2005 Linux/Windows TCO raporu - ithamlar ve cevaplar.

0
darkhunter
Yankee Group hazırladığı araştırmaya karşı Linux topluluğundan kendisine yöneltilen araştırmanın tarafsız olmadığı şeklindeki eleştirilere sert biçimde yanıt verdi.
Yapılan araştırmanın sonucuna göre Windows 2003 sunucusunu olarak en az Linux dağıtımları kadar kaliteli ve güvenilir olarak değerlendirilmişti. Araştırma ekibinden Laura DiDo, bu tepkilerin hedefinde yer almıştı. Laura DiDo bu tür tepkileri veren topluluk üyelerinin özgür yazılıma en büyü zararı verdiklerini belirtti. Bu tür tepkilerin özgür yazılıma bir katkıda bulunmadığı tersine olarak da olumsuz izlenimlere neden olduğunu dile getirdi.
DiDo ZDnet'e verdiği demeçte; "Özgür yazılım topluluğu içinde forumlara takılan bazı tutucu kullanıcılar var. Bu kişiler ile görüş ayrılığında bulunduğunuzda size hakaret dip tehditler savuruyorlar. Bu kişiler özgür yazılım dünyasına zarar vermektedirler. Forumlarda bana DiDiot olarak isim taktılar. Alaycı mesajlar yazdılar. Hatta bazıları beni gecenin onbirinde evimden arayarak rahatsız edecek kadar ileri gitti." şekilde konuştu.

Özgür yazılım dünyasının kendine özgü bir dinamiği olduğundan söz eden DiDo, Unix ilk ortaya çıktığında ve geliştiği dönemde de benzer olayların yaşandığını ancak bugünkü olaylar kadar saldırgan tepkilerin verilmediğine dikkat çekti. Söz konusu olanın yazılım olduğunun ancak bu konunun göz ardı edildiğini ileri sürdü.

Bazı çevreler Yankee Group tarafından yürütülen araştırmanın Microsoft tarafından finanse edildiğini ileri sürmüşlerdi. Yankee Group ise herhangi bir şirketten finansman desteği almadıklarını bağımsız olarak çalıştıklarını ifade etmişti.

Yapılan araştırmada Windows ve Linux sunucuların toplam sahip olma maliyeti incelenmişti. Araştırmada 500 şirket yöneticisi yer almış ve yöneticilere kurulum, işletim ve sunucuların bakım sürecinin maliyetini değerlendirmelerine yönelik sorular sorulmuştu.

Benzer bir durumda geçen yıl Mi2g araştırma grubunun yaptığı araştırma sonuçlarını yayınlaması ile ortaya çıkmıştı.Grup Linux makinalara yapılan saldırıların daha fazla olduğunu ve giderek artmakta olduğunu belirlemişti. Ancak bazı özgür yazılım taraftarları ise bu rapora sert tepkiler vermişlerdi. Mi2G yönetimine raporu Linux yönünde düzenlenmediği takdirde sitelerine saldırılar düzenleneceği tehdidinde bulunulmuştu.

Özgür yazılım dünyasının önde gelen kişileri de topluluk içindeki bu tür davranışların özgür yazılımın olmulu yönlerini gölgelediği ve zarar verdiği görüşünü paylaşmaktalar.

Kaynak: ZDNET

Görüşler

0
larweda
Bence konunun en kritik noktası, araştırmanın 500 şirket yöneticisinin yorumlarına dayandırılması, teknik bilgileri ya da operasyonel tecrübesi olan insanlar değil, iş geliştirme pozisyonundaki insanların kendi ekiplerindeki insanların geribeslemeleri doğrultusunda edindikleri bilgilere dayanarak bir rapor hazırlanmış. Bu rapor, her piyasanın bu konuya nasıl baktığını gayet güzel açıklarken, teknik olarak sonuçların doğru olmasına dair bir kanıt içermiyor. Raporu, bu şekilde yorumlamak, raporda belirtilenin aksine Linux2un TCO'sunun daha düşük olduğunu düşünüyorsak da en temel yapılması gerekenin bunun pazarlamasını yapmak ve bu şirket yöneticilerinin fikirlerini değiştirmek için çabalamak gerektiğini düşünüyorum, ne dersiniz?
0
sleytr
Ama bahsettiğimiz şey zaten "Toplam Sahip Olma Maliyeti". Buradaki "Maliyet" kelimesi bunun teknik değil parasal bir konu olduğunu, "Toplam" kelimesi ise en tepeden bakınca işlerin yürümesinin yani üretimin kaça mal olduğunu kastediyor? Bu nedenle bu konunun muhattabı yöneticiler. (ama sis. yöneticileri değil :)
0
bm
... bu şirket yöneticilerinin fikirlerini değiştirmek için çabalamak gerektiğini düşünüyorum, ne dersiniz?

Benim isim linux olmadigi icin rahat konusuyorum tabi ama bence aynen devam etsinler ve insallah benim girdigim islerde bu fikirler ve MS marifetiyle "azalmis" maliyetleriyle bana rakip olsunlar diyorum.
0
gismo
Öncelikle serinkanlı olmakta fayda var. Eleştirilerde ipe sapa gelmez şeyler bile olsa serinkanlılığınızı korumadığınız zaman haksız duruma düşersiniz.
0
Soulblighter
Eski çalıştığım eğitim firması Microsoft Partner'dı. Windows 2000 Sunucu üzerinde Active Directory, DNS, DHCP, ISA Server mevcuttu ve yaklaşık 15 istemci makinaya hizmet veriyordu.

