Micheal Moore: Filmlerimi Bedavaya Çekip İzleyin Sorun Değil

0
FZ
Meşhur yönetmen Micheal Moore son filmi 9/11 ile ilgili olarak konuştu ve filminin Internet´ten bedavaya çekilip izlenmesini doğal karşıladğını belirtti.

Moore´a göre insanların filmini Internet´ten indirip izlemelerinde ve arkadaşları ile paylaşmalarında herhangi bir sorun yok, filmini ne kadar çok insan izlerse o kadar iyi ve telif hakları yasasının büyük bir kısmı da saçma sapan. Moore, tek bir yerde itirazı olacağını söylüyor: Benim filmim üzerinden bu yöntemle kâr edemezsiniz, eğer edecekseniz bunu ayrıca konuşmamız gerekir, bunun dışında sorun yok.

Yönetmenle birlikte çalışmış olan Lions Gate şirketi de buna karşı itiraz etmiyor durumda. Moore´a göre bilgi, sanat ve fikir paylaşımı serbest olmalı ve özgürce gerçekleştirilmeli. Bir başka sıradışı ve önemli yönetmen olan Tarantino´nun da Moore´un bu tavrını bazı bakımlardan desteklediği biliniyor.

Editörün Notu: Söz sinemadan açılmışken üstad Marlon Brando´yu yani sinemanın "Baba"sını da kısa süre önce kaybettik. Anısı sinemaseverlerin kalbinde daima yaşayacaktır.

Görüşler

0
SHiBuMi
"I don’t agree with the copyright laws" cümleciğini "telif hakları yasasının büyük bir kısmı da saçma sapan" biçiminde çevirmek biraz abartılı olmuş, en azından kaynak göstermiş olduğun yazıda böyle bir ibare yok. Öte yandan durum, zaten değiştiremeyeceği bir olayı yüce bir şekilde kabullenerek kendi hanesine artı yazdırma havasında. Kabul etmek lazım, Metallica'dan daha zeki bir şahıs.

Talif hakkı iddiasında olan birilerinin, kalkıp da evinin salonunda divxten film seyreden 2-3 kişinin peşine düştüğüne şimdiye kadar rastlandı mı bilmiyorum. Telif hakkıyla ilgili esas kaygı, bu işin ticaretini yapanlara karşı. İnsanların sahip oldukları bir nesneyi çevresindeki sınırlı bir kitle ile paylaşması başka bir şey, birilerinin bu paylaşımı örgütleyip geniş kitlelere yayması ve bunun karşılığında gelir elde etmesi bambaşka bir şey.

"Eh Michael da bunu demiş zaten!" diyorsanız, "I don't agree with copyright laws" (telif hakları benimle uyuşmuyor) ile başlayan bir cümlenin "as long as they’re not trying to make a profit off my labour" (benim yaptıklarım üzerinden kar etmedikleri sürece tabii) sözleri ile bitmesindeki çelişkiyi bir daha düşünün derim.
0
sikocbrayt
turkiyede daha evinde divx izleyen insanlara dava açılmış değil fakat oraya doğru ilerliyoruz abd bir çok p2p kullanıcısına mp3 lerini silmeleri konusunda uyarı kağıtları
gelmeye başladı bile.
Bunlara tepki gösterilmezse bu telif hakkı yasası çoğu insanı mahvedicek bence.
düşünsenize mahkemede yargılanıyorsunuz suçunuz müzik dinlemek :) şimdi gülünç geliyor ama yakında korkunç gelebilir.
şu anda satıcıları engellemeye çalışıyorlar ama bir süre sonra dinleyenleri ya da izleyenleri de izlemeye başlayacaklar. Geçen sene chip ya da byte dergisinde 3-4 dinlemeden sonra bir daha dinlenmeyen cd geliştirmeye çalıştıklarını okumuştum. Şimdi de palladium geliyor zaten
istenmeyen mp3 ler büyük birader tarafından çalınmayacak :)

telif hakkı yasası tamamen bir saçmalıktır sadece bazı insanların ceplerini daha fazla doldurmak için uydurulmuş bir yasadır.
ama bu konuda çok iyimserim bir 15 sene sonra insanlar bu yasaya şimdi biz yazdığı kitap yüzünden insanları hapse mahküm eden yasalara nasıl bakıyorsak ileride insanlarda bu yasaya öyle bakacakla
0
SHiBuMi
Hangi insanlarmış bu cepleri doldurulanlar ? Aylar boyunca setlerde gece gündüz çalışan, milyonlarca dolar para harcayan, vakitlerini ve paralarını riske atan, daha sonra da birilerinin kendi emekleri üzerinden para kazanmasına karşı çıktığı için uyduruk yasaların çıkmasına vesile olduğu iddia edilip suçlanan insanlar mı ?

