Mükemmel Dark/Writeroom uygulaması!

0
sundance
Yaklaşık bir yıl kadar önce, "Yeter artık onlarca ekran, yüzlerce format seçeneği ve Internet arasında kaybolup gidiyorum, ben daktilo yazar gibi yazımla ilgilenmek istiyorum" diyen bir programcı, dertlerine çare olması ve tamamen yazdığı şeye odaklanabilmek için WriteRoom isimli bir yazılım geliştirdi.

Özellikle Getting Things Done ve Lifehacker tarafından ilgi gören bu ticari yazılımın bedava hali kısa süre sonra Darkroom ismiyle çıksa da, bu minimalist yaklaşımı, .NET gibi bir bağımlılıkla sunması yazılımın özgürlüğünü oldukça şüpheye düşürdü.

Hal böyleyken Q10 isminde bir program, sessiz sedasız, orjinal Writeroom'dan bile güzel bir ortamı hem de bedava olarak sunmaktaymış.

Görüşler

0
Tarık
sonunda... ;)
0
auselen
vi ?
0
sundance
Evet, dekorasyonu kaldırılmış bir konsol penceresinde vi de güzel oluyor.

Ama temel ihtiyaçlar şunlar;

-Ekranda sadece yazılar olacak (tercihen solda ve sağda makul boşluklar olarak
-Devamlı güncellenen kelime, harf, paragraf sayısı ve formülü değiştirilebilir sayfa tanımı olacak.
-Belli bir süre ya da kelimeden sonra alarm ayarlanabilecek

Vim ile de bunları yapmak mümkün tabi...
0
FZ
vi değil de VIM diyelim isterseniz. Tabii benzer moda Emacs ile de geçmek mümkün. Örnek bir ekran görüntüsünü burada görebilirsiniz. Birer programcı editörü olan ve bünyelerinde güçlü programlama dilleri barındıran VIM (VIM script) yahut Emacs (Emacs Lisp) ile benzer bir ortamı sağlamak mümkün. Yine de bu güçlü editörleri kullanmayı öğrenecek kadar sabrı ve uzmanlaşma hevesi olmayan arkadaşlarımıza önermek için güzel, küçük ve çevik bir uygulama, haberdar ettiği için sundance'e teşekkürler.
0
auselen
ben hala vi diye çalıştırıyorum :)

bahsetmek istediğim vim değil, yarın başka bir klon çıkar ona geçerim, vim kullandığının farkında olmak güzel tabi. neler geçmedi ki; nvi, elvis :), busybox'ınkını hala günde 10-15 dakika kullanıyorum mesela.

Asıl ben sizi bir daha yarayım :), PW'yi (professional write) hatırlıyor musunuz? noterlerde hala kullanılıyor mudur acaba?

---
Burada verilmişti değil mi? - 7 Habits For Effective Text Editing 2.0
http://video.google.com/videoplay?docid=2538831956647446078
0
FZ
PW'yi (professional write) hatırlıyor musunuz? noterlerde hala kullanılıyor mudur acaba?

Efsaneler unutulmaz! ;-)
0
sundance
Zaten Writeroom filan direkt PW'nin ekranı :)

İmkan (konfor) ne kadar çoksa, yaratıcılık o kadar azalırmış.

0
darkhunter
whiteroom'dan daha şık olsaymış keşke, ama değil bence.

Darkroom kullanıyorum. Ondan daha fazla özelliği var ama bu şeylere bir takım özellikler eklemeye başladıkça minimalizm kayboluyor.

Özgürlük anlamında q10 da darkroom da aynı uzaklıkta gibi. Darkroom'un daha geç açılması dışında özgürlüğe bir etkisi olduğunu sanmıyorum q10'a oranla :) Source yok, bedava indiriyoruz... Freeware gibi ikisi de sanki.
0
Tarık
Sanırım Darkroom un .NET bağımlısı olması konusunda bir özgürlük sıkıntısı var. Ama netice itibariyle Q10 da Darkroom' da windows üzerinde çalışıyor. Kaynak kod yok, freeware fakat içinde ne var acaba sorusunu soramıyoruz. Sıkıntı özgürlükle ilgili alışkanlıklarımızla alakalı heralde :) İçine bakamayınca zorumuza gidiyor :P

Yaşasın özgürlük...!!!

