Uluslararası Uzay İstasyonunu ve Diğer Uyduları Gözlemlemek İster misiniz?

0
RoR
Gökyüzüne bakıyorsunuz ve birden bir parıltı beliriyor, gittikçe parlaklığı artıyor artıyor sonra yavaş yavaş sönerek kayboluyor, bu uçak değil (yanan sönen ışıkları yok), göktaşı değil (yavaş hareket ediyor), süpermen değil (pelerini yok :), peki nedir bu?

Gözlemlediğiniz şey bir yapay uydu ve çok parlak ise büyük bir ihtimalle Uluslararası uzay istasyonu...

Eğer çıplak gözle, bu hareket eden insan yapımı yıldızları takip etmek istiyorsanız http://inosci.blogspot.com/2007/02/iss-gzlem-uyars-samsun-25022007.html bağlantısını inceleyebilirsiniz.

Sitedeki ifadeler Samsun için görülsede küçük açı farkları ile Türkiye'nin herhangi bir konumundan gözlemleyebilirsiniz.

Ayrıca kendinizde offline olarak (tabi sunucudan düzenli aralıklarla güncellemek şartı ile) yapay uyduları gözlemleyebilirsiniz...

400 km üzerinizden insanlar geçerken (ISS, Uluslararası Uzay İstasyonu) en azından bu parıltıyı görmek hoş ve motive edici bir duygu...

Uluslararası Uzay İstasyonunun şuanki konumu:
http://inosci.blogspot.com/2006/12/iss-ve-mekiin-gerek-zamanl-konumlar.html

Görüşler

0
auselen
Benim gibi gökyüzüne bakıp hangi yıldız hangisi diye merak ediyorsanız, şöyle bir programda var: Stellarium. Zamanında sourceforge'ta ayın projesi seçilmişti, hatırladığım kadarıyla.

Stellarium is a free open source planetarium for your computer. It shows a realistic sky in 3D, just like what you see with the naked eye, binoculars or a telescope.
It is being used in planetarium projectors. Just set your coordinates and go.

http://www.stellarium.org/

0
koraypeksayar
Peki bu uyduları dinlemek veya onlar üzerinden diğer ülkelere ulaşmak...

Radyo Amatörüyseniz mümkün... Bkz. www.amsat.org

:)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Uzaylı rehineleri gerçek mi ?

anonim

Aslında spekülatif bir konu ama yine de ilginç geldiği için göndermeden edemedim. Ne demiş Fox Mulder " i believe " olay budur :)

Editör'ün notu: FM, Askerdeyken bile güncellenen yegane site!!!

Linux ile Mars´a Yolculuğa Çıkalım!

ckaptan

www.mandrakelinux.com'daki bir haber sayesinde Nasa'nın kullandığı Maestro yazılımının kamuya açık sürümünü indirdim. mars.telascience.org adresinden indirilebilen ve tamamiyle Java ile yazılmış olan bu yazılım sayesinde Spirit'in Mars'a inişine dair fotoğrafları bazıları 3 boyutlu olmak üzere izleme şansına sahip olabiliyor ve bu insanlık açısından oldukça önemli yolculuğa ait fotoğrafları Linux masaüstümüzden izleyebiliyoruz.

İTÜ'nün uydusu uzaya fırlatıldı

anonim

Yapımı İTÜ Uzay Sistemleri Tasarım ve Test Laboratuvarları'nda gerçekleştirilen Türkiye'nin ilk öğrenci yapımı uydusu İTÜpSAT1 23 Eylül 2009 günü Hindistan'da uzaya fırlatıldı ve Türkiye saati ile 9:41'de yörüngesine ulaştı. İTÜpSAT1, ABD’deki Stanford ve California Polytechnic Üniversiteleri’nin ortaklaşa başlattığı bir proje olan CubeSat projesi kapsamında tasarlandı ve üretildi. Küp şeklindeki uydunun yörüngesi yaklaşık 700 kilometre ve Dünya'yı yaklaşık 90 dakikada bir dönecek.

Bu Sinyal Uzaylılardan Olabilir mi? :)

malkocoglu_2

New Scientist adlı dergiye göre uzayın derinliklerinden gelen açıklanmamış bir radyo sinyali "bir başka gezegendeki uzaylı komşulardan geliyor olabilir". Bu potansiyel iletişim sinyalleri, çoğunluğa tanıdık gelebilecek SETI@Home projesi tarafından yakalandı. SETI@Home, gönüllülerin bilgisayarında screensaver yerine boş zamanlarında sayısal analiz yapmasına imkan veren ve böylece uzaydan gelen sinyal verisini tarayan bir makina haline getirmektedir.

Yahoo! News

Meraklısı için SETI@Home, Fast Fourier Transform denen bir uygulamalı matematik tekniğini kullanıyor.
SETI FFT

Meteor Tavanı Delip Koltuğa Düşerse?

malkocoglu_2

Yeni Zellanda'da üzüm büyüklüğünde bir meteor, bir evin çatısını delerek içeri girdi. Olayda yaralanan olmadı. Uzayın derinliklerinden gelen taş parçasının saatte 300 mil ile çarptığı tahmin ediliyor. Genelde tamamen eriyerek yokolan meteorlar, bazen eriyemeyecek kadar büyükse sona kadar belli bir kütle muhafaza edebiliyorlar. Yeni Zellanda'daki meteorun (ya da taş parçası diyelim), girdikten sonra koltuğa çarparak, oradan zıplayip havaya çıktigi ve en son aile bilgisayarının üzerine konduğu rapor ediliyor.

http://www.spacedaily.com/news/meteor-04c.html