ActiveDirectory, DNS veya ISA Server'dan çöküyordu. Bağlantılarda sorun çıkıyordu. Hergün bir istemci mutlaka sisteme bağlanma sorunu yaşıyordu. İşin ilginç yanıysa sistem yöneticisi bunu doğal karşılıyordu. Active Directory çökünce Active Directory'i, DNS çökünce DNS'i, ISA Server çökünce ISA Server'ı kuruyordu. Bazen sunucuyu baştan kuruyordu ve istemcilerin profil dizinlerini yeniden belirlemek ve eski profildeki dosyaları yeni profile aktarmak için yarım gününü harcıyordu. Ve herkes halinden memnundu. Çünkü öyle alışmışlardı. Ben de onlara acıyarak :) bakıyordum. Çünkü Slackware Linux'umdaki Samba ile hem Windows ağında dolaşıyordum, hem Yunanlı bir arkadaşın yazdığı bir Python betiği yardımıyla ISA Server üzerinden Internet'e çıkıyordum. Ne Slackware'im, ne Samba'm ne de Python betiğim beni yarı yolda bırakmadı hiç bir zaman.

İşte bunları gördükten sonra toplam sahip olma maliyeti benim için hiç birşey ifade etmiyor. Çünkü hiç kimse gününün yarısını sistem problemlerini çözerek, diğer yarısını çalışarak geçirmek istemez. Gününün tamamını çalışarak geçirmek ister.
0
Soulblighter
"ActiveDirectory, DNS veya ISA Server'dan çöküyordu" = "Arada bir ActiveDirectory, DNS veya ISA Server çöküyordu"
0
zentoo
Bu tür araştırma yazılarını genelde geyik bulmuşumdur. Özgür yazılım, özgür bilmemne, bunlar fani şeyler. Ruh özgür olmalı fikirler özgür olmalı. Önce kendini sonrada herkesin özgürlüğünü kısıtlayacak şekilde düşündükten sonra egonu 'özgür' markalama yapıp sattıktan sonra yok kaça mal oldu yok 'gerçek' budur yok bana yalancı diyen kedidir gibi saçmalamalar, konuşup konuşup kokuşmaktan başka birşey değil.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Yeniden okullu olmak isteyen?

anonim

Aranızda benim gibi acemi linux çular olduğuna eminim ve büyük olasılıkla siz de benim gibi nette döküman avına çıkmışsınızdır. Ben safarim sırasında ilginizi çekeceğini düşündüğüm bir adrese rastladım http://www.mandrakecampus.com bu site popüler linux dağıtımı mandrake nin eğitim sitesi... Hayatında ilk defa linux kullanmaya başlayanlar için hazırlanmış, oldukça anlaşılır bir dile sahip olan sitenin adı da konuya cok uymuş :) yeniden okullu olmak isteyenler, bir ziyaret edin bence...

Yeni Neler Çıkmış

ebola

Eğer sizde benim gibi acaba kurcalamadığım hangi linux dağıtımı var. Bilmemnenin yeni surumunde şu paketin sürümü nedir diye düşünenlerden bunları takip etmekten yorulanlardansanız size bir haberim var: www.distrowatch.com Bügüne kadar hiç duymadığınız dağıtımlardan haberdar olabilir bunlar hakkındaki incelemeler okur ve karşılaştırmalarda bulunabilirsiniz..
size ilginç dağıtımlar konusunda bir kaç tiyo..
Haydar Linux,
Gentoo Linux,
ve Lesbian Linux.

Linux`la kalın, mutlu kalın...

İdeal taşınabilir Linux sistem

sundance

Gittiğiniz her yere götürmek istediğiniz bir Linux sisteminiz olsun mu istiyorsunuz? Fakat avuçiçi bilgisayarlar size ara geçiş cihazları gibi mi geliyor? İlla klavyesi olsun mu diyorsunuz?

Son olarak aranızda Sinclair'ın klavyesini özleyenler var mı? İşte huzurlarınızda Sharp Zaurus SL-C3100. 300 gram ağırlığında, harddiski var...

İsrail Hükümetinden Linux ile İlgili Yasa

FZ

Önerilen Yasa Tasarısı Hükümet Kurumlarında Sadece Açık Kodlu Yazılımın Kullanılmasını Zorunlu Kılıyor

Şili, Arjantin, Almanya, Avustralya, Çin, Peru, Kanada, Fransa, İtalya ve şimdi de İsrail...

Pek çok medya kaynağına göre yeni bir yasa taslağı açık kodlu kaynak kullanımını devlet dairelerinde zorunlu kılmayı planlıyor.

Multimedia + Linux = dyne:bolic Live CD

FZ

Sanatçılar, yaratıcılar, multimedya sanatçıları, DJ´ler, VJ´ler! Gün sizin gününüz, dyne:bolic Linux Live CD´yi alın ve ses ve video yayını yapın, ses ve görüntüleri değişik kaynaklardan kaydedin, bunları değişik formatlara göre kodlayın, düzenleyin, vs. Ve tabii deneyimlerinizi bizimle paylaşmayı ihmal etmeyin ;-)

Bu arada eğer XBox kullanıyorsanız sorun değil, dyne:bolic Linux XBox üzerinde de çalışıyor.