Uluslararası Uzay İstasyonunu ve Diğer Uyduları Gözlemlemek İster misiniz?

0
RoR
Gökyüzüne bakıyorsunuz ve birden bir parıltı beliriyor, gittikçe parlaklığı artıyor artıyor sonra yavaş yavaş sönerek kayboluyor, bu uçak değil (yanan sönen ışıkları yok), göktaşı değil (yavaş hareket ediyor), süpermen değil (pelerini yok :), peki nedir bu?

Gözlemlediğiniz şey bir yapay uydu ve çok parlak ise büyük bir ihtimalle Uluslararası uzay istasyonu...

Eğer çıplak gözle, bu hareket eden insan yapımı yıldızları takip etmek istiyorsanız http://inosci.blogspot.com/2007/02/iss-gzlem-uyars-samsun-25022007.html bağlantısını inceleyebilirsiniz.

Sitedeki ifadeler Samsun için görülsede küçük açı farkları ile Türkiye'nin herhangi bir konumundan gözlemleyebilirsiniz.

Ayrıca kendinizde offline olarak (tabi sunucudan düzenli aralıklarla güncellemek şartı ile) yapay uyduları gözlemleyebilirsiniz...

400 km üzerinizden insanlar geçerken (ISS, Uluslararası Uzay İstasyonu) en azından bu parıltıyı görmek hoş ve motive edici bir duygu...

Uluslararası Uzay İstasyonunun şuanki konumu:
http://inosci.blogspot.com/2006/12/iss-ve-mekiin-gerek-zamanl-konumlar.html

Görüşler

0
auselen
Benim gibi gökyüzüne bakıp hangi yıldız hangisi diye merak ediyorsanız, şöyle bir programda var: Stellarium. Zamanında sourceforge'ta ayın projesi seçilmişti, hatırladığım kadarıyla.

Stellarium is a free open source planetarium for your computer. It shows a realistic sky in 3D, just like what you see with the naked eye, binoculars or a telescope.
It is being used in planetarium projectors. Just set your coordinates and go.

http://www.stellarium.org/

0
koraypeksayar
Peki bu uyduları dinlemek veya onlar üzerinden diğer ülkelere ulaşmak...

Radyo Amatörüyseniz mümkün... Bkz. www.amsat.org

:)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

1967'den beri sesi çıkmayan uydu bir anda canlandı!

conan

Zombi uydu mu desek ne desek bilemedim, ama 1967'de Lincoln Laboratory tarafından tasarlanan LES1 uydusu bir anda tekrardan sinyal göndermeye başladı.

Amatör telsizciler tarafından yakalanan sinyaller ben de dahil olmak üzere bir çok kişiyi şaşırttı. 2800 x 15000 km yörüngesine oturtulması planlanan uydu, roket sistemlerinde oluşan bir hatadan dolayı 2800 km yörüngesinde kalmış ve...

Hindistan'ın Uzay Aracı Aya İndi

FZ

Hindistan Uzay Araştırma Kuruluşu (ISRO) tarafından yapılan açıklamada, Hindistan'ın uzay programının 45 yıl önce başladığı hatırlatarak, ay aracının ilk kez başarılı biçimde ay yüzeyine indiği belirtildi.

Açıklamada, aracın başkent Yeni Delhi saatiyle 20.34'de ay yüzeyine temas ettiği kaydedildi.

22 Ekim'de uzaya fırlatılan Çandrayaan-1, Dünya'nın yakınlarında bir süre dolaştıktan sonra ay çevresinde dönmeye başlamıştı. Hint uzay aracında, Hintliler'in yanı sıra Avrupalılar ve Amerikalılar'ın geliştirdiği bilimsel araçlar bulunuyor. Çandrayaan-1, gerek Ay çevresinde, gerekse Ay yüzeyinde araştırmalar yapacak. Yüzeydeki araştırma, Ay'a indirilecek sonda aracılığıyla yapılacak. Ay görevi 2 yıl sürecek.

Kaynak: STAR, CNN Türk

NASA'dan kuşbakışı Mars

conan

NASA, Mars'ın yeni 3 boyutlu kuşbakışı modellemeleri, ve de bu modellemelerin üzerinde bir kuşbakışı uçuşu simüle eden yeni videoları yayınladı.

Türkler Uzaya Gidiyor

FZ

"ATA-1: Sivil, Barışçıl ve Bilimsel Amaçlı Bir Fırlatma Aracı İçin Sistem Tasarımı"

Yanlış okumadınız, İTÜ, ODTÜ, BÜ, Bilkent Ü., Dokuz Eylül Ü., Ankara Ü., Çukurova Ü. gibi üniversitelerimizden bir grup gencin oluşturduğu SpaceTurk grubunun hedefi TÜBİTAK ile tüm Türkiye'den aldıkları ve alacakları destekle 2007 yılının 30 Ağustos sabahı ateşleme düğmesine basmak ve yerden yaklaşık 500 km. yükseklikteki yörüngeye bir uyduyu yerleştirmek.

VEGA sisteminde yaşam var mı ?

sametc

Astronomlar güneş sistemine benzeyen bir yıldız sisteminde, dünya gibi yaşamın gelişmesi muhtemel gezegenlerin varlığını tespit ettiler.

25 milyon ışık yılı uzaklığında ve güneşin üç kat büyüklüğündeki Vega yıldızının etrafında toz kitlesinin olduğu gozlemlendi. Yıldızın etrafında bir disk şeklinde yer alan toz kitlesini kendine cekerek, kendinden küçük diğer gezegenlere yer açıyor. Görece ufak gezegenlerde ise, bu sayede yaşamın gelişmesine olanak doğuyor...

haberin devamı: www.ntvmsnbc.com