SETI´deki gelişmeler

0
conan
Search for Extraterrestrial Intelligence (SETI) kendini uzayda yayılan "akıllı" radyo dalgaları saptama yoluyla dünyadışı yasam belirtisi aramaya adamış bir gurup. Yani oralarda "E.T phone earth..." diyen bir uzaylı varsa bunu dünyadan saptayacak insanlar bunlar ;)

Bu projede iki önemli ve de zor bölüm var:
1) Sinyal toplama: Gökyüzünün çok büyük bir alan olduğunu düşünürsek ve de bu alan içerisinde çok ufak bir noktadan gelen sinyalleri yakalamaya çalıştığımızı gözönünde bulundurursak bu işin yıllar boyu sürecek bir iş olduğunu rahatlıkla tahmin edebiliriz.
2) Sinyal işleme: Bu kaydedilmiş tonlarca sinyalin "gürültü" değil de bilerek yollanmış "akıllı" sinyaller olduğunu ayırt etmek için ise "sinyal işleme" algoritmaları kullanacak ve yüksek işlemci hızı ile donatılmış bir çok bilgisayara ihtiyaç var. Bu da bugüne kadarki asıl problemi oluşturmaktaydı.

SETI 2 numaralı sorunu, toplanan verileri paketler halinde ufak parçalara bölüp, gönüllü olarak bu projeye katılan ve kişisel bilgisayarlarını bu paketler içindeki verileri incelemeye açacak insanlar bularak halletmeye çalışmıştı (Projenin adı SETI@home). Bugün bu gönüllü ordusunun sayısı 3 Milyonu aştı! Ve her gün binlerce kişi de bu iş için dünyadışı yasam arama ordusuna "yazılmakta" :) Bugün bu güç birçok süper bilgisayarın gücünden kat kat daha fazla!

Son zamanlarda yaşanan bu büyük "gönüllü arayıcı" patlaması işleri biraz tersine çevirmiş görünüyor. Artık elindeki bilgisayar gücüne sinyal verisi yetiştiremeyen Berkeley California Üniversitesi SETI gurubu çözümü yeni bir sinyal toplayıcıyı devreye sokmakta buldu. Bu toplayıcı bilgisayar SETI'ye Hewlett-Packard tarafından hibe edilmiş. Linux tabanlı olduğu belirtilen bilgisayarın ise sinyal toplama kabiliyeti eski toplayıcıdan yaklaşık 10 kat daha fazla. 13 radyo teleskobundan saniyede 5MB bilgi toplayan bu bilgisayarın gerçek zaman programlama için mükemmel bir seçim olduğunu belirten HP aynı zamanda bu bilgisayarın eskisine göre de çok daha büyük bir bant genişliği, hızı ve de kapasitesi olduğunu yayınladığı bildiride belirtti (belirtmiş, zira bildiriyi bulamadım).

Proje yöneticisi Dan Wertheimer (Berkeley Üniversitesi) bilgisayarın henüz test aşamasında olduğunu ve de gelecek bir kaç ay içerisinde görevine başlayabileceğini ve de yeni katılan gönüllü sayısına göre kademe kademe devreye alınacağını da onayladı.

Konu ile ilgili çok daha fazla bilgi bulabileceğiniz yerler ;)
- SETI
- SETI@home
- SETI@home Türkçe versiyon
- Wired News'da bu konudaki haber: Seti@home Expands Its Back Yard (Farhad Manjoo)

İlgili Yazılar

Ankara! Mavi Gezegen Buradan Çok Güzel Görünüyor!

FZ

Milli Güvenlik Kurulu'nda (MGK) dün görüşülmesi beklenen ve Türkiye'nin yakın gelecekteki güvenlik politikalarının çerçevesini çizen yeni Milli Güvenlik Siyaset Belgesi (MGSB), 'belgeler ellerine geç ulaştığı' gerekçesiyle, hükümetin isteği üzerine bir sonraki toplantıya bırakıldı. Toplantıda, astronot yetiştirilmesini de kapsayan 2005-2014 Ulusal Uzay Araştırmaları Projesi için 1 milyar YTL'lik bütçe ayrılması da benimsendi.

