Mandrakelinux 10.0 Community

0
parsifal
Linux 2.6 çekirdeği ile yepyeni Mandrakelinux 10.0 çıktı.
Şu anda sadece DVD olarak satılan ve Mandrake Club üyeleri için indirilebilen Mandrakelinux 10.0, Mayıs 2004'de "Mandrakelinux 10.0 Offical" olarak aramıza katılacak...
Meraklıları için buraya...

Görüşler

0
sametc
arkadaslar kullanmayın derim .....
debian sarge cıkmasını bekleyin...
mandrake o kadar kotuki
0
yuxel
aslında mandrake kötü değil
debian çok iyi ;)
0
aRda_
Katılıyorum...
Bende her zaman yeni kullanicilara Mandrake tavsiye ettim ve etmeye de devam edicegim gibi gorunuyor..
Bunun sebebi benim Mandrake`yi cok sevmem filan degil..Ama Rethat tabanli olmasindan kaynaklanan(?!) destegin ve Rethat`dan daha kolay kullanilabilir olmasindan dolayi...
0
cayfer
Ben uzun zamandır MDK kullanıyorum. Diğer dağıtımlarla kayda değer bir deneyimim yok. Ancak "MDK kötü herhalde" diye düşünecek bir deneyim de yaşamadım.

Siz deneyimlerinizi bizimle paylaşırsanız (özellikle de karşılaştırmalı olarak) hepimizin çok yararlanacağımızı sanıyorum
0
sametc
ya hocam cok kotu seyler yasadım oyuzden yazdım onu kusura bakmayın.

gercekten mdk beni sebepsiz yere uğraştırdı ama ayrı diskte duran vectorlinux uğraştırmadı.

fluxbox gocuyor blackbox gocuyor bunun sebebini hala bulamadık gercekten coooook uğraşmayı seven insanım uğraştıkta olmadı.

simdi openoffice sunumlarını acmıyor.
simdi yaptığım ayarların yarısı gecerli olmuyor onaylıyor ama gecerliliği yok.. mesela acılıstaki standart penc yoneticisini değiştiriyorum icewm yapıyorum ama icewm acılmıyor KDE acılıyor.
standart kurulum yaptım . sonra uğraştırdı bayağıı ama gereksiz yere uğrastırdı. linux beni onemli ve eglenceli seylerle uğraştırır diye bilirim vectorlinux eglenceli seylerle uğraştırdı ama MDK icin oyle diyemicem. mdk9,1
0
zahter
Mandrake,ilk kurulumda Suse den ,Debian dan ,Slackware den yavas.
Kerneli digerlerine gore biraz daha sisman.Belki bu digerlerine gore servise hazir donanim konusunda fayda sagliyordur.
Kurulumda lilo-grub ikilisini mbr ye yazma hatasi alabilirsiniz.(Bu bazen Suse'de de oluyor)
Kde takintisi var,cogu dagitim gibi Gnome 2. planda.
X ortamda MCC ye her zaman guvenmemekte fayda var.Bazen calismamakta israr edebiliyor.Acilmasi cok uzun surebiliyor ama Suse'nin Yast'indan daha hizli.
Mandrake i586 mimarisini kafaya takmis durumda,dusuk donanimlara karsi cok gaddar.(Bu belki Mandrake'nin kurulus felsefesidir:Dusuk donanimlara olum)Ancak hicbir dagitim Suse kadar gaddar olamaz.Suse text kurulum icin bile 50-60 mb ram isteyebiliyor.
Cok kolay denen Mdk ve Suse disketten kurulumlarda gercek yuzlerini gosteriyorlar.Burada Debian'in ve Slackware'in ici disi bir diyebiliriz.
Urpmi ile rpmdrake arayuzu paket bagimliliklarini cozmus gibi gorunuyor ama Debian'in apt-get'inin verdigi tadi vermiyor.Ama burada bana gore Yast'tan iyi.
Mandrake'de baska dagitimlarda yasamadiginiz/yasamayacaginiz Turkce font problemleriyle karsilasabilirsiniz.(Bir sabah makinayi actiginizda fontlarin ucmus oldugunu gorebilirsiniz)
Herseye ragmen bazi dagitimlarda aralarda unutulmus olan ama ilk kullanicilar icin kabus olan mount muammasi MCC nin icinde apayri bir bolum.
Paylasilan dosyalari mount etme,dosyalarinizi,internetinizi paylastirma sadece bir kac tus.
X'i kurulumda ve kurulumdan sonra ayarlamak diger dagitimlardan hatta diger isletim sistemi olan Windows'dan bile kolay.MCC X ortamda problemler cikarsada konsolda kararli bir sekilde calisiyor.Suse'nin sax'ini kurulumdan sonra bir daha goremeyebilirsiniz.MCC size uygun olan ayarlari otomatik yapmada cok az yanilirken,sax en yuksek cozunurlugu ve monitor icin en yuksek frekans araligini secebiliyor.Bu her zaman iyi olmuyor.
Usb konusunda MCC ile Yast kafa kafaya yarisir.Ancak guc denetimi konusunda Mandrake biraz daha onde.
MCC'nin Yast gibi lisans problemi yok.Bu yuzden kati GNU/GPL taraftari olan birinden dahi rahatlikla yardim alabilirsiniz.Kabul etmek gerekki Mandrake sekil itibariyle de diger dagitimlardan daha kullanici dostu.Bazen sasirtici kararsizliklari olsada daha iyiye gidecek diye dusunuyorum.
0
sametc
ayrıca mount problemi ........
CDROM-FLOPPY neden mount'a emanet edilmiş.
bir son kullanıcı dusunun(ben son kullanıcı sayılmam:) cdrom kullanmak istiyor ama bakıyorki acmaya hakkınız yok diyor mdk simdi bu kullanıcı bir soke oluyor... ... halledilmesi de /etc/fstab dosyasının acılıp >floppy ve cdrom'a normal kullanıcılarına atarsın ben bir kere yaptım fakat iki uc kere mutlu olduktan sonra bir baktım gecerlilik diye birşey kalmamış... bunlardan dolayı diyorum

