Yeni bir solucan: W32.Sasser.B.Worm

0
larweda
Aylar önce ortalığı kasıp kavuran Blaster solucanı gibi yeni bir solucan daha duyuruldu: W32.Sasser.B.Worm
Bu solucan Windows NT4SP6A, W2KSP2 ve 2003 Server sürümündeki işletim sistemleri üzerinde etkili oluyor ve LSASS (NT LM Security Support Provider) üzerinden bulaşarak ağdaki rastgele IP'li makinalara kendisini bulaştırıyor. Microsoft'un bu konudaki güvenlik makalesi ve uygulanması gereken yamalar burada. Konuyla ilgili Symantec'in ve McAfee'nin duyuruları da buralarda: Symantec ve McAfee. Hem Symantec hem McAfee bu virüsün bulaşmış olduğu sistemleri temizlemek için araçlar da sunuyorlar.
Tam da MEB ve Steve Ballmer haberinini üzerine pek de güzel denk geldi bu haber doğrusu ;)

Görüşler

0
murat09
Pazartesi, sabah 9:20 itibariyle Aydın'da pek çok eczaneye (XP kullanır çoğu) bu virüs bulaşmış durumda. Durumun ciddiyetinin dikkate alınarak güncellemelerin yapılmasını önemle belirtirim...
0
tarrega
Valla bu sefer hazirlikliyiz (kurumsal sirketler), bundan sonra hicbir zaman blaster gibi bir durumla karsilasilacagini da sanmiyorum. MS'dan bununla ilgili yama ciktigindan beri en az 3 kez mail ile ve bir kez de telefonla uyarildim, daha ne yapsinlar. Tabi son kullanici (ev bilgisayari vb) tamamen farkli bir kulvar, orada daha MS'un yapmasi gerekenler var diye dusunuyorum.
0
murat09
Kurumsal ağı yeterince gelişmiş ağlarda bir sorun yaratmıyor doğru. Elinizde sağlam bir -birkaç router, eh şöyle biraz hızlısından -ve pahalısından- bir ADSL/Leased Line olduktan sonra, XP leri auto-updateye ayarlar çıkarsınız olur biter :) Evimde XP/Dial up var orada da bir problem çıkmadı (bir kere toplu olarak yamaları kurmuştum, sonra ufak tefek yamalarla sistem kendini koruyabiliyor)
Fakat bugün buranın en büyük firmalarından birinde çalışan bir arkadaş, işyerlerine Sasser -Gaobot - LSAss bulaşan yüze yakın makineden sözediyordu. Bazı makinelerinde XP güncellemesini Microsoft Update sitesi 'ürün anahtarınız geçerli değil' diyerek geri çeviriyormuş, malum reset crack'ini kullandıkları için. Akıllara ziyan bir olay aslında. Neyse klavyemin çenesi fazla düşmesin. Bulaşanlara geçmiş olsun, bulaşamayanlara da tebrikler, hani o Blaster bulaşamayan türden OSları kullandıkları ve kullandırdıkları için :-)
0
cayfer
Geçen gün internette dolaşırken bu tip sorunlara karşı
kesin bir çözüm bulunduğunu öğrendim. Virüslerle solucanlarla başınız dertteyse siz de buraya [www.distrowatch.com] bir göz atabilirsiniz.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Solaris Sistemlerde Ciddi Güvenlik Açığı

FZ

Dün yayınlanan ve sadece Sun Solaris 10, Solaris 11 işletim sistemlerini etkileyen güvenlik açığı telnet servisine herhangi bir sistem kullanıcısının parolasız bağlanabilmesini sağlıyor. Eğer root kullanıcısının telnet erişim yetkisi varsa bu, parolayı bilmeden sisteme tam yetkili erişilmesi manasına geliyor. Benzer bir açık 1994 yılında bazı UNIX sistemlerinde de görülmüştü.

Güvenlik açığını nasıl test edersiniz?

Default installation

HoLY

Open source sistemlerin güvenlik bakımından kişiye daha bi güven verdiği tartışmasız. Gerçi geçen sene içinde *nix ve türevlerinde bulunan güvenlik açıkları sayısının Windowsa oranla baya bi fazla olmasına rağmen biz genede *nix diyoruz.:)Konuya gireyim,Default installation yapılmış bir sistem internet üstünde ne kadar süre sizce hacklenmeden kalabilir.Süreleri görünce gerçekten şaşırdım, adamlar boş durmuyor. Test amaçlı 4 tane redhat 6.2 sistemi default olarak yükleyip üstündeki aktiviteleri gözlemlemişler.Makinelerden birisinin hacklenme süresi 26 dakika, sistemlere yükledikleri bash key stroke loggerlar sayesinde de ne gibi faliyetlerde bulunulduğunu incelemişler.Konuyla ilgili ayrıntılı bilgi bu linkte. http://www.lucidic.net

Teröristlerin Şifreleri Kırıldı

FZ

Windows 2000'in ABD dışına ihraç edilen versiyonlarındaki şifreleme güvenliğini merak edenler için önemli bir haber: Kuzey İttifakı tarafından Kabul'de ele geçirilen ve El Kaide'deki karargahtan çıkarıldığı bilinen iki bilgisayarda birtakım şifreli belgeler bulundu. Kaynak:Vunet

Bilgisayarlardaki binlerce dokümanı inceleyen Washington Post gazetesi yetkilileri, Windows 2000 40-bit DES sistemi ile şifrelenmiş belgelere rastladılar. Bir bilgisayar kümesi (computer cluster) kullanılıp 1.000.000.000.000 değişik anahtar denenerek 5 gün içinde söz konusu şifre kırıldı ve belgelerin içeriğine ulaşıldı.

Bu belgeler 128 bitlik anahtarlar ile şifrelenmiş olsalardı, aynı şifreyi çözmek yaklaşık 1.000.000.000 kez daha zor olacaktı!

Google'dan güvenli iletişim için yeni bir adım: Anahtar Şeffaflığı Sistemi

tongucyumruk

Tam da WhatsApp'ın kullanıcıların şifreleme anahtarlarını değiştirmesinin bir güvenlik açığı oluşturup oluşturmadığının tartışıldığı şu günlerde Google sanki önceden durumun kokusunu almış gibi kullanıcıların anahtarlarını ve anahtar geçmişlerini doğrulamayı sağlayacak Anahtar Şeffaflığı (Key Transparency) aracını duyurdu.

Anahtar Şeffaflığı sunucu/istemci modeli ile çalışan bir anahtar...

Code Red 2 (Yepyeni bir worm)

conan

Evet yeni code red Agustos 4'te başgösterdi. Yapılan açıklamalara göre bu worm daha agresif ve tamamen baştan yazılmış bir worm. Bulaşma yöntemleri farklı olsa da hedef işletim sistemi aynı. Microsoft Windows 2000. (Bu sefer NT ya da 9X değil. Çünkü kullandıkları bir assembly komutu sadece windows 2000 icin geçerliymiş) Unutmadan, bu versiyon yanında bir de trojan taşıyor ;) Gelelim yeni yaramaz kurtçuğun neler yaptığına, nasıl bulaştığına.