Bekleyelim görelim bakalım, 15 yıl sonra telif haklarının olmadığı bir dünya nasıl olacakmış.
0
bm
SHiBuMi'ye katiliyorum. Telif haklari konusu siyah beyaz degil, uzun ve dikkatli dusunmeyi gerektiriyor.

TC'de yerlesik gorusun malesef 'kotu insanlar para kazanacak' olmasi bu haklar niye var sorusunun sorulmasini bile engelliyor. (bu 'para kazanmis insanlar kotudur, cunku kotuluk yapilmadan olmaz' doldurusundan geliyor bence)

Mahallelerimizde halkin katkisiyla kurulmus kutuphaneler yoksa, bunun gunahi korsani benimseten kolayci kulturde. 'Kitap cok pahali'dan sonra, biraz nefes alinip dusunulse 'o halde calalim' yerine, 'o halde paylasalim' cikabilirdi cunku.

Ben okulda oldugum zamanlarda en cok universite hocalarimiza aciyordum. Cogu yayinciya bile gitse az bucuk para kazanabilecekleri bir cabaya yonelmelari icin hic bir maddi tesvik yoktu kutuphane/fotokopici arasinda kosturan cocuklar yuzunden.
0
sikocbrayt
iyi de o zaman ben sandalye yi icat ettim patentini de
ben aldim o zaman her sandalye ye oturan bana lisans parasi odesin..
ya da sole dusunelim siz bir mutahhitsiniz bir bina yaptiniz ve onu birine sattiniz ikinci bir kisiye satma sansınız var mı
yazilimci neden ikinci bir kisiye daha satabiliyor?

ya da heykeltras larin ressamlarin gunahi ne eserleri kopyalanamadigi icin mi yazarlar kadar kazanamiyorlar.
0
malkocoglu_2
Bu isin icinde biraz partizanlik seziyorum... :) Filmin amaci Bush'u yerden yere vurmak ve secim zamani yaklasiyor. Moore'un amaci filmin herkese izleterek Bush'un ipligini pazara cikartmak. Kendisi demokrattir, hem de liberal demokrat, buyuk bir ihtimalle Demokrat partiden destek aliyordur. Kar pesinde olmamasini boyle aciklayabiliriz, ya da idealizm tepesini attirdi ve kar mar dusunmez oldu! Bravo. Bush'a ne dese yeridir. Gecende azili Cumhuriyetci bilinen Tom Clancy'de Irak savasini yerden yere vurdu. ABD'de isler kizismaya basladi.


0
malkocoglu_2
Moore hakkinda bir bilgi daha: ABD kendisini cok gec tanidi. Bowling For Columbine'dan once ABD'de hic bilinmezdi, meger Avrupa'da bir filozof gibi taniniyormus. CBS'te yaptigi beyaz adamlarla dalga gecen programi hic gormemistim, ABD'de yayinlanmamasi normal tabii.
0
T-u-N-i-X
Katılıyorum ;-) Bu arada birşey daha ekleyeyim. Sanırım dünkü Milliyet gazetesinde Abdullah Gül'ün söylediği birşey var gazetecilere.. "Hepiniz savaş sırasında ve sonrasında savaşın kötülüğünü ve savaşı eleştirip durdunuz, oysa şimdi en önce Bush ve Blair ile resim çektirmek için birbirinizle yarışıyorsunuz. Halbuki savaş sırasında ve sonrasında savaş karşıtı olan Chirac ile çektirmek aklınıza bile gelmedi."

Birçok gazeteci NATO zirvesi sonrasında Bush'un "aslında çok zeki olduğunu anladıklarını" söylemişler gazetede yazanlara göre... ;-) Onlar öyle diyorsa öyledir..!
0
malkocoglu_2
>>Birçok gazeteci NATO zirvesi sonrasında Bush'un
>> "aslında çok zeki olduğunu anladıklarını"
>>söylemişler gazetede yazanlara göre... ;-) Onlar
>>öyle diyorsa öyledir..!

