuyla aktive olan bir virüsün bizzat yazılımı sırasında ordaydım, yazan kişi de (şimdi nerde olduğunu bilmiyorum, fakat o zamanlar C-64'e taklalar attırıyordu, örnek olarak, assembler kodlarken C-64'ün biraz yavaş olan keyboard bufferının adamın on parmak yazış hızının gerisinde kaldığına defalarca şahit olmuşumdur) Adil Temel isminde Almanya'dan gelme bir arkadaştı. :)

Akabinde 89'da Amiga'da virüs yazan bir iki kişi gördüm. Türkiye'de PC'den önce Amiga'da birçok popüler virüs hatta ondan daha da önce C-64'te birkaç virüs yazılmıştır.
0
anonim
Ne guzel gunlerdi onlar..

C-64, 64K RAM ki yaridan cogu kullanilamaz, 1 MHz 6502.. Bununla ne taklalar attirirdik. Inan onunla aklima eseni yapardim da, Cel1700, 256MB RAM vs. ile yapamiyorum.

Virus konusuna gelince, PC uzerinde ilk virus kodlarini 82/83'de filan kodlamaya baslamistim. Assembler ogrenmek icin iyi bir yontemdir. Tavsiye edilir. Bu MUMCU Virusu de 92/93 yillarinda filan cikmisti. Yani bir hayli gec donem..

Ama nedendir bilmem, harbiden 'TURKCE' Hic virus yazilmadi o donemde. Hala da oyle. Ben bile yazdigim viruslere ya hic mesaj koymadim ya da gavurca mesajlar biraktim..

skoylu, tembel FM'ci..
0
conan
Tembel oldugun icin yazmamissin! :)))
0
Nightwalker
Ayrıca ahmet cezayirli ACV virüsünüde unutmamak lazım oda ugur mumcudan önce pc de ses getiren virüslerdendi
0
skoylu
ACV 1.01 daha sonraki bir virus. Saniyorum 93 yazi filan olacak.. Onun ciktigi donemde ben 2. Virus temizleyicimi yaziyordum. Oradan iyi hatirliyorum..
ITU kaynakli oldugunu yazardi icinde, hala da ITU'de bu isimde biri calisiyor bildigim kadariyla. Bazi spam maillerde filan cez..@itu.edu.tr gordum diye hatirliyorum..
0
sundance
Hocam hayırdır ? Bir Günde iki post, ne iş ? Yakında CD-Rom tamir guide'ı da yazarsın ;)
0
murat09
Aşk'a en ihtiyacımız olan bu savaş günlerinde, aşk kelimesinin bu amaçlara alet edilmesi ne acı. Türk virüsü de olsa, yabancı da olsa virüs virüstür. Virüs yazan kişilerin yaratıcı akıllarını daha iyi şeyler için kullanmalarını diliyorum. Saygılar.
0
anonim
Ben hayatımda hiç virüs yazmadım, yazan birini de tanımadım, küçükken amigam da yoktu. İlk tanıdığım virüs Kuturt adli bir virüstü. Bu kadar.

mw
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Eskişehir'de Yazılım Üssü İçin İlk Adım

FZ

1971 yılından bu yana Türkiye’nin bilişim uygulamalarını daha çağdaş bir düzeye taşıyarak toplumsal fayda yaratmayı hedefleyen Türkiye Bilişim Derneği’nin (TBD) Eskişehir Şubesi, kenti Türkiye’nin ve Avrupa’nın bilişim merkezi haline getirme hedefi doğrultusunda Eskişehir Valiliği ve KOSGEB ile işbirliği yaptı. Bu işbirliğinin sonucunda, 15 Şubat günü taraflar arasında Eskişehir Yazılım Üssü’nün kurulması için bir ön protokol imzalandı.

Türkiye Bilişim Derneği Eskişehir Şubesi Başkanı Uğur Akkuş, KOSGEB Başkanı Erkan Gürkan ve Eskişehir Valisi Kadir Çalışıcı tarafından imzalanan ön protokole göre, Eskişehir’de sadece yazılım Ar-Ge ve ihracatına yönelik faaliyet göstermek isteyen KOBİ’ler, genç girişimciler ve çok uluslu büyük firmalar için bir yazılım üssü kurulacak. Ancak çok uluslu firmaların üsten yararlanabilmeleri için, Eskişehir’e doğrudan yatırım yaparak, ürünün Türkiye’de üretildiğini ve geliştirildiğini belirtmeleri, geliştirilen ürünün ihracatını Türkiye üzerinden yapmaları, personelin en az %30’unu Eskişehir’den istihdam etmeleri, yeterli yetişmiş insan kaynağı bulunmaması halinde eğitim vermeleri gerekecek. Bu sayede, çok uluslu yabancı firmalar aracılığıyla da Türkiye’nin tanıtımına, ekonomik kalkınmasına ve bilgi toplumuna dönüşmesine katkı sağlanmış olacak.

Kaynak: http://www.eskisehir.tbd.org.tr

Borland IDE tool'larını Sonunda Sattı

ahmetozdemir

Borland ceo'su Tod Nielsen'in 2 yıl önce açıkladığı ide pazarından çekilme planı sonuçlandı.
Delphi, C++ builder, jbuilder gibi gelişmiş idelerinde bulunduğu araçlar Embarcadero Technologies adındaki şirkete 23 milyon dolara satıldı. Resmi açıklama ve news.com haberi.

FreeBSD´nin En Aktif Programcısının Görevine Son Verildi!

FZ

Yıllardır Yahoo! gibi çok yüksek hacimli Internet ve bilgi işlem hizmeti veren şirketlerin vazgeçilmez işletim sistemi tercihi olan ve son sürümü olan FreeBSD 5.0 ile yine heyecanlandırıcı pek çok yeniliğe imza atan FreeBSD projesi, ekibin en kıdemli ve verimli programcılarından Matthew Dillon´ın projeden çıkarıldığını açıkladı. Konu ile ya da sebeplerle ilgili detaylı açıklama yapılmadı. Matthew Dillon ile geçen sene yapılmış bir röportajı burada okuyup bu programcı hakkında daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

SUSE Linux Enterprise Server 10 Eğitimleri

anonim

Yeni dönem SUSE Linux Enterprise Server 10 eğitimleri, 10 Aralık 2007 tarihinde İstanbul Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsünde başlıyor.

Eğitim programı hakkında detaylı bilgiye bu adresten , eğitim takvime ise bu adresten ulaşabilirsiniz.

Bilgisayar'ın B'si

anonim

"Bilim ve Ütopya" dergisinin Temmuz 2004 sayısında, "İz Bırakanlar" bölümünde, "Türkçeye ve Bilişime Adanan Hayat" başlığı altında Fevziye Özberk'in Aydın Köksal ile yaptığı bir röportaj yayınlanmış bulunuyor...

Bilgisayar kelimesi de dahil pek çok terimi Türkçemize kazandıran bu insanın yaşam öyküsü aynı zaman Türkiye'deki bilgisayar tarihini de anlatıyor.

Yazı dergi arşivlerinde yok, ancak buradan erişebilirsiniz.