SPAMcilerle mücadele

0
anonim
Spam'ciler artık iyice gemi azıya aldı! Hergün neredeyse yüz tane saçma sapan mesaj alıyoruz. Bu sayıyı kullanıcı sayısıyla çarpınca gerek band genişliğimiz gerekse disk sığamızın ne denli boşa harcandığını görüp dehşete kapılmamak elde değil. Çimento karıştırma makinası satanından tutun tercüme yapanına kadar herkes teknolojiye ayak uyduruyor(!).
Yaklaşık bir yıldır spam gönderenlerin kullandıkları ISP'lerle görüşmeye çalışıyorum. Yaklaşık yarısı yanıt verme nezaketini gösterdi bugüne kadar. Yanıt verenlerinde çoğu "O mesajlar spam değilmişki, duyuru yapıyorlarmış" dedi!
Yok efendim istersem "unsubs" diyip listeden çıkabilirmişim falan...

Bunun üzerine yoğun spam aldığımız servislere blokaj uygulamaya başladık. Once e-posta blokajı, yetmezse IP blokajı.

Hemen arıyorlar ya da e-posta gönderiyorlar. "Yok haberleşme özgürlüğü varmış da, bu yaptığımız Internet'in gelişmesini önlemekmiş de, yok halkın bilinçlendirilmesini önlüyormuşuz" falan...

Bazen şahıslardan mesaj alıyoruz. "Sizin adres bloğunuza e-posta gönderemiyorum" diye. Güzelce açıklıyoruz bu insanlara kullandıkları ISP'nin yoğun spam yapması ya da spam'e göz yumduğu için artık onların sunucularından e-posta kabul etmediğimizi. Hepsi de anlayışla karşılayıp ISP değiştirmeyi düşündüklerini ifade ediyorlar.

En son bugün bir tehdit aldım! Çeşitli haber portallerine Internet'in gelişmesi için yaptıkları katkılara engel olduğumuzu duyuracaklarmış. Katkıları da e-posta adresi ve domain adı satmak.

Beyler/bayanlar; bu işin cılkı çıktı artık. Bunları yazmamın en önemli nedeni slashdot'ta bugun spam ile çıkan yazıları okuyup insanların nelerle uğraşmak zorunda kaldıklarını bir kez daha görmem oldu.

Hele bir ISP'den gelen ve yeni arkadaş bulma servislerini duyuran spam bardağı taşıran damla oldu.

Bize artık o ISP'den (mynet.com) mesaj gelmiyor. Üzgünüz ama o ISP'nin abonelerinden de gelmiyor.

Hep birlikte bir şeyler yapmamız lazım artık.

Ağ yöneticilerini spam konusunda savaş açmaya davet ediyorum. www.spam.org.tr'de buluşalım.

Saygılar

Uğur Ayfer

Görüşler

0
tongucyumruk
Sanırım Türkiye'de işe Abdullah Güçlü ile baslamak en dogrusu olacaktir. Yukaridaki linke bakarsaniz ne demek istedigimi anlayacaksiniz. Sonuçta teker teker spam gonderen adresleri veya domainleri engellemek asla yeterli gelmeyecektir... Ama bu tip mail adresi cd'si satan insanların bunu yapmasını önlemek olaya çok daha kökten bir çözüm getirecektir...
0
cayfer
iyi de nasil? Hukuki hiç bir yol yok.


Benim önerim bu tip insanlardan adres satın alanları caydırmaya yöneliktir. Örneğin bugun aldığım spamlerde JetSki iskelesi satmaya çalışan insancık gibilerin uyguladıkları pazarlama yönetiminin geri teptiğini gördüklerinde adres satın almaktan vazgeçeceklerini umuyorum. BUnun için de spamle reklam yapanlarin web sitelerini dahi bloke etmekten söz ediyorum.

