Commodore Program Döküm Eki ve bazı istatistikler...

0
dcc
1986-1992 arasında yayınlanan Commodore dergisinin ünlü Program Döküm Eki'nde yayınlanan bütün programların bir listesini çıkardım ve bazı istatistiklere ulaştım. Buyrun bir bakın.

Görüşler

0
Tarık
Amaç nedir tam olarak anlayamadım. Tarih sürecine göre c64 ler üzerinde hakim olan dil mi vurgulanmış?
0
dtemarti
Bu çalışma güzel ama eksik fikir verebilir. Yani Basic vs Assembler kullanımı karşılaştırması PDE'ye yapılması parametrelerdeki eksikliği işaret eder istatistiksel yaklaşım olarak da tam bir analiz olmayabilir. Örneklem PDE'ye göre olmamalıydı. Bu kullanım açısından değilde derginin hangi dile ağırlık verdiği ile ilgili olmuş, Sonuçta Basic ağrlıklı dil ile pazarlanan dergi, satışların artması sonucunu doğurmuş olabilir.

PDE'yi MDE'yi 6502 Assembler'ı hatırlattığın için PDE'deki çoğu programı saatlerce uğraşıp C64'de kodlamış biri olarak teşekkürler.

0
fizikhack
ne demek istemiş bu program neye yarıyor
0
dtemarti
Ortada bir program (yazılım) yok. Sadece belli yıllarda yayınlanan adı belli dergiyi baz alarak milletin hangi programlama dilini tercih ettiği üzerine istatiksel bir yaklaşımda bulunmuş arkadaşımız.

Bence istatistiksel yaklaşımda bir eksiklik olsa da şimdilerde de milletin BASIC diline olan ilgisi değişmemiş gibi habire visual basic, asp, asp.net te çakılı kalıyorlar. Bilseler C ile başlayanları.....
0
FZ
Habire yaptığımız düzeltmeyi gene yapalım:

Visual Basic: Genel amaçlı bir uygulama geliştirme dili. Son hali Visual Basic.NET olup masaüstü ve web uygulamalarının geliştirilmesi için kullanılmakta, .NET platformunun sunduğu olanaklara dayanmaktadır.

ASP: Çeşitli dillerle programlanabilen (VBScript, JavaScript, vs.) web uygulamaları geliştirme platformu.

ASP.NET: Çeşitli dillerle programlanabilen (C#, Visual Basic.NET, JavaScript, Perl, Python, vs.) ve .NET platformunun üzerine kurulu web uygulamaları geliştirme platformu.
0
dtemarti
İyide arkadaş biz onun kaçıncı kuşaktan dedesi olan basicten bahsediyoruz. Ayrıca burada masaüstü web uygulaması karşılaştırması yapmana gerek yok C64'ten bahsediyoruz. Açılış konsoldan.

Visual Basic'de kullanılan birçok komut kümesinin dedeleri ile ilgili olmadığını söyleyemezsin.

0
FZ
Söyleyemem.
0
redogre
Vallahi benim için nostalji oldu, piyano programını kaydetmeyi beceremeyip 2 kere baştan sona yazdığımı hatırlıyorum.
0
sundance
Nostalji filan neyse, amacı da boşverin...

Çok acaip bir iş olmuş eline sağlık.

Nacizane orda zamanında Backgommon isimli programı runstop ile kırıp sonra da türkçeleştirdiğim döküm de var :) 32.sayıdaki Tavla, sanırım içinde ismim geçiyordu...

Bu program döküm eki, Türkiye'de bilgisayar programcılığına yönelik en acaip işlerden bir tanesiydi. Özellikle MDE ve BDE ile hata kontrollü program girme. Sekiz tane hexadecimal girip bir tane de checksum giriyorduk, aslına bakarsanız acaip bir overhead ama ne gam. Hatırlıyorum da, kızkardeşime rüşvet veriyordum, bana sayıları okusun da ben daha hızlı giriş yapayım diye.

Gidip düşüneyim biraz.

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

From the Shadows

anonim

Kendilerine From the Shadows ismini veren ve “not tv. dot tv.” diye ortaya çıkan iki kişinin kurduğu grubun video çekimlerine şans eseri nette dolaşırken denk geldim. Şu ana kadar 5 bölüm yapmışlar ve download etmek istediğiniz zaman boyutları toplamda 1 gb.’ı buluyor.

5 bölümün içeriğin içeriğini izlediğim kadarıyla özetleyeyim:

Fonksiyonel Programlama Gezegeni

FZ

Scheme, Common Lisp, Haskell, OCaml, F#, Emacs Lisp, vb. fonksiyonel programlama dillerine ve konularına dair Türkçe yazan çizen insanların günlük girdilerini tek bir yerde toplamayı amaçlayan Fonksiyonel Gezegen yayın hayatına birkaç gün önce başladı.

İki kültür: Lisp ve Un*x

misafir

Bu yazıda epey bir spekülasyon yapacağım. Bazı olguları es geçersem ya da hafifçe saptırırsam, hemen sinirlenmeyin. Sakince yazıyı bitirmeyi bekleyin. Amacım "flame war" çıkarmak değil, bazı gözlemlerimi paylaşmak.

Kendi projeksiyon makinanızı yapın!

darkhunter

Evde geçirdiğim zamanın bir bölümünü ayırdığım bir projem var. Bu bir projeksiyon makinesi projesi: 2 metreye yakın diagonal görüntü yansıtabilen, bilgisayara, televizyona, DVD/VCD çalıcı gibi eğlence sistemlerine bağlanabilen, 1024x768 piksel çözünürlük verebilen bir sistem. Bana maliyeti ise ticari projeksiyon makinalarının ampülü kadar 8-D

Ilginizi çekti mi? Okumaya devam edin, daha da eğleneceksiniz...

Wii Dizüstü

FZ

Wii laptop olsa nasıl olurdu? Konuya bir hacker el atarsa ortaya böyle bir Wii laptop projesi çıkar. Tabii daha nostaljik olanlar da Commodore 64 dizüstü projesine bakabilirler ;-)