Dünyanın ilk Açık Kodlu Birası!

0
zilog
BBC'de yayınlanan bir haberde dünyanın ilk açık kodlu birası tanıtıldı. Our Beer v.1 isimli bira, Kopenag'daki Information Technology University'de, fikir hakları üzerine yapılan bir workshop sırasında ortaya atılan bir fikirden doğmuş. Workshop'u yürüten Rasmus Nielsen, öğrencilerden, yazılım dışında bir açık kodlu yaklaşıma bir örnek bulmalarını isteyince, bu fikir ortaya atılmış. Creative Commons Licence altında sunulan biranın tarifine sitesinden ulaşmak mümkün.

Görüşler

0
sametc
keşke herşey böyle üretilse dunya daha güzel olurdu.......
0
muhasebeci
Yaf şu biranın tarifini birileri türkçeye çevirse de hep birlikte geliştirsek ;)
0
darkhunter
Ben bunun tadından pek emin değilim doğrusu :-)

Hem böyle uzun vadeli zararlı alışkanlıklarımın içeriğini bilmemeyi tercih ederim. Formül bir nebze gizlenince daha rahat tüketiyorsunuz. Amerikan sigaralarında, roket yakıtı üretiminde kullanılan hammaddelerden fare zehri yapımında kullanılan hammaddelere kadar 1001 türlü zaralı katkı olduğunu öğrendimde noldu, başım ğöğe mi erdi? Yine de içiyorum ama hatırladıkça moralim bozuluyor, reva mı bu? :P

0
zilog
Aslında haberin en ilginç kısmı, Nielsen'in açık kod fikrinin dijital olmayan alanlara da uygulanabileceğini savunması. Bu konuda örnek olarak, gelişmekte olan ülkelerin kendi HIV/AIDS ilaçlarını bu yaklaşımla üretebileceklerini belirtiyor. Büyük ilaç firmalarının gelişmekte olan ülkelerin kendi AIDS ilaçlarını, patent hakları nedeniyle üretmelerine engel olmaya çalıştıklarını düşününce, akla açık koda çamur atan malum firmalar, yazılım patentleri vs. geliyor. Aslında sanal ve sanal olmayan dünya arasında benzerlikler sandığımızdan daha çok.
0
ebola
aslında bu zaten yıllardır TIP camialarında yapılan bir tartışma. Ki dünyada kimi ülkeler ilaçta patent kavramının olamayacağını söylüyorlar.
Güney Afrika Cumhuriyetinde geçen senelerde yaklaşık şöyle bir olay yaşandı. Ülkede AIDS çok yaygın olduğu için Mandela hükümeti AIDS ilaçlarındaki patenti kaldıracağını açıkladı. Ve kısa bir süre sonra firmalar ilaç fiyatlarında bariz indirimler yaptılar.
Yani bu parayada bu iş kurtarır dediler. Oysa kısa zaman önce insanlar o ilacı satın alamadığı için ölüyordu.
TIP dünyasındaki tartışma bilgisayar dünyasından daha yakıcı. Siz bir yazılımı satın alamıyor iseniz alamazsınız, belki işleriniz yavaşlar ama dünyanın sonu değildir.
Oysa bir firma sadece ve sadece karlı olmadığı için bir ilacı piyasaya sürmeyebilir ve siz ölebilirsiniz.

Bu arada Open Cola, Open Bira iyi gidiyoruz.
0
bm
Bu konuya onem vermekte haklisiniz. Tesekkurler.

Bu konuda o kadar yalan soyleniyor ki ne nedir tam anlamak mumkun degil. Ozellikle Afrika/AIDS konusu orali hukumetlerin problemi kucuk gostermek istemesi, ABD homoseksuel lobisinin AIDS arastirmasi icin devlet fonu kuyrugunda 'kaynak yapmak' istemesi, ilac sirketlerinin kanun satin alip hepimizi soymak istemelerini bir araya getirmekle kalmiyor, bir ust seviyede ilacta devlet iznine ve ruhsatlamaya karsi olanlarla (ruhsat icin burokrasiyi beklerken insanlar oluyor argumani) saglik hizmetlerini tamamen devletlestirmek isteyenler (ozel sektor kar edecek diye insanlar oluyor argumani) bunu firsat bilip corbayi daha da karistiriyorlar.

Bu iste bariz ve fikri acidan temiz bir cozum goremiyorum ben. Bir acidan para ve kar ihtimali ortadan kalkinca uretim ne derece sekteye ugrar ortada degil, diger acidan sirket+devlet isbirligi hastayi soymakla kalmayip sosyalize olmus ve/veya kanun marifetiyle maymun edilmis ama sozde serbest saglik duzenlerinde hastadan maliyeti de saklayip soygunu katlayabiliyor. Devletler dahil benim gorebildigim ust seviye oyuncularin hicbiri temiz oynamiyor.

