Uluslararası Uzay İstasyonunu ve Diğer Uyduları Gözlemlemek İster misiniz?

0
RoR
Gökyüzüne bakıyorsunuz ve birden bir parıltı beliriyor, gittikçe parlaklığı artıyor artıyor sonra yavaş yavaş sönerek kayboluyor, bu uçak değil (yanan sönen ışıkları yok), göktaşı değil (yavaş hareket ediyor), süpermen değil (pelerini yok :), peki nedir bu?

Gözlemlediğiniz şey bir yapay uydu ve çok parlak ise büyük bir ihtimalle Uluslararası uzay istasyonu...

Eğer çıplak gözle, bu hareket eden insan yapımı yıldızları takip etmek istiyorsanız http://inosci.blogspot.com/2007/02/iss-gzlem-uyars-samsun-25022007.html bağlantısını inceleyebilirsiniz.

Sitedeki ifadeler Samsun için görülsede küçük açı farkları ile Türkiye'nin herhangi bir konumundan gözlemleyebilirsiniz.

Ayrıca kendinizde offline olarak (tabi sunucudan düzenli aralıklarla güncellemek şartı ile) yapay uyduları gözlemleyebilirsiniz...

400 km üzerinizden insanlar geçerken (ISS, Uluslararası Uzay İstasyonu) en azından bu parıltıyı görmek hoş ve motive edici bir duygu...

Uluslararası Uzay İstasyonunun şuanki konumu:
http://inosci.blogspot.com/2006/12/iss-ve-mekiin-gerek-zamanl-konumlar.html

Görüşler

0
auselen
Benim gibi gökyüzüne bakıp hangi yıldız hangisi diye merak ediyorsanız, şöyle bir programda var: Stellarium. Zamanında sourceforge'ta ayın projesi seçilmişti, hatırladığım kadarıyla.

Stellarium is a free open source planetarium for your computer. It shows a realistic sky in 3D, just like what you see with the naked eye, binoculars or a telescope.
It is being used in planetarium projectors. Just set your coordinates and go.

http://www.stellarium.org/

0
koraypeksayar
Peki bu uyduları dinlemek veya onlar üzerinden diğer ülkelere ulaşmak...

Radyo Amatörüyseniz mümkün... Bkz. www.amsat.org

:)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Mars Dünya´ya Yaklaşıyor

FZ

Mars gezegeni 27 Ağustos 2003 Çarşamba günü Dünya´ya çok yakın bir noktaya gelecek.

Gezegenimize en son milattan önce 57,537 yılında bu kadar yaklaşmış olan Mars´ın bir dahaki `yakın´ ziyareti ise 28 Ağustos 2287 yılında gerçekleşecek. Mars, Dünya´ya en çok yaklaştığında aramızdaki mesafe yaklaşık 55,758,006 km olacak.

Mars´ta neler oluyor?

conan

NASA'nın akıllı bıdık robotu Spirit hareketlenmeye başladı. En son yaşanan iniş balonu problemleri çözülmüş durumda. Hatta ilk hareket sonrası elde edilen veriler dünyaya aktarıldı.
Özetlemek gerekirse www.space.com
Mars'ta hava durumu
Masa saatinden sonra NASA mars saati
Spirit'in gönderdiği bütün resimler
NASA'nın Mars Rover'ları ile ilgili sitesi
Mars'a gönderilen uzay görevlerinin sonuçlarını gösteren ilginç bir sayfa

Ariane 5`in düşüşü

conan

Son nesil Avrupa uzay aracı olan Ariane 5-ESCA ilk görevinde ne yazik ki patladı. Roket bugün Türkiye saati ile yaklaşık gece 1 sularında fırlatıldığı Fransız Guyanası (Ginesi) uzay üssünden havalandıktan yaklaşık 3 dakika sonra infilak etti. İlk belirlemeler, Roketin Vulcain-2 motorlarından birisinde bir arıza oluştuğu yönünde. Roketin taşımakta olduğu yaklaşık 600 milyon euro değerindeki 2 tane haberleşme uydusu da roketle birlikte kül oldu.

İkinci bir karara kadar Ariane-5 lerin fırlatılması durduruldu. Bu da Ocak ortasındaki Rosetta misyonunu tehlikeye düşürdü. Rosetta görevi, bir kuyruklu yıldıza uzay aracı indirme içerikli bir görev. Rosetta görevinde kullanılacak olan uydu yaklaşık 8 yıllık bir seyahatten sonra Wirtanen kuyruklu yıldızına iniş yapacak. Yörünge kesişmelerinin sağlanabilmesi için Rosetta'nın yaklaşık 20 günlük dar bir fırlatma aralığı var. Ariane 5 problemleri cözülemezse Rosetta projesi için harcanan emek, zaman, ve para boşa gitme tehlikesiyle karşı karşıya. (Kuyruklu yıldızı inceleyememe de cabası tabii ki)

Bu görev Ariane-5-ESCA'nın ilk goreviydi, ve 28 kasımda bir bilgisayar programı hatasından dolayı ertelenmişti. Bu kaza Ariane-5 serisinin 96'dan beri çıktığı 14 görevde 3. kazası.

Sputnik'in 50. Yıldönümü

FZ

4 Ekim 1957 yılında insanlık bir ilki gerçekleştirdi. Bir basketbol topu büyüklüğüne yakın ilk yapay uydu olan Sputnik, Sovyetler Birliği tarafından uzaya gönderildi ve 98 dakika içinde dünya etrafında eliptik bir yörüngeye oturtuldu. ABD ile Rusya arasındaki meşhur uzay yarışının temelleri de böylece atılmış oldu. Görünüşe göre Google da bu önemli teknolojik gelişmeyi gözden kaçırmamış ve 50. yıldönümünde şirin bir logo ile gerekli hatırlatmayı yapmış ;-)

Venüs’ün atmosferinde mikrop

parsifal

Büyük ölçüde su damlacıkları bulunan atmosfer şartları üzerinde çalışma yapan ve Rus Venera, Amerikan Pioneer Venus ile Magellan uzay çalışmalarından elde edilen verileri inceleyen Texas Üniversitesi öğretim görevlileri Dirk Schulze-Makuch ve Louis Irwin, Venüs’ün atmosferinin kimyasal bileşimindeki ilginç nesnelerin mikrop olabileceğini bildirdiler.
Haberin devamı için buraya, detayı için buraya...