Sun® firmasından olumlu bir adım

0
roktas
Son birkaç gün içinde Simon Phipps'in de belirttiği gibi sessiz sedasız önemli bir gelişme oldu ve Sun, Java dağıtımını belirleyen lisans şartlarını gevşetti. Bu değişikliğin en önemli sonucu Java'nın artık diğer Özgür Java gerçeklemeleriyle (GCJ, Kaffe, GNU Classpath vb.) birlikte (fakat onlarla karıştırılmadan) dağıtılabilecek olması. Daha da açık söylemek gerekirse Sun Java'yı Debian veya Ubuntu'da non-free depodan 'apt-get install sun-java5-jre ' komutuyla kurabileceksiniz, ilk paket hazır durumda.
Bu lisans esnekliği Sun Java'nın GNU/Linux dağıtımları tarafından (gerekiyorsa dağıtıma özgü dosya yeri değişiklikleriyle birlikte) paketlenebilmesini ve bu paketin, dağıtıma sunulduğu ortamla ilgili ağır bir kısıtlama olmaksızın, dağıtılabilmesini sağlıyor. Bu lisans değişikliği Java'yı "özgür" kılmıyor[1], fakat ikilik halde dağıtımını mümkün kılıyor[2].

[1] Konuyla ilgili bir tartışma.

[2] Debian GNU/Linux'da Java, bu kısıtlamadan dolayı, "indir, paketle ve kur" işlevini gören java-package adında bir yardımcı paketle kurulabiliyordu ancak.

Görüşler

0
darkhunter
Okudum, kurdum, kullanıyorum...

Depoda yer alması gayet konforlu bir gelişme olmuş. En azından, listelere make-jpkg ile paket oluşturamadığını yazanların mesaj trafiğine bir çare olur bu durum :)

(Evet, make-jpkg kullanıp lisansı onaylamayanların büyük çoğunluğu paket oluşturamıyordu :)
0
jfever
kod açık değil mi?

jdk'nin icinde geliyor ve basım sıkıstıkca bakarim. coktandir vardi zaten..

0
roktas
Uyarı için teşekkürler! İlgili parantez arası için şöyle bir düzeltme yapalım: "(herşeyden önce lisans, kaynak kodda yaptığınız değişikliklerle birlikte tekrar dağıtıma [redistribution] izin vermiyor)"[1,2].

[1] Özgür Yazılım Nedir? => Özgürlük 3

[2] Açık Kaynak Tanımı => 3. Türetilmiş Eserler

0
mdakin
JDK'nın içinde gelen Java standart kütüphanelerinin kodudur. (Java kodları)
Ayrıca Java sanal makinasının kodu da yıllardır açıktır.
Tabi açık kodlu olması "ögür yazılım" olması anlamına gelmiyor.
Benim tahminim bu yıl içinde Java 6 nın çıkışının ardından kontrollü bir gelişim ve yönetim mekanizmasının eşliğinde Java "özgür yazılım" haline gelecektir. Bakalım zaman ne gösterecek.
0
jfever
java'nın java community process(jcp) cercevesinde kontrollu ve standardize (bunun turkcesi ne olabilir?) bir sekilde gelismesinin dağınık bir bicimde gelismesinden daha iyi oldugunu dusunuyorum. tam olarak özgür olacaksa bile bunun sıkı kontrollü bir gelişim ve yönetim mekanizmasının eşliğinde olmasını dilerim.
0
FZ
Linux çekirdek projesinde olduğu gibi mi? Ya da FreeBSD? Ya da GCC projesinde olduğu gibi mi?
0
sefalet
"standardize" yerine "kurallı" ya da "yöntemli" sözcükleri kullanılabilir.Bunlar illa bahsedilen sözcüğün tam karşılığı olmak zorunda değil, sizin anlatmak istediğiniz ifadeyi karşılasın yeter.
0
anonim
Eğer yanlış hatırlamıyorsam akademik işler için java kodunu değiştirip dağıtabiliryordunuz.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

JTS 13 | Exploring JSF 2.0 and PrimeFaces | Çağatay Çivici

tanerdiler

Java Teknolojileri Programcıları Derneği'nin düzenlediği Java Teknoloji Saatlerinin 13.'sü Bahçeşehir Üniversitesi Yazılım ve Bilişim Kulübü'nün katkılarıyla 1 Ekim 2010 Cuma tarihinde saat 19:00'da Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş Kampüsü'nde Çağatay Çivici'nin anlattığı "Exploring JSF 2.0 and PrimeFaces" adlı konuyla gerçekleştirilecek. Katılım her JTS'de olduğu gibi ücretsizdir.

JSF ve Olay Yakalayıcılar

anonim

Bir süredir JSF olay yakalayıcılar (event listeners) ile ilgili aklıma takılan bir soru vardı. JSF gibi tamamen sunucu taraflı olduğu idda edilen bir teknolojide olay yakalama işlemi nasıl gerçekleşiyordu? Bu durum kullanıcı tarafın da javascript kullanımı gerektirir miydi? Eğer gerektiriyorsa o zaman nerde kaldı tamamen sunucu taraflı uygulama geliştirme konsepti?

Sonuç olarak bu soruya j2ee-tr listesinde Bora Güngören'in verdiği yanıtları derleyerek kısa bir bilgi notu oluşturdum. Faydalı olması dileğiyle...

Java SE 6 u10

auselen

Sun, uzun süredir beklenen ve Java'nın masa üstü biçimi olan J2SE'nin dağıtımını daha kullanışlı hale getireceği umut edilen J2SE6u10'u bir süre önce çıkardı.

Python vs Java

xMaster

Java ile Python arasında ufak bir karşılaştırmayı yazının devamında bulabilirsiniz...

NativeDVB4Linux

mach

NativeDVB4Linux projesi, Linux dvb kernel fonksiyonlarına Java programlama dilinden ulaşılmasını sağlayan bir kütüphanedir.

Proje üzerinde çalışmalarımız sürmektedir.

Şu an için CVS'ye dosyalar upload yapıldı.

Browse için:
http://nativedvb4linux.cvs.sourceforge.net/nativedvb4linux/