0
tongucyumruk
İletişim özgürlüğüne tecavüz sayılabilir... sonuçta kişinin sadece özel iletişimi için kullandığı, kamuya açık olmayan bir yol isteği dışında kullanılmakta... Bir bakıma telefon sapıkları ile aynı kefeye koyulabilir... Sonuçta ikisinin de yaptığı kişşiye özel iletişim yollarını kişinin isteği dışında kullanmak... Dahası bu durum bandwith'i yemek Mail kotasını doldurmak gibi yollarla kişiye zarar verebilir... Sonuçta mail kotası bir bakıma kişinin malıdır ve dışarıdan biri spam ile bu mala tecavüz etmiş olmaktadır... Dahası bu şekilde örneğin tatildeyken dolan mail kotası yüzünden daha önemli yazışmalar server tarafından reddedilip kişiyi maddi zarara da uğratabilir... Biraz dağınık oldu ama bence hepsi son derece geçerli gerekçeler...
0
cadas
Sanirim cok da fazla korkmamizin gerekmeyecegi bir konu. Su an icin basimizi agritan bu spam illeti yakin gelecekte tarih olacaktir diye dusunuyorum. (Bir yasa ciksin ya da cikmasin, ki yasa ciksa da cikmasa da devam ettirecek yol bulurlardi.)

Spanlerin cogunun ticari amacli oldugunu varsayarak: Sonucta kucuk veya buyuk olcekli olsun bircok sirket, bugun ticari amaclarla spam mail atiyorsa, attiriyorsa, bunun nedeni henuz bir Internet kulturune sahip olamamis olmalarindan kaynakli degil midir? Bu e-mail tuccarligi yapanlarin CDlerini satarkenki vurguladiklari ucuz ve etkili reklam vb. yalanlarin farkina vardiklarinda, Potansiyel Musterilerin bu tur spam maillerden nefret ettiklerini kavradiklarinda, sirketler, spam''den vazgececektir. Bu Abdullah Guclu takma isimli uyaniklar da, kendilerine musteri bulamamaya basladiklarinda, ellerindeki bilmem kac milyon e-maillik CDler de(bir de arkadasimiz cok kulturlu ya versiyon vermis v1-2-3-4 diye :) ), yine ellerinde patlayacak.
0
tongucyumruk
Posta kutularina birtakilan reklamlari dusunun... Onlarda bir tur spam sayilir... Interneti geciyorum posta kavrami yerleseli hatta posta kavrami artik faturalar disinda kullanimini buyuk oranda yitireli uzun zaman oldu... Ama buna ragmen hala ozellikle kucuk firmalar posta kutularimiza bu kucuk seyleri birakmakta israr ediyorlar... Bu nedenle internet kulturu yerlesse hatta cocuklar ellerinde PDA ile dogmaya baslasalar bile bu insanlarin haa pardon ya spam yanlis bir seymis ustelik insanlari sinir ediyormus diyecegini sanmiyorum. Bu nedenle Spam'e karsi sadece beklemekle bi sonuca varilmasi bence mumkun degil. Aktif bazi yontemlerin bulunup uygulanmasi gerekiyor.
0
cayfer
Selam arkadaslar,
Durum tesbiti yapmaktan öteye geçmemiz gerektiğine inanıyorum.
Spam yapan yaptığıyla kaldığı sürece, gönderdiği onbinlerce mesajdan bir iki tanesiyle satış yaptığı sürece durumumuz daha da ümitsiz olacaktır.

Benim düşünebildiğim tek yöntem spam uygulayanlara yaptıklarının yararından fazla zarar getirmesini sağlamak.

Bunu da ancak blokajla yapabiliriz. Yanlızca e-posta blokajından söz etmiyorum. Benim düşündüğüm modelde web blokajı da var.

Tonguc bey spam''''in aslında kurbanın iletişim özgürlüğünü elinden aldığını vurgulamış. Yürekten katılıyorum ve benim özgürlüklerimi kısıtlayanlara karşı benzeri hareketlerde bulunma hakkını kendimde görüyorum.

Birşeyler yapmaya başlamalıyız. Şu ana kadarki deneyimlerime göre en etkilisi web blokajı. Özellikle virtual hosting yapılan yerlerde çok çok etkili ancak izlenmesi gereken yöntem çok önemli.

Öncelikle servis sağlayıcıyla veya host eden firmayla iletişim kurmaya çalışmak gerekiyor.

Genellikle bize ne yaaaa diye özetlenebilecek yanıtlar alınıyor ama olsun. Yapmak lazım.

Bir virtual host servisini bloke ettiniz mi o makinadaki tüm siteleri de bloke etmis oluyorsunuz.

