OpenOffice.org 1.0

0
tongucyumruk
OpenOffice.org geliştirme takımı yazılımın 1.0 sürümünü duyurdu. MS Office ailesine güçlü bir alternatif olan OpenOffice.org Sun Microsystems'ın kaynak kodunu açtığı StarOffice temel alınarak geliştirilmiş bir ofis yazılımı. Yazılım paketinin içinde kelime işlemci, tablolama, sunum ve çizim gibi araçlar geliyor. Programın içinden StarOffice'teki en sinir bozucu olay olan integrated desktop'ın çıkarılmış olması güzel birşey. Ayrıca ekranda gösterdiği türkçe karakterler Linux altında pek iyi gözükmüyorsa da bastığınızda kağıda çok güzel geçiyor...
Ayrıca hatırlatılması gereken bir ayrıntı programın adı OpenOffice değil. İsim hakkı sorunları nedeniyle OpenOffice.org. Şu an için 1.0 versiyonu yalnızca ingilizce olarak mevcut ancak kısa sürede türkçe versiyonununda çıkacağı kesin. Programı OpenOffice.org sitesinden indirebilirsiniz (Linux için 67 Windows için 49 MB). Bence ev kullanıcısıysanız en azından bir deneyin. Şirketler için ise lisans sorunlarını çözeceğinden zaten halihazırdaki en uygun çözüm diyebilirim.

Görüşler

0
FZ
Aşağıdaki seçeneklerden hangisinin çekilmesi gerekiyor? Benim tahmin ettiğim 2. seçenek. Peki şu Intel_solver dosyası (104 MB boyunda) nedir, ne değildir, gerekli midir?

OOo_1.0.0_Win32Intel.zip 02-May-2002 01:27 48.9M
OOo_1.0.0_Win32Intel_install.zip 02-May-2002 01:26 48.9M
OOo_1.0.0_Win32Intel_solver.zip 02-May-2002 01:31 104M

Okuduğum yorumlar epey olumlu, birisi WORD belgelerini open ofiste açıp sonra kaydederek epey bir belge boyu küçülmesi yaşadığını söylemiş betanews sitesinde ;-)

Görelim bakalım Windows 2000 ortamında nasıl çalışıyor.
0
anonim
solver tüm modüllerin kaynak kodunu iceren paket. Diger ikisinin farki ise birinin installerinin olmasi digerinin ise direk zipin acilarak kurulmasi oldugunu tahmin ediyorum.
Turkce konusu ise sorun degil. Cunku Openoffice uzun bir suredir turkcelestirilmis durumda. Ancak 1.0 ''in turkce paketleri hazirlanmadiysa en kisa surede cikarilacaktir.
Bu arda daha once denemeyenler icin MS Office ile neredeyse hicbir uyumluluk sorunu ile karsilasmayacaginizi belirtmek isterim. Gercekten tam uyumlu ve bedava. Bedava olmasindan ote LGPL bir yazilim. Yani kaynak kodunu alip istediginiz degisklikleri yaptiktan sonra istediginiz bir ucrete satabileceginiz bir yazilim. Mesela bir Turk yazilim firmasi hicbir karsilik odemeden kaynak kodlari indirip programa Turkce imla duzeltme ozelligi ekleyerek yeni bir urunmus gibi istedigi fiyata satma ozgurlugue sahip.
Ote yandan fontlarin dokumanda yanlis gorunmesi turkce font yuklenmesi ile halledileecek bir sorun. Fontlarin asla ve asla cirkin gorunmedigini de belirtmek isterim. Su anda Linux altinda tamamiyle anti-aliased ve muthis gorunumlu Truetype ve type 1 fontlari iceren bir dokumana bakmatayim. Ufacik bir sorun dokuman fontlari duzgun olmasina ragamen programin menu ve dialog fontlari biraz cirkin gorunuyor. Bu sorunun cozumu ise (linux altinda) Openoffice dizini altindaki truetype dizinini bir staroffice 6 kurulumundan alacaginiz esdegeri ile degistirirseniz duzeliyor, ufak bir ipucu. Herhalde Sun, parali urunu daha sik gorunsun diye biraz ozensiz biraktirmis menuleri :^)

0
anonim
Changing the User Interface Font

In OpenOffice.org you can change the font used for screen display and printing b
y replacing it with a different font installed on your system. This can be done
using the font replacement function. Choose Tools - Options - OpenOffice.org - F
ont Replacement to access this function.
To change the font of the OpenOffice.org user interface, you have to replace the
default font Andale Sans UI with another font and mark the always setting f
or this replacement.
Refer to the OpenOffice.org Help for a detailed explanation of the dialog.
0
FZ
Hemen yorumlarımı, ilk izlenimlerimi aktarayım.

