Nostalji: 2000 yılı problemi

0
sundance
Fazlamesai 2000 yılında kurulduğundan, hiç bahsi geçmedi -sözde- 2000 yılı probleminin. Halbuki, kıyamet geliyor diye bekleniyordu 1999'da.

İşte 2000 yılı ile ilgili ilk Usenet postası.

Görüşler

0
realist
Netsis 3 3.0 kullanıyorduk. Firmayı arayıp böyle bir problemleri olup olmadığını sordum. Eğer varsa "bir ara gelip hazırladığımız yamayı alın" demelerini bekliyordum.
Bakın neler oldu:
"Biz onu 4.0 sürümünde çözdük. Şu anda 5.0'a geçtiğimizden 4.0 yükseltmesi veremiyoruz. 5.0 satın almanız gerekiyor."
Bedeli de 100 milyonun biraz üzerinde bir rakamdı sanırım. (98 yılındaki değeri)
İşte böyle. Kendi hatalarından para kazanan şirketlerimiz var bizim. Hemen ardından Penta Yazılım'ı aradım. 112 milyon bedelle önerdikleri programı inceledim ve çok beğendim. Fakat müdürüm program değiştirmenin toplam maliyetinin çok daha yüksek olacağını söyleyince hak verdim. Hayat boyu ödediğim hiç bir bedel için bu kadar üzüldüğümü hatırlamıyorum.

Peki ortada gerçekten bir sorun var mıydı? ABD'nin büyük şirketleri için belki. Halen fi tarihinde COBOL ile yazılmış uygulamaları sürekli geliştirerek kullanan köklü ve büyük şirketlerin kullandıkları derleyiciler (sanırım onlara interpreter-yorumlayıcı demek daha doğru olur.) tarih kaydında yılı iki haneli tutuyordu. 70'lerin ram fakiri mainframe'lerinde bu gerekliydi. Tamamının düzeltilip yeniden derlenmesi ve test edilmesi önemli miktarda zaman ve para kaybı demekti.

Kıssadan hisse: Açık Kod güzeldir. Her yönden!
0
acemi_
------------------------
Biz onu 4.0 sürümünde çözdük. Şu anda 5.0'a geçtiğimizden 4.0 yükseltmesi veremiyoruz. 5.0 satın almanız gerekiyor.
------------------------

Bu olayin benzerini YTL nedeniyle su an bircok firma yasiyor.



Tanidigim bir firma ETA'nin DOS versiyonunu, eski bir makinede uzun zamandir kullaniyordu. YTL'ye gecisle birlikte hesaplarin tam sayiya yuvarlanmayip virgulden sonraki 2 hanenin de kullanilmasi geregi dogdu.



Firmayi arayip "gerekli cevrimi yapan yama var mi?" diye sorduklarinda, 500 YTL odeyip yeni versiyona gecmeleri gerektigi soylendi. Tabii artik eski makineyi de kullanamayacaklarindan bir de yeni makine almalari gerekiyor.

0
bahadirkandemir
Geçenlerde ETA'nın fiyatını soran bir arkadaşa, özgür yazılım muhasebeci [muhasebeci.iqchoice.com]'yi tavsiye ettim, Windows'ta çalışan bir alternatifi kabul edebileceğini söyledi.

Sanırım YTL uyumluluğu ile ilgili bir sebepten dolayı ETA fiyatı soruyordu.

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Kimlik dediğin nedir ki?

parsifal

Eskiden tv programlarında görürdük yasadışı olayları... Ama bugün Butch ile tanık olduğumuz bir olay dumur sınırlarımızı aşarak bizi hayretlere düşürdü.

İstanbul, İstiklal Caddesi, Fransız Konsolosluğu önünde bir şahıs tezgah açmış bir şeyler satıyordu. İstiklal'de pek çok kişi, pek çok şey satıyor işporta tezgahlarında... Ama bahsettiğim şahıs hepsinden farklı bir sektöre hizmet ediyordu. Tezgahında pek çok boş kimlik duruyordu. Ehliyet, SSK vb. kimlikler. Artık ehliyet kursu veya devlet memuru olmaya gerek yok. Alıyorsun tezgahtan kimliği dolduruyorsun bilgilerini ve kullanmaya başlıyorsun.

Yakında otomatlarda satılmaya başlarsa şaşırmayın !!!

Bilgisayarın Ürettiği Sanat Sanat mıdır?

FZ

Güzel bir soru, çok tartışılmış bir konu. Meraklı bir bünye konu hakkında metafizik bir makale yazıp tartışmayı yeniden başlatmış. Tartışmaya yol açan ise TypoGenerator isimli program.

fazlamesai.net camiası bu konuda ne düşünüyor? Sizin için bu önemli mi? Hayran kaldığınız bir grafik tasarımın bir grafik ustası tarafından emek harnarak değil de bir program tarafından birkaç saniye içinde üretildiğini öğrenseniz hayatınızın şokunu mu yaşarsınız yoksa sorun yok işte, ne güzel görüntü, bana güzellik hissi veriyor, gayet de çekici, hoşuma gidiyor... mu dersiniz?

Kaynak: /.

Bir Bilimadamının Dünyanın Gidişatı Üzerine Dedikleri

FZ

Gelmiş geçmiş en büyük, en vizyon sahibi bilimadamlarından, insanlık kültürünün yüz akı insanlardan Albert Einstein'i çoğumuz fotoelektrik üzerine yaptığı çalışmalar ve aldığı Nobel ödülü, evrene, uzay-zamana bakış açımızı kökünden değiştiren "Rölativite Teori"leri ile biliyoruz.

Aynı bilimadamının kendi zamanında dünyanın gidişatı üzerine düşüncelerini bilen var mı peki? Görebileceğiniz gibi üstad, fildişi kulesinde denklemlerle boğuşup durmanın dışında başka konular üzerine de düşünmüş vakti zamanında. Hazır iş-güç-patronluk-işçilik muhabbeti açılmış iken damardan gireyim dedim:

Why Socialism?

fazlamesai.net'e soralım: 'Linuxçu' diye bir insan türü var mı?

FZ

"Linuxçu" diye nitelendirilebilecek bir "insan türü" var mıdır? İnsanlara gerçekten itici gelebilir mi? Güzel bir şeyi sunmak ne denli önemlidir? Gerçekten düzgün çalışan ve iyi işleyen sistemler bazı sunum şekillerinden ötürü "dışarıdan birilerine" itici gelebilir mi? Teknoloji, sosyoloji ve psikoloji arakesitinde ne denebilir? Bütün mesele gerçekten özgürlük müdür? Yoksa kişisel bazı problemler midir?

Görüntü işlemede ünlü bir yüz: Lenna

GtG

Görüntü işleme ile uğraşmış olanlar bu yüzü mutlaka görmüşlerdir. Yeterince meraklılar ise resmin sahibinin isminin Lenna olduğunu ve gerçekte bir playboy yıldızı olduğunu da öğrenmişlerdir.
Peki bir playboy yıldızı nasıl oldu da akademik dünyanın kapılarını aralayıp görüntü işleme laboratuvarlarına misafir oldu? İşte ufak bir araştırma sonucu ulaştığım cevap:
The Lenna Story