Linux Kullanılabilirlik Raporu

0
anonim
Birine Linux'a geçmesini önerdiğinizde alacağınız ilk cevap muhtemelen "Ama kullanması çok zor değil mi?" olababilir. Bilgisayarla fazla ilgili olduğumuz ve teknoloji kullanımı konusunda çabuk uyum sağlayabildiğimiz için Windows kullanmaya alışmış bir kişinin Linux'a geçmekte yaşayacağı problemleri gözardı mı ediyoruz? Eğer "Özgür Yazılım" kavramının yaygınlaşmasını biraz olsun önemsiyorsak bunun için masüstü kullanımda çoğunluğun Linux'a geçmesi gereğini inkar edemeyiz. Bunun "İsteyen kalsın kardeşim Windows'da sürünsün, kimse Windows'da yaptıklarının karşılığını Linux'da aramasın, burası Linux yok öyle!" tavrıyla gerçekleşmeyeceği kesin. Bu durumda Windows ve Linux'un masaüstü kullanılabilirliğini, ciddi ve objektif olarak karşılaştırıp avantaj ve dezavantajların belirlenmesi ve Linux masaüstü çalışmalarının bu yönde sürdürülmesi gerekiyor.

Relevantive adlı bir Alman firması Linux'a geçişler konusunda oldukça ayrıntılı bir kullanılabilirlik raporu hazırlamış.
Rapor temel olarak Linux üzerindeki masaüstü uygulamalarının şirketler ve kullanıcılar için kullanılabilirliğini temel alıyor. 80 kişilik bir denek grubu üzerinde gerçekleştirilen araştırmanın temel sonucuçları şunlar:
- Linux yüklü bir sistemin masaüstü uygulamarı konusundaki kullanılabilirliği Windows XP ye hemen hemen eşit.
- İşlem zamanı olarak Windows un sadece biraz gerisinde olan Linux, bir çok uygulamada kolaylık ve hız yönünden Windows'a eşit veya daha üst bir performans sergileyebiliyor.
-Daha önemlisi denekler Linux kullanmayı eğlenceli buluyor ve bir hafta gibi bir süre içinde eski sistemlerindeki hakimiyet seviyelerine ulaşabiliyorlar.
-Linux/Kde'nin sağladığı yüksek özelleştirelebilirlik kullanıcıların Linux'a oldukça pozitif yaklaşmalarına sebep oluyor.

Çalışma bu umut verici sonuçların yanı sıra Linux'un masaüstündeki kullanımı konusunda bazı önemli problemleri de ortaya koyuyor. Bunların başında programların ve arayüzlerin anlatım konusundaki zayıflığı geliyor. Bunun yanında menülerin ve arayüzlerin yeterince açık olmaması ve sistemin kendi desteğinin kısmen yetersiz veya yeterince açık bir anlatıma sahip olmaması geçişte yaşanan diğer önemli problem olarak ortaya konuyor.

Görüşler

0
Nightwalker
" olababilir = olacaktır " yazım hatasından dolayı özür dilerim
0
caglar_onur
Raporu şimdi indirmeye başladım yani henüz okumadım ama bu ne demek yaw?

>İşlem zamanı olarak Windows un sadece biraz
>gerisinde olan Linux, bir çok uygulamada kolaylık
>ve hız yönünden Windows'a eşit veya daha üst
>bir performans sergileyebiliyor.

0
caglar_onur
Çözdüm :)

İşlem Zamanı = Test edilen kullanıcıların test konusunu bitirmek için harcadıkları zaman yani kullanıcıların beceriksizliği :) ( şaka şaka )
0
Nightwalker
Bütün raporu indirmeden önce özetine bakarsan sondan bir önceki paragrafta bulabilirsin ifadeyi.
Ve bu şu demek: Genel performansta toplam işlem zamanı yönünden windowsun biraz gerisinde kalan linux.
Tek tek uygulamalar göz önüne alınınca bazı uygulamarda win i geçebiliyor veya bir çoğunda eşit performans sergiliyor.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Linux Çekirdeği 2.5.1 Beta Huzurlarınızda....

anonim

Linux çekirdek serisinden 2.5.1 beta indirip kullanmamız için hazır www.kernel.org.
Ne gibi değişiklikler mi var? Bilgi için buraya.
Linux fanatiklerine kolay gelsin...

'Yalnızca Eğlenmek İçin' Türkçe Çevirisi

anonim

Linus Torvalds'ın anı kitabı "Yalnızca Eğlenmek İçin" in (Just For Fun) Bilgi Yayınevi tarafından Türkçe çevrisi yayınladı. Temmuz 2005 yayınlanan kitap Torvalds'ın Linux'u yazarken yaşadıklarını anlatıyor.

Asus EePc Linuxlanıyor

3lobyte

Netbook pazarındaki rekabet üretici firmaları yeni arayışlara itiyor, Android kullanılacak netbook haberlerini duymuştuk ancak asus farklı bir yola gidiyor.

Gömülü Sistemler için bir Linux Dağıtımı Geliştirme Semineri

caglar_onur

Linux Kullanıcıları Derneği, 27 Mayıs 2004 Perşembe günü İstanbul'da bir seminer düzenliyor. IBM İstanbul Linux Merkezi'nin ev sahipliği yapacağı seminerde, özel amaçlar için geliştirilen gömülü sistemler üzerinde çalışacak bir Linux dağıtımının nasıl geliştirileceği, tasarım prensipleri ve dikkat edilmesi gereken noktalar üzerinde durulacaktır. Ayrıca seminer, gömülü sistemler haricinde kişisel bilgisayarında kendi özel Linux dağıtımını geliştirmek isteyenler için de faydalı olacaktır.

2. Linux-AMD Bilgi Yarışması BAŞLADI.

anonim

2.Linux-AMD Bilgi Yarışması başlamıştır. Yarışmada 1. olan Linux Kullanıcısına CoolerMaster'dan Muskeeter Analog Voltaj , Ses ve Isı Vu Metresi (Siyah)Hediye edilecektir.
Linux Soruları zor olabilir. Bol şans :)

Yarışmaya katılmak için;
http://www.linux34.com/yarisma.php