İTÜ'nün uydusu uzaya fırlatıldı

0
anonim
Yapımı İTÜ Uzay Sistemleri Tasarım ve Test Laboratuvarları'nda gerçekleştirilen Türkiye'nin ilk öğrenci yapımı uydusu İTÜpSAT1 23 Eylül 2009 günü Hindistan'da uzaya fırlatıldı ve Türkiye saati ile 9:41'de yörüngesine ulaştı. İTÜpSAT1, ABD’deki Stanford ve California Polytechnic Üniversiteleri’nin ortaklaşa başlattığı bir proje olan CubeSat projesi kapsamında tasarlandı ve üretildi. Küp şeklindeki uydunun yörüngesi yaklaşık 700 kilometre ve Dünya'yı yaklaşık 90 dakikada bir dönecek.
Elektrik elektronik fakültesi öğretim üyesi Berk Üstündağ konuyla ilgili “İTܒde kurulan merkezde uydunun uzaydaki davranışları takip edilecek. Yüksek radyasyon altında, çekimsiz ve oksijensiz ortamdaki haraketleri belirlenecek. Bir bakıma know how oluşturulacak. Teoriksel bilgiler uzayda uygulanacak ve gözlemlenecek. Daha sonra ileride yapılacak daha büyük uyduların temeli böylece oluşturulmuş olacak.” şeklinde konuştu.
Cumhuriyet gazetesi haberi
Vatan gazetesi haberi
İTÜpSAT1'in Fırlatma Esnasındaki Yapısal Davranışı
İTÜpSAT1'in Yapısal Analizi ve Testleri
Uydunun fotoğrafları

Görüşler

0
wime77
Ne uydusu anlamadım gönderilen. 10 cm lik bir küp şeklinde fotoğraf makinesi göndermişler.Başka ne özelliği var bu meletin ?
Peki bu 10 cm lik nano uydunun nesini yaptık ?

Karar verdim sonraki projem piko uydu yapıp evimizin bahçesinden fıtlatmak olacak. 1 cm lik bir uydu olucak. Görevi diğer uyduların konumlarını ve ileitşim yoğunluğunu bildirecek. BEnce daha çok işe yarar.
0
Tarık
:) Tüm uydular hemen hemen, aşağı- yukarı+ o boyutlardadır wime77. Üzerindeki cihazlar da bildiğimiz radar, radyo, veri antenleri, alıcı-verici üniteleri ve uzaktan uydu kontrol bilgisayar sistemlerinden başkası değil. Uydu dediğimiz aletler dünya yüzeyinin çok üstünde konumlandığından etkili sistemlerdir. Bu onların atla deve iş yapmalarından değil, yüzey eğrisi, yansıma, kırılma etkilerine maruz kalmamalarından kaynaklanır. Çizgi filmlerde ya da uzay konulu bilim kurgularda gördüklerin uzay istasyonlarıdır.

insanlar normal olarak güneş panellerini alıcı verici gibi düşünürler, uyduların çok büyük gibi düşünürler, çok farklı işlediklerini sanırlar, vs. Doğrudur, büyük oranda farklı işlerler ama bu işlerliğin %99'u uyduyu yörüngede sabitleyebilmek, cihazları kararlı çalıştırabilmek içindir. Yoksa bildiğin bir yer istasyonundan ayrıca bir iş yapmaz.
0
wime77
Tarık açıklayıcı ve bilgilendirici yorumun için teşekkürler. Bimliyordum doğrusu uydular hakkında da bilgim yok denecek kadar az.Google da biraz bakındım ve piilgiler buldum.Sanırım bizimkide piko uydu.

Gönderilen uydunun bu konudaki eğitime sağlayacağı katkı büyük elbette tartışmasız .
İşin espirisini yapmak istemiştim ama Güney Kore kendi uydusunu kendisi yapıp atıyor. Elimizi çabuk tutmamız lazım yoksa çin malı kit uydular satılmaya ve arka bahçemizden fırlatmaya başlayacağız.

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Mars Rover Bilgileri (UNIX Uzayın Derinliklerinde)

malkocoglu

Mars'ta şu anda gezinen Rover'lar hakkında ilginç bazı bilgiler gözümüze ilişti, paylaşmak istedik. Robot araçlarda kullanılan işletim sistemi, Windriver şirketi tarafından üretilen bir Unix türevi imiş, ismi VxWorks. Eh, Wind River şirketi ürünleri "Mars'ta da" kullanıldığı için ellerindeki reklam cephanesi yerinde. Sitelerinde gördüğümüz bazı reklamlar şöyle diyor:

"Önce Pathfinder, şimdi de Rover. Mars, bizim için yabancı (alien) değil".

"Mars'tayız. Etrafa bakıyoruz. Başka hiçbir işletim sistemi göremiyoruz".

:)

NASA'dan kuşbakışı Mars

conan

NASA, Mars'ın yeni 3 boyutlu kuşbakışı modellemeleri, ve de bu modellemelerin üzerinde bir kuşbakışı uçuşu simüle eden yeni videoları yayınladı.

Galileo projesinde ilginç gelişmeler!

conan

Bundan yaklaşık 6 ay önce haberini geçtiğim Galileo projesinde gerçekten ilginç gelişmeler yaşanıyor. Amerika Galileo projesinde tam kontrol istiyor! GPS'e Avrupalı alternatif olacak bu sistemde ABD sinyalleri gerektiğinde bozabilme, durdurabilme, deşifre edebilme hakkını istiyor! Slashdot haberinde yazılanlara göre ise AB bu hakkı ABD'ye vermiş. Haberin altındaki tartışmalara da bir göz atın derim eğlenmek amaçlı.

Benim için ufak ama insanlık için büyük bir yalan!!!

parsifal

www.redzero.demon.co.uk/moonhoax adresinde Apollo 11'in hiç bir zaman Ay'a inmediği öne sürülüyor.
Tabi UFO'lar da var. Piramitleri'de uzaylılar inşaa etti. Bütün bunlar yıllardır bazı dünyalılar tarafından dile getirilen olaylar.
Bu sitede ise kanıtları ile "Neden Ay'a inilmediği" anlatılıyor. Hatta abartıp o meşhur sabit bayrağın bile nasıl yapıldığını bulabilirsiniz.
Bunların dışında tüm detaylar ele alınmış ve antitez olarak ortaya atılmış.
Bakmakta yarar var...

Uzaya gönderilecek salyangozlar seçildi

ae

Zaman gazetesindeki AA kaynaklı haberde, Uluslararası Uzay İstasyonu'na - International Space Station gönderilecek salyangozların seçildiği yazıyor.

Salyangozları, santrifüj makinasında teste tabi tutup seçmişler. (Cılk olmayanlar uzaya gidebilir :)