Unreal'i Yapan Adam Programlama Dillerinin Geleceğini Anlatıyor

0
FZ

Görüşler

0
darkhunter
Yapan değil yazan -ki coder'dır bahsi geçen şahsiyet-, hatta yazanlardan biri...
0
sefalet
http://tdk.org.tr/tdksozluk/sozbul.ASP?KELIME=yapmak&YENIARAMA=+++Ara+++&GeriDon=0&EskiSoz=

Bir kimsenin kod yazıyor olması bir şey yapmadığını mı gösterir. :)

"Yapmak" fiili çok geniş anlama sahiptir, pek çok durumda kullanılabilir.Eğer söylenen "Unreal kodlarını yapan" olsaydı haklılık payınız daha çok olurdu.
0
darkhunter
Bence karşılamıyor tam olarak; o zaman hepimiz "yazmak" yerine "yapmak" fiilini kullanabilrdik. Programcının yaptığı iş yazmakla daha bağlantılı, kaldı ki bu herif öle "dizaynır" yada "modılır" da değildi Unreal'de Lead Coder'dı... (Bu deyimlerin türkçelerini bulmaya yoramıyorum şu an, üzgünüm)

Farklı fikirlerle empati kurmak isterseniz şayet: Unreal'i türkçeye çevirin ve başlıktaki yerine koyarak tekrar okuyun :)

Kaldı ki ben RSS feed'den izliyorum FM'yi, başlık böyle olunca tırstım bir an. Sonunda "unreal" labaratuvar ortamında yaratıldı galiba, zeytinyağı ve sigara depolamak gerekebilir diye :-D
0
FZ
Bu değerli semantik tartışmayı başlattığınız için teşekkür eder, daha da derinleşerek artmasını ümit ederim. Malum konudan bihaber zavallı cahiller kötü etkilenebilir ve bilenler de "Unreal'i yapan adam ha, hahahaha, hiç güleceğim yoktu. Hayır Hayır o yapmadı. Unreal yapılmaz. Yazılır. "Kodır" o adam! Kod. Model değil. Grafik hiç değil. vs. vs." deyip hayata küsebilir, FM üzerine 100 yıllık bir lanet salabilirler. Neyse ki bu yanlış anlamayı giderdik. O adam Unreal'i yapmamış. Yazmış. Kendisine siz Unreal'i yapan ekipten misiniz diye sorsak muhtelemen "hayır hayır oyun yapılmaz, oyun yazılır, en azından ben yazarım, lütfen beni rencide etmeyin, ben yazdım onu. Yapmadım. I wrote. I coded. I did not make. I'm not a maker, I'm a coder. Yes, yes, yaa..." diyerek bize küçümseyici ve alaycı bakışlar fırlatacaktır.

Bir an programlama, bir oyun programcısının programlama dillerinin teorisi ve pratiğine dair söyledikleri, garbage collection, fonksiyonel programlama gibi alakasız konulara gireceğiz diye tırstım. Neyse ki oyun yapmak ve oyun yazmak üstüne bir tartışmaya başladık da o alakasız konulara girmemize gerek kalmadı.

Ben şimdi "Unreal"i Türkçe düşünüp söz konusu başlık kaç farklı şekilde algılanabilir diye bir araştırma yapmak için uzaklara gidiyorum. Lab. ortamı ile olan ilişkisini çözüp geleceğim...
0
conan
Unreal turkce dusunulemez! turkce de yazilamaz. yazilirsa anriıl olur!
0
experience
aferim sana. her$eyden ziyade ironiyi iyi yapiyosun takdir ettim.
0
darkhunter
Valla yapmakla yazmak arasındaki fark Tanrı ile Peygamber arasındaki farka benzer, dikkat etmek lazım (ister misiniz buradan bir evrim tartışmasına hatta daha da iyisi Tanrı tartışmasına yelken açalım)...

İşte bunlar hep felsefe forumlarının kapalı olmasından kaynaklanıyor!

_Unreal'i "yapmak"_ yürek ister diyorum; konunun ekseni yorumlayanın beyniyle alakalı daha da iyisi Game Maker ile Game Coder arasındaki farkı söyleyeyim:

Game Maker'la ile kod yazamazsın, Drag&Drop olayının dışına bile çıkamazsın, hiç öyle Tanrı tribine girmeye gerek yok; mouse'un bozuksa oyun bile "yapamazsın"...

Game Coder ise tamamen ayrı bir dünya... En asil duyguların insanları onlar...