Yazılımı gündüz çektim ve kurdum. Makinam 256 MB ana hafızalı P-III 650 Mhz, 20 GB disk var. Windows 2000 Professional (Service Pack 2 yüklü).

OpenOffice.org yazılımı yaklaşık 4.5-5 dakikada benim sisteme kolaycacık kuruluverdi. (MS Office kurulumu bariz daha uzun sürüyor).

İlk dikkatimi çekenler: Kesinlikle epey kıvrak bir yazılım bu şu demek oluyor bir belgeyi MS Word''e kıyasla çok daha hızlı bir şekilde açabildim. Sonra şöyle bir deneme yaptım, söz konusu belgeyi OpenOffice.org ile önce MS-Word uyumlu formatta sonra da kendi formatında kaydettim. Birinci halde 3-4 KB''lık bir küçülme söz konusu idi, ikinci durumda yani kendi (native) formatında ise aynı belgeyi yarı yarıya küçük boyda bir dosyaya sığdırmayı becerdi. Böyle bir şeyin dikkat çekmemesi düşünülemez! ;-)

Hemen ardından bir EXCEL belgesi açtım ve hiçbir problemle karşılaşmadım ve gene çok daha küçük bir dosya olarak aynı belgeyi kaydettim.

Ardından OpenOffice.org Math yazılımını çalıştırdım ve MS Equation Editor''dan çok daha kıvrak ve ürettiği şekillerin aynı zamanda TeX benzeri kodunu da gösteren bir matematik dizgi sistemi ile karşılaştım ve bu da beni ziyadesi ile memnun etti! Keşke bitirme ödevimi bu yazılımı kullanarak yazsaydım dedirtecek kadar hoşuma gitti bu ortam.

Ardından aleti stres testine tabi tutmak için 45 sayfalık bir doküman açtım. Bunun içinde sayfa no.lar, dipnotlar, şekiller şemaller ve de bir sürü çok matematik formülü vardı. Belge baştan aşağıya Türkçe idi ve değişik fontlar falan da kullanılmıştı. Söz konusu WORD belgesinin açılması beklediğimden çok daha kısa sürdü. Türkçe font ile ilgili herhangi bir problem görmedim. Sayfaların genel düzeni ile ilgili de problem yoktu yalnız bir iki şekil kaymıştı, bunlara elle müdahele edip aynı hizaya sokmam gerekti. Bir de bir iki matematik formülünde kolayca yeniden yazılabilecek (sadece bir iki büyük süslü parantez) düzgün çıkmadı.

Sonuç itibari ile yaklaşık bir 30 dakika iyice kurcaladıktan sonra OpenOffice.org''u pek çok günlük ve resmi işim için kullanmaya karar vermiş bulunuyorum, herkese tavsiye ederim, yakın çevremin de başının etini yiyip onların çoğunu OpenOffice.org''a geçirmeyi planlıyorum.

Bu yazılıma 10 üzerinden 9 veriyorum (1 puan eksiklik yeni versiyon beklentimden kaynaklanıyor ;-)
0
conan
oha! ayni zamanda test yapsaymisiz ;)
0
FZ
;-) Yazdıklarını okudum. Bende tablo olmadığı için pek dikkat etmedim o konuya. Text-box özelliği ise sorunsuz idi. Matematik formülleri yazma programı ile övgülerin de bence gayet yerli yerinde.

OfficeSuite.default = OpenOffice.org 1.0

Ben ufaktan reklam çalışmalarına başladım, en kısa sürede çevremde bir OpenOffice kullanıcıları camiası oluşturmaya çalışcam ;-)
0
conan
Demin Windoz icin olanini indirdim, kurdum. Office 2000 ile yazilmis basit bir yazi dosyasini basariyla ve de formundan herhangi birsey kaybetmeden acabildim. Sonra bir page break koydum ve de mavi bir elips ekledim `Draw Functions`dan. M$ Office (M$O) icin save et dedim. Word 2000 actim ve save ettigim dosyayi ac dedim. Sorunsuz acildi. Elips de, page break de ordaydi. Orjinal dosya (elipssiz olan) 20 KB, elipsli olan ise 14 KB. FZ`nin yazdiklarini dogrular gibi gorunuyor.

Hemen arkasindan yine basit sayilabilecek bir dosya daha actim, ama tek farki sag ust koseye word`de bir box ve icinde de text koymus olmamdi. Open Office`de (OO) actim, ve kutum yerli yerinde duruyor. Simdi OO`da kutunun boyunu abuk subuk boyutlara getirdim ve kaydettim. Word 2000`de tekrar actigimda kutum aynen kaydettigim gibi... hmmm guzel... Dosya boyutu tam yarisina inmis. Ama Word acarken kasiliyor birazcik. Simdi daha guclu bir test yapalim...