Toplantının ağırlıklı gündemini TÜBİTAK tarafından hazırlanan Ulusal Bilim ve Teknoloji Stratejisi oluşturdu. Türkiye'nin 2023 yılındaki vizyonunu anlatan sunum, TÜBİTAK Başkanvekili Prof. Dr. Nüket Yetiş tarafından yapıldı. Yetiş, 11 Mart'ta Ankara'da toplanan Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nda alınan kararlar hakkında bilgi verdi. Ulaştırma Bakanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, TÜBİTAK eşgüdümünde sürdürülen 2005-2014 Ulusal Uzay Araştırmaları Projesi için 1 milyar YTL bütçe ayrılacak. Bu para, 2008'e kadar astronot yetiştirilmesi, 2009'a kadar ulusal fırlatma sistemi kurulması ve ulusal uzay sistemi altyapısının oluşturulması için harcanacak.

Haberin tamamı için: http://www.radikal.com.tr

İTÜ'nün uydusu uzaya fırlatıldı

anonim

Yapımı İTÜ Uzay Sistemleri Tasarım ve Test Laboratuvarları'nda gerçekleştirilen Türkiye'nin ilk öğrenci yapımı uydusu İTÜpSAT1 23 Eylül 2009 günü Hindistan'da uzaya fırlatıldı ve Türkiye saati ile 9:41'de yörüngesine ulaştı. İTÜpSAT1, ABD’deki Stanford ve California Polytechnic Üniversiteleri’nin ortaklaşa başlattığı bir proje olan CubeSat projesi kapsamında tasarlandı ve üretildi. Küp şeklindeki uydunun yörüngesi yaklaşık 700 kilometre ve Dünya'yı yaklaşık 90 dakikada bir dönecek.

Diğer bir yıldız etrafındaki gezegenler görüntülendi!

tongucyumruk

Çocukken Isaac Asimov'un bilim kurgu kitapları yanında popüler bilim kitaplarını da okumaya bayılırdım. Hiç unutmadığım makalelerinden birinde güneş dışındaki yıldızların etrafında gezegenler bulunması ihtimalinden bahsediyordu. O zamana kadar diğer yıldızların etrafında gezegenler olduğuna dair hiçbir kanıt bulunmadığı için kesin bir dille "vardır" demese de "varolsa...

Celestia : Uzay elinizin altında

butch

Daha önce bahsettiğim Open Universe, gerçek zamanlı uzay simülasyon programının uzunca bir süredir güncellenmemesinden şikayetçiydim. Ama bu programın yazarının da şiddetle tavsiye ettiği bir başka program Celestia'nın sitesinde "Gökbilimciler 8 gezegen daha buldular ben de veritabanını yeniledim" şeklindeki haberi görünce sizleri de haberdar edeyim dedim. 100.000 yıldızlık bir altyapıya sahip olduğu söylenen Celestia'yı bence bir deneyin...

Benim için ufak ama insanlık için büyük bir yalan!!!

parsifal

www.redzero.demon.co.uk/moonhoax adresinde Apollo 11'in hiç bir zaman Ay'a inmediği öne sürülüyor.
Tabi UFO'lar da var. Piramitleri'de uzaylılar inşaa etti. Bütün bunlar yıllardır bazı dünyalılar tarafından dile getirilen olaylar.
Bu sitede ise kanıtları ile "Neden Ay'a inilmediği" anlatılıyor. Hatta abartıp o meşhur sabit bayrağın bile nasıl yapıldığını bulabilirsiniz.
Bunların dışında tüm detaylar ele alınmış ve antitez olarak ortaya atılmış.
Bakmakta yarar var...