Sun® firmasından olumlu bir adım

0
roktas
Son birkaç gün içinde Simon Phipps'in de belirttiği gibi sessiz sedasız önemli bir gelişme oldu ve Sun, Java dağıtımını belirleyen lisans şartlarını gevşetti. Bu değişikliğin en önemli sonucu Java'nın artık diğer Özgür Java gerçeklemeleriyle (GCJ, Kaffe, GNU Classpath vb.) birlikte (fakat onlarla karıştırılmadan) dağıtılabilecek olması. Daha da açık söylemek gerekirse Sun Java'yı Debian veya Ubuntu'da non-free depodan 'apt-get install sun-java5-jre ' komutuyla kurabileceksiniz, ilk paket hazır durumda.
Bu lisans esnekliği Sun Java'nın GNU/Linux dağıtımları tarafından (gerekiyorsa dağıtıma özgü dosya yeri değişiklikleriyle birlikte) paketlenebilmesini ve bu paketin, dağıtıma sunulduğu ortamla ilgili ağır bir kısıtlama olmaksızın, dağıtılabilmesini sağlıyor. Bu lisans değişikliği Java'yı "özgür" kılmıyor[1], fakat ikilik halde dağıtımını mümkün kılıyor[2].

[1] Konuyla ilgili bir tartışma.

[2] Debian GNU/Linux'da Java, bu kısıtlamadan dolayı, "indir, paketle ve kur" işlevini gören java-package adında bir yardımcı paketle kurulabiliyordu ancak.

Görüşler

0
darkhunter
Okudum, kurdum, kullanıyorum...

Depoda yer alması gayet konforlu bir gelişme olmuş. En azından, listelere make-jpkg ile paket oluşturamadığını yazanların mesaj trafiğine bir çare olur bu durum :)

(Evet, make-jpkg kullanıp lisansı onaylamayanların büyük çoğunluğu paket oluşturamıyordu :)
0
jfever
kod açık değil mi?

jdk'nin icinde geliyor ve basım sıkıstıkca bakarim. coktandir vardi zaten..

0
roktas
Uyarı için teşekkürler! İlgili parantez arası için şöyle bir düzeltme yapalım: "(herşeyden önce lisans, kaynak kodda yaptığınız değişikliklerle birlikte tekrar dağıtıma [redistribution] izin vermiyor)"[1,2].

[1] Özgür Yazılım Nedir? => Özgürlük 3

[2] Açık Kaynak Tanımı => 3. Türetilmiş Eserler

0
mdakin
JDK'nın içinde gelen Java standart kütüphanelerinin kodudur. (Java kodları)
Ayrıca Java sanal makinasının kodu da yıllardır açıktır.
Tabi açık kodlu olması "ögür yazılım" olması anlamına gelmiyor.
Benim tahminim bu yıl içinde Java 6 nın çıkışının ardından kontrollü bir gelişim ve yönetim mekanizmasının eşliğinde Java "özgür yazılım" haline gelecektir. Bakalım zaman ne gösterecek.
0
jfever
java'nın java community process(jcp) cercevesinde kontrollu ve standardize (bunun turkcesi ne olabilir?) bir sekilde gelismesinin dağınık bir bicimde gelismesinden daha iyi oldugunu dusunuyorum. tam olarak özgür olacaksa bile bunun sıkı kontrollü bir gelişim ve yönetim mekanizmasının eşliğinde olmasını dilerim.
0
FZ
Linux çekirdek projesinde olduğu gibi mi? Ya da FreeBSD? Ya da GCC projesinde olduğu gibi mi?
0
sefalet
"standardize" yerine "kurallı" ya da "yöntemli" sözcükleri kullanılabilir.Bunlar illa bahsedilen sözcüğün tam karşılığı olmak zorunda değil, sizin anlatmak istediğiniz ifadeyi karşılasın yeter.
0
anonim
Eğer yanlış hatırlamıyorsam akademik işler için java kodunu değiştirip dağıtabiliryordunuz.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Türkçe JAVA kitap projesi

binner3

Türkçe olarak da birşeyler hazırlanıyor ama böyle bir oluşuma destek verenler neredeyse yok gibi. Millet olarak birlik olup böyle büyük bir projeye imza atmaya ne dersiniz?

Java Kodları İçin Arama Motoru

anonim

Projenizi tamamlamak için eksik olan Java kodunu bulamadınız mı? turk.internet.com'daki habere göre, IBM, Berkeley Üniversitesi ile birlikte Java geliştiriciler için, en küçük kodların bile yer alacağı bir arama motoru geliştiriyor. Beta testindeki çalışmanın, bu yıl sonuna kadar tamamlanacağı bildiriliyor.

Java'nın Bir Kalesi Daha Fethediliyor

anonim

Konu şu: Pascal ile Cep Telefonu için programı geliştirme. Yani Pascal, Java'nın kalelerinden birisi olan cep telefonlarına (biraz dolaylı da olsa) el atıyor...

Java: Nerede Kullanmalı, Nerede Kullanmamalı?

FZ

Verilytics'te kıdemli sistem mühendisi olarak çalışan Adam Ronthal Java ile ilgili makalesinde bu programlama dilinin (ve platformunun) nerede işe yaradığını ve nerede problem çıkardığını gerçek hayatta karşısına çıkan somut senaryolara dayanarak anlatıyor ve çarpıcı örnekler veriyor. Ağ programlamadan uzaktan yönetime, yüksek trafikli bir web sitesinin optimizasyonundan üçüncü parti araçlara dek pek çok farklı alandan örnekler verip kıyaslamalar yapan Ronthal, yeri geldiğinde Perl gibi programlama dillerinin, yeri geldiğinde wget gibi belli bir hedefe yönelik uzmanlaşmış programların çok daha iyi çözüm sunabildiklerine değiniyor.

Red Hat JBoss'u satın alıyor

vst

Bugün Marc Fleury'nin yaptığı açıklamada, Red Hat ile JBoss'un imzaladığı anlaşmaya göre Red Hat'ın JBoss'u satın alacağı duyuruldu. Bu da gelecekte özgür kurumsal uygulamalarda biraz daha profesyonel(!) servis alabilmek anlamına geliyor. Umarız, büyük kuruluşların bilgi işlem uzmanlarının "Özgür yazılım kullanağız, ama karşımızda kurumsal muhatab yok ki!" gibi haklı serzenişlerini dindirir.


Açıklamanın tam metni | JBoss websitesindeki haber