OO Writerda bos dosya actim. Icine math formula koydum. arcsin(cosh(x))*x^2/sqrt(x^3)
Simdi de altina renkli renkli bir tablo yaptim. Kaydediyorum... 12 KB oldu. Simdi de Word`de acalim... Hmmm... math formula sacma sapan cikti ama bir dakika... formula olarak cikti en azindan! Yani sacma sapan bir text cikmadi. Double clickledim. kendi kendine duzeldi! Guzeeel, bunu sevdim. (Bu arada OO Writer`in math formulasi SUPER! sqrt diye yazdigini mesela karekok isaretine otomatik olarak donusturuyor.) Tablom ise formundan biraz kaybetmis. Basliklar bold degil mesela. Ama renklerim duruyor...

Su denedigim 3 dokumanda cok az uyumluluk sorunu gordum ben. Ama acikcasi benimkisi cok yuzeysel bir deneme tabii ki. Ben diger butun office araclarindan daha cok sevdim galiba bu OO`si. Bakalim ilerleyen gunler ne getirecek :)
0
anonim
puhahaha
turkce open office surmunu bizim host edecegimiz yerde çinden bir server host ediyor
ne guzel ne guzel
hep boyle...
0
anonim
PCMagazine cd'sini veriyor.
KAÇIRMAYIN !
0
anonim
gecen seferde star office mi ney verdi ama windows icin
acaba bu linux icin mi
dergiyi alinca elimde patlamasin...
0
tongucyumruk
PC Magazine'in verdiği sürüm Build 641 sürümü (1.0 dan bir öncesi)... Gelecek AŞ tarafından süper türkçe desteğiyle hazırlanmış özel bir rpm paketi... Linux altında ve tamamen türkçe kullanmak isterseniz işe yarar aksi halde boşverin derim... Zaten büyük olasılıkla gelecek ay tahminen bütün dergiler verir...
0
anonim
1- RPM iğrenç bi sistem .bin dosyası daha güzel.
2- Sizde 56k da 4 saatinize kıyın benim gibi indirin linux versiyonunu ;-)
0
SHiBuMi
Ofis konusu açılmışken, özellikle word ve excel için başarılı ve OpenOffice'e göre Microsoft'a daha çok benzeyen bir başka ücretsiz ofis uygulaması daha var: http://www.software602.com/.
0
anonim
OpenOffice.org 1.0 Linux versiyonunda bulunan font anti-aliasing ve ozel karakter gosterememe hatasi Linux kullanicilarinin dikkatini cekmis olmali. Cok ciddi sonuclari olan fakat gorundugu kadariyle ufak bir hatadan kaynaklanan bu bug''''in cozum yolunu buldum :)
Hatanin tanimi: OOo 1.0 ilk calistirildiginda fontlari sorunsuz ve harika bir sekilde (anti-aliasing ile) gosteriyor. Fakat programi kapatip yeniden actiginizda AA kayboluyor ve ozel karakterler yerini soru isaretine birakiyor. Bu sorun daha onceki surumlerde ( en azindan benim denedigim 641c de) yoktu.

Cozum:
Hatanin kaynagi bulunmus durumda. Bir sonraki surum gelene kadar kurulu bulunan programinizi duzeltmek icin 3-4 komut yeterli:

cd -OpenOffice.org kok dizini-/user/psprint/
rm pspfontcache
touch pspfontcache
chmod 444 pspfontcache

Boylece fontcache''''yi read-only yaptik. Bu acilisi biraz uzatsa da hatayi ortadan kaldiriyor.
Ayrintili bilgi icin: http://www.openoffice.org/issues/show_bug.cgi?id=4366

