Satrancın Büyük Ustasından Veda

0
FZ
Amerikalı eski dünya satranç şampiyonu Bobby Fischer, İzlanda'da öldü. 64 yaşındaki Fischer'in uzun süredir hasta olduğu biliniyordu. 1943 doğumlu usta, 1972 Ağustosu'nda SSCB'li rakibi Rus Boris Spasski'yi Reykjavik'te yenerek dünya şampiyonu olmuştu.
Satrançta dünyanın gelmiş geçmiş en iyi 'büyük usta'larından olan Robert James 'Bobby' Fischer, satrancı altı yaşındayken öğrenmiş, kısa zaman içinde satranç fanatiği haline gelmişti. 14'ündeyken en genç ABD şampiyonu olan Fischer, 15 yaşında 'satranç tarihinin en genç 'büyük ustası' olma onurunu aldı. Ünlü oyuncunun taktikleri ve inanılmaz galibiyetleri halen 'Fischer Humması' olarak adlandırılıyor.

Kaynak: Radikal

Görüşler

0
FZ
En iyi büyük ustalardan biri olmasının yanında en haşarı ve vahşi ustalardan biri de diyebiliriz herhalde. Özellikle politik duruşunu düşünecek olursak.
0
robertosmix
Mekanı cennet olur inşallah. Agresif oyunları ve tavırlarıyla hatırlayacağız kendisini.
0
sefalet
Arada satranç haberleri yaptığım olmuştur FM'de ama buna elim gitmedi açıkcası. İnsan yakından tanımadığı ama hayal gücü ve yaratıcılığına hayran olduğu bir sanatçının kaybına gerçekten üzülüyor. Koca Rus ekolüne karşı filmlere konu olacak bir hikaye ile tek başına dikilen ve bunda başarılı olan bir karakter Fischer.Günümüz satrancının yüksek düzeye çıkmasında, satrancın profesyonel bir oyun haline gelerek yüksek ücretlerin döndüğü bir uğraş alanı olmasını sağlayan fitili ateşlemiştir. Satrançta belki de Psikolojik mücadelenin en iyi örneklerini vermiştir. Dünya şampiyonluğu maçında bir oyuna çıkmayarak rakibinin 2-0 öne geçmesine neden olmuştu ama bu hareket satranç literatürüne karşı tarafı tahta üzerinde daha oynamadan devirmenin örneği olarak geçmiştir. 2-0 önde olan Spassky tüm dikkatini yitirmiş ve maçı da açık bir şekilde kaybetmişti.

Dünya şampiyonu olduktan sonra belki de herkesin içinde uhde bırakan Fischer/Karpov maçı gerçekleşmemiş dahası Fischer bir daha hiç resmi maç oynamamıştır. Picasso'nun resmi bırakması gibi bir şey olan bu durum, eşine az rastlanan bir efsanenin doğmasına neden oldu. Belki de bu usta sanatçının tahtaya çıkmadan elde etmeyi başardığı en büyük başarı oldu. Birinde bir dünya şampiyonu olmuştu ama diğerinde efsaneye dönüştü. Yıllarca satranca geri döneceği umuldu, Kasparov ve diğer büyük ustalar ile karşılaştırmaları yapıldı. Ünlü satranç sitelerinde takma isimle oynadığı dilden dile dolaştı.Ve ne yazık ki bir zamanlar ülkesinin kahramanı olan adam gerçek bir tecrite uğradı. Amerika'ya dönse hapse atılacaktı. Ama en kötüsü de yıllardır satranç severlerin bir şekilde aklından geçirdiği dönse acaba neler olur sorusu tarihe karıştı.

Arkasında sanat eseri partiler ve belki satrancın geleceği olan Fischer Satrancını bıraktı.
0
Betelgeuse
Amerika'ya dönse hapse atılacaktı kısmı merak ettim. Bilen birisi anlatabilir mi?
0
sefalet
Ambargo altındaki Yugoslavya'da Spassky ile gösteri maçı yaptığı için. 1992 yılında Amerika'nın amborgo yasağını bir Amerikan vatandaşı olarak delmesi neticesinde ülkesine döndüğünde mahkemeye çıkartılacak, büyük ihtimal ile de hapis cezası alacaktı. FBI pasaportunun geçersiz olduğunu belirttikten sonra Fischer saklandığı Japonya'dan Filipinlere gidecek bir uçağa binerken sahte pasaport ile yakalandı ve 8 ay hapis gördü. Daha sonra sınır dışı edildi eğer kendisine sığınma hakkı tanıyan bir ülke çıkmasaydı Amerika'ya götürülüp yargılanacaktı ama dünya şampiyonluğunu kazandığı ve tarihte bir şekilde adının duyulmasını sağladığı İzlanda tarafından vatandaşlığa alındı. Orada da öldü maalesef.
0
bio
Results 1 - 10 of about 16,700 for boris spasski
Did you mean: boris spassky
0
yetgin2
İnglizler gibi yazmak zorunda mıyız? Sonucta ikisi de aynı ismin yabancı alfabelerde yazılmış şekli.

İmza: Dostoyevski
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Mide Bulantısı

redogre

Darbe

redogre

#fazlamesai IRC semineri: nmap ve hping ile ağ haritacılığı

conan

18 Mart 2006 Cumartesi Türkiye saati ile 22:00'de irc.freenode.org IRC sunucusundaki #fazlamesai kanalinda nmap ve hping'in kullanımı ve bu araçlarla nasıl ağ haritalandırılması yapılabileceğini anlatan bir seminer verecegim. İlgilenenleri beklerim.

Gereksinimler:
Bilgi: Temel ağ bilgisi, temel işletim sistemi bilgisi.
Seviye: Orta/ileri

Dilbiligisi

redogre

Üniversite öğrencilerinin dikkatine!

FZ

Hocalarınıza yardımcı olun. Yardıma ihtiyaçları olduklarının bile farkında değiller. Üniversitede son yılımda seçmeli bir ders almıştım. Hocası zamanın ABD'deki en ünlü psikologlarındandı. Tek dersini kaçırmadım. İmtihanlardan ve projeden tam not olan 'A' aldım. Dönem sonu notum 'B' geldi. Hocaya nedenini sordum. "Derslerde uyudun" dedi. "Uyumadım, siz uyuttunuz" diye cevap verdiğimi hatırlıyorum.