Kutup noktasının doğusu bulundu!

0
gismo
ntvmsnbc'nin büyük keşfi. ntvmsnbc'de yer alan bu habere göre "Mars’ın coğrafi olarak güney kutup noktasında kar yağışı oluşmuyor. Buzullar coğrafi kutup noktasının 150 km doğusunda yer alıyor. Kutup bölgesindeki iki ayrı klimanın etkisiyle, buz kütlesi coğrafi kutup noktasından doğuya doğru kayıyor."

Şimdi ben de sormak istiyorum. Kutup noktası güney ya da kuzey farketmez, tek bir noktadır. Doğu, kutup noktasından farklı bir noktada güneşin doğduğu yöndür. Eğer kutup noktasındaysanız bir doğudan söz edilemez. Orada artık her yön güneydir.
Bu ntvmsnbc'nin ilk bilimsel dil yâresi değil. Aklımda kalan diğer örnekse güneşin ağırlığı. Ağırlık herhangi bir cismin dünya ile kütle çekiminden ortaya çıkan kuvvettir. Yani F = m x g (kuvvet=kütle X yerçekim ivmesi). Ağırlık, dünya üzerinde bulunduğunuz yere göre değişir; Everestin tepesindeki ağırlığınızla deniz seviyesindeki ağırlığınız aynı değildir. Güneşin ağırlığından değil, kütlesinden bahsedilebilir.

Görüşler

0
jai
"kutup noktasının doğusu" mu? valla ayıp...
0
bio
NTVMSNBC'nin bilimsel hatası yok, belki kötü bir Türkçe denilebilir. Bu tamamen keyfi bir isimlendirmeden kaynaklanıyor. Nasıl Dünya'da Greenwich'in doğusuna "doğu", batısına "batı" deniyorsa; Mars üzerinde de böyle bir çizgi var. Yani gezegen doğal ekvatordan güney ve kuzey yarımküre diye bölündüğü gibi, keyfi bir düzlemle doğu ve batı yarımküre diye de bölünüyor. Haberde bahsedilen "doğu" da aslında iklimsel kutup noktasının, coğrafi kutup noktasından doğu yarımküre tarafına kaymasını kastediyor.

Benzer şekilde iklimsel güney kutup da güney kutuptan batı yarımküreye kaymış:

http://www.allheadlinenews.com/articles/2232508574 [www.allheadlinenews.com]

"The eastern hemisphere of the south pole region gets very little snow, and clear ice forms over the Martian soil there," Colaprete said.
0
FZ
NTVMSNBC'nin bilimsel hatası yok.

Var.

Bu tamamen keyfi bir isimlendirmeden kaynaklanıyor. Nasıl Dünya'da Greenwich'in doğusuna "doğu", batısına "batı" deniyorsa; Mars üzerinde de böyle bir çizgi var. Yani gezegen doğal ekvatordan güney ve kuzey yarımküre diye bölündüğü gibi, keyfi bir düzlemle doğu ve batı yarımküre diye de bölünüyor. Haberde bahsedilen "doğu" da aslında iklimsel kutup noktasının, coğrafi kutup noktasından doğu yarımküre tarafına kaymasını kastediyor.

Yukarıda da belirtildiği gibi bir çizginin bir eksenin doğusu, batısı vs. olabilir. Greenwich noktasının doğusundan ya da batısından değil Greenwich noktasından geçen boylamın doğusundan ya da batısından bahsederiz. Yani bir noktadan (kutup noktası olmayan bir nokta) geçen bir hat referans alınıp ona göre doğu ya da batı denmesi söz konusu. Dolayısı ile kutup noktasının batısı ya da doğusu diye bir şey söylemek yanlış.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

URL Parametrelerini doğru kullanmayınca başa gelenler

tongucyumruk

Hep ciddi ciddi şeyler yazacak değiliz, biraz da eğlenelim. Bazen (düzeltme: çoğu zaman) en büyük şirketler dahi web üzerinde birşeyler yaparken en basit güvenlik önlemlerini unutabiliyorlar. İşte bu sefer madara olan şirketimiz de sürekli olarak geliştiricilerin ahını almaktan çekinmeyen Oracle. Bu linke tıklayarak kendilerinin URL parametrelerini hiçbir doğrulamadan geçirmeden doğrudan...

3. Bilişim Teknolojileri Şenliği (Ama ne şenlik!) ;-)

FZ

Önce Nefise Karatay isimli özel ve güzel mankenimizle bir söyleşi. Ardından kambersiz düğün olur mu düsturu uyarınca Hıncal Uluç. Tabii bununla kalmıyor, o şimdi bilgisayarcı canı neler ister kıvamında bir başka etkinlik: Tuğba Ekinci'nin şarkılarıyla katılacağı (!) bir söyleşi. Daha derin mevzularla ilgileniyorsanız değerli astrolog (!!) Yasemin Boran ile astro yaşam (???) söyleşisi. Tüm bunlara ek olarak da yılın en "has" bilişimcileri ödül töreni, Ziynet Sali'nin katılımları ile...

Hayır hayır MTV, Kral TV, Şamdan, Gala, vs. magazin ödül töreninden bahsetmiyoruz. Kadir Has Üniversitesi 3. Bilişim Teknolojileri şenliği yapıyormuş, o bağlamda bir etkinlik. Şahsen bir "bilişimci" olarak Tuğba Ekinci, Nefise Karatay, Didem Taslan ve diğer katılımcılarla samimi bilişim sohbetleri gerçekleştirmeyi istiyorum, kaçırılmaması gereken bir etkinlik diye düşünüyorum :-P

Dağarcığınıza Her Gün İki Söz

auselen

Türk Dil Kurumu, elektronik posta adresini bildiren herkese günde iki kelimeyi, anlamı ile birlikte ücretsiz olarak gönderiyor: http://tdk.org.tr

Pek güzel bir hizmet, hergün bir tebessüm garantili. Bugünkü ise bizlere bayram şekeri gibi...

Clippy`nin kayıp ikizi: Vigor

tongucyumruk

Microsoft'un dahiyane icadı Clippy'yi sanırım hepimiz tanırız. Kendisi her Microsoft Office açtığımızda "terli terli su içme" ve "yatmadan önce dişlerini fırçala" gibi hayatımızı kolaylaştıran ipuçları verir. Peki bunu kıskanan Linux kullanıcıları ne yapar?

Vigor için sadece Clippy'nin Vi için olanı demek yanlış olacaktır. Çünkü Clippy daha çok "iyi kedi yusuf" gibi davranırken Vigor çok daha "evil" bir ataçtır. Vi çalışırken kenarda durup işlerinizi "kolaylaştırmak" için elinden geleni ardına koymaz. Vigor ekran görüntülerine buradan ulaşabilirsiniz. Son olarak fikrin ilk çıktığı yer olan Userfriendly.org linkini de verelim tam olsun.

Komik Pencereler

sametc

Artık GNU/Linux kullanıyorsunuz ama o eski mavi ekranlı anlamsız hatalarıyla dolu windows işletim sisteminizi de arada bir yad etmek istiyor, o günleri hatırlamak istiyorsunuz. İşte size çok güzel bir adres: http://www.deanliou.com/WinRG/winrg.htm

Fazla bir şey söylemeye gerek yok gidin görun. ;)