Sun® firmasından olumlu bir adım

0
roktas
Son birkaç gün içinde Simon Phipps'in de belirttiği gibi sessiz sedasız önemli bir gelişme oldu ve Sun, Java dağıtımını belirleyen lisans şartlarını gevşetti. Bu değişikliğin en önemli sonucu Java'nın artık diğer Özgür Java gerçeklemeleriyle (GCJ, Kaffe, GNU Classpath vb.) birlikte (fakat onlarla karıştırılmadan) dağıtılabilecek olması. Daha da açık söylemek gerekirse Sun Java'yı Debian veya Ubuntu'da non-free depodan 'apt-get install sun-java5-jre ' komutuyla kurabileceksiniz, ilk paket hazır durumda.
Bu lisans esnekliği Sun Java'nın GNU/Linux dağıtımları tarafından (gerekiyorsa dağıtıma özgü dosya yeri değişiklikleriyle birlikte) paketlenebilmesini ve bu paketin, dağıtıma sunulduğu ortamla ilgili ağır bir kısıtlama olmaksızın, dağıtılabilmesini sağlıyor. Bu lisans değişikliği Java'yı "özgür" kılmıyor[1], fakat ikilik halde dağıtımını mümkün kılıyor[2].

[1] Konuyla ilgili bir tartışma.

[2] Debian GNU/Linux'da Java, bu kısıtlamadan dolayı, "indir, paketle ve kur" işlevini gören java-package adında bir yardımcı paketle kurulabiliyordu ancak.

Görüşler

0
darkhunter
Okudum, kurdum, kullanıyorum...

Depoda yer alması gayet konforlu bir gelişme olmuş. En azından, listelere make-jpkg ile paket oluşturamadığını yazanların mesaj trafiğine bir çare olur bu durum :)

(Evet, make-jpkg kullanıp lisansı onaylamayanların büyük çoğunluğu paket oluşturamıyordu :)
0
jfever
kod açık değil mi?

jdk'nin icinde geliyor ve basım sıkıstıkca bakarim. coktandir vardi zaten..

0
roktas
Uyarı için teşekkürler! İlgili parantez arası için şöyle bir düzeltme yapalım: "(herşeyden önce lisans, kaynak kodda yaptığınız değişikliklerle birlikte tekrar dağıtıma [redistribution] izin vermiyor)"[1,2].

[1] Özgür Yazılım Nedir? => Özgürlük 3

[2] Açık Kaynak Tanımı => 3. Türetilmiş Eserler

0
mdakin
JDK'nın içinde gelen Java standart kütüphanelerinin kodudur. (Java kodları)
Ayrıca Java sanal makinasının kodu da yıllardır açıktır.
Tabi açık kodlu olması "ögür yazılım" olması anlamına gelmiyor.
Benim tahminim bu yıl içinde Java 6 nın çıkışının ardından kontrollü bir gelişim ve yönetim mekanizmasının eşliğinde Java "özgür yazılım" haline gelecektir. Bakalım zaman ne gösterecek.
0
jfever
java'nın java community process(jcp) cercevesinde kontrollu ve standardize (bunun turkcesi ne olabilir?) bir sekilde gelismesinin dağınık bir bicimde gelismesinden daha iyi oldugunu dusunuyorum. tam olarak özgür olacaksa bile bunun sıkı kontrollü bir gelişim ve yönetim mekanizmasının eşliğinde olmasını dilerim.
0
FZ
Linux çekirdek projesinde olduğu gibi mi? Ya da FreeBSD? Ya da GCC projesinde olduğu gibi mi?
0
sefalet
"standardize" yerine "kurallı" ya da "yöntemli" sözcükleri kullanılabilir.Bunlar illa bahsedilen sözcüğün tam karşılığı olmak zorunda değil, sizin anlatmak istediğiniz ifadeyi karşılasın yeter.
0
anonim
Eğer yanlış hatırlamıyorsam akademik işler için java kodunu değiştirip dağıtabiliryordunuz.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Java SUN'ı Yerken

auselen

Jonathan Schwartz'ın (http://blogs.sun.com/jonathan) 23 ağustos 2007 tarihli gönderisine göre SUN'ın NASDAQ etiketi "SUNW"'dan "JAVA"'ya çevrildi.

Türkçe Java Teknolojileri Belgeleri

ahmetaa

Hacettepe Üniversitesi Bilgisayar Müh. ögrencileri güncel Java teknoloji ve kütüphaneleri konusunda Türkçe belgeler hazırlamışlar. Türkiye'de bu konuda büyük bir eksiklik vardı, yazanlara ve projeye ön ayak olanlara teşekkürler.

Java teknolojileri belgeleri

Robot programlayarak Java öğrenin

sundance

Robocode sayesinde artık oyun oynayarak Java öğrenmeniz mümkün.

Daha önce C-Bots ve P-Bots (bilin bakalım ne öğretiyorlar) programlarının yaptığını şimdi de Robocode Java için yapıyor. Dört beş tane basit komutla bir matrix üzerinde hareket edebilen, düşmanı bulup ona ateş edebilen robotları kontrol ettiğiniz bu program. Asıl programlama kısmı Düşman robotları nasıl bulup yokedeceğinizin algoritmasını sizin oluşturmanız.

Bütün Java destekleyen platformlarda çalışan Robocode, IBM Alphaworks`ün son zamanlarda bizi heyecanlandıran bir başka ürünü.

sun.misc.Unsafe ve Jigsaw Projesi

tongucyumruk

Java dünyasını biraz takip eden herkesin dikkatini çekmiştir, son dönemde Java 9 ve Jigsaw projesinin getireceği modüler yapı ile birlikte sun.misc.Unsafe lafı gitgide daha çok duyulur oldu. Peki nedir bu sun.misc.Unsafe?

Mykhailo Kozik'in bu makalesinde detaylı bir şekilde açıkladığı üzere, sun.misc.Unsafe JVM'in bellek koruması ile ilgili garantilerini altüst etmenizi sağlayan bir Java...

Spring Framework

malkocoglu_2

Spring Framework bilgi işlem sektöründe büyük ilgi görmeye başladı. Bu altyapıyı kullanan programcılar ve teknik liderler, altyapının ne kadar iyi ve yararlı olduğunu söyledikten sonra hernedense bu sebepleri teknik olarak bir türlü tarif edememektedirler. "Spring, Tivo gibidir" demiştir bir kullanıcı, "sahip olmadan değerini bilemezsin. Tarif edilemez". :) Bu yazımızda, gizem perdesini biraz daha kaldırmak ve Spring'in teknik yararlarını ortaya çıkartmayı amaçladık.

http://www.bilgidata.com/pdfs/spring.pdf