Bu tur herkese dokunan ve gerek cikar gerek suistimal edilecek korku miktari buyuk oldugu icin yalanin kural oldugu konular, aslinda ideolojisi ne olursa olsun fikrinin namusunu korumaya biraz ozen gosteren insanlarin ilgilenmeleri gelecek icin hayati onem tasiyan konular. Bizde hem ilac/formul baglaminda fikri uretim hem bu konulara ilgi eksik oldugu icin veri imtiyazi vs. basina biraz yansimis islere de basbakanin esinin basortusu kadar bile kafa yormadik gibime geliyor.
0
sefalet
"evde bira yapımı" diye google a bir danışayım dedim.Az buz şey çıkmadı.İlk çıkan adresten öğrendiğime göre evde bira yapımı için yazılım bile üretilmiş.Şarap yapmıştım ama sıra biraya geldi sanırım.Kahrolsun ihtiyaçları parayla sattıran sistemler. :)
0
yilmaz
ne zevkli olur o dersler şimdi.
hoca derse gelir "çıkarın biraları sınav yapıcam" der.
herkes çıkarır sınavın son 1-2 dakikası hoca boş şişeleri toplamaya başlar. öğrencinin biri yetiştirememiştir sınavını "hocam son bir yudum" daha der.....
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Serbestyazilim.org.tr yenilendi...

vampire

serbestyazilim.org.tr yeni tasarımı ile konferans sitesi olarak açıldı. Kısa zaman sonra açılacak olan yazılım bülümünde ise SourceForge modeli ile Türkiye'de açık kodla geliştirilmiş yazılımlar ve bu yazılımların ortak olarak geliştirilebileceği olanaklar olacak.

Hatırlatmak gerekirse serbestyazilim.org.tr tarafından düzenlenen "1. Türkiye'de Linux ve Serbest Yazılım Konferansı" 7-8 Aralık tarihlerinde ODTÜ Kültür Kongre Merkezinde gerçekleşecek. Konferans sayfası

Konferansa bildirilerinizle, sunumlarınızla yada dinleyici olarak katılabilirsiniz. Konferansa destek olmak için sitede yayınlanan bannerları kullabilirsiniz.
Sevgi, Saygı Serbestyazılım...

DDJ Programlamada Mükemmelik Ödülü : P.J. Plauger

FZ

Yirmi yılı aşkın süredir yayınlanan Dr. Dobb's Journal dergisinin bu seneki "Programlamada Mükemmelik Ödülü"nü P.J. Plauger aldı.

Dr. Plauger, 80'li yıllarda X3J11 komitesinde çalıştı. Söz konusu komite ANSI C standardının geliştirilmesinden sorumlu idi. Çalışmalarına devam eder Dr. Plauger daha sonra ISO C ve C++ standartlarının oturtulmasında da önemli rol oynadı.

Bu süre esnasında Bell Laboratuvarlarında profesyonel olarak çalışan Plauger 10 yılı aşkın bir süre "The C/C++ User's Journal"ın editörlüğünü yaptı. Plauger'in yazdığı ya da katkıda bulunduğu kitaplar arasında şunlar sayılabilir: Elements of Programming Style and Software Tools in Pascal, The Standart C Library; Programming on Purpose, The Standart Template Library.

Dr. Plauger aynı zamanda 30 yılı aşkın süredir bilimkurgu yazarlığı da yapıyor. Yazdığı kısa öyküler "Analog" ve "Galaxy" dergilerinde yayınlandı.

Ideefixe.com`dan örnek kampanya

sundance

Artvin'de bir ortaokulda öğrencilerine Halide Edip, Reşat Nuri, Tarık Buğra, Yaşar Kemal ve John Steinbeck'in eserlerini tavsiye eden öğretmenlerin tayini çıkıyor ve maaşlarına el konuluyor.

Söz konusu yazarlar hakkındaki iddialar vesaire için www.ideefixe.com Fikri sabit köşesi söylenebilecek herşeyi en güzel haliyle söylemiş. Dahası sakıncalı bulunan kitaplar arasındaki Çalıkuşu`nu söz konusu salaklıktan mağdur olan öğrencilere bedava olarak gönderiyorlar.

Bizse burada Internet kültüründen, zihniyetlerin değişmesinden sözediyoruz...

Yeni bir işletim sistemi için 2.500.000 €

FZ

MINIX 3'ün geliştiricisi ve tüm zamanların en önemli bilgisayar bilimleri kitaplarından birkaçının yazarı Andrew Tanenbaum, sağlam ve güvenli işletim sistemleri geliştirmek için Avrupa Araştırma Konseyi İleri Seviyeli Araştırmalar fonundan 2.5 milyon € fon aldı.

Çalışmanın temel sebebi mevcut işletim sistemleri çok büyük ve kötü yapılandırılmış olmaları, bu durumun her sene daha da kötüleşmesi. Araştırma kapsamında çok daha küçük, modüler, hatalara dayanıklı, çoklu sunucu tabanlı işletim sistemleri tasarlanacak ve test edilecek. Tanenbaum kendi liderliğinde bu konuda çalışacak ve yazılım konusunda doktorasını yapmış araştırmacılara bir çağrıda bulunmuş durumda (proje ile ilgili doktora pozisyonları ve programcı pozisyonları dolmuş).

Deneysel Müzik Aletleri Gecesi II

FZ

İlki Dogzstar'da olan Deneysel müzik aletleri gecesinin ikincisi 25 Ocak Cuma saat 22:00'de Balans Tonique'de.

Bilgi Üniversitesi öğrencilerinin performanslarını sergileyecekleri bu gösteride müzisyenler dizayn ettikleri sesleri yine kendilerinin dizayn ettiği entürmanlarla gece boyunca dinliyiciye farklı bir deneyim yaşatmayı planlıyor. Alışılmadık bir perspektifte geçecek bu gösteriye herkes davetlidir. Giriş bedavadır.