İTÜ'nün uydusu uzaya fırlatıldı

0
anonim
Yapımı İTÜ Uzay Sistemleri Tasarım ve Test Laboratuvarları'nda gerçekleştirilen Türkiye'nin ilk öğrenci yapımı uydusu İTÜpSAT1 23 Eylül 2009 günü Hindistan'da uzaya fırlatıldı ve Türkiye saati ile 9:41'de yörüngesine ulaştı. İTÜpSAT1, ABD’deki Stanford ve California Polytechnic Üniversiteleri’nin ortaklaşa başlattığı bir proje olan CubeSat projesi kapsamında tasarlandı ve üretildi. Küp şeklindeki uydunun yörüngesi yaklaşık 700 kilometre ve Dünya'yı yaklaşık 90 dakikada bir dönecek.
Elektrik elektronik fakültesi öğretim üyesi Berk Üstündağ konuyla ilgili “İTܒde kurulan merkezde uydunun uzaydaki davranışları takip edilecek. Yüksek radyasyon altında, çekimsiz ve oksijensiz ortamdaki haraketleri belirlenecek. Bir bakıma know how oluşturulacak. Teoriksel bilgiler uzayda uygulanacak ve gözlemlenecek. Daha sonra ileride yapılacak daha büyük uyduların temeli böylece oluşturulmuş olacak.” şeklinde konuştu.
Cumhuriyet gazetesi haberi
Vatan gazetesi haberi
İTÜpSAT1'in Fırlatma Esnasındaki Yapısal Davranışı
İTÜpSAT1'in Yapısal Analizi ve Testleri
Uydunun fotoğrafları

Görüşler

0
wime77
Ne uydusu anlamadım gönderilen. 10 cm lik bir küp şeklinde fotoğraf makinesi göndermişler.Başka ne özelliği var bu meletin ?
Peki bu 10 cm lik nano uydunun nesini yaptık ?

Karar verdim sonraki projem piko uydu yapıp evimizin bahçesinden fıtlatmak olacak. 1 cm lik bir uydu olucak. Görevi diğer uyduların konumlarını ve ileitşim yoğunluğunu bildirecek. BEnce daha çok işe yarar.
0
Tarık
:) Tüm uydular hemen hemen, aşağı- yukarı+ o boyutlardadır wime77. Üzerindeki cihazlar da bildiğimiz radar, radyo, veri antenleri, alıcı-verici üniteleri ve uzaktan uydu kontrol bilgisayar sistemlerinden başkası değil. Uydu dediğimiz aletler dünya yüzeyinin çok üstünde konumlandığından etkili sistemlerdir. Bu onların atla deve iş yapmalarından değil, yüzey eğrisi, yansıma, kırılma etkilerine maruz kalmamalarından kaynaklanır. Çizgi filmlerde ya da uzay konulu bilim kurgularda gördüklerin uzay istasyonlarıdır.

insanlar normal olarak güneş panellerini alıcı verici gibi düşünürler, uyduların çok büyük gibi düşünürler, çok farklı işlediklerini sanırlar, vs. Doğrudur, büyük oranda farklı işlerler ama bu işlerliğin %99'u uyduyu yörüngede sabitleyebilmek, cihazları kararlı çalıştırabilmek içindir. Yoksa bildiğin bir yer istasyonundan ayrıca bir iş yapmaz.
0
wime77
Tarık açıklayıcı ve bilgilendirici yorumun için teşekkürler. Bimliyordum doğrusu uydular hakkında da bilgim yok denecek kadar az.Google da biraz bakındım ve piilgiler buldum.Sanırım bizimkide piko uydu.

Gönderilen uydunun bu konudaki eğitime sağlayacağı katkı büyük elbette tartışmasız .
İşin espirisini yapmak istemiştim ama Güney Kore kendi uydusunu kendisi yapıp atıyor. Elimizi çabuk tutmamız lazım yoksa çin malı kit uydular satılmaya ve arka bahçemizden fırlatmaya başlayacağız.

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

VEGA sisteminde yaşam var mı ?

sametc

Astronomlar güneş sistemine benzeyen bir yıldız sisteminde, dünya gibi yaşamın gelişmesi muhtemel gezegenlerin varlığını tespit ettiler.

