SETI´deki gelişmeler

0
conan
Search for Extraterrestrial Intelligence (SETI) kendini uzayda yayılan "akıllı" radyo dalgaları saptama yoluyla dünyadışı yasam belirtisi aramaya adamış bir gurup. Yani oralarda "E.T phone earth..." diyen bir uzaylı varsa bunu dünyadan saptayacak insanlar bunlar ;)

Bu projede iki önemli ve de zor bölüm var:
1) Sinyal toplama: Gökyüzünün çok büyük bir alan olduğunu düşünürsek ve de bu alan içerisinde çok ufak bir noktadan gelen sinyalleri yakalamaya çalıştığımızı gözönünde bulundurursak bu işin yıllar boyu sürecek bir iş olduğunu rahatlıkla tahmin edebiliriz.
2) Sinyal işleme: Bu kaydedilmiş tonlarca sinyalin "gürültü" değil de bilerek yollanmış "akıllı" sinyaller olduğunu ayırt etmek için ise "sinyal işleme" algoritmaları kullanacak ve yüksek işlemci hızı ile donatılmış bir çok bilgisayara ihtiyaç var. Bu da bugüne kadarki asıl problemi oluşturmaktaydı.

SETI 2 numaralı sorunu, toplanan verileri paketler halinde ufak parçalara bölüp, gönüllü olarak bu projeye katılan ve kişisel bilgisayarlarını bu paketler içindeki verileri incelemeye açacak insanlar bularak halletmeye çalışmıştı (Projenin adı SETI@home). Bugün bu gönüllü ordusunun sayısı 3 Milyonu aştı! Ve her gün binlerce kişi de bu iş için dünyadışı yasam arama ordusuna "yazılmakta" :) Bugün bu güç birçok süper bilgisayarın gücünden kat kat daha fazla!

Son zamanlarda yaşanan bu büyük "gönüllü arayıcı" patlaması işleri biraz tersine çevirmiş görünüyor. Artık elindeki bilgisayar gücüne sinyal verisi yetiştiremeyen Berkeley California Üniversitesi SETI gurubu çözümü yeni bir sinyal toplayıcıyı devreye sokmakta buldu. Bu toplayıcı bilgisayar SETI'ye Hewlett-Packard tarafından hibe edilmiş. Linux tabanlı olduğu belirtilen bilgisayarın ise sinyal toplama kabiliyeti eski toplayıcıdan yaklaşık 10 kat daha fazla. 13 radyo teleskobundan saniyede 5MB bilgi toplayan bu bilgisayarın gerçek zaman programlama için mükemmel bir seçim olduğunu belirten HP aynı zamanda bu bilgisayarın eskisine göre de çok daha büyük bir bant genişliği, hızı ve de kapasitesi olduğunu yayınladığı bildiride belirtti (belirtmiş, zira bildiriyi bulamadım).

Proje yöneticisi Dan Wertheimer (Berkeley Üniversitesi) bilgisayarın henüz test aşamasında olduğunu ve de gelecek bir kaç ay içerisinde görevine başlayabileceğini ve de yeni katılan gönüllü sayısına göre kademe kademe devreye alınacağını da onayladı.

Konu ile ilgili çok daha fazla bilgi bulabileceğiniz yerler ;)
- SETI
- SETI@home
- SETI@home Türkçe versiyon
- Wired News'da bu konudaki haber: Seti@home Expands Its Back Yard (Farhad Manjoo)

İlgili Yazılar

Cassini uzay aracı Satürn üzerinde garip altıgenler görüntüledi...

RoR

Cassini görevinde çalışan bilim adamaları, aracın ilginç bir görüntü yakaladığını duyurdu...

İletişimde fırtına kopacak

parsifal

Güneşten kaynaklanan manyetik fırtına, dünyayı etkilemeye başladı. Manyetik fırtınanın, insanların psikolojik durumları üzerinde de etkili olduğu ileri sürüldü. Uzmanlar, güneşten gelen ek enerjinin, yeryüzünün manyetik alanını yüklü parçacıklarla bombardıman ederken bu durumun, elektrik hatlarını, yüksek frekansların kullanıldığı havayolu iletişim şebekelerini ve uydu haberleşmesini olumsuz yönde etkilediğini belirtiyor. Manyetik fırtınalar sırasında, Güneş yeryüzüne olağanın üzerinde enerji gönderiyor. Manyetik fırtınayı izleyen, ABD'nin Colarado eyaletinmdeki Space Environment adlı merkezden Joe Kunches, "Bu enerjiyi içine çeken dünyanın manyetik alanı, şu anda kendini dengelemeye çalışıyor." diye konuştu.
kaynak: Cumhuriyet Gazetesi Sayı: 28508 26 Ekim 2003, Arka Sayfa

BİLSAT Uydumuza Ne Oldu?

RoR

Yörüngedeki ilk uydumuzu bilgi aktarımı amaçlı, İngiliz SSTL firması ile ortaklaşa 2003 yılında yapmıştık ve 2006 tarihine kadar çalışmıştı (gibi)... Son görevini pilini bitirerek sonlandırdı...

Bu robotun içinde linux var

urxalit

Nasa, Mars araştırmalarında kullanılmak üzere tasarlanan Robot´un işletim sistemini Linux olarak belirledi. Güneş Enerjisi ile çalışacak olan bu robot, Mars yüzeyindeki arştırmlarda kullanılacak.

Bu robot´un sisteminde 1 adet PIII 500MHz Intel işlemci 3U CompactPCI yapısında ve bütünleşik (On-Board) olarak ana kart üzerinde Linux işletim sistemine sahip. Bu yeni nesil robot, Mars çöllerinde, 2004 yılı içerisinde araştırmalar yapıp sonuçlarını Dünya'ya gönderecek. Tamamen özel olarak tasarlanan bu robot için, ana kart üzerindeki Linux, robot üzerindeki araçlara göre yeniden düzenlenmiş.

Haber kaynağı: linux.org.tr
Kaynak: NewsFactor

Celestia : Uzay elinizin altında

butch

Daha önce bahsettiğim Open Universe, gerçek zamanlı uzay simülasyon programının uzunca bir süredir güncellenmemesinden şikayetçiydim. Ama bu programın yazarının da şiddetle tavsiye ettiği bir başka program Celestia'nın sitesinde "Gökbilimciler 8 gezegen daha buldular ben de veritabanını yeniledim" şeklindeki haberi görünce sizleri de haberdar edeyim dedim. 100.000 yıldızlık bir altyapıya sahip olduğu söylenen Celestia'yı bence bir deneyin...