2005 Linux/Windows TCO raporu - ithamlar ve cevaplar.

0
darkhunter
Yankee Group hazırladığı araştırmaya karşı Linux topluluğundan kendisine yöneltilen araştırmanın tarafsız olmadığı şeklindeki eleştirilere sert biçimde yanıt verdi.
Yapılan araştırmanın sonucuna göre Windows 2003 sunucusunu olarak en az Linux dağıtımları kadar kaliteli ve güvenilir olarak değerlendirilmişti. Araştırma ekibinden Laura DiDo, bu tepkilerin hedefinde yer almıştı. Laura DiDo bu tür tepkileri veren topluluk üyelerinin özgür yazılıma en büyü zararı verdiklerini belirtti. Bu tür tepkilerin özgür yazılıma bir katkıda bulunmadığı tersine olarak da olumsuz izlenimlere neden olduğunu dile getirdi.
DiDo ZDnet'e verdiği demeçte; "Özgür yazılım topluluğu içinde forumlara takılan bazı tutucu kullanıcılar var. Bu kişiler ile görüş ayrılığında bulunduğunuzda size hakaret dip tehditler savuruyorlar. Bu kişiler özgür yazılım dünyasına zarar vermektedirler. Forumlarda bana DiDiot olarak isim taktılar. Alaycı mesajlar yazdılar. Hatta bazıları beni gecenin onbirinde evimden arayarak rahatsız edecek kadar ileri gitti." şekilde konuştu.

Özgür yazılım dünyasının kendine özgü bir dinamiği olduğundan söz eden DiDo, Unix ilk ortaya çıktığında ve geliştiği dönemde de benzer olayların yaşandığını ancak bugünkü olaylar kadar saldırgan tepkilerin verilmediğine dikkat çekti. Söz konusu olanın yazılım olduğunun ancak bu konunun göz ardı edildiğini ileri sürdü.

Bazı çevreler Yankee Group tarafından yürütülen araştırmanın Microsoft tarafından finanse edildiğini ileri sürmüşlerdi. Yankee Group ise herhangi bir şirketten finansman desteği almadıklarını bağımsız olarak çalıştıklarını ifade etmişti.

Yapılan araştırmada Windows ve Linux sunucuların toplam sahip olma maliyeti incelenmişti. Araştırmada 500 şirket yöneticisi yer almış ve yöneticilere kurulum, işletim ve sunucuların bakım sürecinin maliyetini değerlendirmelerine yönelik sorular sorulmuştu.

Benzer bir durumda geçen yıl Mi2g araştırma grubunun yaptığı araştırma sonuçlarını yayınlaması ile ortaya çıkmıştı.Grup Linux makinalara yapılan saldırıların daha fazla olduğunu ve giderek artmakta olduğunu belirlemişti. Ancak bazı özgür yazılım taraftarları ise bu rapora sert tepkiler vermişlerdi. Mi2G yönetimine raporu Linux yönünde düzenlenmediği takdirde sitelerine saldırılar düzenleneceği tehdidinde bulunulmuştu.

Özgür yazılım dünyasının önde gelen kişileri de topluluk içindeki bu tür davranışların özgür yazılımın olmulu yönlerini gölgelediği ve zarar verdiği görüşünü paylaşmaktalar.

Kaynak: ZDNET

Görüşler

0
larweda
Bence konunun en kritik noktası, araştırmanın 500 şirket yöneticisinin yorumlarına dayandırılması, teknik bilgileri ya da operasyonel tecrübesi olan insanlar değil, iş geliştirme pozisyonundaki insanların kendi ekiplerindeki insanların geribeslemeleri doğrultusunda edindikleri bilgilere dayanarak bir rapor hazırlanmış. Bu rapor, her piyasanın bu konuya nasıl baktığını gayet güzel açıklarken, teknik olarak sonuçların doğru olmasına dair bir kanıt içermiyor. Raporu, bu şekilde yorumlamak, raporda belirtilenin aksine Linux2un TCO'sunun daha düşük olduğunu düşünüyorsak da en temel yapılması gerekenin bunun pazarlamasını yapmak ve bu şirket yöneticilerinin fikirlerini değiştirmek için çabalamak gerektiğini düşünüyorum, ne dersiniz?
0
sleytr
Ama bahsettiğimiz şey zaten "Toplam Sahip Olma Maliyeti". Buradaki "Maliyet" kelimesi bunun teknik değil parasal bir konu olduğunu, "Toplam" kelimesi ise en tepeden bakınca işlerin yürümesinin yani üretimin kaça mal olduğunu kastediyor? Bu nedenle bu konunun muhattabı yöneticiler. (ama sis. yöneticileri değil :)
0
bm
... bu şirket yöneticilerinin fikirlerini değiştirmek için çabalamak gerektiğini düşünüyorum, ne dersiniz?

Benim isim linux olmadigi icin rahat konusuyorum tabi ama bence aynen devam etsinler ve insallah benim girdigim islerde bu fikirler ve MS marifetiyle "azalmis" maliyetleriyle bana rakip olsunlar diyorum.
0
gismo
Öncelikle serinkanlı olmakta fayda var. Eleştirilerde ipe sapa gelmez şeyler bile olsa serinkanlılığınızı korumadığınız zaman haksız duruma düşersiniz.
0
Soulblighter
Eski çalıştığım eğitim firması Microsoft Partner'dı. Windows 2000 Sunucu üzerinde Active Directory, DNS, DHCP, ISA Server mevcuttu ve yaklaşık 15 istemci makinaya hizmet veriyordu.

