Sizi Rahatsız Eden Kavramları Google İle Değiştirin!

0
FZ
Savaş karşıtı slogan tespit edildi, hedefi saptırıldı ve Google ile temizlenip pırıl pırıl yapıldı.

Bu yıl, meşhur "1984" romanının yazarı George Orwell'in 100. doğum yıldönümü. Orwell, dilin gücünün politika bağlamında ne kadar etkili olabileceği üzerine bir hayli düşünmüş ve yazmıştı. Yazar, Internet aracılığı ile kavramların nasıl kısa sürede ve güçlü şekilde çarpıtıldığını görse idi herhalde küçük dilini yutardı!
17 Şubat´ta New York Times gazetesinde bir analiz yazısı yayınlanmış ve savaş karşıtı küresel çaptaki protestoların dünyadaki "en büyük ikinci süpergüç" (the second superpower) olduğu belirtilmişti.

Bu ifade çok tutuldu ve birçok yerde kullanılmaya başlandı.

Savaş karşıtı kampanya düzenleyenler, barış grupları ve sivil toplum örgütleri iştirak ettikleri küresel protestoları "dünyanın ikinci büyük süpergücü" olarak duyurmaya başladılar. 1 aydan daha kısra süre bu orjinal trim BM Genel Sekreteri Kofi Annan tarafından da kullanıldı.

Kısa bir süre öncesine dek Google üzerindeki kısa bir tarama bu çok tutulan 'meme'in ne kadar hızlı yayıldığını gösteriyordu.

Silin şu sözcüğü! (ya da "AFAZİ"nin erdemleri üstüne)

Peki ya sonra ne oldu? James F. Moore "The Second Superpower Rears its Beautiful Head" diye bir makale yazdı ve buna yepyeni bir blog eşlik etti.

Makalenin detaylarından çok yol açtığı etkiler önemliydi.

Internet kullanıcılarına "bir araya gelin ve kendinizi süpergüç olarak organize edin" gibi öğütler veren bu tekno-ütopist bakış açısına sahip makale çok güzel sözcüklerle devam ediyor ve barışı, işbirliğini, vs. savunuyordu. Tüm bu güzel sözcükler, terimler ve cümlelerin gelip dayandığı nokta neydi peki? "Dünya Bankası ile işbirliği yapmalıyız." Hmmm...

Bir tür siyasetsiz siyaset, acısız operasyon.

Şimdi zurnanın zırt dediği yere gelelim. "Second Superpower" yani "ikinci süpergüç" ifadesini aradığımızda Google bize ne döndürüyor? Deneyin!. Moore'un makalesi en tepede ve birinci sırada olmanın ötesinde, nerede ise sayfayı dolduruyor arama sonuçlarında!

Moore teşekkürlerini şöyle belirtiyordu: "Dave Winner'ın [weblog araçları üreticisi] ve Doc Searls'in [reklam danışmanı] düşünceli çabaları sayesinde bu makale seçildi ve pek çok kişi tarafından okundu." Moore, ilk denemesinde bir A-list blog süperstar'ı olmuştu.

Savaş karşıtı hareketin "ikinci süpergüç" olarak nitelenmesini ve yaygınlaşmasını sağlamak için milyonlarca insanın desteği gerekmişti ancak bir avuç weblog yazarı devreye girince Google'ın PageRank™ teknolojisi ile bir anda bu kavramı orjinal anlamının çok ötesine uçurmak zor olmadı.

Daha açık söylemek gerekirse: Eğer dünyaya ve bilgiye genellikle Google üzerinden erişen bir insansanız "İkinci Süpergüç" kavramının orjinal anlamının bambaşka olduğuna inanmakta güçlük çekebilirdiniz.

Orjinal anlam, sadece ve sadece 7 gün içinde silinmişti.

Google Inc. şirketine göre geliştirmiş oldukları PageRank™ tknolojisi doğası itibari ile demokratik. Eğer siz de buna inanıyorsanız, aksini düşünmeniz bir hayli zor olurdu.

Tıpkı karaparanın aklanması gibi, bir kavramın anlamı kısa sürede değişmişti, burada da devreye "Googlewash" tabiri giriyordu (çevirenin notu: uygun bir karşılığını bulamadım, belki Googleaklama denilebilir).

Orwell görse bir hayli eğlenirdi.

Alan Black'e göre "sözcükler eylemleri belirler. 1984 romanındaki Newspeak yayın organı totaliter rejimin doruk noktası idi. Büyük Birader sürekli tarihi ve sözcükleri yeniden tanımlıyordu, insanların anahtar sözcüklere verdiği tepkileri ölçüyordu. Bir süpergüce en büyük muhalefetin halkın kendisinden geleceğini anlamışlardı, bu yüzden de sözcükleri yeniden tanımlamaya girişmişlerdi."

Googlewash

Sansür konusunda çalışan bir araştırmacı olan Seth Finkelsetein göre:

"Erken dönem Internet ütopya teorilerinin aksine, devletlerin belirli bilgileri büyük bir izleyici kitlesi için Internet´ten silmeleri çok daha kolaydır."

`Devlet´i çıkarın yerine `weblog A-list´ sözcüklerini koyun. Ele alınan örnek vakada bu güçlü ve yaygın ifade milyonlarca insanın desteği sayesinde kullanım alanı bulmuştu. Bilginin zehirlenmesini, bozulmasını sağlayan ise seçkin birkaç 'bloggers' idi, muhtemelen bir düzine, en fazla 30 farklı kaynak!

