SETI´deki gelişmeler

0
conan
Search for Extraterrestrial Intelligence (SETI) kendini uzayda yayılan "akıllı" radyo dalgaları saptama yoluyla dünyadışı yasam belirtisi aramaya adamış bir gurup. Yani oralarda "E.T phone earth..." diyen bir uzaylı varsa bunu dünyadan saptayacak insanlar bunlar ;)

Bu projede iki önemli ve de zor bölüm var:
1) Sinyal toplama: Gökyüzünün çok büyük bir alan olduğunu düşünürsek ve de bu alan içerisinde çok ufak bir noktadan gelen sinyalleri yakalamaya çalıştığımızı gözönünde bulundurursak bu işin yıllar boyu sürecek bir iş olduğunu rahatlıkla tahmin edebiliriz.
2) Sinyal işleme: Bu kaydedilmiş tonlarca sinyalin "gürültü" değil de bilerek yollanmış "akıllı" sinyaller olduğunu ayırt etmek için ise "sinyal işleme" algoritmaları kullanacak ve yüksek işlemci hızı ile donatılmış bir çok bilgisayara ihtiyaç var. Bu da bugüne kadarki asıl problemi oluşturmaktaydı.

SETI 2 numaralı sorunu, toplanan verileri paketler halinde ufak parçalara bölüp, gönüllü olarak bu projeye katılan ve kişisel bilgisayarlarını bu paketler içindeki verileri incelemeye açacak insanlar bularak halletmeye çalışmıştı (Projenin adı SETI@home). Bugün bu gönüllü ordusunun sayısı 3 Milyonu aştı! Ve her gün binlerce kişi de bu iş için dünyadışı yasam arama ordusuna "yazılmakta" :) Bugün bu güç birçok süper bilgisayarın gücünden kat kat daha fazla!

Son zamanlarda yaşanan bu büyük "gönüllü arayıcı" patlaması işleri biraz tersine çevirmiş görünüyor. Artık elindeki bilgisayar gücüne sinyal verisi yetiştiremeyen Berkeley California Üniversitesi SETI gurubu çözümü yeni bir sinyal toplayıcıyı devreye sokmakta buldu. Bu toplayıcı bilgisayar SETI'ye Hewlett-Packard tarafından hibe edilmiş. Linux tabanlı olduğu belirtilen bilgisayarın ise sinyal toplama kabiliyeti eski toplayıcıdan yaklaşık 10 kat daha fazla. 13 radyo teleskobundan saniyede 5MB bilgi toplayan bu bilgisayarın gerçek zaman programlama için mükemmel bir seçim olduğunu belirten HP aynı zamanda bu bilgisayarın eskisine göre de çok daha büyük bir bant genişliği, hızı ve de kapasitesi olduğunu yayınladığı bildiride belirtti (belirtmiş, zira bildiriyi bulamadım).

Proje yöneticisi Dan Wertheimer (Berkeley Üniversitesi) bilgisayarın henüz test aşamasında olduğunu ve de gelecek bir kaç ay içerisinde görevine başlayabileceğini ve de yeni katılan gönüllü sayısına göre kademe kademe devreye alınacağını da onayladı.

Konu ile ilgili çok daha fazla bilgi bulabileceğiniz yerler ;)
- SETI
- SETI@home
- SETI@home Türkçe versiyon
- Wired News'da bu konudaki haber: Seti@home Expands Its Back Yard (Farhad Manjoo)

İlgili Yazılar

Orada Bir Yerde Hayat Olabilir Mi?

FZ

Cenevre'deki Gezegen Araştırmaları ve Yıldız Kinematiği bölümünden Michel Mayor ve Stephane Udry üzerinde canlı bulunabilecek bir gezegen keşfettiler.

Gliesse 581 kod isimli yıldızın yörüngesindeki gezegenlerden biri olan ve dünyamızdan 5 kat daha büyük olan Gliese 581 C gezegeninde sıcaklığın ortalama 0 ila 40 derece olduğu tahmin ediliyor. 20 ışık yılı uzaklıktaki gezegenin üzerinde su olma ihtimali üzerinde de duruluyor.

Uzaylılara iPod reklamı

cbc

Apple, ürünlerinin kalitesinin dünya standardını aştığını farketmiş olacak ki uzaylılar için reklam yapmaya karar vermiş ve devasa bir iPod inşa etmiş.

Haberin devamında reklamın ve haber kaynağının linkini bulacaksınız.

Benim için ufak ama insanlık için büyük bir yalan!!!

parsifal

www.redzero.demon.co.uk/moonhoax adresinde Apollo 11'in hiç bir zaman Ay'a inmediği öne sürülüyor.
Tabi UFO'lar da var. Piramitleri'de uzaylılar inşaa etti. Bütün bunlar yıllardır bazı dünyalılar tarafından dile getirilen olaylar.
Bu sitede ise kanıtları ile "Neden Ay'a inilmediği" anlatılıyor. Hatta abartıp o meşhur sabit bayrağın bile nasıl yapıldığını bulabilirsiniz.
Bunların dışında tüm detaylar ele alınmış ve antitez olarak ortaya atılmış.
Bakmakta yarar var...

1967'den beri sesi çıkmayan uydu bir anda canlandı!

conan

Zombi uydu mu desek ne desek bilemedim, ama 1967'de Lincoln Laboratory tarafından tasarlanan LES1 uydusu bir anda tekrardan sinyal göndermeye başladı.

Amatör telsizciler tarafından yakalanan sinyaller ben de dahil olmak üzere bir çok kişiyi şaşırttı. 2800 x 15000 km yörüngesine oturtulması planlanan uydu, roket sistemlerinde oluşan bir hatadan dolayı 2800 km yörüngesinde kalmış ve...

Sputnik'in 50. Yıldönümü

FZ

4 Ekim 1957 yılında insanlık bir ilki gerçekleştirdi. Bir basketbol topu büyüklüğüne yakın ilk yapay uydu olan Sputnik, Sovyetler Birliği tarafından uzaya gönderildi ve 98 dakika içinde dünya etrafında eliptik bir yörüngeye oturtuldu. ABD ile Rusya arasındaki meşhur uzay yarışının temelleri de böylece atılmış oldu. Görünüşe göre Google da bu önemli teknolojik gelişmeyi gözden kaçırmamış ve 50. yıldönümünde şirin bir logo ile gerekli hatırlatmayı yapmış ;-)