Ereğli´li Bir Bilgisayarcı da Virüs Yazdı!

0
redial
Dünyanın en büyük bilgisayar güvenlik yazılım şirketlerinden Symantec'in sitesinde yer alan habere göre, tahminen Ereğli doğumlu yazılımcının hazırladığı VBS.Ereglili@mm adlı virüs, yayılmaya başladı.
Şirkete, bu virüs ile ilgili çok sayıda soru geliyor. 'Aşk ve Gözyaşı' başlığı ile gelen virüslü mailde, şu cümleler yer alıyor: 'Sevdiğini söyleyebilmek neler anlatır insana derinden derine.. Hissetmek seni seviyorum dediğinde tutulduğun sevdanın ateşini.. Sesini duymak sevdiğinin, sabahlara kadar konuşmak onunla. Uykusuz kalmak onun için. Gözlerim parlıyor, yüreğim aydınlanıyor seni gördüğümde... Saçlarına dokunabilmek son arzu gibi. Hissedebilmek tenindeki sıcaklığı ve hissedebilmek senden ayıran kuralların acımasızlığını...'

Bu elektronik postaya eklenen Ask.vbs uzantılı dosya içerisindeki virüs, kendisini diğer birçok dosya ve klasöre ekleyerek bilgisayarın çalışması için gereken dosyaların uzantılarını değiştirebiliyor. Virüs, kendisini Outlook yazılımı içerisinde bulunan diğer adreslere de kopyalayarak gönderebiliyor. 11 kilobyte büyüklüğündeki virüsten Windows 95, Windows 98, Windows NT, Windows 2000, Windows XP ve Windows Me işletim sistemleri etkilenirken virüs; Microsoft IIS, Macintosh, OS/2, UNIX ve Linux'da etkili olamıyor.

Symantec tarafından ''az tehlikeli'' olarak değerlendirilen virüs, kendisini C: , C:Windows, C:Program Files, C:WindowsSystem, C:WindowsSystem32 klasörlerine kopyaladıktan sonra dosya uzantılarını şu şekilde değiştiriyor: ''Adapazari.vbs, Zonguldak.vbs, Eregli.vbs, Ankara.vbs, Batikent.vbs, Konutkent.vbs, Istanbul.vbs, Goztepe.vbs, Erdemir.vbs, Yuksek_Firin.vbs, Kastamonu.vbs, Kalp.vbs, Komur.vbs, Ankara.vbs, Fizik.vbs, Iskenderun.vbs, Bakan.vbs, Sevdali.vbs ve Yurek.vbs.''

Symantec'in açıklaması

Kaynak: NetHaber

Görüşler

0
skoylu
Sanilmasin ki, bu ilk Turkce virustur. Resmi olarak Literature gecmis ilk Turkce virus Ugur MUMCU virusudur.
BU bir DOS EXE virusuydu. Bildigim kadariyla gene eregli'den, demir-celikte calisan bir isci yazmisti. Hatta devrin bilgisayar dergilerinden birinde kendisiyle yapilmis bir roportaji okumustuk.
Bu virus icersinde 'Ugur MUMCU olmedi' yazar.
Ulkede yazilan ilk viruslerden bazilari bana aitti. Sonra onlarin bir suru turevi cikti. Su ekrandaki yazilari doken, top cikarip ping-pong oynayanlar filan. O zamanlar CGA monitorler vardi, benim de merakim bu monitorleri yakmakti :))


0
sundance
Çok özür dileyerek belirtmem lazım, 86 yılında Kayseri'de C-64 üzerinde LOAD '$',8,1 komutuyla aktive olan bir virüsün bizzat yazılımı sırasında ordaydım, yazan kişi de (şimdi nerde olduğunu bilmiyorum, fakat o zamanlar C-64'e taklalar attırıyordu, örnek olarak, assembler kodlarken C-64'ün biraz yavaş olan keyboard bufferının adamın on parmak yazış hızının gerisinde kaldığına defalarca şahit olmuşumdur) Adil Temel isminde Almanya'dan gelme bir arkadaştı. :)

Akabinde 89'da Amiga'da virüs yazan bir iki kişi gördüm. Türkiye'de PC'den önce Amiga'da birçok popüler virüs hatta ondan daha da önce C-64'te birkaç virüs yazılmıştır.
0
anonim
Ne guzel gunlerdi onlar..

C-64, 64K RAM ki yaridan cogu kullanilamaz, 1 MHz 6502.. Bununla ne taklalar attirirdik. Inan onunla aklima eseni yapardim da, Cel1700, 256MB RAM vs. ile yapamiyorum.

