Balık İçin Teşekkürler... (ya da Google ve Deniz Ürünleri Üstüne...)

0
FZ
Günlük "siyasi" (!) gazetelerimizin vazgeçilmez öğelerinden biri de arka sayfalarında ya da sağlık köşelerinde mütemadiyen "günde 1 elma yiyin 10 yıl daha çok yaşayın, ayda 1 kadeh şarap için malı götürün, başka işi gücü olmayan bilimadamları allem edip kallem edip fon aldılar sonra da gittiler 3 haftada bir salkım üzüm yemenin ve sabah kalktığınızda 2 dk. nefesinizi tutmanın sağlığa olan süper etkilerini araştırdılar" şeklinde haberlerin çıkmasıdır.

"Cognitive" ve "cognitive science" konuları ile ilgili abone olduğum Google News Alert servisi e-posta kutumu son 1-2 haftadır "balık" üstüne e-postalara boğunca dayanamadım, paylaşmak istedim. Uyanın ey ahali, haftada 1 öğün yenen balık sizin aptallaşmanızı engelliyor, olmadı geciktiriyor. İnanmayan Google'a sorsun! ;-)

Görüşler

0
sefalet
O zaman arsenik en çok balık ve deniz ürünlerinde bulunur diyerek kafaları bulandırayım.
0
ttk
Yani, "balık ye, (muhtemelen) daha erken mevta ol kafan dinç gidesin" mi oluyor bu işin özeti :)
0
realist
Her gün bolca balık yerseniz emr-i hak vukû bulduğunda kabir ziyaretçiniz hiç eksilmez.
0
FZ
Şaka bir yana, yazılanlara bakınca konunun Omega-3 asidi ile ilgili olduğu görünüyor. FDA'nın da geçen sene bu maddenin etkilerine dair yaptığı bir duyuru mevcut.

Heyecana yol açan makalelerden birisi ise 6 yıllık bir çalışmaya dayanan, Archives of Neurology'de çıkan Consumption of Fish and n-3 Fatty Acids and Risk of Incident Alzheimer Disease başlıklı makale, bir de yine aynı ekibin bu çalışmanın devamı olarak yazdıkları güncel, Fish Consumption and Cognitive Decline With Age in a Large Community Study başlıklı makale (şu anda tam metni kamuya açık).

Siz bunları okuyadurun, ben balık pazarında alışverişe çıkıyorum :-P
0
anonim
Hmm... kaynak olarak link veremeyeceğim ama BBC nin Ntv de yayımlanan "İşte İnsan" belgeselinin bir bölümünde izlemiştim. Okulda başarısız olan ilkokul çocukları üzerine bir araştırma yapıyorlardı. Deney grubuna günlük olarak balık yağı hapları verdiklerinde çocukların yalnız okula ve derslere değil okumaya ve araştırmaya olan ilgisinin de ciddi miktarda arttığını gözlemlemişlerdi ( ve bunlara paralel olarak okul başarılarının da tabii ki...).
0
malkocoglu_3
Dr. Peter D'Adamo'nun "Kan tipine gore diyet" yontemine gore her balik herkes icin yararli degildir; Hatta bazi baliklar kisi icin zararli bile olabilir. Mesela hamsi, karides, yengec, B kan grubu icin zararlidir, vs. Daha fazla detay ve tum yararli/notr/zararli yiyecek listesi icin, D'Adamo'nun konu hakkindaki kitabina bakabilirsiniz. Turkce'ye cevirisi de yapildi.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

GNU/Linux'dan MS Windows'a Geçen Bilge

gumush

Bu yazılım incelemesine bir itiraf ile başlamalıyım. Son üç yıldır kötülerin tarafındaydım. Bir anlık gaflet ile, bir yabancıdan bir CD kabul ettim, evime götürdüm ve bilgisayarıma kurdum. CD'de şu kötü ünlü, bulaşıcı ve Amerikan karşıtı işletim sistemi, Linux vardı! İşte böylece benim "özgür yazılım"ın karanlık dünyasına giden kaygan yokuştan aşağı uzun inişim başladı.

Copyright © 2003 Robert Storey - Çeviri: Tanju Taşçılar

fazlamesai.net'e soralım: En iyi üniversiteyi/bölümü nasıl buluruz?

bm

Yeğenim bu sene üniversite piyangosuna katılacak. Bilgisayar bilimleri veya bilgisayar mühendisliği okumak istiyor. Piyangodan istediği yeri çıkartabileceğini varsayarsak, istediği yerin neresi olması gerektiğini nasıl bileceğiz? Bu çocuğu kimlere, hangi şartlara, hangi tarz eğitim yapan bir yere teslim edeceğimizi nereden öğreneceğiz? Ben aradım bulamadım. O halde belki hangi bilgileri toplayıp ileride bu durumdaki çocuklara yardımcı olabiliriz diye düşünmemizde fayda var.

Büyük Oto Soygunu

redogre

FM Camiasından Danışmanlık Talebi

FZ

Böyle bir haber yazacağım aklıma gelmezdi ama sanırım FM sitesi ve camiası epey olgunlaştı. Görelim o halde!

Mesele kısaca şu: Ağırlıklı olarak matematik, mühendislik ve bir miktar yazılım eğitimi almış, birkaç ay sonra mezun olacak genç bir dostum bana bugün aşağıdaki gibi bir e-posta yollamış:

Paul Graham Çeviri Hareketi

sundance

Bazılarımızın 40 Milyon Dolarlık Adam olarak tanıdığı Paul Graham, bir dolar milyoneri ve Lisp hackerı olmanın yanısıra çok da başarılı bir makale yazarı.

Birçok konuda yazdığı makaleleri zaman zaman Fazlamesai'de de çevrilerek yayınlanan Graham, tam bir günümüz filozofu.

Ufuk açan bu makaleleler şahsen benim o kadar ilgimi çekti ki, Türkçe'ye çevirmek için bir çalışmaya başladım. Birkaç ay içinde bütün makalelerini çevirmeyi planlıyorum, umarım beğenirsiniz.

İlk makale Writing, Briefly'nin çevirisi huzurlarınızda.