Mükemmel Dark/Writeroom uygulaması!

0
sundance
Yaklaşık bir yıl kadar önce, "Yeter artık onlarca ekran, yüzlerce format seçeneği ve Internet arasında kaybolup gidiyorum, ben daktilo yazar gibi yazımla ilgilenmek istiyorum" diyen bir programcı, dertlerine çare olması ve tamamen yazdığı şeye odaklanabilmek için WriteRoom isimli bir yazılım geliştirdi.

Özellikle Getting Things Done ve Lifehacker tarafından ilgi gören bu ticari yazılımın bedava hali kısa süre sonra Darkroom ismiyle çıksa da, bu minimalist yaklaşımı, .NET gibi bir bağımlılıkla sunması yazılımın özgürlüğünü oldukça şüpheye düşürdü.

Hal böyleyken Q10 isminde bir program, sessiz sedasız, orjinal Writeroom'dan bile güzel bir ortamı hem de bedava olarak sunmaktaymış.

Görüşler

0
Tarık
sonunda... ;)
0
auselen
vi ?
0
sundance
Evet, dekorasyonu kaldırılmış bir konsol penceresinde vi de güzel oluyor.

Ama temel ihtiyaçlar şunlar;

-Ekranda sadece yazılar olacak (tercihen solda ve sağda makul boşluklar olarak
-Devamlı güncellenen kelime, harf, paragraf sayısı ve formülü değiştirilebilir sayfa tanımı olacak.
-Belli bir süre ya da kelimeden sonra alarm ayarlanabilecek

Vim ile de bunları yapmak mümkün tabi...
0
FZ
vi değil de VIM diyelim isterseniz. Tabii benzer moda Emacs ile de geçmek mümkün. Örnek bir ekran görüntüsünü burada görebilirsiniz. Birer programcı editörü olan ve bünyelerinde güçlü programlama dilleri barındıran VIM (VIM script) yahut Emacs (Emacs Lisp) ile benzer bir ortamı sağlamak mümkün. Yine de bu güçlü editörleri kullanmayı öğrenecek kadar sabrı ve uzmanlaşma hevesi olmayan arkadaşlarımıza önermek için güzel, küçük ve çevik bir uygulama, haberdar ettiği için sundance'e teşekkürler.
0
auselen
ben hala vi diye çalıştırıyorum :)

bahsetmek istediğim vim değil, yarın başka bir klon çıkar ona geçerim, vim kullandığının farkında olmak güzel tabi. neler geçmedi ki; nvi, elvis :), busybox'ınkını hala günde 10-15 dakika kullanıyorum mesela.

Asıl ben sizi bir daha yarayım :), PW'yi (professional write) hatırlıyor musunuz? noterlerde hala kullanılıyor mudur acaba?

---
Burada verilmişti değil mi? - 7 Habits For Effective Text Editing 2.0
http://video.google.com/videoplay?docid=2538831956647446078
0
FZ
PW'yi (professional write) hatırlıyor musunuz? noterlerde hala kullanılıyor mudur acaba?

Efsaneler unutulmaz! ;-)
0
sundance
Zaten Writeroom filan direkt PW'nin ekranı :)

İmkan (konfor) ne kadar çoksa, yaratıcılık o kadar azalırmış.

0
darkhunter
whiteroom'dan daha şık olsaymış keşke, ama değil bence.

Darkroom kullanıyorum. Ondan daha fazla özelliği var ama bu şeylere bir takım özellikler eklemeye başladıkça minimalizm kayboluyor.

Özgürlük anlamında q10 da darkroom da aynı uzaklıkta gibi. Darkroom'un daha geç açılması dışında özgürlüğe bir etkisi olduğunu sanmıyorum q10'a oranla :) Source yok, bedava indiriyoruz... Freeware gibi ikisi de sanki.
0
Tarık
Sanırım Darkroom un .NET bağımlısı olması konusunda bir özgürlük sıkıntısı var. Ama netice itibariyle Q10 da Darkroom' da windows üzerinde çalışıyor. Kaynak kod yok, freeware fakat içinde ne var acaba sorusunu soramıyoruz. Sıkıntı özgürlükle ilgili alışkanlıklarımızla alakalı heralde :) İçine bakamayınca zorumuza gidiyor :P

Yaşasın özgürlük...!!!

