Ve Microsoft dize geldi!..

0
anonim
Nethaberden okuduğum habere göre Micro$oft Windows kodlarını hükümetlere vermeye razı olmuş. Ben bu olayın altında bir bit yeniği olduğuna inanıyorum. Bill Gate$ paralarını boşa savurmaz gibi geliyor.

Hadi bakalım neler çıkıcak bunun altından:
Ve Microsoft dize geldi! Yazılım devi Windows kodlarını hükümetlere vermeye razı oldu.

Microsoft, Windows işletim sisteminin kaynak kodlarını kamu kuruluşlarına vermeyi kararlaştırdı. Artık isteyen hükümet, programda istediği değişikliği yapabilecek.

Financial Times gazetesi, Microsoft´un bu yönde karar alarak sürpriz yaptığını, çünkü Microsoft´un kurucusu Bill Gates`in, daha geçen yıl bu kodların, firmanın en önemli entelektüel mülkiyeti olduğunu söylediğini yazdı.

Wall Street Journal da, herhangi bir programın temeli sayılan kaynak kodlarına sahip olmanın, kullanıcılara Windows`da istedikleri bütün değişiklikleri yapabilme olanağı vereceğini belirtti. Kaynak kodlarına serbest girişi mümkün kılan GNU/Linux işletim sisteminin gittikçe yaygınlaşması, Microsoft´un piyasa egemenliğini tehdit etmeye başlamıştı. Birçok hükümet, bu kullanım kolaylığı dolayısıyla Linux`u tercih etmişti.

Görüşler

0
conan
>Microsoft, Windows işletim sisteminin kaynak kodlarını kamu kuruluşlarına vermeyi
> kararlaştırdı. Artık isteyen hükümet, programda istediği değişikliği yapabilecek

---- alinti bloomberg`den ----
The GSP (the Government Security Program) is a no-fee initiative that enables program participants to review Windows source code using a code review tool (subject to certain license restrictions). In addition to source access, the GSP provides for the disclosure of technical information about the Windows platform, enhancing governments` ability to build and deploy computing infrastructures with strong security technologies in place. The program also promotes increased communication and collaboration between Microsoft security professionals and program participants, providing opportunities to visit Microsoft development facilities in Redmond and review various aspects of Windows source-code development, testing and deployment processes; discuss existing and potential projects with Microsoft security experts; and generally interact with and provide feedback directly to Microsoft staff.
---- alinti sonu ----

Yani source kod acik, ama direkt degistirme hakki konusunda net bir sey yok. Olaya yine M$ teknik elemanlari giriyor. Bir de kodu okumak icin ozel bir tool lazim. Yani olayin ``M$ open source mantigina dondu`` gibi yanlis anlasilmamasi icin bu noktalari vurguluyorum ;)
0
o_ozardic
MS''in moduler kodlarinda var olabilecegini tahmin ettigim dependency sorunlari ne olacak acaba ? :)
ikincisi de bunu niye sadece kamuya aciyor ? ;)
0
murat09
aman aman. lütfetmişler. biz malesef o kadar bekleyemedik linux, open source, open office, gnu, gpl, bsd .. tanismistik. gec kaldilar :-)
Ülke sInIrlarIna bir saldIrI yapIlmadIkça, savas cinayettir - M. K. Atatürk
0
Necrodome
ulke guvenligi yuzunden, bir cok ulke microsoft'a kar$i mirin kirin edip, Linux'a mi gecsek acaba diyince, boyle bir yola ba$vurdular herhalde.

yine de, kodlarin sizdirilmasini bekliyor yani insan..
0
anonim
http://www.cehennem.com/?gorev=goster&id=402
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

M$´un MSN çıkartmaları

conan

Microsoft yeni ürünü olan MSN bilmem kaç sürümünü sanırım bugün çıkarttı. MSN'nin logosu bir kelebek, ve bilimum büyük web sayfalarında (washingtonpost.com gibi) zart diye önünüze tam sayfa kelebek görüntüsünde insanlar geliyor. (mothman prophecies seyredenler korkuyor tabii ama neyse!) Konumuz bu degil.

.NET Kaynak Kodu açılıyor

elrond

Microsoft bu konuda eleştirilere, baskılara karşı dayanma gücünü her geçen gün yitiriyor ya da bunun iyi birşey olduğunu anlamış durumda. Hangi açıdan bakarsak bakalım sonuç nedir dersek sonuç iyi birşey diyebiliriz sanırım. Microsoft çalışanlarından Scott Gu' nun bloguna göre bazı kütüphanelerin kaynak kodu açılıyor.

MSN Maps ile Haugesund'dan Trondheim'e Çılgın Bir Yolculuk!

resilence

Biraz önce http://planet.gnome.org sitesinde okuduğum bir MSN komedisini paylaşayım dedim. Olayı canlı canlı yaşayıp derin derin gülmek için:

1- http://mappoint.msn.com/DirectionsFind.aspx adresine gidin

2- Başlangıç noktası (start) Norway, City: Haugesund girin.

3- Bitiş noktası (end) Norway, City: Trondheim girin.

4- "Get Directions" tuşuna bastığınızda karşınıza gelen harita gerçekten programcılığın son harikası!

Buradan da ulaşabileceğiniz süper harita akıllara zarar güzellikte...

Microsoft'tan Mono Yorumu

anonim

Mono projesini ilk duyduğumdan beri içinde beni rahatsız eden birşeyler vardı. Her ne kadar açık kodlu bir proje olsada standartlarının M$ tarafından belirleniyor olması ve onların yararına olacak şekilde bir çok programcının emeğinin harcanması beni rahatsız ediyordu. Sonuçta hiçbir taklit aslının yerini tutamaz ve orjinalinin reklamını yapmaktan öte bir işe yaramaz. Habere gelince...

Bu da oldu: Microsoft 20 bin satır kodunu Linux'a açtı

anonim

Microsoft sessiz sedasız 20bin satırlık olduğu söylenen bir device driver (aygıt sürücüsü) setini Linux kernel'inde kullanılması temennisi ile GPL v2 lisansı altında Linux camiasına bahşetti. Amaç "virtual machine"lere kurulan Linux'ların daha verimli ve hızlı çalışmasını sağlamak(mış).