Nostalji: 2000 yılı problemi

0
sundance
Fazlamesai 2000 yılında kurulduğundan, hiç bahsi geçmedi -sözde- 2000 yılı probleminin. Halbuki, kıyamet geliyor diye bekleniyordu 1999'da.

İşte 2000 yılı ile ilgili ilk Usenet postası.

Görüşler

0
realist
Netsis 3 3.0 kullanıyorduk. Firmayı arayıp böyle bir problemleri olup olmadığını sordum. Eğer varsa "bir ara gelip hazırladığımız yamayı alın" demelerini bekliyordum.
Bakın neler oldu:
"Biz onu 4.0 sürümünde çözdük. Şu anda 5.0'a geçtiğimizden 4.0 yükseltmesi veremiyoruz. 5.0 satın almanız gerekiyor."
Bedeli de 100 milyonun biraz üzerinde bir rakamdı sanırım. (98 yılındaki değeri)
İşte böyle. Kendi hatalarından para kazanan şirketlerimiz var bizim. Hemen ardından Penta Yazılım'ı aradım. 112 milyon bedelle önerdikleri programı inceledim ve çok beğendim. Fakat müdürüm program değiştirmenin toplam maliyetinin çok daha yüksek olacağını söyleyince hak verdim. Hayat boyu ödediğim hiç bir bedel için bu kadar üzüldüğümü hatırlamıyorum.

Peki ortada gerçekten bir sorun var mıydı? ABD'nin büyük şirketleri için belki. Halen fi tarihinde COBOL ile yazılmış uygulamaları sürekli geliştirerek kullanan köklü ve büyük şirketlerin kullandıkları derleyiciler (sanırım onlara interpreter-yorumlayıcı demek daha doğru olur.) tarih kaydında yılı iki haneli tutuyordu. 70'lerin ram fakiri mainframe'lerinde bu gerekliydi. Tamamının düzeltilip yeniden derlenmesi ve test edilmesi önemli miktarda zaman ve para kaybı demekti.

Kıssadan hisse: Açık Kod güzeldir. Her yönden!
0
acemi_
------------------------
Biz onu 4.0 sürümünde çözdük. Şu anda 5.0'a geçtiğimizden 4.0 yükseltmesi veremiyoruz. 5.0 satın almanız gerekiyor.
------------------------

Bu olayin benzerini YTL nedeniyle su an bircok firma yasiyor.



Tanidigim bir firma ETA'nin DOS versiyonunu, eski bir makinede uzun zamandir kullaniyordu. YTL'ye gecisle birlikte hesaplarin tam sayiya yuvarlanmayip virgulden sonraki 2 hanenin de kullanilmasi geregi dogdu.



Firmayi arayip "gerekli cevrimi yapan yama var mi?" diye sorduklarinda, 500 YTL odeyip yeni versiyona gecmeleri gerektigi soylendi. Tabii artik eski makineyi de kullanamayacaklarindan bir de yeni makine almalari gerekiyor.

0
bahadirkandemir
Geçenlerde ETA'nın fiyatını soran bir arkadaşa, özgür yazılım muhasebeci [muhasebeci.iqchoice.com]'yi tavsiye ettim, Windows'ta çalışan bir alternatifi kabul edebileceğini söyledi.

Sanırım YTL uyumluluğu ile ilgili bir sebepten dolayı ETA fiyatı soruyordu.

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Sanat ve Tasarım Odaklı Programlama

arikan

Bugün pek çok sanatçı ve tasarımcı paketlenmiş yazılımlar (Photoshop, Illustrator v.s. Adobe serisi) kullanarak görsel ve işitsel iş üretiyor. Bu yazılımlar onları üreten kişiler tarafından tanımlanmış sınırlarda iş üretilmesine izin veriyor, haliyle bu durum birbirini takip eden banal işler üretilmesine sebep oluyor. Oysa üzerinde çalıştığımız bilgisayara bir araç değil de bir medya olarak baktığımızda pek çok yeni düşünceyle karşılaşıyoruz.

Açık Kodlu Özgür Yazılım: Minik Bir Vaka Analizi

FZ

Kısa bir süre önce FM kurucu editörlerinden sundance bana FeatherLinux (kuştüyü linux :-P ) isimli çok hafif ve bir mini CD´ ye sığabilen bir GNU/Linux dağıtımından bahsetti. Söz konusu dağıtım Debian GNU/Linux ve Knoppix dağıtımlarından yola çıkarak hazırlanmış epey pratik bir şeydi.

Dağıtımı olabildiğince küçültmek için dokümantasyon çıkarılmıştı, yani man sayfaları CD´de mevcut değildi. sundance ile bunu tartışırken aklıma şöyle bir şey geldi: Eğer bu CD ile boot ettiğim bilgisayarın Internet bağlantısı varsa neden komut satırından alışık olduğum şekilde man sayfalarına erişmeyeyim? ``Aaa iyi fikir yaa!´´ şeklinde karşılıklı mesajlaşmadan sonrası açık kodlu özgür yazılım dünyasında insanların pratik problemlere pratik çözümleri nasıl geliştirdiklerine dair güzel bir vaka analizi (mini case study) olarak okunabilir.

Kablosuz Yaşam

butch

Paul Graham ESR'den Daha mı Aptal?

malkocoglu_3

(BileBlog'dan çevirilmiştir). Paul Graham ESR'dan daha mı aptal? Paul Graham yine zihin özürlü spastik geri zekalı olduğunu ispatladı. Zannediyor ki, bir doğa kazası sebebiyle diğer normâl biberon kullanan Slashdot kullanıcılarından ayrı ve konuşmaya değer birşeyleri var. Adamın aptallığı ve cahilliği şaşırtıcı boyutlarda. Hitap ettiği grup, eğer bu mümkünse, ondan daha fazla yardıma muhtaç. Adamın ve grubun arasındaki simbiyotik ilişkiye bir analoji olarak sadece uç noktada bir şeriatçı imam, ya da aşırı sağcı ve deli, kürtajı destekleyen herkesin bebekleri filan yediğini bir grup ortabatılı (midwest) Amerika'lı beyinsize anlatan evanjelist bir Hristiyan aklıma geliyor (bazı tercümeler kesilmiştir). Nereden başlamalı ki? (sansur)

Türkiye´nin Seçimi ve Bilişim

elrond

Evet herkesin seçim sonuçlarını izlediği(?) bu anda internete bağlanıp FM' e haber yazma özverisini(!) gösteren Elrond' tan Turkiyenin seçimi ve bilişim altyapısı haberi ;-)
Evet anladığım kadarı ile WinTEL bu seçimlerde baskın olarak kullanılan bilişim altyapısı olmuş durumda.