0
FZ
İçine bakamayınca zorumuza gidiyor :P

İçine bakmayı gerektirecek kadar mühim yahut enteresan bir uygulama değil. .NET istemesi de pek bir dert değil. Muhtemelen MONO ile de çalışır.
0
sundance
Şahsen ben özgürlüğümü "özgür hissetmemle" tanımlıyorum. Malum çayırda koşarken de " kimse koşmama laf etmiyor, istediğim kadar koşarım, para da isteyen de yok, ama kahretsin ki ben bunun kodunu görüp müdahale edemiyorum, o zaman özgür bir koşu olmasa gerek bu" demiyorum.

(N'olur, aranızda "özgür yazılım" demek... diye cümleye başlayacak beni tanımayan birileri varsa, önce FM'de yayınlanan yüzlerce makalem neden bahsettiğimi bildiğim konusunda referans olabilir)

O yüzden .NET istemesi benim için ciddi bir sınırlama :) Bu uygulama sadece bir tek exe'den oluşuyor. (Malesef ki, Linux tarafında bu doğru değil, stock Wine ile çalışmıyor Cedega ile çalışıyor).

Buna ek olarak, bence (minimalist kalması) yanında özellikleri Darkroomdan da, Whiteroomdan da üstün.

Sonuç olark bu sebeplerle benim özgürlüğüme etkisi var.
0
tejas
Bunların Java ile çalışanı da www.codealchemists.com/jdarkroom/ adresinde bulunabilir.
0
__USTA__
İlgili Programın Türkçeleştirme çalışmasını tamamladım. Programın çeşitli yerlerindeki UTF-8 kodlama sorunları nedeniyle şu anda hiçte hoş görünmüyor. Fakat programcısının verdiği bilgiye göre benim çevirim ve çince çevirilerde yaşanan bu kodlama sorunu bir sonraki sürümde düzeltilecekmiş. Programla birlikte yolladığım dosya sayesinde sonraki sürümde Türkçe desteğide gelmiş olacak.
0
sundance
Ne güzel bir haber...
Elinize sağlık
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Hack in the Box 2005

sefalet

Hack in the Box 2005 konferansları Malezya'nın Kuala Lumpur şehrinde yapıldı.Aşağıdaki adresten bildirilere ve vidyo kayıtlarına ulaşmanız mümkün.

http://conference.hackinthebox.org

Kendi projeksiyon makinanızı yapın!

darkhunter

Evde geçirdiğim zamanın bir bölümünü ayırdığım bir projem var. Bu bir projeksiyon makinesi projesi: 2 metreye yakın diagonal görüntü yansıtabilen, bilgisayara, televizyona, DVD/VCD çalıcı gibi eğlence sistemlerine bağlanabilen, 1024x768 piksel çözünürlük verebilen bir sistem. Bana maliyeti ise ticari projeksiyon makinalarının ampülü kadar 8-D

Ilginizi çekti mi? Okumaya devam edin, daha da eğleneceksiniz...

Commodore Program Döküm Eki ve bazı istatistikler...

dcc

1986-1992 arasında yayınlanan Commodore dergisinin ünlü Program Döküm Eki'nde yayınlanan bütün programların bir listesini çıkardım ve bazı istatistiklere ulaştım. Buyrun bir bakın.

From the Shadows

anonim

Kendilerine From the Shadows ismini veren ve “not tv. dot tv.” diye ortaya çıkan iki kişinin kurduğu grubun video çekimlerine şans eseri nette dolaşırken denk geldim. Şu ana kadar 5 bölüm yapmışlar ve download etmek istediğiniz zaman boyutları toplamda 1 gb.’ı buluyor.

5 bölümün içeriğin içeriğini izlediğim kadarıyla özetleyeyim:

El yapımı portable psone!

larweda

Benjamin Heckendorn adlı bir arkadaşımız, üşenmemiş, portable olmak üzere üretilmemiş oyun konsollarından portable sistemler yapmış, sonuçlar da pek eğlenceli olmuş. :) Var mı elindeki PS1'ini mundar edip böyle birşeyler yapmayı denemek isteyen? :)
Not: Bir de şööle bir el yapımı projeksiyon haberi vardı bi zamanlar.