0
anonim
Bu hata galiba haberde belirtilen Turkce karakter sorunuyla ayni. Sanirim artik herkes sorunsuzca Linux icin Office paketinin zevkini cikarabilir :^)
OOo takiminin bu kadar bariz bir hatayi nasil gozden kacirdiklarini ise acikcasi aklim almiyor. 1.0 versiyonunun simgesel bir anlami oldugunu dusunecek olursak (herkes son derece stabil ve hatasiz bir surum beklerken) boyle bir fiyasko dogrusu yakismadi. Belki de cikis tarihini 1 Mayis yapalim diye acele ettiler (Debian Woody de 1 Mayis'ta cikarilmak isteniyordu hatirlarsiniz, bu tarihin ne ozelligi varsa ..) Ancak sonuc hic de ic acici olmadi :/ Yine de Windows kullanicilari hallerinden memnun galiba. Bu da oldukca onemli. Windows uzerinde *GPL yazilim gormek gercekten cok hos. Ha bu arada sirasi gelmisken FTP programi olarak Filezilla'yi oneririm yetenkli ve GPL. ;)
0
anonim
OPPEN OFFICE 1.0.1 WINDOWS VE ÖNCEKİ VERSİYONLARINDA ARIAL VE TIMES NEW ROMAN FONBTLARI İLE HAZIRLANMIŞ BELGELERDE ÇIKTI PROBLEMİ YAŞANMAKTADIR. TÜRKÇE HARFLER BASILAMAMAKTADIR KONU İLE İLGİLİ BİR GELİŞME VARSA BİLGİ VERMENİZİ RİCA EDERİM.

onder@birlesikgumrukleme.com.tr

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Ruby On Rails ve J2EE Üzerine developerWorks Makalesi

neikos

IBM developerWorks adresinde Rails ile J2EE mimarilerini karşılaştıran yeni bir makale yayınlandı. Makale, Rails ile Tomcat + Struts + Hibernate'den oluşan bir J2EE mimarisini karşılaştırıyor.

Özellikle J2EE'ye aşina olan ve Rails ile ilgili bilgi sahibi olmak isteyenler için yararlı bir makale.

Bilişsel Bilim ve YazBoz: Kelimeler Ağlar Anlamlar (yahut Hadoop ve Lucene)

FZ

Boğaziçi Üniversitesi, Bilişsel Bilim bölümünden arkadaşım Hakan Ünlü'nün bugün yolladığı bir e-postayı paylaşmak istiyorum: "Merhaba Son günlerde Yazboz sitesi çok ilgimi çekiyor. Sizlerin de ilgisini çekeceğini düşündüğüm için burada duyurmak istedim: http://www.yazboz.com

Site aslında bir serbest çağrışım oyunu. Size bir kelime veriyor ve bunula ilgili aklınıza gelen ilk kelimeyi yazmanızı istiyor. Bunun sonunda tüm oyuncular tarafından girilen kelimeleri 'connectionist' bir yaklaşımla bağlıyor. Sonuçları da görsel olarak izlemek mümkün.

Veritabanı Teknolojilerindeki Yenilikler

FZ

Veritabanı ve bununla bağlantılı çözümler deyince son 20-25 yıldır çoğunluğun aklına gelen terimler aynıdır : SQL, ilişkisel veritabanı yönetim sistemi (markadan bağımsız), ODBC ve bunlara C++, Visual Basic, JAVA gibi dillerle erişmek ve sonuç çözümü programlamak.

Markalar değişir, işletim sistemleri değişir, işin içine Internet girer, sistemler biraz daha hızlanır, fiyatlar değişir ama temelde öyle radikal değişiklikler olmaz... diye düşünüyordum ben bugüne kadar ancak bu düşüncemi değiştiren birkaç şirketin web sayfalarına göz atıp bir miktar inceleme yaptıktan sonra öğrendiklerimi sizinle paylaşmaya karar verdim.

MenuetOS Türkçe

madanadam

MenuetOS 32 bit assembly ile yazılmış bir işletim sistemidir. Tek diskete network destekli, renkli , süper hızlı ve küçük bir işletim sistemini sığdırmışlar. Şu sıralar onu Türkçeleştirmeye çalışıyorum. İlgilenirseniz MenuetOS sayfası: http://www.menuetos.org, Türkçe yama http://www.geocities.com/madanadam

İlk önce MenuetOS'un son kararlı sürümü olan 0.76 yı indirmeniz, kurmanız ve sonra kernel.zip'i açıp üzerine yamayı ekleyip fasm 1.50+ ile derlemeniz gerekiyor.

GCC 4.0 geliyor, RC1 yayınlandı

Soulblighter

C, C++, Objective-C, Fortran, Java ve ADA dillerinde yazılmış programları 15'in üzerinde farklı bilgisayar mimarisi için derlememize imkan veren GCC (GNU Compiler Collection) 4.0 RC1 yayınlandı. Değişiklikleri buradan okuyabilir, buradan da GCC 4.0 RC1'i indirebilirsiniz.

GNU/Linux sistemlerin en önemli, kritik ve olmazsa olmaz bileşenlerinden biri olan GCC derleyici süitinin yeni sürümü ile birlikte bu derleyici ile derlenen Firefox, OpenOffice.org, Linux çekirdeği gibi pek çok yazılımın kalitesinde ve performansında artış bekleniyor.