25 milyon ışık yılı uzaklığında ve güneşin üç kat büyüklüğündeki Vega yıldızının etrafında toz kitlesinin olduğu gozlemlendi. Yıldızın etrafında bir disk şeklinde yer alan toz kitlesini kendine cekerek, kendinden küçük diğer gezegenlere yer açıyor. Görece ufak gezegenlerde ise, bu sayede yaşamın gelişmesine olanak doğuyor...

haberin devamı: www.ntvmsnbc.com

Felaketin uydu görüntüleri

shiftdelete

Amerika'da yaşanan Katrina felaketinin görüntüleri interaktif olarak yayınlanmaya başladı. Uydu görüntülerini Flash Player yüklü bir tarayıcıdan izlemeniz mümkün. 1355 KB'lik bir yüklemeden sonra dilediğiniz gibi yakınlaştırma yapabiliyorsunuz. Sokak ve caddeleri görmeniz mümkün.

Mars´ta neler oluyor?

conan

NASA'nın akıllı bıdık robotu Spirit hareketlenmeye başladı. En son yaşanan iniş balonu problemleri çözülmüş durumda. Hatta ilk hareket sonrası elde edilen veriler dünyaya aktarıldı.
Özetlemek gerekirse www.space.com
Mars'ta hava durumu
Masa saatinden sonra NASA mars saati
Spirit'in gönderdiği bütün resimler
NASA'nın Mars Rover'ları ile ilgili sitesi
Mars'a gönderilen uzay görevlerinin sonuçlarını gösteren ilginç bir sayfa

Ankara! Mavi Gezegen Buradan Çok Güzel Görünüyor!

FZ

Milli Güvenlik Kurulu'nda (MGK) dün görüşülmesi beklenen ve Türkiye'nin yakın gelecekteki güvenlik politikalarının çerçevesini çizen yeni Milli Güvenlik Siyaset Belgesi (MGSB), 'belgeler ellerine geç ulaştığı' gerekçesiyle, hükümetin isteği üzerine bir sonraki toplantıya bırakıldı. Toplantıda, astronot yetiştirilmesini de kapsayan 2005-2014 Ulusal Uzay Araştırmaları Projesi için 1 milyar YTL'lik bütçe ayrılması da benimsendi.

Toplantının ağırlıklı gündemini TÜBİTAK tarafından hazırlanan Ulusal Bilim ve Teknoloji Stratejisi oluşturdu. Türkiye'nin 2023 yılındaki vizyonunu anlatan sunum, TÜBİTAK Başkanvekili Prof. Dr. Nüket Yetiş tarafından yapıldı. Yetiş, 11 Mart'ta Ankara'da toplanan Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nda alınan kararlar hakkında bilgi verdi. Ulaştırma Bakanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, TÜBİTAK eşgüdümünde sürdürülen 2005-2014 Ulusal Uzay Araştırmaları Projesi için 1 milyar YTL bütçe ayrılacak. Bu para, 2008'e kadar astronot yetiştirilmesi, 2009'a kadar ulusal fırlatma sistemi kurulması ve ulusal uzay sistemi altyapısının oluşturulması için harcanacak.

Haberin tamamı için: http://www.radikal.com.tr

NASA Robotik Yaz Okuluna Katılmak İster Misiniz?

FZ

NASA Robotics Education Project tarafından düzenlenen 2004 Yaz Okuluna katılmak ister misiniz?

Eğer robotlar, endüstriyel kontrol sistemleri, yapay zekâ, vb. konularla ilgileniyor ya da çalışıyorsanız söz konusu derslerden faydalanabilirsiniz. Çokluortam biçimdeki web sunumları ücretsiz olarak izlenebiliyor.

Yaz okulu 22 Haziran - 15 Temmuz tarihleri arasında düzenleniyor. Şimdiye dek iki sunum yapılmış durumda. Söz konusu sunumlar, video, ses, metin ve bilgisayar prezentasyonlarının bir arada bulunduğu bir hayli zengin sunumlar. NASA´dan Maria Bualat´ın sunumuna buradan, bundan sonra da INEL´den Dr. Charles Tolle´nin sunumuna buradan erişlebilirsiniz. Sunum programının tamamına da göz atabilir ve ders konularını okuyabilirsiniz.

Not: Maria Bualat´ın konuşması yazıya geçirilirken bazı ufak tefek ama önemli hatalar var, misal FPGA yerine SPGA yazmışlar, ```human fovea´´ yerine ``human phobia´´ yazmışlar, bununla birlikte oldukça eğlenceli ve vizyon açıcı dersler.