Eğer bloke edeceğiniz servisin komşularını bulabilirseniz iyi olur. Onlara da birer bilgilendirme mesajı atarak komşuları yüzünden kendilerinin de bloklandığını; durumun hosting firmasına bildirilmesine rağmen yararlı olmadığını belirtip özür diliyorsunuz.

Buna benzer bir işi, fazla değil, 10 ağ yöneticisi yapsa çok şeyin değişeceğine emin olabilirsiniz.

Tartışmak için önerilerinizi bekliyorum.

Sevgiler
Ugur Ayfer

0
tongucyumruk
Bence bloklama hiçbir zaman yeterli bir çözüm değildir. Çünkü web üzerinde bedava alan dağıtan birçok yer mevcut... Dahası örneğin geocities gibi bir yere sırf spammerlar kullanıyor diye blok koymanız durumunda birçok kaliteli siteye de erişimi kapatmış olursunuz... Sonuçta bu sorunun kökü Spam yollayanlar değil e-mail adres CD'si vs... satanlardır. Bunların ürünleri olmazsa belki spam'in kökü tamamen kazınmaz ama büyük oranda azalacağı kesindir...

İkinci sorun ise spam konusunda kullanıcıların bilinçli olmamasıdır... Çoğu kullanıcı için spam günlük olarak temizlenmesi gereken çöptür sadece... Şimdi siz spam engellemek için onun bağlantısını kısıtlarsanız bu durumda spam yollayana değil kısıtladığınız için size tepki duyacaktır. Dahası böyle bir durumda sizinsuçlu duruma düşmeniz bile söz konusu olabilir.

Bu nedenle Abdullah Güçlü gibi kişilere karşı teknik önlemler değil yasal önlemlere ağırlık verilmesi gerekirse cumhurbaşkanına dilekçe verilerek (evet böyle bir hakkımız var) spam karşıtı bir yasanın gündeme getirilmesi daha kesin ve kanunlarla korunduğu için de güvenli bir çözüm olacaktır... (cd satana 10 yıl ağır hapis + ağır para cezası fena bir ceza değil mesela)
0
anonim
valla bu sitede bircok hacker gorduk, bu arkadaslar spam mailcilere hic mi kizmaz, ibreti alem olsun diye abdullah guclu gibileri hic mi rezil etmez_
0
dfisek
SPAM'cilerle ancak topluca mücadele ettiğimiz takdirde ses getirmemiz, biraz olsun sonuç almamız mümkün olur bence.

Birkaç yıl önce Türkiye Anti-Spam Organizasyonu (http://www.spam.org.tr) isimli bir oluşuma gidildi ama ilgisizlik ve insanların yeterince zaman ayırmaması nedeniyle fazla ilerleyemeden durdu.

Türkiye çapında kullanılabilecek bir kara liste (RBL-TR), spam konusunda bilgilendirici sayfalar, vs yapılanlar (ama aktif olarak kullanılanamayanlar) arasında. Örgütlü halde hem internet servis sağlayıcılar üzerinde, hem de internet üzerinden spam yapan firmalar üzerinde ciddi bir baskı neden oluşturamayalım?

SPAM'den gerçekten illallah diyen, kararlı olan ve vakit ayırabilecek birileri lütfen şu organizasyonu diriltsin.
0
anonim
Sizler, olayı akademik platformda tartışıyorsunuz. İyi de, bir de sınırlı bilgisiyle Internet olanaklarından yararlanmak isteyenler var; bunların bir miktarı da müşterim. Adam Gel bu geceyi beraber geçirelim hayatım! şeklinde bir mail alınca, önce bir dialer yüklüyor, 22:30'dan sonrası bedava olmadığı için(!) kalın ve kaynağı belli bir telefon faturası alıyor ve en son beni arayıp, kardeşim e-mail adresimi kime sattınız? diye sorabiliyor. Binlerce kişiye hizmet veren ISP'ler var öbür tarafta... Adam bir tane spam porno mektup almayacak diye söz konusu şirketleri nereye kadar bloke edebilirim? Onlar da bunun bilincinde ve şikayetçi olan bizim gibilere geçiştirici yanıtlar veriyorlar, vermeye de devam edecekler. Kaldı ki, çok iyi niyetli olduklarını kabul etsek dahi, onlar ne yapabilirler?

Yeni bir bağlantı paketi almak spammer'lar için herşeyi çözüveriyor.

