Elektrik elektronik fakültesi öğretim üyesi Berk Üstündağ konuyla ilgili İTÜde kurulan merkezde uydunun uzaydaki davranışları takip edilecek. Yüksek radyasyon altında, çekimsiz ve oksijensiz ortamdaki haraketleri belirlenecek. Bir bakıma know how oluşturulacak. Teoriksel bilgiler uzayda uygulanacak ve gözlemlenecek. Daha sonra ileride yapılacak daha büyük uyduların temeli böylece oluşturulmuş olacak. şeklinde konuştu.
Cumhuriyet gazetesi haberi
Vatan gazetesi haberi
İTÜpSAT1'in Fırlatma Esnasındaki Yapısal Davranışı
İTÜpSAT1'in Yapısal Analizi ve Testleri
Uydunun fotoğrafları
Yapımı İTÜ Uzay Sistemleri Tasarım ve Test Laboratuvarları'nda gerçekleştirilen Türkiye'nin ilk öğrenci yapımı uydusu İTÜpSAT1 23 Eylül 2009 günü Hindistan'da uzaya fırlatıldı ve Türkiye saati ile 9:41'de yörüngesine ulaştı. İTÜpSAT1, ABDdeki Stanford ve California Polytechnic Üniversitelerinin ortaklaşa başlattığı bir proje olan CubeSat projesi kapsamında tasarlandı ve üretildi. Küp şeklindeki uydunun yörüngesi yaklaşık 700 kilometre ve Dünya'yı yaklaşık 90 dakikada bir dönecek.
Peki bu 10 cm lik nano uydunun nesini yaptık ?
Karar verdim sonraki projem piko uydu yapıp evimizin bahçesinden fıtlatmak olacak. 1 cm lik bir uydu olucak. Görevi diğer uyduların konumlarını ve ileitşim yoğunluğunu bildirecek. BEnce daha çok işe yarar.