Dünyanın ilk Açık Kodlu Birası!

0
zilog
BBC'de yayınlanan bir haberde dünyanın ilk açık kodlu birası tanıtıldı. Our Beer v.1 isimli bira, Kopenag'daki Information Technology University'de, fikir hakları üzerine yapılan bir workshop sırasında ortaya atılan bir fikirden doğmuş. Workshop'u yürüten Rasmus Nielsen, öğrencilerden, yazılım dışında bir açık kodlu yaklaşıma bir örnek bulmalarını isteyince, bu fikir ortaya atılmış. Creative Commons Licence altında sunulan biranın tarifine sitesinden ulaşmak mümkün.

Görüşler

0
sametc
keşke herşey böyle üretilse dunya daha güzel olurdu.......
0
muhasebeci
Yaf şu biranın tarifini birileri türkçeye çevirse de hep birlikte geliştirsek ;)
0
darkhunter
Ben bunun tadından pek emin değilim doğrusu :-)

Hem böyle uzun vadeli zararlı alışkanlıklarımın içeriğini bilmemeyi tercih ederim. Formül bir nebze gizlenince daha rahat tüketiyorsunuz. Amerikan sigaralarında, roket yakıtı üretiminde kullanılan hammaddelerden fare zehri yapımında kullanılan hammaddelere kadar 1001 türlü zaralı katkı olduğunu öğrendimde noldu, başım ğöğe mi erdi? Yine de içiyorum ama hatırladıkça moralim bozuluyor, reva mı bu? :P

0
zilog
Aslında haberin en ilginç kısmı, Nielsen'in açık kod fikrinin dijital olmayan alanlara da uygulanabileceğini savunması. Bu konuda örnek olarak, gelişmekte olan ülkelerin kendi HIV/AIDS ilaçlarını bu yaklaşımla üretebileceklerini belirtiyor. Büyük ilaç firmalarının gelişmekte olan ülkelerin kendi AIDS ilaçlarını, patent hakları nedeniyle üretmelerine engel olmaya çalıştıklarını düşününce, akla açık koda çamur atan malum firmalar, yazılım patentleri vs. geliyor. Aslında sanal ve sanal olmayan dünya arasında benzerlikler sandığımızdan daha çok.
0
ebola
aslında bu zaten yıllardır TIP camialarında yapılan bir tartışma. Ki dünyada kimi ülkeler ilaçta patent kavramının olamayacağını söylüyorlar.
Güney Afrika Cumhuriyetinde geçen senelerde yaklaşık şöyle bir olay yaşandı. Ülkede AIDS çok yaygın olduğu için Mandela hükümeti AIDS ilaçlarındaki patenti kaldıracağını açıkladı. Ve kısa bir süre sonra firmalar ilaç fiyatlarında bariz indirimler yaptılar.
Yani bu parayada bu iş kurtarır dediler. Oysa kısa zaman önce insanlar o ilacı satın alamadığı için ölüyordu.
TIP dünyasındaki tartışma bilgisayar dünyasından daha yakıcı. Siz bir yazılımı satın alamıyor iseniz alamazsınız, belki işleriniz yavaşlar ama dünyanın sonu değildir.
Oysa bir firma sadece ve sadece karlı olmadığı için bir ilacı piyasaya sürmeyebilir ve siz ölebilirsiniz.

Bu arada Open Cola, Open Bira iyi gidiyoruz.
0
bm
Bu konuya onem vermekte haklisiniz. Tesekkurler.

Bu konuda o kadar yalan soyleniyor ki ne nedir tam anlamak mumkun degil. Ozellikle Afrika/AIDS konusu orali hukumetlerin problemi kucuk gostermek istemesi, ABD homoseksuel lobisinin AIDS arastirmasi icin devlet fonu kuyrugunda 'kaynak yapmak' istemesi, ilac sirketlerinin kanun satin alip hepimizi soymak istemelerini bir araya getirmekle kalmiyor, bir ust seviyede ilacta devlet iznine ve ruhsatlamaya karsi olanlarla (ruhsat icin burokrasiyi beklerken insanlar oluyor argumani) saglik hizmetlerini tamamen devletlestirmek isteyenler (ozel sektor kar edecek diye insanlar oluyor argumani) bunu firsat bilip corbayi daha da karistiriyorlar.

Bu iste bariz ve fikri acidan temiz bir cozum goremiyorum ben. Bir acidan para ve kar ihtimali ortadan kalkinca uretim ne derece sekteye ugrar ortada degil, diger acidan sirket+devlet isbirligi hastayi soymakla kalmayip sosyalize olmus ve/veya kanun marifetiyle maymun edilmis ama sozde serbest saglik duzenlerinde hastadan maliyeti de saklayip soygunu katlayabiliyor. Devletler dahil benim gorebildigim ust seviye oyuncularin hicbiri temiz oynamiyor.