Virus konusuna gelince, PC uzerinde ilk virus kodlarini 82/83'de filan kodlamaya baslamistim. Assembler ogrenmek icin iyi bir yontemdir. Tavsiye edilir. Bu MUMCU Virusu de 92/93 yillarinda filan cikmisti. Yani bir hayli gec donem..

Ama nedendir bilmem, harbiden 'TURKCE' Hic virus yazilmadi o donemde. Hala da oyle. Ben bile yazdigim viruslere ya hic mesaj koymadim ya da gavurca mesajlar biraktim..

skoylu, tembel FM'ci..
0
conan
Tembel oldugun icin yazmamissin! :)))
0
Nightwalker
Ayrıca ahmet cezayirli ACV virüsünüde unutmamak lazım oda ugur mumcudan önce pc de ses getiren virüslerdendi
0
skoylu
ACV 1.01 daha sonraki bir virus. Saniyorum 93 yazi filan olacak.. Onun ciktigi donemde ben 2. Virus temizleyicimi yaziyordum. Oradan iyi hatirliyorum..
ITU kaynakli oldugunu yazardi icinde, hala da ITU'de bu isimde biri calisiyor bildigim kadariyla. Bazi spam maillerde filan cez..@itu.edu.tr gordum diye hatirliyorum..
0
sundance
Hocam hayırdır ? Bir Günde iki post, ne iş ? Yakında CD-Rom tamir guide'ı da yazarsın ;)
0
murat09
Aşk'a en ihtiyacımız olan bu savaş günlerinde, aşk kelimesinin bu amaçlara alet edilmesi ne acı. Türk virüsü de olsa, yabancı da olsa virüs virüstür. Virüs yazan kişilerin yaratıcı akıllarını daha iyi şeyler için kullanmalarını diliyorum. Saygılar.
0
anonim
Ben hayatımda hiç virüs yazmadım, yazan birini de tanımadım, küçükken amigam da yoktu. İlk tanıdığım virüs Kuturt adli bir virüstü. Bu kadar.

mw
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

HP, Türkiye'de PC üretecek

FZ

Hewlett-Packard (HP) ve Foxconn Teknoloji Grubu (Foxconn), Orta Doğu'daki talep artışını karşılamaya yönelik olarak Türkiye'de PC üretimine geçecek. Yaklaşık 60 milyon dolar yatırımla Çorlu'da faaliyete geçecek bölgesel üretim tesisinde 2 bin kişiye istihdam fırsatı sunacak. Tesisleri, Foxconn işletecek.

Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (Başbakanlık Yatırım Ajansı) ile ortak açıklama yapan şirketlerden HP, yeni Foxconn tesisinin en büyük PC müşterilerinden biri olmayı hedeflediğini, aynı zamanda Türkiye, Orta Doğu ve bazı Avrupa pazarları için ayda ortalama 200 bin adet masaüstü bilgisayar sevk etmeyi planladığını kaydetti.

Internet Ansiklopedileri Başabaş

gunebakan

Jimmy Wales'in lideriliğindeki Wikipedia ansiklopedisinin bilimsel yazılardaki gerçekliği Britannica ile çok yakın çıktı. Haftalık bilimsel dergi Nature'ın yaptığı araştırmaya göre bilimsel makalelerdeki yazı başına yanlışlık Wikipedia'da 4 iken Britannica'da 3 olarak tespit edildi.

FreeBSD 4.6 Çıktı!

anonim

FreeBSD 4.6 sürümü duyuruldu. Konu ile ilgililere bu başlık zaten yeterli. Bunun dışında FreeBSD nedir, ne değildir gibi sorularınız için internet sayfasına bakabilirsiniz.
Ayrıntılı bilgi için www.freebsd.org ve freshmeat.net'deki ilgili başlık'a bakabilirsiniz.

SCiB, Li-Ion'a Karşı!

parsifal

Toshiba geçen sene duyurduğu ve bu sene başında piyasaya sürdüğü SCiB pillerin dizüstü bilgisayarlara uyarlanmış modellerini (1, 2) tanıttı. Bu pilleri klasik Li-Ion pillerden ayıran en önemli özellikler ise %90'ının 10 dakika içinde dolması ve 5000 ila 6000 kere tekrar doldurulabilmesi.

ODTÜ Bilgisayar Topluluğu X. Geleneksel Programlama Yarışması

anonim

ODTÜ Bilgisayar Topluluğu olarak her sene düzenlediğimiz ulusal programlama yarışmasının bu yıl 10.sunu düzenlemekten gurur duyuyoruz. Linux işletim sistemi tabanlı olarak düzenlenen ilk ulusal yarışma olan etkinliğimiz bilgi birikimi ve emek veren insanları ile ulusal bilgisayar olimpiyatına da önemli katkılar sağlamaktadır.