Sun® firmasından olumlu bir adım

0
roktas
Son birkaç gün içinde Simon Phipps'in de belirttiği gibi sessiz sedasız önemli bir gelişme oldu ve Sun, Java dağıtımını belirleyen lisans şartlarını gevşetti. Bu değişikliğin en önemli sonucu Java'nın artık diğer Özgür Java gerçeklemeleriyle (GCJ, Kaffe, GNU Classpath vb.) birlikte (fakat onlarla karıştırılmadan) dağıtılabilecek olması. Daha da açık söylemek gerekirse Sun Java'yı Debian veya Ubuntu'da non-free depodan 'apt-get install sun-java5-jre ' komutuyla kurabileceksiniz, ilk paket hazır durumda.
Bu lisans esnekliği Sun Java'nın GNU/Linux dağıtımları tarafından (gerekiyorsa dağıtıma özgü dosya yeri değişiklikleriyle birlikte) paketlenebilmesini ve bu paketin, dağıtıma sunulduğu ortamla ilgili ağır bir kısıtlama olmaksızın, dağıtılabilmesini sağlıyor. Bu lisans değişikliği Java'yı "özgür" kılmıyor[1], fakat ikilik halde dağıtımını mümkün kılıyor[2].

[1] Konuyla ilgili bir tartışma.

[2] Debian GNU/Linux'da Java, bu kısıtlamadan dolayı, "indir, paketle ve kur" işlevini gören java-package adında bir yardımcı paketle kurulabiliyordu ancak.

Görüşler

0
darkhunter
Okudum, kurdum, kullanıyorum...

Depoda yer alması gayet konforlu bir gelişme olmuş. En azından, listelere make-jpkg ile paket oluşturamadığını yazanların mesaj trafiğine bir çare olur bu durum :)

(Evet, make-jpkg kullanıp lisansı onaylamayanların büyük çoğunluğu paket oluşturamıyordu :)
0
jfever
kod açık değil mi?

jdk'nin icinde geliyor ve basım sıkıstıkca bakarim. coktandir vardi zaten..

0
roktas
Uyarı için teşekkürler! İlgili parantez arası için şöyle bir düzeltme yapalım: "(herşeyden önce lisans, kaynak kodda yaptığınız değişikliklerle birlikte tekrar dağıtıma [redistribution] izin vermiyor)"[1,2].

[1] Özgür Yazılım Nedir? => Özgürlük 3

[2] Açık Kaynak Tanımı => 3. Türetilmiş Eserler

0
mdakin
JDK'nın içinde gelen Java standart kütüphanelerinin kodudur. (Java kodları)
Ayrıca Java sanal makinasının kodu da yıllardır açıktır.
Tabi açık kodlu olması "ögür yazılım" olması anlamına gelmiyor.
Benim tahminim bu yıl içinde Java 6 nın çıkışının ardından kontrollü bir gelişim ve yönetim mekanizmasının eşliğinde Java "özgür yazılım" haline gelecektir. Bakalım zaman ne gösterecek.
0
jfever
java'nın java community process(jcp) cercevesinde kontrollu ve standardize (bunun turkcesi ne olabilir?) bir sekilde gelismesinin dağınık bir bicimde gelismesinden daha iyi oldugunu dusunuyorum. tam olarak özgür olacaksa bile bunun sıkı kontrollü bir gelişim ve yönetim mekanizmasının eşliğinde olmasını dilerim.
0
FZ
Linux çekirdek projesinde olduğu gibi mi? Ya da FreeBSD? Ya da GCC projesinde olduğu gibi mi?
0
sefalet
"standardize" yerine "kurallı" ya da "yöntemli" sözcükleri kullanılabilir.Bunlar illa bahsedilen sözcüğün tam karşılığı olmak zorunda değil, sizin anlatmak istediğiniz ifadeyi karşılasın yeter.
0
anonim
Eğer yanlış hatırlamıyorsam akademik işler için java kodunu değiştirip dağıtabiliryordunuz.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

JavaFX çıktı

auselen

Zengin internet deneyimi sunmayı amaçlayan platformların bir diğeri de Sun tarafından piyasaya sürüldü. JavaFX adı altında sunulan platform ve betik dili şu an için Sun'ın sitelerinde baş haber durumunda. Son zamanlarını pek de mutlu geçirmeyen Sun için, sıkıca tutunduğu açıkça görülebilen JavaFX acaba kendinden bekleneni verebilecek mi?

Struts Nedir? Nasıl Kurulur?

anonim

MVC (Model View Controller) yapısı her geçen gün web tabanlı projelerde daha sık kullanılmaktadır. Struts projesi MVC tasarım kalıbımının iyi bir uygulatıcısıdır.

Java Kitap Projesi - Bölüm 7

anonim

Türkçe Java Kitap Projesinin yeni bölümü yayında. Yeni bölümün içeriği:
Arayüz (Interface)
Birleştiricilik
Arayüz(Interface) ve Soyut sınıflar(Abstract classes)
Arayüz(Interface) ile çoklu kalıtım(Multiple inheritance)
....

J2ME Giriş ve Kurulum Dökümanı

anonim

J2ME ve Cep telefonu yazılımları konusunda meraklı
olan arkadaşlar, Java gurusu
Melih Sakarya' nın hazırlamış olduğu
NetBeans ve Mobility Pack kurulumu ile J2ME ye giriş dökümanına buradan ulaşabilirler.

Struts Ölüyor mu?

innaw

Java dünyasının doğası gereği mevcut bir çok "web framework" alternatifi varken, Apache Vakfı'nın Struts projesi bir çok önemli projede kullanıldı, kullanılıyor ve artık bir "de facto" standart haline geldi.