Unreal'i Yapan Adam Programlama Dillerinin Geleceğini Anlatıyor

0
FZ

Görüşler

0
darkhunter
Yapan değil yazan -ki coder'dır bahsi geçen şahsiyet-, hatta yazanlardan biri...
0
sefalet
http://tdk.org.tr/tdksozluk/sozbul.ASP?KELIME=yapmak&YENIARAMA=+++Ara+++&GeriDon=0&EskiSoz=

Bir kimsenin kod yazıyor olması bir şey yapmadığını mı gösterir. :)

"Yapmak" fiili çok geniş anlama sahiptir, pek çok durumda kullanılabilir.Eğer söylenen "Unreal kodlarını yapan" olsaydı haklılık payınız daha çok olurdu.
0
darkhunter
Bence karşılamıyor tam olarak; o zaman hepimiz "yazmak" yerine "yapmak" fiilini kullanabilrdik. Programcının yaptığı iş yazmakla daha bağlantılı, kaldı ki bu herif öle "dizaynır" yada "modılır" da değildi Unreal'de Lead Coder'dı... (Bu deyimlerin türkçelerini bulmaya yoramıyorum şu an, üzgünüm)

Farklı fikirlerle empati kurmak isterseniz şayet: Unreal'i türkçeye çevirin ve başlıktaki yerine koyarak tekrar okuyun :)

Kaldı ki ben RSS feed'den izliyorum FM'yi, başlık böyle olunca tırstım bir an. Sonunda "unreal" labaratuvar ortamında yaratıldı galiba, zeytinyağı ve sigara depolamak gerekebilir diye :-D
0
FZ
Bu değerli semantik tartışmayı başlattığınız için teşekkür eder, daha da derinleşerek artmasını ümit ederim. Malum konudan bihaber zavallı cahiller kötü etkilenebilir ve bilenler de "Unreal'i yapan adam ha, hahahaha, hiç güleceğim yoktu. Hayır Hayır o yapmadı. Unreal yapılmaz. Yazılır. "Kodır" o adam! Kod. Model değil. Grafik hiç değil. vs. vs." deyip hayata küsebilir, FM üzerine 100 yıllık bir lanet salabilirler. Neyse ki bu yanlış anlamayı giderdik. O adam Unreal'i yapmamış. Yazmış. Kendisine siz Unreal'i yapan ekipten misiniz diye sorsak muhtelemen "hayır hayır oyun yapılmaz, oyun yazılır, en azından ben yazarım, lütfen beni rencide etmeyin, ben yazdım onu. Yapmadım. I wrote. I coded. I did not make. I'm not a maker, I'm a coder. Yes, yes, yaa..." diyerek bize küçümseyici ve alaycı bakışlar fırlatacaktır.

Bir an programlama, bir oyun programcısının programlama dillerinin teorisi ve pratiğine dair söyledikleri, garbage collection, fonksiyonel programlama gibi alakasız konulara gireceğiz diye tırstım. Neyse ki oyun yapmak ve oyun yazmak üstüne bir tartışmaya başladık da o alakasız konulara girmemize gerek kalmadı.

Ben şimdi "Unreal"i Türkçe düşünüp söz konusu başlık kaç farklı şekilde algılanabilir diye bir araştırma yapmak için uzaklara gidiyorum. Lab. ortamı ile olan ilişkisini çözüp geleceğim...
0
conan
Unreal turkce dusunulemez! turkce de yazilamaz. yazilirsa anriıl olur!
0
experience
aferim sana. her$eyden ziyade ironiyi iyi yapiyosun takdir ettim.
0
darkhunter
Valla yapmakla yazmak arasındaki fark Tanrı ile Peygamber arasındaki farka benzer, dikkat etmek lazım (ister misiniz buradan bir evrim tartışmasına hatta daha da iyisi Tanrı tartışmasına yelken açalım)...

İşte bunlar hep felsefe forumlarının kapalı olmasından kaynaklanıyor!

