İTÜ'nün uydusu uzaya fırlatıldı

0
anonim
Yapımı İTÜ Uzay Sistemleri Tasarım ve Test Laboratuvarları'nda gerçekleştirilen Türkiye'nin ilk öğrenci yapımı uydusu İTÜpSAT1 23 Eylül 2009 günü Hindistan'da uzaya fırlatıldı ve Türkiye saati ile 9:41'de yörüngesine ulaştı. İTÜpSAT1, ABD’deki Stanford ve California Polytechnic Üniversiteleri’nin ortaklaşa başlattığı bir proje olan CubeSat projesi kapsamında tasarlandı ve üretildi. Küp şeklindeki uydunun yörüngesi yaklaşık 700 kilometre ve Dünya'yı yaklaşık 90 dakikada bir dönecek.
Elektrik elektronik fakültesi öğretim üyesi Berk Üstündağ konuyla ilgili “İTܒde kurulan merkezde uydunun uzaydaki davranışları takip edilecek. Yüksek radyasyon altında, çekimsiz ve oksijensiz ortamdaki haraketleri belirlenecek. Bir bakıma know how oluşturulacak. Teoriksel bilgiler uzayda uygulanacak ve gözlemlenecek. Daha sonra ileride yapılacak daha büyük uyduların temeli böylece oluşturulmuş olacak.” şeklinde konuştu.
Cumhuriyet gazetesi haberi
Vatan gazetesi haberi
İTÜpSAT1'in Fırlatma Esnasındaki Yapısal Davranışı
İTÜpSAT1'in Yapısal Analizi ve Testleri
Uydunun fotoğrafları

Görüşler

0
wime77
Ne uydusu anlamadım gönderilen. 10 cm lik bir küp şeklinde fotoğraf makinesi göndermişler.Başka ne özelliği var bu meletin ?
Peki bu 10 cm lik nano uydunun nesini yaptık ?

Karar verdim sonraki projem piko uydu yapıp evimizin bahçesinden fıtlatmak olacak. 1 cm lik bir uydu olucak. Görevi diğer uyduların konumlarını ve ileitşim yoğunluğunu bildirecek. BEnce daha çok işe yarar.
0
Tarık
:) Tüm uydular hemen hemen, aşağı- yukarı+ o boyutlardadır wime77. Üzerindeki cihazlar da bildiğimiz radar, radyo, veri antenleri, alıcı-verici üniteleri ve uzaktan uydu kontrol bilgisayar sistemlerinden başkası değil. Uydu dediğimiz aletler dünya yüzeyinin çok üstünde konumlandığından etkili sistemlerdir. Bu onların atla deve iş yapmalarından değil, yüzey eğrisi, yansıma, kırılma etkilerine maruz kalmamalarından kaynaklanır. Çizgi filmlerde ya da uzay konulu bilim kurgularda gördüklerin uzay istasyonlarıdır.

insanlar normal olarak güneş panellerini alıcı verici gibi düşünürler, uyduların çok büyük gibi düşünürler, çok farklı işlediklerini sanırlar, vs. Doğrudur, büyük oranda farklı işlerler ama bu işlerliğin %99'u uyduyu yörüngede sabitleyebilmek, cihazları kararlı çalıştırabilmek içindir. Yoksa bildiğin bir yer istasyonundan ayrıca bir iş yapmaz.
0
wime77
Tarık açıklayıcı ve bilgilendirici yorumun için teşekkürler. Bimliyordum doğrusu uydular hakkında da bilgim yok denecek kadar az.Google da biraz bakındım ve piilgiler buldum.Sanırım bizimkide piko uydu.

Gönderilen uydunun bu konudaki eğitime sağlayacağı katkı büyük elbette tartışmasız .
İşin espirisini yapmak istemiştim ama Güney Kore kendi uydusunu kendisi yapıp atıyor. Elimizi çabuk tutmamız lazım yoksa çin malı kit uydular satılmaya ve arka bahçemizden fırlatmaya başlayacağız.