Hoş Unreal'i "yapan" adam programlama dillerinin geleceğini anlatma cürretini kendinde nasıl bulmuş bilmiyorum... Ben olsam QIV motoruna bakıp saklanacak bir delik arardım...

Lab. ile Unreal bağlantısına gelince; bunu "yapan" adam eylemin "yapmak" olması itibariyle konuyu gerçellemiş bulunuyor... Eh, olsa olsa Lab.'dır, Unreal bir dünyanın simüle edildiği yer...

Not: Ben de FZ'nin ironi, mübalağa ve teşbih yeteneklerinin hastasıyım :) İlgiyle izliyorum...
0
tekrei
Yazmak ve yapmak tartışmasını genişletmek için ben de geliştirmek terimini ortaya atmak istiyorum :P
0
FZ
Bu konularla bağlantılı sık sık adı geçen klasikleşmiş bir eser: Why Functional Programming Matters

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Steganografide Yeni Ufuklar

FZ

Güvenlik ve veri gizleme konusunda çalışanların ilgisini çekecek yeni bir program geliştirildi. Columbia Üniversitesi'nde yüksek lisans yapmakta olan Rakan El-Halil tarafından geliştirilen Hydan ile elinizdeki metni çalıştırılabilir bir dosya içine gizlice yerleştirebiliyorsunuz ve sonuç olarak ortaya çıkan dosya orjinali ile aynı boya sahip ve aynı şekilde çalışır bir dosya oluyor.

FJAX - Flash ve Ajax

larweda

AJAX, son dönemde çok sıklıkla adını duyduğumuz, ve çoktandır başarılı örneklerini görmeye başladığımız (Gmail, Flickr, Hotmail, Pageflakes vs.) bir web teknolojisi. Bu konuda bir çok kütüphane ve geliştirme aracı da hali hazırda mevcut. Bu araçlara yeni eklenmiş, ama farklı bir bakış açısı getiren bir teknoloji var: FJAX. Araçların hemen hemen hepsi bi javascript kütüphanesi sunarken, FJAX tarayıcı tarafında yapılacak XML yorumlama işini boyut olarak küçük bir flash objesine yaptırıyor. Bu, hem tarayıcının işini kolaylaştırıyor, hem de diğer araçlar gibi geliştirme sürecini azaltmayı hedefliyor. Üstelik bu konuda çalışan insanların çoğunun başının belası olan tarayıcı uyumluluğu problemlerini de azalttığını iddia ediyor.
İncelemek ve indirmek için: www.fjax.net
Fjax'ın geliştiricileri Jay ve Steve McDonald ile webmonkey'in yaptığı detaylı bir röportaj da burada.

QT Kütüphanesi Micros~1 Windows'da GPL Lisansına Kavuşuyor

vst

Trolltech'in web sitesinde duyurduğu habere göre, geliştirme aşamasının sonlarında olan QT4 Micros~1 Windows platformunda da çift lisansa sahip olacak: ticari lisans ve GPL lisansı.
Windows, Linux ve Mac üzerinde öncelikle grafik arayüz tasarımında kullanılan QT kütüphanesi, programlama arayüzü sayesinde C++ dilinin ağır yükünü hem hafifletiyor, hem de neredeyse tam platform bağımsızlığı sağlıyor.
Bu kararıyla, özgür/açık kaynak kodlu yazılımın yaygınlaşmasını ciddi oranda ivmelendireceğini düşündüğümüz Trolltech'in, sık sorulan sorular bölümünde verdiği cevaplar okunmaya değer.

Quantum bilgisayarlar için programlama dili...

lalapoo

Bilim Teknik ya da herhangi bir bilgisayar dergisinde mutlaka quantum bilgisayarlarla ilgili bir yazı okumuş bir fikir sahibi olmuşuzdur.

Mesela bit kavramı yerine Qubitlerin kullanıldığı,şimdiki bilgisayarlardan 1,000,000,000 kez daha hızlı olacağı, çok daha az enerji harcayacağı ve bunun gibi daha birçok şey.Ama bütün bu bilgiler havada duruyor ve quantum bilgisayar kavramı bizim için soyut olmaktan öteye geçemiyor.Bu yetmezmiş gibi şu sıralarda quantum bilgisayarlar için bir de programlama dili geliştiriliyor.

Quantum Computation Language

Google MapReduce İlerleme mi Gerileme mi?

FZ

Geçenlerde Yahoo'da veri analizi üstüne güzel bir sunum veren Facebook veri anali şefi Jeff Hammerbacher günlüğünde Google MapReduce'u feci eleştiren bir makaleye yer vermiş: MapReduce: A major step backwards.