Sırada ne var dersiniz?

Editörün Notu: İstanbul Bilgi Üniversitesi´nde, 8 Nisan Salı akşamı yaklaşık 3 saatlik zımba gibi bir konuşma yapan, AFAZİ kavramından, mankurtlaşmadan bahseden ve hediye bilgiler ile hayatlarını "idame" etmeye alışmış gençlerin beyinlerini zorlayan Eran Sezgin'in teknoloji, özgürlük, geçmiş, gelecek, Türkiye ve dünya üstüne söyledikleri olmasa idi belki bu yazı da olmazdı. Farkında olarak ve olmayarak bize kattıkları için kendime adıma teşekkürü bir borç bilirim.

Görüşler

0
anonim
Dünya çaresi bulunamayan sars virüsüyle insan kaybetmeye devam ededursun buraya harcanması gereken paralar Irak'a bomba olarak düştü, düşüyor. Teknolojiye hükmeden onlar oldukça da buna benzer daha çok haber okuyacağız. Gazetecilerin binalarını vurmakla bunun arasında pek bir fark yok bence.

Bu arada Open Source camiasının alternatif bir arama motoru yaratma çabası var mı?
0
cadas
http://news.google.com/ adresine bakalim, Google'in ne halde oldugunu gorelim. Mesela Irak'taki Savas'i news.google'dan takip etseniz, Amerikan ordusuna yazilmaya karar verirsiniz.
0
anonim
http://forum.mezun.com/messageview.cfm?catid=5&threadid=9110

Bu adresteki tartismayi guzel okuyun. Elemanlar Nasil Amerikan Askeri olabiliriz konusunda tartisiyorlar. Bunlar savasi senin benim izledigim kaynaklardan izleyen adamlar buyuk ihtimalle. (news.google'dan diil en azindan)

Malesef guzel Turkiyemde, Amerikaya gidebilmek karsiliginda Irakli oldurmeyi mesele etmeyen boyle bitkisel ve nebati sahsiyetler de mevcut.

Oktay
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

MSN Türkiye Açıldı!

murat09

MSN Türkiye açıldı. Buna bağlı olarak eş zamanlı bir şekilde, Hotmail de artık Türkçe olarak hizmete başladı. Türkçe konuşan MSN kullanıcılarına yönelik geniş servis ağıyla Google ve Yahoo'ya ciddi rakip olacak gibi görünen MSN, şimdilik bazı hizmetlerini başka siteler aracılığıyla yürütüyor. Örneğin arkadaşlık servisi Siberalem, alışveriş ise Estore'ye bağlı. Yine de Türkçe sitelerde önemli bir yer alacağına inandığımız MSN e bir göz atabilirsiniz... Giriş için http://www.msn.com.tr
Kaynak: Videometre

Napster Protest Müziğin Kalesi Olmuş :))

sundance

Napster bütün ünlü şarkıcıları filtreleyince, protest müzik meraklılarına gün doğdu :))

Kırk yılın başı Napster`dan Supertramp indireyim dedim, baktım yok. Super diye arattım o da yok, ayılık edip Jackson dedim o da yok, `Ulan Tarkan`da mı olmaz ?` dedim inanır mısınız o da yoktu... Hadi bir `Selda` yazayım dedim, maşallah diskografisi geldi mübarek, keza Ahmet Kaya, keza Livaneli...

Çok garip dinamiklerin dünyasındayız vesselam

PCnet, dünyanın en pahalı internet erişimine karşı

saman

PCnet dergisi Türk Telekom'un fiyat politikasını protesto eden bir kampanya başlatmış, sanal ortamda imza topluyorlar. Amaçları hedef kitlelerine sempatik gözükmek mi bilinmez ama yinede topluluk olup sesimizi duyurmak için iyi bir fırsat. İşte detaylar:

Türkiye'nin bilgisayar ve internet dergisi PCnet, Türk Telekom'un ADSL fiyatlandırma politikasını protesto ediyor. Siz de Türk Telekom'un ADSL fiyatlarını düşürmesi gerektiğine inanıyorsanız protesto girişimimize katılabilirsiniz.

http://www.pcnet.com.tr/adsl

WebObject´i bilir misiniz ?

anonim

Apple in bir ürünü olan WebObjects $55.000 lık fiyatını 799$`a düşürdü, bu fiyatın içinde development ve deployment lisansı dahil etti. Developer´da 50 deployment da ise unlimited kullanıcı desteklemekte. WebObjects'le dinamik web sayfaları hazırlamaya yarayan bir uygulama sunucusu (PHP, Cold Fusion, ASP gibi). WebObjects uygulamalarını gene WebObjects uygulama sunucusu üzerinde çalıştırabilirsiniz. Oracle, Informix, Sybase, Progress ve Frontbase database serverlarla çalışmaktadır. WebObjects SunSolaris, HP-Unix, AIX ve MacOS X Server üzerinde koşmaktadır. Development ise MacOS X Server ve MS NT üzerinde yapılmaktadır. Detaylı bilgi için http://www.apple.com/webobjects/

Under Construction!

parsifal

Eski yazıma yorum olarak yazacaktım. Ancak son halini görünce tepemin tası iyice attı.
Eh en sonunda olan oldu. Artık meşhur sitemiz "Under Construction!" ibaresi altında yayın hayatına devam ediyor.

Bravo!!!

Gelen yorumlara göre yeni site gümbür gümbür gelecek. Bizler ise beklemeyi bilmeyen konuşanlarız. O zaman konuşmaya devam...