Mandrakelinux 10.0 Community

0
parsifal
Linux 2.6 çekirdeği ile yepyeni Mandrakelinux 10.0 çıktı.
Şu anda sadece DVD olarak satılan ve Mandrake Club üyeleri için indirilebilen Mandrakelinux 10.0, Mayıs 2004'de "Mandrakelinux 10.0 Offical" olarak aramıza katılacak...
Meraklıları için buraya...

Görüşler

0
sametc
arkadaslar kullanmayın derim .....
debian sarge cıkmasını bekleyin...
mandrake o kadar kotuki
0
yuxel
aslında mandrake kötü değil
debian çok iyi ;)
0
aRda_
Katılıyorum...
Bende her zaman yeni kullanicilara Mandrake tavsiye ettim ve etmeye de devam edicegim gibi gorunuyor..
Bunun sebebi benim Mandrake`yi cok sevmem filan degil..Ama Rethat tabanli olmasindan kaynaklanan(?!) destegin ve Rethat`dan daha kolay kullanilabilir olmasindan dolayi...
0
cayfer
Ben uzun zamandır MDK kullanıyorum. Diğer dağıtımlarla kayda değer bir deneyimim yok. Ancak "MDK kötü herhalde" diye düşünecek bir deneyim de yaşamadım.

Siz deneyimlerinizi bizimle paylaşırsanız (özellikle de karşılaştırmalı olarak) hepimizin çok yararlanacağımızı sanıyorum
0
sametc
ya hocam cok kotu seyler yasadım oyuzden yazdım onu kusura bakmayın.

gercekten mdk beni sebepsiz yere uğraştırdı ama ayrı diskte duran vectorlinux uğraştırmadı.

fluxbox gocuyor blackbox gocuyor bunun sebebini hala bulamadık gercekten coooook uğraşmayı seven insanım uğraştıkta olmadı.

simdi openoffice sunumlarını acmıyor.
simdi yaptığım ayarların yarısı gecerli olmuyor onaylıyor ama gecerliliği yok.. mesela acılıstaki standart penc yoneticisini değiştiriyorum icewm yapıyorum ama icewm acılmıyor KDE acılıyor.
standart kurulum yaptım . sonra uğraştırdı bayağıı ama gereksiz yere uğrastırdı. linux beni onemli ve eglenceli seylerle uğraştırır diye bilirim vectorlinux eglenceli seylerle uğraştırdı ama MDK icin oyle diyemicem. mdk9,1
0
zahter
Mandrake,ilk kurulumda Suse den ,Debian dan ,Slackware den yavas.
Kerneli digerlerine gore biraz daha sisman.Belki bu digerlerine gore servise hazir donanim konusunda fayda sagliyordur.
Kurulumda lilo-grub ikilisini mbr ye yazma hatasi alabilirsiniz.(Bu bazen Suse'de de oluyor)
Kde takintisi var,cogu dagitim gibi Gnome 2. planda.
X ortamda MCC ye her zaman guvenmemekte fayda var.Bazen calismamakta israr edebiliyor.Acilmasi cok uzun surebiliyor ama Suse'nin Yast'indan daha hizli.
Mandrake i586 mimarisini kafaya takmis durumda,dusuk donanimlara karsi cok gaddar.(Bu belki Mandrake'nin kurulus felsefesidir:Dusuk donanimlara olum)Ancak hicbir dagitim Suse kadar gaddar olamaz.Suse text kurulum icin bile 50-60 mb ram isteyebiliyor.
Cok kolay denen Mdk ve Suse disketten kurulumlarda gercek yuzlerini gosteriyorlar.Burada Debian'in ve Slackware'in ici disi bir diyebiliriz.
Urpmi ile rpmdrake arayuzu paket bagimliliklarini cozmus gibi gorunuyor ama Debian'in apt-get'inin verdigi tadi vermiyor.Ama burada bana gore Yast'tan iyi.
Mandrake'de baska dagitimlarda yasamadiginiz/yasamayacaginiz Turkce font problemleriyle karsilasabilirsiniz.(Bir sabah makinayi actiginizda fontlarin ucmus oldugunu gorebilirsiniz)
Herseye ragmen bazi dagitimlarda aralarda unutulmus olan ama ilk kullanicilar icin kabus olan mount muammasi MCC nin icinde apayri bir bolum.
Paylasilan dosyalari mount etme,dosyalarinizi,internetinizi paylastirma sadece bir kac tus.
X'i kurulumda ve kurulumdan sonra ayarlamak diger dagitimlardan hatta diger isletim sistemi olan Windows'dan bile kolay.MCC X ortamda problemler cikarsada konsolda kararli bir sekilde calisiyor.Suse'nin sax'ini kurulumdan sonra bir daha goremeyebilirsiniz.MCC size uygun olan ayarlari otomatik yapmada cok az yanilirken,sax en yuksek cozunurlugu ve monitor icin en yuksek frekans araligini secebiliyor.Bu her zaman iyi olmuyor.
Usb konusunda MCC ile Yast kafa kafaya yarisir.Ancak guc denetimi konusunda Mandrake biraz daha onde.
MCC'nin Yast gibi lisans problemi yok.Bu yuzden kati GNU/GPL taraftari olan birinden dahi rahatlikla yardim alabilirsiniz.Kabul etmek gerekki Mandrake sekil itibariyle de diger dagitimlardan daha kullanici dostu.Bazen sasirtici kararsizliklari olsada daha iyiye gidecek diye dusunuyorum.
0
sametc
ayrıca mount problemi ........
CDROM-FLOPPY neden mount'a emanet edilmiş.
bir son kullanıcı dusunun(ben son kullanıcı sayılmam:) cdrom kullanmak istiyor ama bakıyorki acmaya hakkınız yok diyor mdk simdi bu kullanıcı bir soke oluyor... ... halledilmesi de /etc/fstab dosyasının acılıp >floppy ve cdrom'a normal kullanıcılarına atarsın ben bir kere yaptım fakat iki uc kere mutlu olduktan sonra bir baktım gecerlilik diye birşey kalmamış... bunlardan dolayı diyorum