birde mdk o kadar hızlı piyasaya sunuluyorki bu sorun olabiliyor.. debian felsefesi hosuma gider:....
0
roktas
Sunduğu *kolaylıklar* itibarıyla Mandrake mount konforu konusunda suçlanacak en son dağıtımdır (bk. supermount çekirdek eklentisi). Dağıtımları böyle subjektif deneyimlerle (veya filin görülen tarafıyla) eleştirmek sağlıklı değil. Mandrake camia içinde kendi başına bir renk olarak önemli bir boşluğu dolduruyor.
0
sundance
Bence Mandrake en iyilerden biri. Hatta birsürü şeyi Debian'dan bile iyi yapıyor demeye kadar bile götürebilirim. Fakat Mandrake'nin tek bir stratejik hatası var ki, bu da hakettiği yerde olmasını engelliyor.

Bu hata, insanların işini fazla kolaylaştırması ve bu sebeple de Mandrake başına oturan insanların neyi nasıl yapacaklarını öğrenmek yerine, herşeyi işletim sisteminden beklemeleri ve bu sistem içinde herhangibir aksama vs. olduğu anda, Windows'dan alıştığımız ve nefret ettiğimiz 'Hadi baştan kuralım' durumunun gerçekleşmesi.

Tekrar ediyorum, bence Mandrake oldukça iyi bir GNU/Linux dağıtımı, fakat siz adam gibi kitapçığını okursanız, dökümanlarından neyi nasıl yapmanız gerektiğini takip edip uygularsanız. Öbür türlü, çok da nefret edebilirsiniz, çünkü her işletim sistemi gibi o da hatalarını kendi düzeltmez, zaten bunu da bekleyemeyiz.
0
zahter
Mandrake 10.0 Community i betasinin yayinlandigi herhangi bir ftp de ve ya ftp.linux.org.tr adresinde bulabilirsiniz.
Ben tam bakmadim ama umarim yasa disi bir sey yapmiyoruzdur:)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Linux World´den Linus Torvalds röpörtajı

tongucyumruk

Linux World, ruhani liderimiz Linus Torvalds ile yaptığı röpörtaj'da şimdiye kadar birçok kimsenin sormaya çekindiği soruları cesurca soruyor; Linux ve Linus ile ilgili karanlıkta kalmış birçok noktayı aydınlatıyor. İşte Linus Torvalds'ın gerçek yüzü.

Microsoft´un Şubat 2001 Raporuna cevap yazıldı !

urxalit

Son yıllarda Microsoft'un Linux aleyhine çeşitli kampanyalarına şahit olmaktayız. Bu da göstermektedir Linux, Microsoft için çok ciddi bir rakip olmaktadır.

Bu çalışmamız özelde Microsoft Corporation'ın Şubat 2001 de yayınladığı rapora ve genelde tüm Microsoft iddialarına yanıt niteliğindedir. Bu nedenle cevaplar verilirken, Microsoft'un iddialarında kullandığı POS makineler ve perakende sektörü düşünülmüştür.

LINUXnet Dergisini Bulamayanlar Linux34.com´dan Sipariş Verebilir

anonim

Türkiye'nin ilk ve tek Linux Dergisi LinuxNET'i bulamayanlar Linux34.Com adresinden temin edebilir.

Hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ederiz.

Dergimize sahip çıkalım.

http://www.linux34.com/linuxnet/ adresinden geniş bilgi alabilirsiniz.

Yeni bir dağıtım: Hadron

purak

Hadron Gentoo tabanlı, binary ve taşınabilir bir GNU/Linux dağıtımı oluşturma projesidir. Kendine has bir paket/modül yönetim sistemi vardır. Asıl geliştirilme amacı, USB belleklerinizde çalışma ortamınızı taşımanız olmasına rağmen; CDROM ya da sabit disk üzerinden de kolaylıkla çalışabilir.

College Linux 2.3 İncelemesi

anonim

LinuxTurkey.org College Linux u masaüstü kullanımı açısından incelemiş:

College Linux 2.3 Darth Vader (evet sürüm ismi olarak Star Wars karakter isimleri kullanıyor, bir sonraki sürüm ise Obi Van adını taşıyor) aslen İsviçre'deki Robert Kenedy College öğrencileri ve genel olarak üniversite öğrenci popülasyonuna hitab eden bir dağıtım. Dağıtım Linux dünyasının en sert ve en Unixvari dağıtımı olan Slackware üzerine kurulmuş.