Keylogger üreticisine dava... Ama neden?

0
tongucyumruk
ABD ordusunda çalışıyorsanız, eşinize güvenmediğiniz için bilgisayarına keylogger yüklediyseniz ve boşanmanızın ardından durum ortaya çıkınca hiç tahmin etmediğiniz tazminat davası ile karşı karşıya kalırsanız ne yaparsınız?

Tabiiki her vatansever Amerikan vatandaşının yapacağını: Kanadalı şirketi dava edersiniz.
ABD ordu mensubu Jeffrey Havlicek, Deep Software adlı yazılım şirketinin keylogger yazılımını satın alırken herhalde olayların bu boyuta büyüyeceğini tahmin edemezdi. "You see what they do" (ne yaptıklarını görürsünüz) sloganı ile tanıtılan yazılımı eşi ile birlikte kullandıkları bilgisayara yükledikten bir süre sonra eşinden boşanan Havlicek bunun ardından eşinin bir arkadaşı tarafından açılan tazminat davası ile karşılaştı.

Havlicek'in eski eşinin bir arkadaşı kendisine ait olan, fakat Havlicek'in eski eşine de erişim hakkı verdiği bir e-posta hesabına erişmek için bilgisayara yüklediği keylogger yazılımını kullandığı gerekçesiyle Havlicek'i dava etti. Bu tip kişisel gizliliği ortadan kaldırma girişimlerinin federal suç sayıldığı ABD'de davanın büyümesi tabiiki kaçınılmazdı. Şu anda Ohio federal mahkemesinde görülen davanın Havlicek'e çok ciddi bir maliyet getirdiğini ise belirtmeye gerek yok sanırım.

Tabii ki fırsatlar, davalar ve sigortalar ülkesi ABD'de Havlicek'in bu durumda birilerini dava etmemesi şaşırtıcı olurdu. Sonunda Havlicek'te bu davanın masraflarını üzerine yıkacak birini buldu: Kanadalı(!) yazılım üreticisi. Havlicek'in savunması ise yazılım üreticisinin yazılımın kurulum veya kullanım aşamalarından hiçbirinde bu yazılımın kullanımının ABD yasalarınca suç teşkil ettiğinin yazılmamış olması. Yazılım kullanıcıları yazılımın kullanımı için bilgisayar üzerinde yönetici yetkilerine sahip olmaları gerektiği yönünde uyarıyor.

Evet, Amerika... Fırsatlar ve davalar ülkesi...

Görüşler

0
rob33n
gercekten cok ilginc. ama 2 tarafta dava etmekte haklilar sonucta.
Havlicek sirketten en az $10.000 istiyormus bide haberin devaminda :)
0
Persephone
Pepsi Max alıp içmesine rağmen içme sırasında ya da sonrasında Aysun Kayacı tarafından öpülmediği gerekçesiyle Pepsi'ye dava açan adamlarla aynı oksijeni tüketttiğimiz bir ülkede hiç şaşırmadım. Bu keylogger çıktı hakkaten mertlik bozuldu, baksanıza önce kendi üreticisine kazık atıyor:) Kendinize münhasır log tutma amaçlı olarak kurulduğunda çok faideli olabilen bir program lakin şerrefsiz amaçlar için kullanılıyor, işte burda tadı kaçıyor. Sanal bankacılık sevdalıları aman sanal klavyeden şaşmayın. Bi de PERFECT KEYLOGGER gibi daha da aşşağılık olanları var, her 30 saniyede bir logları keyloggerda belirtilen e-maile ya da ftp sunucuya postalar. Haa sadece logları mı postalar? Ekran görüntülerini, im logları ve bunun gibi şeyleri postalar!!!
Başak Bilgi
0
Persephone
Pepsi Max alıp içmesine rağmen içme sırasında ya da sonrasında Aysun Kayacı tarafından öpülmediği gerekçesiyle Pepsi'ye dava açan adamlarla aynı oksijeni tüketttiğimiz bir ülkede hiç şaşırmadım. Bu keylogger çıktı hakkaten mertlik bozuldu, baksanıza önce kendi üreticisine kazık atıyor:) Kendinize münhasır log tutma amaçlı olarak kurulduğunda çok faideli olabilen bir program lakin şerrefsiz amaçlar için kullanılıyor, işte burda tadı kaçıyor. Sanal bankacılık sevdalıları aman sanal klavyeden şaşmayın. Bi de PERFECT KEYLOGGER gibi daha da aşşağılık olanları var, her 30 saniyede bir logları keyloggerda belirtilen e-maile ya da ftp sunucuya postalar. Haa sadece logları mı postalar? Ekran görüntülerini, im logları ve bunun gibi şeyleri postalar!!!
Başak Bilgi
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Güvenlik, Paranoya ve ICAT

