RIAA P2P ağlarını zehirlemiş!

0
murat09
Geçtiğimiz günlerde dili çözülen Matt Warne adlı bir bilgisayar uzmanı, müzik ve film endüstrisi hakkında uzun zamandır dillendirilen bir iddiayı doğruladı. Matt Warne, itirafında 76 ülkeden bin 500 müzik şirketini temsil eden RIAA (Recording Industry Association of America) adına takas ağlarını 'zehirlediğini' kabul etti.
Napster döneminde bir anda milyonlarca kişinin kontrolsüz bir ortamda şarkı çekmeye başlamasınını engelleyemeyen RIAA, el altından Warne tarafından kurulan bir birimi desteklemeye başladı. Ekibin görevi popüler şarkı isimleri kullanarak bu ağa yanlış şarkılar ve virüsler yaymak ve insanların güvenini zayıflatmaktı. Bu faaliyetler Napster'ın kapatılmasının ardından doğan yeni bağımsız ağlarda da devam etmiş.

Alarm zilleri çalıyor

2003 yılında albüm satışlarında yüzde 6'lık bir azalma olacağını hesaplayan birlik bu zararın faturasını 'tuttuğundan' çıkartmaya kararlı. Buradan hareketle RIAA yıllardır sürdürdüğü yasal ve yasadışı mücadelesini bugün bambaşka bir eksene kaydırdı. Yeni hedef internet servis sağlayıcı (İSS) firmalar olarak belirlendi. Kaynaklarının yüzde 30 ile 60'ını takas ağlarını kullanan abonelerine aktaran firmaların kendilerine telif bedeli vermesini isteyen RIAA tüm İSS'lerin tepkisini topladı. Bir önceki teklifindeyse RIAA, İSS'lerin abonelerinin bu tip ağlara bağlanmasını engellemelerini talep etmişti.

Bütün bunlara imkân veren yazılımlardan birisi olan Kazaa, her hafta 4 milyon yeni kullanıcıyı içine çekmeyi başarıyor. Kazaa ağında her an en az 3 milyon kullanıcı bağlı ve 500 milyonun üstünde dosya takasa açılıyor. Ancak bütün üyeler takma isimleriyle yer aldığı için yasal takip için gerçek kimliklere ulaşmak mümkün olmuyor. Daha doğrusu bu durum birkaç gün önceye kadar böyleydi. ABD'de RIAA'nın bin 600'ün üstünde albümü takasa açan bir kullanıcıya karşı açtığı dava bütün seyri değiştirdi. Davayı yöneten Hakim John D. Bates, kararında bu kişinin abone olduğu internet şirketinin kimlik bilgilerinin mahkemeye sunulmasını talep etti. Bu karar ABD'li tüm takasçıları paniğe soktu çünkü bundan böyle artık her kullanıcının gerçek kimliği mahkemeye sunulabilecek ve herkes için tazminat davası açılabilecek.

Öte yandan geçtiğimiz hafta Norveç'te yürütülen bir davanın sonucunda mahkeme http://www.napster.no/ adresinden şarkı çektiren Frank Bru-vik adlı 24 yaşındaki bir öğrencinin suçlu olduğuna karar verdi ve 14 bin 520 dolar para cezasına çarptırdı. Norveç'te her yıl 60 ile 100 milyon arası korsan şarkının internetten takas edildiği tahmin ediliyor.

Hep kazananlar

Porno sektörüyse her zamanki gibi bu durumdan kârlı çıkmanın peşine düştü ve başaracak gibi görünüyor. 'Bükemediğin bileği öpeceksin' mantığıyla hareket eden pornocular bu ağları kullanarak resmi film ve klipleri takasçılara sunuyor. Pornografik aramalar yapan takasçılar karşıla-rına çıkan filmleri çektikten sonra izlemek için belirli bir ödeme yapmak zorunda kalıyor, aksi takdirde açamıyor. Porno siteler şu aralar harıl harıl lisanslı klip ve filmleri bu ağlara pompalamakla meşgul. İddialarıysa akılcı: "Araştırmalara göre bu üyelerin yüzde 15'i içeriğe parayı ödemeye hazır. Bu da en azından 20 milyon insan eder ve hepimizi doyurmaya yeter!" Belki de milyarlarla oynayan müzik ve film endüstrisinin fark edemediği gerçek, internet çağına yönelik yeni çözümler, fiyatlandırmalar, altyapılar ve önlemler alma zamanının geldiğidir...