birde mdk o kadar hızlı piyasaya sunuluyorki bu sorun olabiliyor.. debian felsefesi hosuma gider:....
0
roktas
Sunduğu *kolaylıklar* itibarıyla Mandrake mount konforu konusunda suçlanacak en son dağıtımdır (bk. supermount çekirdek eklentisi). Dağıtımları böyle subjektif deneyimlerle (veya filin görülen tarafıyla) eleştirmek sağlıklı değil. Mandrake camia içinde kendi başına bir renk olarak önemli bir boşluğu dolduruyor.
0
sundance
Bence Mandrake en iyilerden biri. Hatta birsürü şeyi Debian'dan bile iyi yapıyor demeye kadar bile götürebilirim. Fakat Mandrake'nin tek bir stratejik hatası var ki, bu da hakettiği yerde olmasını engelliyor.

Bu hata, insanların işini fazla kolaylaştırması ve bu sebeple de Mandrake başına oturan insanların neyi nasıl yapacaklarını öğrenmek yerine, herşeyi işletim sisteminden beklemeleri ve bu sistem içinde herhangibir aksama vs. olduğu anda, Windows'dan alıştığımız ve nefret ettiğimiz 'Hadi baştan kuralım' durumunun gerçekleşmesi.

Tekrar ediyorum, bence Mandrake oldukça iyi bir GNU/Linux dağıtımı, fakat siz adam gibi kitapçığını okursanız, dökümanlarından neyi nasıl yapmanız gerektiğini takip edip uygularsanız. Öbür türlü, çok da nefret edebilirsiniz, çünkü her işletim sistemi gibi o da hatalarını kendi düzeltmez, zaten bunu da bekleyemeyiz.
0
zahter
Mandrake 10.0 Community i betasinin yayinlandigi herhangi bir ftp de ve ya ftp.linux.org.tr adresinde bulabilirsiniz.
Ben tam bakmadim ama umarim yasa disi bir sey yapmiyoruzdur:)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Çin´den Linux tabanlı yeni telefon.

conan

E28 isimli bir Çin şirketi Ağustos'tan beri iç pazarda linux tabanlı PDA/Cep telefonu kombinasyonu olan ürünü E2800'ü yaklaşık 600$lık bir fiyatla pazarlamaktaymış. 123 gramlık bu alette cep telefonu, dokunmatik ekran, PDA, el yazısı tanıma, sayısal fotoğraf makinası, SD card ile hafıza genişletebilme (512MB) gibi özellikler var. Ekranı 240x320 ve 4096 renk olan telefonun yakında amerika ve avrupa pazarına sunulması düşünülüyormuş.

Vector Linux 2.5 Beta hazır...

m1a2

"Well boys and girls the long awaited Vector Linux 2.5 release is just around the corner."
Vector Linux`un beta sürümü böyle duyuruldu.

Final sürüm 2-3 hafta sonra hazır olacak. Bilmeyenler veya bakmaya üşenenler için tanıtalım...

Slackware Linux ile Gnome Kullanmak İsteyenler İçin

some_plus

Slackware Linux en son 11 sürümünü çıkararak yine ortaya güzel bir sistem çıkardı. Paketler yenilendi ve hatalar düzeltildi. Bazılarımız bilirler Slackware Linux 10.2 sürümünden sonra Gnome masaüstü çok fazla uğraştırıyor diye slackware kde ile gelmeye başladı. Eğer sizde Gnomedan kopamam diyorsanız. Size alternatif olarak hazır paketlenmiş Gnome paketleri söyleyebilirim.

Yeniden okullu olmak isteyen?

anonim

Aranızda benim gibi acemi linux çular olduğuna eminim ve büyük olasılıkla siz de benim gibi nette döküman avına çıkmışsınızdır. Ben safarim sırasında ilginizi çekeceğini düşündüğüm bir adrese rastladım http://www.mandrakecampus.com bu site popüler linux dağıtımı mandrake nin eğitim sitesi... Hayatında ilk defa linux kullanmaya başlayanlar için hazırlanmış, oldukça anlaşılır bir dile sahip olan sitenin adı da konuya cok uymuş :) yeniden okullu olmak isteyenler, bir ziyaret edin bence...

NTV Radyo´da GNU/Linux programı başlıyor

thisisawar

NTV Radyo'da bu hafta bir GNU/Linux programı başlayacağı açıklandı.

Oracle'ın sponsorluğunda hazırlanan "Oracle Linux Magazin" adlı program her Perşembe 12:35'te yayınlanacak. NTV Radyo'da Erdal Kaplanseren'in sunacağı program her ne kadar Oracle merkezinde yürüyecekse de, içinde Linux geçen bir radyo programının olması keyif verici. NTV Radyo frekansları bilgisi NTVMSNBC'nin sitesinde (www.ntvmsnbc.com) bulunabilir. Sanıyorum programı dinleyerek içerik kalitesinin artırılmasını sağlamak mümkün olabilir. Bakalım neler olacak...