1986-1992 arasında yayınlanan Commodore dergisinin ünlü Program Döküm Eki'nde yayınlanan bütün programların bir listesini çıkardım ve bazı istatistiklere ulaştım. Buyrun bir bakın.
Bu çalışma güzel ama eksik fikir verebilir. Yani Basic vs Assembler kullanımı karşılaştırması PDE'ye yapılması parametrelerdeki eksikliği işaret eder istatistiksel yaklaşım olarak da tam bir analiz olmayabilir. Örneklem PDE'ye göre olmamalıydı. Bu kullanım açısından değilde derginin hangi dile ağırlık verdiği ile ilgili olmuş, Sonuçta Basic ağrlıklı dil ile pazarlanan dergi, satışların artması sonucunu doğurmuş olabilir.
PDE'yi MDE'yi 6502 Assembler'ı hatırlattığın için PDE'deki çoğu programı saatlerce uğraşıp C64'de kodlamış biri olarak teşekkürler.
Ortada bir program (yazılım) yok. Sadece belli yıllarda yayınlanan adı belli dergiyi baz alarak milletin hangi programlama dilini tercih ettiği üzerine istatiksel bir yaklaşımda bulunmuş arkadaşımız.
Bence istatistiksel yaklaşımda bir eksiklik olsa da şimdilerde de milletin BASIC diline olan ilgisi değişmemiş gibi habire visual basic, asp, asp.net te çakılı kalıyorlar. Bilseler C ile başlayanları.....
Visual Basic: Genel amaçlı bir uygulama geliştirme dili. Son hali Visual Basic.NET olup masaüstü ve web uygulamalarının geliştirilmesi için kullanılmakta, .NET platformunun sunduğu olanaklara dayanmaktadır.
ASP: Çeşitli dillerle programlanabilen (VBScript, JavaScript, vs.) web uygulamaları geliştirme platformu.
ASP.NET: Çeşitli dillerle programlanabilen (C#, Visual Basic.NET, JavaScript, Perl, Python, vs.) ve .NET platformunun üzerine kurulu web uygulamaları geliştirme platformu.
İyide arkadaş biz onun kaçıncı kuşaktan dedesi olan basicten bahsediyoruz. Ayrıca burada masaüstü web uygulaması karşılaştırması yapmana gerek yok C64'ten bahsediyoruz. Açılış konsoldan.
Visual Basic'de kullanılan birçok komut kümesinin dedeleri ile ilgili olmadığını söyleyemezsin.
Nacizane orda zamanında Backgommon isimli programı runstop ile kırıp sonra da türkçeleştirdiğim döküm de var :) 32.sayıdaki Tavla, sanırım içinde ismim geçiyordu...
Bu program döküm eki, Türkiye'de bilgisayar programcılığına yönelik en acaip işlerden bir tanesiydi. Özellikle MDE ve BDE ile hata kontrollü program girme. Sekiz tane hexadecimal girip bir tane de checksum giriyorduk, aslına bakarsanız acaip bir overhead ama ne gam. Hatırlıyorum da, kızkardeşime rüşvet veriyordum, bana sayıları okusun da ben daha hızlı giriş yapayım diye.
Wii laptop olsa nasıl olurdu? Konuya bir hacker el atarsa ortaya böyle bir Wii laptop projesi çıkar. Tabii daha nostaljik olanlar da Commodore 64 dizüstü projesine bakabilirler ;-)
Wireshark (Ethereal), Snort veya aynı 'raw socket'leri kullanan bir packet 'sniffer' kullandığınızı düşünelim. Acaba gerçekten veriler güvenilir mi? Ne kadar güvenilir? Bu yazının amacı bu tip yazılımların nasıl aldatılabileceğini göstermektir:
İtiraf ediyorum: Ben bir klavye meraklısıyım. Ofiste bileklerimin ağrımaya başlaması ve bu ağrıların Microsoft Natural 4000 klavyeye geçmemle çabucak kesilmesinin ardından önümdeki bilgisayarla temel etkileşim aracım olan bu cihaza daha çok dikkat etmeye başladım. Natural 4000 ergonomi anlamında eşsiz bir klavye olsa da ne yazık ki tasarım ve pratiklik konusunda sınıfta kalıyordu. Bunun üzerine...
Linux, hacking, proses cambazlığı departmanından bildiriyoruz: Bir süre önce başlattığınız bir GNU/Linux programı var ancak şimdi ona müdahale etmek ve ürettiği çıktıyı başka bir yere yönlendirmek istiyorsunuz. Bunu o prosesi durdurmadan yapmanın bir yolu var mıdır acaba?
Günümüz otomobillerinin çoğunda kullanılan (Chrysler, Daewoo, Fiat, General Motors, Honda, Jaguar, Toyota, Volvo ve Volkswagen) ve merkezi kilit, çalıştırma fonksiyonlarının güvenliğini sağlayan KeeLoq mekanizmasının, sanıldığı kadar güvenli olmadığı geçtiğimiz günlerde duyurulmuştu.
Yardım
Editör markdown formatını desteklemektedir. Detaylı bilgi için bu adresi ziyaret edebilirsiniz.
@kullanici ile birisinden bahsedebilir veya :emoji: ile emoji kullanabilirsiniz.