Haber Kaynağı: http://www.radikal.com.tr/ek_haber.php?ek=sa&haberno=862&tarih=02/02/2003&ek_tarihi=27/01/2003

Görüşler

0
SHiBuMi
**
Belki de milyarlarla oynayan müzik ve film endüstrisinin fark edemediği gerçek, internet çağına yönelik yeni çözümler, fiyatlandırmalar, altyapılar ve önlemler alma zamanının geldiğidir...
**

Kesinlikle...
0
anonim
peer2peer aglarini trojanlama isi gobbles tarafindan yapilmisdi.poc exploitinide fulldsicloserda yayinlamislardi.Soylenene gore agin %95 i trojanlanmis durumda.
google da bi searh edin jinglebellz.c
holy
0
FZ
Buda boşuna dememiş insanı zayıflatan istekleri, arzularıdır diye :-P Müzik koleksiyonu yapayım, film koleksiyonu yapayım, 100 tane hayır yetmez 1000 tane yapayım :-P

Buda, Internet´i ve günümüzü görseydi gene öyle gevrek gevrek gülümseyebilir miydi bilemiyorum tabii ;-)
0
conan
gec kalindi hem de cok gec
0
Nightwalker
Ya şimdi bi kaç tane delikanlı craker çıksada şu adamların serverlarını göçertse , hatta becerebiliyorsa ana makinalarına girip bi kaç milyon dolarcık hasar verse kim suçlayabilir bu adamları ? İnsanların ( bu tiplere insan denirse tabi ) anladığı dilden konuşmak gerekiyor belki de.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Oyyla - Sosyal İmleme

anonim

Türkçe Digg şeklinde özetleyebileceğimiz sosyal imleme sitesi Oyyla, beta olarak açıldı. "Oyyla Nedir?" sayfasından alıntı: Oyyla, kullanıcıların geliştirdiği bir içerik sitesidir. Yani, Oyyla'daki her şey sizin tarafınızdan oluşturuluyor ve paylaşılıyor. Internette beğendiğiniz bir yazıyı/haberi/siteyi gönderiyorsunuz, gönderiniz hemen bekleyenler kısmında görünür oluyor. Eğer kullanıcılar tarafından yeterince oyylanırsa, ana sayfaya terfi ediyor.

NATO’ya Türk yapımı kripto cihazı

sametc

TÜBİTAK, NATO’nun açtığı haberleşme sistemleri ihalesine kendi üretimi olan şifreleme cihazı ile girdi. NATO karargahlarındaki testlerden başarıyla geçen TÜBİTAK’ın şifre cihazı ihaleyi kazanırsa, NATO ülkeleri Türk yapımı ISDN Kripto BRI cihazıyla haberleşecek.

TÜBİTAK’a bağlı çalışan ve bilgi güvenliği konusunda uzmanlaşan Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE), Müdürü Önder Yetiş, 1993 yılında açılan merkezin kriptoloji çalışmalarını Genelkurmay Başkanlığı ile paralel olarak yürüttüğünü kaydetti. Enstitüdeki teknolojinin “tamamına yakınının yerli” olduğunu vurgulayan Yetiş, kriptoloji konusunda “dünyanın ilk 10 kurumundan biri” olduklarını ifade etti.

Haberin tamamı burada.

Bu konu ile bağlantılı bir başka haber ise TÜBİTAK´ta üretilen mikroçip ile ilgili, ona da göz atabilirsiniz.

Dünya Sosyal Forumu ve Açık Kaynak Kodlu Özgür Yazılımlar

e2e

Geçtiğimiz günlerde, Brezilya'nın Porto Alegre kentinde düzenlenen "Dünya Sosyal Forumu"nda konuşan EFF'den John Perry Barlow, fakir ülkelerin açık kaynak kodlu yazılımları kullanmalarını önerdi.

Barlow, Brezilya'nın kullandığı yazılımlar için ödediği linans ücretlerinin, açlık için harcadığı paradan daha fazla olduğunu belirtiyor.

Kaynak: The Seattle Times

Kasparov Yeniden PC´ye Karşı!

sametc

Efsanevi satranç şampiyonu Garry Kasparov bir kez daha insan beyninin makinelerden üstün olduğunu kanıtlamaya çalışacak.Kasparov, bu kez saniyede 3 milyon hamle hesap edebilme kapasitesine sahip bir bilgisayar programıyla sanal gerçeklik ortamında karşı karşıya gelecek.

devamı...

Wikipedia dünya basınını kandırdı!

FZ

Oscar ödüllü Fransız besteci Maurice Jarre, geçen Martta ölümünden sonra bazı uluslararası büyük gazetelerde çıkan anma yazılarına göre, "Öldüğümde hala kafamda çalan son bir vals olacak" demişti.

Ancak gazeteler bu şık cümleyi, internete bağlanabilen herkesin, istediğini yazıp, düzeltip, ekleyebildiği açık ansiklopedi Wikipedia’dan almışlardı.

Guardian, Independent gibi ünlü gazeteler ile BBC Music Magazine ve Daily Mail gazetesinin internet siteleri, yayımladıkları anma yazılarına koydukları bu cümleyi, internete bilgi kaynağı olarak güvenmenin ne kadar yanlış olduğunu göstermek isteyen İrlandalı bir öğrenci uydurmuştu.