İTÜ'nün uydusu uzaya fırlatıldı

0
anonim
Yapımı İTÜ Uzay Sistemleri Tasarım ve Test Laboratuvarları'nda gerçekleştirilen Türkiye'nin ilk öğrenci yapımı uydusu İTÜpSAT1 23 Eylül 2009 günü Hindistan'da uzaya fırlatıldı ve Türkiye saati ile 9:41'de yörüngesine ulaştı. İTÜpSAT1, ABD’deki Stanford ve California Polytechnic Üniversiteleri’nin ortaklaşa başlattığı bir proje olan CubeSat projesi kapsamında tasarlandı ve üretildi. Küp şeklindeki uydunun yörüngesi yaklaşık 700 kilometre ve Dünya'yı yaklaşık 90 dakikada bir dönecek.
Elektrik elektronik fakültesi öğretim üyesi Berk Üstündağ konuyla ilgili “İTܒde kurulan merkezde uydunun uzaydaki davranışları takip edilecek. Yüksek radyasyon altında, çekimsiz ve oksijensiz ortamdaki haraketleri belirlenecek. Bir bakıma know how oluşturulacak. Teoriksel bilgiler uzayda uygulanacak ve gözlemlenecek. Daha sonra ileride yapılacak daha büyük uyduların temeli böylece oluşturulmuş olacak.” şeklinde konuştu.
Cumhuriyet gazetesi haberi
Vatan gazetesi haberi
İTÜpSAT1'in Fırlatma Esnasındaki Yapısal Davranışı
İTÜpSAT1'in Yapısal Analizi ve Testleri
Uydunun fotoğrafları

Görüşler

0
wime77
Ne uydusu anlamadım gönderilen. 10 cm lik bir küp şeklinde fotoğraf makinesi göndermişler.Başka ne özelliği var bu meletin ?
Peki bu 10 cm lik nano uydunun nesini yaptık ?

Karar verdim sonraki projem piko uydu yapıp evimizin bahçesinden fıtlatmak olacak. 1 cm lik bir uydu olucak. Görevi diğer uyduların konumlarını ve ileitşim yoğunluğunu bildirecek. BEnce daha çok işe yarar.
0
Tarık
:) Tüm uydular hemen hemen, aşağı- yukarı+ o boyutlardadır wime77. Üzerindeki cihazlar da bildiğimiz radar, radyo, veri antenleri, alıcı-verici üniteleri ve uzaktan uydu kontrol bilgisayar sistemlerinden başkası değil. Uydu dediğimiz aletler dünya yüzeyinin çok üstünde konumlandığından etkili sistemlerdir. Bu onların atla deve iş yapmalarından değil, yüzey eğrisi, yansıma, kırılma etkilerine maruz kalmamalarından kaynaklanır. Çizgi filmlerde ya da uzay konulu bilim kurgularda gördüklerin uzay istasyonlarıdır.

insanlar normal olarak güneş panellerini alıcı verici gibi düşünürler, uyduların çok büyük gibi düşünürler, çok farklı işlediklerini sanırlar, vs. Doğrudur, büyük oranda farklı işlerler ama bu işlerliğin %99'u uyduyu yörüngede sabitleyebilmek, cihazları kararlı çalıştırabilmek içindir. Yoksa bildiğin bir yer istasyonundan ayrıca bir iş yapmaz.
0
wime77
Tarık açıklayıcı ve bilgilendirici yorumun için teşekkürler. Bimliyordum doğrusu uydular hakkında da bilgim yok denecek kadar az.Google da biraz bakındım ve piilgiler buldum.Sanırım bizimkide piko uydu.

Gönderilen uydunun bu konudaki eğitime sağlayacağı katkı büyük elbette tartışmasız .
İşin espirisini yapmak istemiştim ama Güney Kore kendi uydusunu kendisi yapıp atıyor. Elimizi çabuk tutmamız lazım yoksa çin malı kit uydular satılmaya ve arka bahçemizden fırlatmaya başlayacağız.

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Uzaya kestirme yol - Open Universe

butch

Bugün program arşivimi ayıklarken karşıma neredeyse bir yıl önce indirdiğim ve gerçekçiliği ile şaşkınlık yaratan bir program çıktı karşıma. Adı Open Universe. Bir uzay simülasyon programı. Diğerlerinden göre oldukça üstün olan OU'nun yaratıcısı proje üzerinde üç yıl boyunca uzun aralıklarla çalışabilmiş ve şu anda da geliştirmek için vakit ayıramıyormuş. Sebep malum...

Benim için ufak ama insanlık için büyük bir yalan!!!

parsifal

www.redzero.demon.co.uk/moonhoax adresinde Apollo 11'in hiç bir zaman Ay'a inmediği öne sürülüyor.
Tabi UFO'lar da var. Piramitleri'de uzaylılar inşaa etti. Bütün bunlar yıllardır bazı dünyalılar tarafından dile getirilen olaylar.
Bu sitede ise kanıtları ile "Neden Ay'a inilmediği" anlatılıyor. Hatta abartıp o meşhur sabit bayrağın bile nasıl yapıldığını bulabilirsiniz.
Bunların dışında tüm detaylar ele alınmış ve antitez olarak ortaya atılmış.
Bakmakta yarar var...

Hubble Kör Oldu

conan

Hubble uzay teleskobunun ana kamerası geçen haftasonu devre dışı kaldı. 2002 yılında yerleştirilen ve 3 elektronik kamera, filtreler, ve morötesi, kızılötesi ayrıştırıcılardan oluşan Advanced Camera for Surveys (ACS) modülü Şubat 27'de girdiği güvenli moddan çıkamadı.

Kendi Roketinizi Kendiniz Yapın, Hem de Kağıttan

Soulblighter

Evet evet, yanlış duymadınız. Kağıttan roket, hem de hava destekli fırlatma rampasıyla. Yapmanız gereken tek şey bu çizimleri indirmek ve burada anlatıldığı gibi yapmak. Ayrıca burada diğer kağıttan projeler de mevcut. Yaratıcılığın sınırı yok. Ne diyeyim...

Mars Dünya´ya Yaklaşıyor

FZ

Mars gezegeni 27 Ağustos 2003 Çarşamba günü Dünya´ya çok yakın bir noktaya gelecek.

Gezegenimize en son milattan önce 57,537 yılında bu kadar yaklaşmış olan Mars´ın bir dahaki `yakın´ ziyareti ise 28 Ağustos 2287 yılında gerçekleşecek. Mars, Dünya´ya en çok yaklaştığında aramızdaki mesafe yaklaşık 55,758,006 km olacak.