Polinomsal Sürede Çalışan Deterministik Asallık Testi

0
FZ
Hintli Profesör Manindra Agarwal ve onunla çalışan iki doktora öğrencisi Nitin Saxena ve Neeraj Kayal girilen bir sayının asal sayı olup olmadığını polinomsal sürede determenistik olarak tespit edebilen bir algoritma geliştirdiler. Yüzlerce yıldır pek çok araştırmacı asallık testi için polinomsal sürede çalışabilen bir algoritma arıyorlardı ve çoğu araştırmacıya göre bu algoritma önem bakımından rahatlıkla 70'lerde geliştirilmiş P-süreli Lineer Programlama çözümü ile kıyaslanabilir.
Bu sonucun en önemli özelliklerinden biri ispatın uzun ya da karışık olmaması (sadece 9 sayfa) ve sayılar teorisindeki bazı teoremlerin sonuçlarını dahiyene olarak kullanması.

FZ'nin notu: Bu algoritmayı saymazsak şimdiye kadar geliştirilen algoritmalar olasılıksal algoritmalardı yani size kısa sürede sayının asal olup olmadığını söylüyorlardı ama bunu %99.9 gibi kesinlikle söylüyorlardı, %100 değil. %100 söyleyebilen algoritmalar ise sayı büyüdükçe bu büyümeden çok daha yüksek bir oranda yavaşlıyorlardı (yani polinomsal sürede çalışmıyorlardı, daha uzun sürede çalışıyorlardı). Peki bütün bunların manası ne, şu: Günümüzde yaygın olarak kullanılan açık anahtar şifreleme sistemleri çok büyük asal sayılar isterler girdi olarak, artık bu girdinin asal olduğundan çok kısa sürede %100 emin olabileceğiz (bu işin teknolojik boyutu, matematiksel ve ileriye yönelik yorumları da yazanlar olursa sevinirim.

FZ'nin ikinci notu: "Japonlar yapmış abi" kategorisine bir cümle daha ekliyoruz ve "Hintliler yapmış abi" diyoruz.

Görüşler

0
conan
Tek kelime! OMFG!

Supersin FZ!
0
FZ
Ben değil, Hintliler süper, aşağılık kompleksine kapılmak tasvip ettiğim bir şey değildir ama... yani... ;-)

Bu arada, OMFG ne demek? Hani Oh My ... God diyesim geliyor da F tam olarak neye karşılık geliyor, onu çözemedim ;-)
0
cartman
Oh My Fine God ;-)
0
anonim
Olasılıkla Mükemmel Fazlamesai Getirisi

yuh bana oha bana bu kadar mı zorlanır bir laf
0
cadas
Peki sifrelerin cozulmesinde de ise yarayacak mi bu algoritma, yani daha hizli cozulmesinde?

Yoksa alakasiz bir sey mi soruyorum.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

ESA Web Sitesi ve Lisanslı Yazılımın Cilveleri

RoR

16.05 gecesi ESA'nın (Avrupa Uzay Ajansı) web sitesinde bir problem vardı (belki hala var...), problemin içeriği incelendiğinde akla ilk gelen acaba açık kaynak kullanılsaydı bu olurmuydu?!

http://inosci.blogspot.com/2007/05/esa-web.html

ESA: http://www.esa.gov

DVD Jon Aklandı!!

oktay

Yazıp dağıttığı Linux gibi işletim sistemleri üzerinde DVD izleyebilmeyi sağlayan DeCSS programı yüzünden hakkında Norveç mahkelemelerinde dava açılan Jon Johansen adlı genç hakkındaki bütün suçlamalardan beraat etti.

Microsoft Bir Türk Yazılım Şirketi Olan devBiz'i Satın Aldı

auselen

Microsoft İzmirli bir firma olan devBiz'i 26 mart 2007 tarihinde satın aldı.

devBiz'in sayfası ve Microsoft'un basın açıklaması

Deutsche Telekom SAP .NET`e geçiyor

anonim

Avrupa'nın en büyük telekomünikasyon firması Deutsche Telekom ve dünyanın en büyük yazılım firmalarından SAP AG .NET teknolojisini kullanmak için hazırlıklara başladılar.

Microsoft`la ortaklaşa çalışan DT, T.NET ismini verdiği proje ile tüm Avrupa çapında kullanılabilecek XML Web Servisleri paketlerinden oluşan tümleşik çözümler geliştirmeyi planlıyor.

Jim Starkey MySql Firmasına Geçti

inoxes

Interbase/ Firebird Sql Server'larının tasarimcisi ve SQL dünyasında guru olarak kabul edilen Jim Starkey'in sahibi olduğu Netfrastructure firması Mysql tarafından satın alındı.