Adamlara kaçak yazılım kullanacağınıza, gelin size, sizin gereksinimlerinize uygun bir linux tabanlı çözüm üretelim, dert tasa bitsin diyoruz; anlatamıyoruz.

Kanımca, müşteriler -ki her zaman haklıdırlar- bu kafada oldukça, biz kendi kendimize sinirleniriz, bir süre sonra son kullanıcılar da bu duruma alışırlar ve unutulur gider.

Saygılarımla...
0
ebola
Selam,
Turkiyedeki insanlarin sorunu cok laf az is yapmalari.
Yani diyorumki ben varim. Ben var olmasina varim. Zaman ve enerjim var. Ama teknik bazi konularda yeterli degilim.
Eger bir iki kisi daha toplarsak ben spambuster olmaya hazirim :))

ıcq: 11901683
0
anonim
adres bloklama yerine adres musaade etme gelecek en sonunda. yani bir mail server in normal davranisi tanimadik adresten geleni kabul etme seklinde olacak. biriyle e-mail yoluyla iletisime gecebilmek icin, bi bicimde o sahis tarafindan onceden authenticate edilmeniz gerekecek. eger daha islevsel cozumler getirilemezse, sonunda olacagi bu.
0
tongucyumruk
Ben bu yöntemi su siralar kendi mailbox'imda uygulamaya koymaya hazirlaniyorum zaten... Nasilki firewall kurarken sorulmasi gereken soru 'hangi portlari kapatayim' degil 'hangi portlari acayim' sa yakinda mail filtreleri icin de benzer bir kuralin uygulanmaya baslamasi mecburi hale gelecek...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Internet Depremi Sona Mı Eriyor?

murat09

Turk Telekom'dan yapılan açıklamaya göre, Cezayir de olan deprem neticesinde muhtesem yavaşlayan internetimiz 9 Haziran 2003'te nihayet düzelecek. Açıklama şu şekilde :

Daha Ucuz ve Hızlı Internet İçin Harekete Geçin!

anonim

Türk Telekom'u, uyguladığı tavan fiyat politikası nedeni ile Türkiye'deki internet ve teknoloji ağının genişlemesini engellemekle suçluyoruz. Türk Telekom'un bu tutumu toplumumuzu aydınlık bir gelecekten uzaklaştırmaktadır. Siz de bizimle aynı fikirdeyseniz http://www.organizehareket.com a katılarak destek verin.

İnternet Yurt Dışı Çıkışlarında Rahatlama

malkocoglu

Türk Telekom’un yeni kapasiteleri devreye vermesiyle, Türkiye’nin yurtdışı internete erişim sorunu 27 gün sonra aşıldı. Cezayir depremi sonrası kopan fiber kablolar tamir edildiğinde internete erişim kapasitesi eskisinden daha yüksek olacak.

Searchlores.org

sundance

Bundan yedi yıl kadar önce, Galata´da bir öğrenci evinde Fravia´nın Searchlores.org sitesi ile karşılaşmıştım. Kendine özgü yapısı, başta arama motorları olmak üzere bir çok konuda ilgi çekici teknik makaleleri, derin kütüphanesi, usta çırak ilişkisinde sınıfları ve vaka incelemeleri ile çok değişik bir siteydi. Internet´in kişisel özgürlüklere karşı kullanılmasına sinirlenen Fravia daha o zamanlarda kullandığı exploitler ile Explorer ile siteye girerseniz makinanızı çakılıyordu (Opera ile bu sayfalarda tanıştım ilk ;)

Yıllar sonra Netcat hakkında bir şeyler ararken bu sayfaya rastladım. Sanki eski bir dostu görmüş gibiydim. Bu süre içinde Fravia çizgisini korumuş, dahası yeni yazı ve makaleler ekleyerek sayfalarını zenginleştirmişti. Tavsiye ederim bir dolaşın sitede eminim ilginizi çekecek ya da sizi çok şaşırtacak bir şeyler bulacaksınız.

Internet'in El Yapımı Fiziksel Modeli

arikan

Dijital doğasında görünmez olan Internet'in çalışma biçimini dokunarak deneyimlemeyi bir bilgisayar labaratuarında mı, yoksa bir sanat sergisinde mi tercih ederdiniz?