Kutup noktasının doğusu bulundu!

0
gismo
ntvmsnbc'nin büyük keşfi. ntvmsnbc'de yer alan bu habere göre "Mars’ın coğrafi olarak güney kutup noktasında kar yağışı oluşmuyor. Buzullar coğrafi kutup noktasının 150 km doğusunda yer alıyor. Kutup bölgesindeki iki ayrı klimanın etkisiyle, buz kütlesi coğrafi kutup noktasından doğuya doğru kayıyor."

Şimdi ben de sormak istiyorum. Kutup noktası güney ya da kuzey farketmez, tek bir noktadır. Doğu, kutup noktasından farklı bir noktada güneşin doğduğu yöndür. Eğer kutup noktasındaysanız bir doğudan söz edilemez. Orada artık her yön güneydir.
Bu ntvmsnbc'nin ilk bilimsel dil yâresi değil. Aklımda kalan diğer örnekse güneşin ağırlığı. Ağırlık herhangi bir cismin dünya ile kütle çekiminden ortaya çıkan kuvvettir. Yani F = m x g (kuvvet=kütle X yerçekim ivmesi). Ağırlık, dünya üzerinde bulunduğunuz yere göre değişir; Everestin tepesindeki ağırlığınızla deniz seviyesindeki ağırlığınız aynı değildir. Güneşin ağırlığından değil, kütlesinden bahsedilebilir.

Görüşler

0
jai
"kutup noktasının doğusu" mu? valla ayıp...
0
bio
NTVMSNBC'nin bilimsel hatası yok, belki kötü bir Türkçe denilebilir. Bu tamamen keyfi bir isimlendirmeden kaynaklanıyor. Nasıl Dünya'da Greenwich'in doğusuna "doğu", batısına "batı" deniyorsa; Mars üzerinde de böyle bir çizgi var. Yani gezegen doğal ekvatordan güney ve kuzey yarımküre diye bölündüğü gibi, keyfi bir düzlemle doğu ve batı yarımküre diye de bölünüyor. Haberde bahsedilen "doğu" da aslında iklimsel kutup noktasının, coğrafi kutup noktasından doğu yarımküre tarafına kaymasını kastediyor.

Benzer şekilde iklimsel güney kutup da güney kutuptan batı yarımküreye kaymış:

http://www.allheadlinenews.com/articles/2232508574 [www.allheadlinenews.com]

"The eastern hemisphere of the south pole region gets very little snow, and clear ice forms over the Martian soil there," Colaprete said.
0
FZ
NTVMSNBC'nin bilimsel hatası yok.

Var.

Bu tamamen keyfi bir isimlendirmeden kaynaklanıyor. Nasıl Dünya'da Greenwich'in doğusuna "doğu", batısına "batı" deniyorsa; Mars üzerinde de böyle bir çizgi var. Yani gezegen doğal ekvatordan güney ve kuzey yarımküre diye bölündüğü gibi, keyfi bir düzlemle doğu ve batı yarımküre diye de bölünüyor. Haberde bahsedilen "doğu" da aslında iklimsel kutup noktasının, coğrafi kutup noktasından doğu yarımküre tarafına kaymasını kastediyor.

Yukarıda da belirtildiği gibi bir çizginin bir eksenin doğusu, batısı vs. olabilir. Greenwich noktasının doğusundan ya da batısından değil Greenwich noktasından geçen boylamın doğusundan ya da batısından bahsederiz. Yani bir noktadan (kutup noktası olmayan bir nokta) geçen bir hat referans alınıp ona göre doğu ya da batı denmesi söz konusu. Dolayısı ile kutup noktasının batısı ya da doğusu diye bir şey söylemek yanlış.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Türkiye'de bir sistem hikayesi

fsniper

Birkaç gün önce elektronikçi olan ve bilgisayar teknisyenliği de yapan bir arkadaşımın çağrısıyla Türkiye Sanayiciler Odasının bir şubesine ADSL bağlantısı yapmak üzere gittik. Oraya vardığımızda tam bir "Sistem Yönetimi Kabusuyla" karşılaştım.

İnternet`te Transfer

esse

Geçen günlerde Ntv de spor haberlerini izliyodum. Bir haber dikkatimi çekti. İngiltere de oynanan FA Cup çeyrek final mücadelesinde Leicester City - Wycombe Wanderers mücadelesi 2-1 deplasman takımının galibiyeti ile bitiyor. Wycombe Wanderers takımı çeyrek finale çıkıyor. Buraya kadar her şey normal gözüküyor. Ama Wycombe Wanderers takımı bu tura kadar takımında tek bir forvet oyuncusu yokmuş. Bir çok futbolcuya transfer teklifinde bulunmuşlar ama bu kasaba klübüne hiç bir futbolcu gitmek istememiş. Doğal olanı da bu ben olsam bende gitmezdim:) En sonunda Wycombe Wanderers yöneticeleri çareyi internette bulunan sitelerine forvet aranıyor ilanı vermekte bulmuşlar.

Penguen Cafe

anonim

Saat gecenin 02:18'i olmuş ve ben hala skyrunner ile tırmalıyorum, neden tırmalıyorum ki ? Findows kullansam gayet güzel çalışacak.
Ama yoook... ben kaşındım, Taksim'de Penguen Cafe diye bir internet kafe açıcam diye ben tutturdum, makinalara linux yükleyip, linux kullanımını arttırıcam diye ben tutturdum, hah işte... uğraşıp duruyorum.

Java Ruby'den Daha Mı Ağır?

anonim

Java ile Ruby'yi fantastik bir şekilde kıyaslayan çok acayip bir resim ;-)

Superman aranıyor!

anonim

Bugün php.org.tr forumunda yer alan bir iş ilanını aynen kopyalıyorum aşağıya. Yorum sizin. İş ilanı ve gelen cevaplar -> burada.

Selam,
Asp, html, dhtml, java, sql/oracle dhtml, vs... bilen sağlık sektörü odaklı çalışan bilişim firmasında, web siteleri , e-ticaret siteleri tasarımında çalışacak elemanlar arıyoruz.
wml, xml bilgisi olması tercih sebebidir.
İnternet üzerinden bulmama yardımcı olabilir misiniz?
teşekkürler
Dr.Nihal Dizdar
ndizdar@drdata.net