FZ

Eğer bilgisayar kullanıyorsanız ve güvenlik kavramı size basit bir kelimeden daha fazlasını ifade ediyorsa o halde biraz sonra bahsedeceğim siteye bakmak zorundasınız!

ICAT Metabase isimli bu Internet sitesi en son 2 Ağustos 2001 tarihinde güncellenmiş olup bilgisayar yazılımları ve donanımları ile ilgili 2680 kadar "zayıf, saldırılabilir" noktanın çok detaylı ve spesifik kategorilendirilmiş bir veritabanını içeriyor.

Bilgisayar Korsanlarına Beş Yıla Kadar Hapis Cezası

FZ

Adalet Bakanlığı'nın bilişim suçlarına ilişkin hazırladığı kanun tasarısında, bilgisayar korsanlarına 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve adli para cezası verilmesi öngörülüyor. Bakanlık, "Bilişim Ağı Hizmetlerinin Düzenlenmesi ve Bilişim Suçları Hakkında Kanun Tasarısı"nı görüşlerini almak üzere diğer Bakanlıklar ve bakanlıklara bağlı kuruluşlar ile yüksek mahkemeler, üniversiteler, barolar, adli tıp, noterlik, bankalar, adli komisyon başkanlıklarının aralarında bulunduğu 100'den fazla kurum ve kuruluşa gönderdi. Bakanlık, söz konusu kurum ve kuruluşların görüşleri doğrultusunda değişik yaparak tasarıya son şeklini verecek.

Tasarıya göre, bilgisayar korsanlarına 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve adli para cezası da öngörülüyor. Buna göre, bir bilişim ağı aracılığıyla; bilişim sisteminde bulunan verileri veya programları hukuka aykırı olarak bozan, silen, değiştiren, yok eden, erişilmez kılan veya sisteme veri veya program yerleştiren, ekleyen, veri veya programlara zarar veren kişi, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve adlî para cezası alacak.

Firefox 2.0.0.5 için kritik uzaktan kod çalıştırma açığı

Yns_

Firefox'un yeni çıkan sürümünde ciddi bir açık bulundu, billy'nin bloğundan örnekleri görmek mümkün.

Açık, dinamik sitelerdeki link verme kodlarını da etkiliyebiliyor, regex'i iyi yazılmamış herhangi bir URL bbcode'u ile veya "A" etiketine izin veren herhangi bir sistemde rahatlıkla sömürülebiliyor.

Google Hacking Database (GHDB)

sonereker

Bir güvenlik açığı veritabanı düşünün, Google'ı kullanarak tüm www'yi tarayan bir sistem: I am Johnny, i hack stuff

Editör'ün notu: Crack aracı olarak Google

Kötü adamlar ve arka kapılar

sundance

Uzun bir süreden beri (Truvalılardan bu yana ;) hileli oyuncaklar hep güncelliğini korumuşlardır. Truva şehrinin düşmesinden, James Bond numaraları ile çeşitli sırları ele geçiren casuslara kadar tarih boyunca, asıl amacını gizleyen aletler hep büyük avantaj olmuştur.

Son yirmi yılda ise, bilgisayarın ve ağların yaygınlaşması ile, bu eski hileli savaş araçlarının yerini sistemdeki zayıflıklar, belli bir işi görüyormuş gibi davranan ama arka planda başka numaralar çeviren programlar almıştır. Tacettin Karadeniz arkadaşımız da, sözkonusu zayıflıkları sağlayan Arkakapıları [Backdoor] anlatan enfes bir makale yazmış, ilgi ile okuyoruz.