Bu tur herkese dokunan ve gerek cikar gerek suistimal edilecek korku miktari buyuk oldugu icin yalanin kural oldugu konular, aslinda ideolojisi ne olursa olsun fikrinin namusunu korumaya biraz ozen gosteren insanlarin ilgilenmeleri gelecek icin hayati onem tasiyan konular. Bizde hem ilac/formul baglaminda fikri uretim hem bu konulara ilgi eksik oldugu icin veri imtiyazi vs. basina biraz yansimis islere de basbakanin esinin basortusu kadar bile kafa yormadik gibime geliyor.
0
sefalet
"evde bira yapımı" diye google a bir danışayım dedim.Az buz şey çıkmadı.İlk çıkan adresten öğrendiğime göre evde bira yapımı için yazılım bile üretilmiş.Şarap yapmıştım ama sıra biraya geldi sanırım.Kahrolsun ihtiyaçları parayla sattıran sistemler. :)
0
yilmaz
ne zevkli olur o dersler şimdi.
hoca derse gelir "çıkarın biraları sınav yapıcam" der.
herkes çıkarır sınavın son 1-2 dakikası hoca boş şişeleri toplamaya başlar. öğrencinin biri yetiştirememiştir sınavını "hocam son bir yudum" daha der.....
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

OpenBSD 3.3 Çıktı

FZ

Kendine hedef olarak ağ güvenliği ve şifreleme konusunda en yetkin işletim sistemini üretmeyi seçmiş olan OpenBSD ekibinin geliştirmiş olduğu OpenBSD işletim sisteminin 3.3 numalı sürümü 1 Mayıs 2003 tarihinde resmen kamu kullanımına açıldı.

ABD'deki DARPA kurumu tarafından kendilerine verilen destek aniden kesilince maddi bakımdan zor durumda kalan OpenBSD ekibi her türlü olumsuzluğa rağmen kamu yararına çalışmalarına devam ediyor. Ekip kendisini desteklemek isteyen insanların her türlü yardımını kabul ediyor.

1. Linux - AMD Bilgi Yarışması Başladı

anonim

1. Linux - AMD Bilgi Yarışması 24Aralık Cuma akşamına kadar sürecek. Linux ağırlıklı yarışmada 1. olan Yarışmacıya CoolerMaster Jet 7+(50$) hediye verilecektir.

http://www.linux34.com/yarisma.php

Saygılarımla.
Erdogan Bilgici.

Mac OS X, Linux ve Windows 'u aynı makinada mı çalıştırmak istiyorsunuz?

rob33n

SWsoft'tan guzel bir program..
VirtualBox ve WMware tarzı bir yazılım olan Parallels 9 Ocak 'ta beta olarak piyasaya sunuldu. Uygulama, içerisinde 50 'den fazla işletim sistemini bulundurmakta.

Mandrake krizde...

m1a2

11 Mart 2002 tarihli önemli bir duyuru. Mandrake Soft ciddi bir finansal kriz ile karşı karşıya. Açıklamada karamsar bir gelecek tablosu çizilerek, firmanın 2002 sonunu görmesinin zor olacağı belirtilmiş. Duyurunun bir forum alanında yapılmasının nedenine gelince: Evet, Mandrake sizden yardım bekliyor. 5$ tutarında bir aylık aidatla `Mandrake Linux Users Club`a üye olmanız halinde (ki bir sinema biletinden daha ucuz olduğu belirtilmiş) Mandrake`yi yaşatabilirsiniz. Sevenlerine ve Linux camiasına duyurulur ;)

Semacode: Sanal dünya gerçek dünyanın hizmetinde

FZ

Semacode 2 boyutlu ve URL bilgisi taşıyabilen bir barkod. Basit bir yazılım kullanarak herhangi bir nesnenin üzerine yazılmış ya da yapıştırılmış bu minik, kare görüntüyü cep telefonunuzun kamerası ile okutur okutmaz hemen ilgili web sitesine zıplayabiliyor ve konuyla ilgili bilgilere erişebiliyorsunuz. Sistem açık ve genişletilebilir, herkes kolayca semacode tasarlayıp yazıcıdan çıktısını alabilir.

Peki ne işe mi yarıyor? Söz gelimi büyük bir gece kulübünün duvarına o anda çalmakta olan şarkının semacode barkodunu yansıtabilirsiniz ve böylece insanlar telefonlarını o görüntüye tutarak anında şarkı ile ilgili detayların bulunduğu web sayfasına erişebilirler. Veya marketteki bir ürünün üzerindeki iki boyutlu barkoda telefonunuzu tutar tutmaz o ürünle ilgili detaylara, kullanıcı yorumlarına falan erişebilirsiniz. Ya da bir toplantıda yaka kartınıza sadece minik bir barkod basarak insanların sizin vCard´ınıza ya da diğer istediğiniz bilgilerinize kolayca erişmesini sağlayabilirsiniz. Uygulama alanı olarak sadece hayalgücünüz ile sınırlısınız.

Detaylar ve örnek uygulamalar için: http://semacode.org/