_Unreal'i "yapmak"_ yürek ister diyorum; konunun ekseni yorumlayanın beyniyle alakalı daha da iyisi Game Maker ile Game Coder arasındaki farkı söyleyeyim:

Game Maker'la ile kod yazamazsın, Drag&Drop olayının dışına bile çıkamazsın, hiç öyle Tanrı tribine girmeye gerek yok; mouse'un bozuksa oyun bile "yapamazsın"...

Game Coder ise tamamen ayrı bir dünya... En asil duyguların insanları onlar...

Hoş Unreal'i "yapan" adam programlama dillerinin geleceğini anlatma cürretini kendinde nasıl bulmuş bilmiyorum... Ben olsam QIV motoruna bakıp saklanacak bir delik arardım...

Lab. ile Unreal bağlantısına gelince; bunu "yapan" adam eylemin "yapmak" olması itibariyle konuyu gerçellemiş bulunuyor... Eh, olsa olsa Lab.'dır, Unreal bir dünyanın simüle edildiği yer...

Not: Ben de FZ'nin ironi, mübalağa ve teşbih yeteneklerinin hastasıyım :) İlgiyle izliyorum...
0
tekrei
Yazmak ve yapmak tartışmasını genişletmek için ben de geliştirmek terimini ortaya atmak istiyorum :P
0
FZ
Bu konularla bağlantılı sık sık adı geçen klasikleşmiş bir eser: Why Functional Programming Matters

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Türk programcıların yeni dosya paylaşım ağı projesi

anonim

Bir grup Türk programcı, Türkçe arabirimli, napster/gnutella benzeri bir dosya paylaşım projesi üzerine çalışmaya başladılar. Grup istemci / sunucu programlarını ve programların kullandığı protokolu hazırlama aşamasında. Grup webmaster, grafiker, programcı ve beta testerlar aramakta. Daha fazla bilgi için http://www24.brinkster.com/sandik adresini ziyaret edebilirsiniz..

PostgreSQL 8.1 duyuruldu!

madness

Dünyanın en gelişmiş açık kaynak kodlu veritabanı sunucusu olan PostgreSQL'in 8.1 sürümü bugün duyuruldu.

Ayrıntılı Türkçe basın bültenine buradan ulaşabilirsiniz.

Musonya Translator

muratdicle

Geçtiğimiz günlerde Google'ın Türkçe çeviri hizmetinin devreye girmesiyle artık bizimde bu servisten sonuna kadar faydalanmamız gerektiğini düşündük. Ve "Musonya Translator" adında yeni ve ücretsiz bir ürün geliştirdik.

SynthMaster: İlk Türk ses işleme ve efekt yazılımı

FZ

Bilgisayarlar sayesinde dolap büyüklüğündeki ses işleme cihazları küçük yazılımlara dönüştü. Son örnek bir Türk'ün imzasını taşıyor.

Bu alandaki dev oyuncuların yanına, işlev olarak hiçbir eksiği bulunmayan bir isim daha katıldı: SynthMaster. Bülent Bıyıkoğlu adlı bir Türk tarafından 1995 yılında o zamanki bir yazılım yarışmasına katılmak için hazırlanmaya başlanan SynthMaster, 2004 yılından bu yana aktif olarak geliştirilerek tam bir ürün haline getirilmiş. Bıyıkoğlu, 90'lı yıllarda bu yazılım için çalışırken hazırladığı EffectsMaster adlı uygulama sayesinde Kanada'dan bir iş teklifi alarak bu ülkeye taşınma kararı vermiş.

NATURAL & ADABAS Kullanım Klavuzu

rasimsen

NATURAL/ADABAS çok eski bir teknoloji olmasına rağmen ingilizce dahi kaynak bulma sıkıntısı olan bir ikili. Bu yüzden ihtiyacım/ihtiyacımız için NATURAL/ADABAS Kullanım Klavuzu adı altında Türkçe içerikli bir Wiki oluşturmaya karar verdim..

Ayrıca bu ultra hızlı dil+db ikilisini performans sorunu olanlarda mutlaka incelemeli (ultra-high performance with transaction speeds of over 300,000 transactions per second).
Bir diğer özelliği de programcı olmayanlar bile rahatça bu dili öğrenebilir ve uygulama geliştirebilirler..

Sitemiz: http://adabas.rasimsen.com