Uluslararası Uzay İstasyonunu ve Diğer Uyduları Gözlemlemek İster misiniz?

0
RoR
Gökyüzüne bakıyorsunuz ve birden bir parıltı beliriyor, gittikçe parlaklığı artıyor artıyor sonra yavaş yavaş sönerek kayboluyor, bu uçak değil (yanan sönen ışıkları yok), göktaşı değil (yavaş hareket ediyor), süpermen değil (pelerini yok :), peki nedir bu?

Gözlemlediğiniz şey bir yapay uydu ve çok parlak ise büyük bir ihtimalle Uluslararası uzay istasyonu...

Eğer çıplak gözle, bu hareket eden insan yapımı yıldızları takip etmek istiyorsanız http://inosci.blogspot.com/2007/02/iss-gzlem-uyars-samsun-25022007.html bağlantısını inceleyebilirsiniz.

Sitedeki ifadeler Samsun için görülsede küçük açı farkları ile Türkiye'nin herhangi bir konumundan gözlemleyebilirsiniz.

Ayrıca kendinizde offline olarak (tabi sunucudan düzenli aralıklarla güncellemek şartı ile) yapay uyduları gözlemleyebilirsiniz...

400 km üzerinizden insanlar geçerken (ISS, Uluslararası Uzay İstasyonu) en azından bu parıltıyı görmek hoş ve motive edici bir duygu...

Uluslararası Uzay İstasyonunun şuanki konumu:
http://inosci.blogspot.com/2006/12/iss-ve-mekiin-gerek-zamanl-konumlar.html

Görüşler

0
auselen
Benim gibi gökyüzüne bakıp hangi yıldız hangisi diye merak ediyorsanız, şöyle bir programda var: Stellarium. Zamanında sourceforge'ta ayın projesi seçilmişti, hatırladığım kadarıyla.

Stellarium is a free open source planetarium for your computer. It shows a realistic sky in 3D, just like what you see with the naked eye, binoculars or a telescope.
It is being used in planetarium projectors. Just set your coordinates and go.

http://www.stellarium.org/

0
koraypeksayar
Peki bu uyduları dinlemek veya onlar üzerinden diğer ülkelere ulaşmak...

Radyo Amatörüyseniz mümkün... Bkz. www.amsat.org

:)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Uzaylı rehineleri gerçek mi ?

anonim

Aslında spekülatif bir konu ama yine de ilginç geldiği için göndermeden edemedim. Ne demiş Fox Mulder " i believe " olay budur :)

Editör'ün notu: FM, Askerdeyken bile güncellenen yegane site!!!

NASA'dan kuşbakışı Mars

conan

NASA, Mars'ın yeni 3 boyutlu kuşbakışı modellemeleri, ve de bu modellemelerin üzerinde bir kuşbakışı uçuşu simüle eden yeni videoları yayınladı.

Türkler Uzaya Gidiyor

FZ

"ATA-1: Sivil, Barışçıl ve Bilimsel Amaçlı Bir Fırlatma Aracı İçin Sistem Tasarımı"

Yanlış okumadınız, İTÜ, ODTÜ, BÜ, Bilkent Ü., Dokuz Eylül Ü., Ankara Ü., Çukurova Ü. gibi üniversitelerimizden bir grup gencin oluşturduğu SpaceTurk grubunun hedefi TÜBİTAK ile tüm Türkiye'den aldıkları ve alacakları destekle 2007 yılının 30 Ağustos sabahı ateşleme düğmesine basmak ve yerden yaklaşık 500 km. yükseklikteki yörüngeye bir uyduyu yerleştirmek.

Avrupa Uzay Ajansı Galileo Projesinde Düğmeye Bastı

conan

Avrupa Uzay Ajansi (AUA) bugün yaptığı açıklamayla uzun zamandır konuşulup bir türlü başlanamayan Galileo projesinin start alacağını duyurdu. Galileo projesi şu anda ABD tekelinde olan Küresel Yer Belirleme (GPS) sistemi benzeri bir uydu zinciri. En yakın rakibi GPS'in politik, askeri, ve genel amaçlı kullanıp kısıtlamalarından yakınan Avrupa Birliği uzun zamandır bir türlü kendi arasında anlaşamadığı bu projeyi başlatmada biraz geç mi kaldı acaba?

Bu robotun içinde linux var

urxalit

Nasa, Mars araştırmalarında kullanılmak üzere tasarlanan Robot´un işletim sistemini Linux olarak belirledi. Güneş Enerjisi ile çalışacak olan bu robot, Mars yüzeyindeki arştırmlarda kullanılacak.

Bu robot´un sisteminde 1 adet PIII 500MHz Intel işlemci 3U CompactPCI yapısında ve bütünleşik (On-Board) olarak ana kart üzerinde Linux işletim sistemine sahip. Bu yeni nesil robot, Mars çöllerinde, 2004 yılı içerisinde araştırmalar yapıp sonuçlarını Dünya'ya gönderecek. Tamamen özel olarak tasarlanan bu robot için, ana kart üzerindeki Linux, robot üzerindeki araçlara göre yeniden düzenlenmiş.

Haber kaynağı: linux.org.tr
Kaynak: NewsFactor