ActiveDirectory, DNS veya ISA Server'dan çöküyordu. Bağlantılarda sorun çıkıyordu. Hergün bir istemci mutlaka sisteme bağlanma sorunu yaşıyordu. İşin ilginç yanıysa sistem yöneticisi bunu doğal karşılıyordu. Active Directory çökünce Active Directory'i, DNS çökünce DNS'i, ISA Server çökünce ISA Server'ı kuruyordu. Bazen sunucuyu baştan kuruyordu ve istemcilerin profil dizinlerini yeniden belirlemek ve eski profildeki dosyaları yeni profile aktarmak için yarım gününü harcıyordu. Ve herkes halinden memnundu. Çünkü öyle alışmışlardı. Ben de onlara acıyarak :) bakıyordum. Çünkü Slackware Linux'umdaki Samba ile hem Windows ağında dolaşıyordum, hem Yunanlı bir arkadaşın yazdığı bir Python betiği yardımıyla ISA Server üzerinden Internet'e çıkıyordum. Ne Slackware'im, ne Samba'm ne de Python betiğim beni yarı yolda bırakmadı hiç bir zaman.

İşte bunları gördükten sonra toplam sahip olma maliyeti benim için hiç birşey ifade etmiyor. Çünkü hiç kimse gününün yarısını sistem problemlerini çözerek, diğer yarısını çalışarak geçirmek istemez. Gününün tamamını çalışarak geçirmek ister.
0
Soulblighter
"ActiveDirectory, DNS veya ISA Server'dan çöküyordu" = "Arada bir ActiveDirectory, DNS veya ISA Server çöküyordu"
0
zentoo
Bu tür araştırma yazılarını genelde geyik bulmuşumdur. Özgür yazılım, özgür bilmemne, bunlar fani şeyler. Ruh özgür olmalı fikirler özgür olmalı. Önce kendini sonrada herkesin özgürlüğünü kısıtlayacak şekilde düşündükten sonra egonu 'özgür' markalama yapıp sattıktan sonra yok kaça mal oldu yok 'gerçek' budur yok bana yalancı diyen kedidir gibi saçmalamalar, konuşup konuşup kokuşmaktan başka birşey değil.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Tek Disketlik muLinuX

denizlilikaan

Evet yanlış okumadınız gidin ve indirin ben gayet memnunum ven HDDye bölüm açmadan ve ext2´ye gerek olmadan MS Windows ile kardeş kardeş çalısıyor. Eğer X ortamı istersenız o da tek disketlik :)).

Adres:http://mulinux.sunsite.dk

Debian 3.0 (Codename Woody) Ertelendi

anonim

Dört gözle bekledigimiz (en azindan benim icin bu öyle) debian'in 3.0 sürümü cikis tarihi olarak 1 mayis'i duyurmustu - aslinda bu taa o zamanda da soylenmisti kesin olarak 1 mayis degil tahmini olarak 1 mayis diye - fakat bugun ise debian duyuru listesinden gelen ertelendi basligindaki bir mail ile heveslerimiz kursagimizda kaldi.

Kesin cikis tarihi mi? Kararli hale ve olmasi gereken yere gelince...(aman DukeNukem4Ever olmasın da: Ed)
Ayrintili bilgi icin Slashdot ve debian duyuru listesi

Klasik MacOS veritabanı artık Linux´ta

anonim

Apple'ın klasik veritabanı olan FileMaker Pro 5.5 MacOS x, Window 2000, Windows NT den sonra sonunda Linux (X/86) da çalışıyor.Çok basit bir veritabanı uygulaması olan FileMaker Pro Linux da çalışması ve özellikle X/86 tabanlı Linux da çalışması gerçekten ilginç ve güzel bir gelişme. http://www.filemaker.com/products/fms_home.html

MIT Brezilya'ya GNU/Linux kullanmasını önerdi

gismo

slashdot'un ve zdnet'in haberine göre MIT Media Lab Brezilya hükümetine fakirlere satılacak bilgisayarlara kurulmak üzere kısıtlı MS Windows sürümleri yerine GNU/Linux kullanmalarını önerdi. Media Lab yöneticisi Walter Bender: "Pahalı ve kısıtlı sürüm ticari yazılımlar yerine yüksek kaliteli özgür yazılımları kullanmalarını savunuyoruz" dedi.

Ülkemizde de benzer gelişmelerin olduğu düşünülürse (öğretmenlere verilecek bilgisayarlar) sonucu dikkatle takip etmekte fayda var.

2006 Yılı GNU/Linux Yılı Oldu

Titus

Eğer bir yıl masaüstlerinde GNU/Linux'un başarısını temsil edecekse bu yıl 2006 olmadır, kuşkusuz bu yıl içerisinde bir çok kullanıcı sistemlerini GNU/Linux'a terfi ettirdi bunun çok önemli sebepleri vardı tabi Ubuntu Dapper Drake ya da Novell Suse 10.0 bunların en önemlileridir, her ikisi de çok güzel pazarlama taktikleri kullandılar, Ubuntu evimize kadar ücretsiz CD yolladı. Novell'ın sloganı olan "Your Linux is ready" ise GNU/linux'un ekmeğine yağ sürmüş oldu. Bunların karşısında MS ise Vista'nın çıkışını sürekli erteledi bu da 2006 yılını GNU/Linux yılı olarak anılmasını sağladı.

Bu konuya küçük bir giriş oldu tabi, gerisi ve hatta daha da detaylısını burada bulabilirsiniz.