Rapor temel olarak Linux üzerindeki masaüstü uygulamalarının şirketler ve kullanıcılar için kullanılabilirliğini temel alıyor. 80 kişilik bir denek grubu üzerinde gerçekleştirilen araştırmanın temel sonucuçları şunlar:
- Linux yüklü bir sistemin masaüstü uygulamarı konusundaki kullanılabilirliği Windows XP ye hemen hemen eşit.
- İşlem zamanı olarak Windows un sadece biraz gerisinde olan Linux, bir çok uygulamada kolaylık ve hız yönünden Windows'a eşit veya daha üst bir performans sergileyebiliyor.
-Daha önemlisi denekler Linux kullanmayı eğlenceli buluyor ve bir hafta gibi bir süre içinde eski sistemlerindeki hakimiyet seviyelerine ulaşabiliyorlar.
-Linux/Kde'nin sağladığı yüksek özelleştirelebilirlik kullanıcıların Linux'a oldukça pozitif yaklaşmalarına sebep oluyor.
Çalışma bu umut verici sonuçların yanı sıra Linux'un masaüstündeki kullanımı konusunda bazı önemli problemleri de ortaya koyuyor. Bunların başında programların ve arayüzlerin anlatım konusundaki zayıflığı geliyor. Bunun yanında menülerin ve arayüzlerin yeterince açık olmaması ve sistemin kendi desteğinin kısmen yetersiz veya yeterince açık bir anlatıma sahip olmaması geçişte yaşanan diğer önemli problem olarak ortaya konuyor.
Birine Linux'a geçmesini önerdiğinizde alacağınız ilk cevap muhtemelen "Ama kullanması çok zor değil mi?" olababilir. Bilgisayarla fazla ilgili olduğumuz ve teknoloji kullanımı konusunda çabuk uyum sağlayabildiğimiz için Windows kullanmaya alışmış bir kişinin Linux'a geçmekte yaşayacağı problemleri gözardı mı ediyoruz? Eğer "Özgür Yazılım" kavramının yaygınlaşmasını biraz olsun önemsiyorsak bunun için masüstü kullanımda çoğunluğun Linux'a geçmesi gereğini inkar edemeyiz. Bunun "İsteyen kalsın kardeşim Windows'da sürünsün, kimse Windows'da yaptıklarının karşılığını Linux'da aramasın, burası Linux yok öyle!" tavrıyla gerçekleşmeyeceği kesin. Bu durumda Windows ve Linux'un masaüstü kullanılabilirliğini, ciddi ve objektif olarak karşılaştırıp avantaj ve dezavantajların belirlenmesi ve Linux masaüstü çalışmalarının bu yönde sürdürülmesi gerekiyor.
Relevantive adlı bir Alman firması Linux'a geçişler konusunda oldukça ayrıntılı bir kullanılabilirlik raporu hazırlamış.
Relevantive adlı bir Alman firması Linux'a geçişler konusunda oldukça ayrıntılı bir kullanılabilirlik raporu hazırlamış.