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Yeni Türk Uydusu: RASAT

FZ

Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), teknoloji transferiyle ürettiği BİLSAT uydusunun ardından, büyük oranda Türkiye'de yapılacak 'RASAT' uydusu için çalışmalara başladı. TÜBİTAK Bilgi Teknolojileri ve Elektronik Araştırma Enstitüsü (BİLTEN) Müdür vekili Uğur Leloğlu, RASAT'ın yüzde 80 yerli üretim olacağını belirterek şöyle konuştu: "Üretim ODTÜ Kampüsü'ndeki BİLTEN laboratuvarlarında gerçekleştiriliyor. BİLSAT 12 metre ve 26 metre çözünürlükte dört bantlı kameralar taşıyor. RASAT ise daha yetenekli olacak. RASAT 5 ile 8 metre çözünürlükte görüntü toplayabilecek" dedi.

Yeni uydunun yurtdışından istenen modüllerinin gelmeye başladığını belirten Leloğlu, "Yerli modül üretimine de başlandı. Uydunun hızlı haberleşme sistemi, lityum pil modülü, gelişmiş kamera sistemi BİLTEN'de üretilecek. Modüller denendikten sonra isteyen ülkelere satabilecek" dedi. RASAT uydusunun 5 ila 8 milyon dolara mal olacağı hesaplandı. Leloğlu, yeni uyduda çözünürlüğün yüksek olmasıyla BİLSAT uydusu aracılığıyla görülemeyen pek çok ayrıntının artık görülebileceğini anlattı.

Kaynak: http://www.radikal.com.tr/veriler/2004/10/09/haber_130629.php

Uzaya gönderilecek salyangozlar seçildi

ae

Zaman gazetesindeki AA kaynaklı haberde, Uluslararası Uzay İstasyonu'na - International Space Station gönderilecek salyangozların seçildiği yazıyor.

Salyangozları, santrifüj makinasında teste tabi tutup seçmişler. (Cılk olmayanlar uzaya gidebilir :)

Nasa`nın yeni robotu

urxalit

Eğer gelişirse ilginç bir alet olacak. Mekiğin içinde fanlarıyla kendi başına hareket eden bir alet... :)

Linkten detaylarını okuyabilirsiniz, PIII işlemci olacak ve işletim sistemi olarak tabii ki Linux kullanılacak. Robotlar küre şeklinde olacak, mekikteki basınç, sıcaklık, oksijen, karbondioksit gibi belirli şeyleri sürekli ölçecekmiş. LCD ekranı, fanları, kablosuz ağ bağlantısı varmış ve uzaktan kumandalı olacakmış.

Star Wars Episode 4'teki Luke'un gözlerini kapatıp ışın kılıcıyla antrenman yaptığı sahne gözünüzün önüne geldi mi? :)

ZDNet'teki habere buradan ulaşabilirsiniz.

Meteor Tavanı Delip Koltuğa Düşerse?

malkocoglu_2

Yeni Zellanda'da üzüm büyüklüğünde bir meteor, bir evin çatısını delerek içeri girdi. Olayda yaralanan olmadı. Uzayın derinliklerinden gelen taş parçasının saatte 300 mil ile çarptığı tahmin ediliyor. Genelde tamamen eriyerek yokolan meteorlar, bazen eriyemeyecek kadar büyükse sona kadar belli bir kütle muhafaza edebiliyorlar. Yeni Zellanda'daki meteorun (ya da taş parçası diyelim), girdikten sonra koltuğa çarparak, oradan zıplayip havaya çıktigi ve en son aile bilgisayarının üzerine konduğu rapor ediliyor.

http://www.spacedaily.com/news/meteor-04c.html

Kendi Roketinizi Kendiniz Yapın, Hem de Kağıttan

Soulblighter

Evet evet, yanlış duymadınız. Kağıttan roket, hem de hava destekli fırlatma rampasıyla. Yapmanız gereken tek şey bu çizimleri indirmek ve burada anlatıldığı gibi yapmak. Ayrıca burada diğer kağıttan projeler de mevcut. Yaratıcılığın sınırı yok. Ne diyeyim...