Bu Bush'un uyguladigi taktiklerden biri; Disariya "ben kitap okumam", "ben tasra cocuguyum" mesajlari veriyor bu sayede guneyli oylari cezbetmeye ugrasiyor. Fakat bir entellektuel tarafi var. Bill Clinton demis "bu herife dikkat edin, konusmada iyi baglanti kuruyor (he connects) ve "saksida birseyler var". Tabii bunlar goreceli seyler. Clinton disardan da zeki, okumus gozukurdu, kitabindan DAHA DA gormus/okumus oldugunu anliyoruz :) Perde arkasindaki Bush, herseye ragmen basit cozumleri seviyor, ve hatanin pasiflik tarafinda degil, aktiflik tarafinda kalmayi seviyor. Basitlik iyi sey, Occam'un Usturasini hatirlayalim, ama hipotez uzayiniz GENİŞSE.
0
korhan
Zaten siki sikiya telif telif diye bagiranlarin halini goruyoruz. moore akilli hemde cok akilli.

Para kazanmak icin yapilan kopyaya bende karsiyim. bir iki parca dinlemek icin indirilen mp3 ler de ayni. Bu isi ticarete doken kesime karar alinmali. Su anda gidin bir yasak muzik cdleri ve film cdleri satan yere adamlar degis tokus yapiyor ve bundan da kar pesinde kosuyorlar. Bu yasak degil iken telif yasasi nasil temizlenecek. Hala cogu firme korsan dvd ve cd satiyor...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Formula-G Güneş Arabaları Yarışması'nı İTÜ kazandı

FZ

TÜBİTAK tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen "TÜBİTAK Formula-G Güneş Arabaları Yarışması"nın finali, İstanbul Park'ta yapıldı. İstanbul Teknik Üniversitesi'nden (İTÜ) 'Arıba 1' adlı takım birinci oldu.

Uluslararası Otomobil Sporları Federasyonunun (FIA) pist yarışları için tasarlanmış güneş arabaları kurallarının geçerli olduğu yarışmanın finaline, 18 takım katıldı.

İki saat süren ve 30 turda tamamlanan yarış sonrasında yasal itiraz süresi beklendi. 6 kişiden oluşan kurul, bazı ekiplerin itirazlarını değerlendirdikten sonra dereceye girenleri açıkladı.

Yarışmada, İstanbul Teknik Üniversitesinden (İTÜ) “Arıba 1” adlı takım birinci, aynı üniversiteden “Arıba 2” adlı takım ikinci ve Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) takımı üçüncü oldu.

Kaynak: Hürriyet.

OSEC Linux Eğitimleri : 18 Eylül

anonim

İstanbul Bilgi Üniversitesi, Open Source Enterprise Centre tarafından gerçekleştirilen Linux eğitimleri yeni dönemi 18 Eylül'de başlayacak.


Eğitim programı hakkında detaylı bilgi için http://open.bilgi.edu.tr adresindeki programı mutlaka inceleyin. Bizimle iletişime geçin.

Ünlü Türk Bilgisayar Bilimcileri ve Mühendisleri

coskung

İstanbul Bilgi Üniversitesi Matematik Bölümü, ünlü matematikçi Cahit Arf adına bir matematik yarışması düzenliyor. Yarışmanın adını görünce aklıma şu soru geldi:

Acaba matematikte Cahit Arf, fizikte Feza Gürsey gibi kendi alanında dünyaca tanınmış bilgisayar mühendisimiz veya bilgisayar bilimcimiz var mı?

TBD Bilim Kurgu Yarışması

FZ

Bilimkurgu, bilimsel buluşların, teknolojik gelişmelerin, gelecekteki olayların ve toplumsal değişimlerin insanlar üzerindeki etkilerini araştıran bir edebiyat ve sinema türüdür. Bu tür yapıtlarda sergilenen bilimsel, teknolojik ve toplumsal değişimler kahramanların eylemleri aracılığıyla günümüzü ve geleceğimizi sorgular.

Özellikle son otuz yılda bilişim teknolojilerinde yaşanan ilerleme, bugün bir bilişim devrimine dönüşmüştür. Bu devrim doğal olarak bilimkurgu türünün inceleme alanlarından biridir. Aslında bilişim teknolojileri ve bilimkurgu, yirminci yüzyılın başlarından günümüze dek biri “değiştiren”, diğeri de “değişimi inceleyen” olarak işbirliği içerisindedir. İşte bu işbirliğinden aldığı güçle TBD Bilişim Dergisi 1998 yılından bu yana bilimkurgu öykü yarışması düzenlemektedir. Bu yıl dördüncüsü düzenlenen TBD Bilişim Dergisi Bilimkurgu Öykü Yarışması’na aşağıdaki koşullar kabul eden bütün öykücülerimizi davet ediyoruz.

PostgreSQL 7.4.1 duyuruldu

madness

Dünyanın en gelişmiş açık kaynak kodlu veritabanı sunucusu olan
PostgreSQL'in, 4 hafta önce çıkan 7.4'teki hataların düzeltilmiş hali olan 7.4.1 sürümü duyuruldu.