0
FZ
İçine bakamayınca zorumuza gidiyor :P

İçine bakmayı gerektirecek kadar mühim yahut enteresan bir uygulama değil. .NET istemesi de pek bir dert değil. Muhtemelen MONO ile de çalışır.
0
sundance
Şahsen ben özgürlüğümü "özgür hissetmemle" tanımlıyorum. Malum çayırda koşarken de " kimse koşmama laf etmiyor, istediğim kadar koşarım, para da isteyen de yok, ama kahretsin ki ben bunun kodunu görüp müdahale edemiyorum, o zaman özgür bir koşu olmasa gerek bu" demiyorum.

(N'olur, aranızda "özgür yazılım" demek... diye cümleye başlayacak beni tanımayan birileri varsa, önce FM'de yayınlanan yüzlerce makalem neden bahsettiğimi bildiğim konusunda referans olabilir)

O yüzden .NET istemesi benim için ciddi bir sınırlama :) Bu uygulama sadece bir tek exe'den oluşuyor. (Malesef ki, Linux tarafında bu doğru değil, stock Wine ile çalışmıyor Cedega ile çalışıyor).

Buna ek olarak, bence (minimalist kalması) yanında özellikleri Darkroomdan da, Whiteroomdan da üstün.

Sonuç olark bu sebeplerle benim özgürlüğüme etkisi var.
0
tejas
Bunların Java ile çalışanı da www.codealchemists.com/jdarkroom/ adresinde bulunabilir.
0
__USTA__
İlgili Programın Türkçeleştirme çalışmasını tamamladım. Programın çeşitli yerlerindeki UTF-8 kodlama sorunları nedeniyle şu anda hiçte hoş görünmüyor. Fakat programcısının verdiği bilgiye göre benim çevirim ve çince çevirilerde yaşanan bu kodlama sorunu bir sonraki sürümde düzeltilecekmiş. Programla birlikte yolladığım dosya sayesinde sonraki sürümde Türkçe desteğide gelmiş olacak.
0
sundance
Ne güzel bir haber...
Elinize sağlık
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

6 degrees of Wikipedia

FZ

"Six degrees of separation" lafı dünyadaki iki kişinin ortak tanıdıkları aracılığı ile düşündüklerinden çok daha yakın bağlantılı olduklarını anlatmak için kullanılır.

Six degrees of Wikipedia da benzer şeyi Wikipedia'daki ansiklopedi maddeleri için denemenizi sağlıyor. Tek yapmanız gereken siteyi ziyaret edip iki kavramı girmek. Eğer bir yönde sonuç çıkmazsa, diğer yönde de test etmek mümkün.

Wikipedia'yı Kim Kurcalıyor Öğrenmek İster Misiniz?

FZ

CalTech öğrencilerinden Virgil Griffith'in geliştirdiği Wikipedia Scanner aracı ile Wikipedia'daki isimsiz düzenlemelerin hangi kurumlardan veya şirketlerden geldiğini görmek mümkün.

xsynth Artık Sony PlayStation Portable Üzerinde

FZ

FM camiasının sağlam programcılarından ve xynth isimli masaüstü sistemi ve pencere sisteminin geliştiricisi Alper "anhanguera" Akcan, acımasızca hacker modunda Sony PSP'ye girişmiş ve bu güzel projesinin sonuçlarının yol açtığı heyecanı bizimle paylaşma istemiş. FM Forum'da kalmasına gönlüm razı olmadı, ana sayfaya taşımak istedim, afiyet olsun...

Bir Robot Uzmanından Programcılara Tavsiyeler

FZ

Vakti zamanında Paul Graham ile Viaweb'in geliştirmiş ve daha pek çok proje ile uğraşmış Trevor Blackwell, bu aralar adından geliştirdiği sıradışı Dexter isimli robot [video] ile bahsettiriyor. Dinamik, gerçek zamanlı olarak ağırlık merkezini hesaplayıp yürüyen yani fiziksel olarak insana çok benzer şekilde hareket eden bu iki ayaklı robot epey ses getireceğe benzer.

Blackwell'in web sitesinde programcılara ve geleceğin "hacker"larına tavsiyelerden bir kısmını Türkçeye çevirip paylaşalım istedik:

Kadınlar, Oyun ve Hacker Mantığı

ts

Konuşmalarımda hep söylerim "hackerlık aslında bir bakış açısı ve algılayış biçimidir" diye. Geçtiğimiz dönemde bunu destekler nitelikte bir dizi olay yaşadım. Uzun zamandır bir World of Warcraft oyuncusuyum. Oyunda hemen her karakteri deneyip tecrübe ettim. Şu anda da uluslararası bir guild'de fırsat buldukça oynamaya devam ediyorum.