SETI´deki gelişmeler

0
conan
Search for Extraterrestrial Intelligence (SETI) kendini uzayda yayılan "akıllı" radyo dalgaları saptama yoluyla dünyadışı yasam belirtisi aramaya adamış bir gurup. Yani oralarda "E.T phone earth..." diyen bir uzaylı varsa bunu dünyadan saptayacak insanlar bunlar ;)

Bu projede iki önemli ve de zor bölüm var:
1) Sinyal toplama: Gökyüzünün çok büyük bir alan olduğunu düşünürsek ve de bu alan içerisinde çok ufak bir noktadan gelen sinyalleri yakalamaya çalıştığımızı gözönünde bulundurursak bu işin yıllar boyu sürecek bir iş olduğunu rahatlıkla tahmin edebiliriz.
2) Sinyal işleme: Bu kaydedilmiş tonlarca sinyalin "gürültü" değil de bilerek yollanmış "akıllı" sinyaller olduğunu ayırt etmek için ise "sinyal işleme" algoritmaları kullanacak ve yüksek işlemci hızı ile donatılmış bir çok bilgisayara ihtiyaç var. Bu da bugüne kadarki asıl problemi oluşturmaktaydı.

SETI 2 numaralı sorunu, toplanan verileri paketler halinde ufak parçalara bölüp, gönüllü olarak bu projeye katılan ve kişisel bilgisayarlarını bu paketler içindeki verileri incelemeye açacak insanlar bularak halletmeye çalışmıştı (Projenin adı SETI@home). Bugün bu gönüllü ordusunun sayısı 3 Milyonu aştı! Ve her gün binlerce kişi de bu iş için dünyadışı yasam arama ordusuna "yazılmakta" :) Bugün bu güç birçok süper bilgisayarın gücünden kat kat daha fazla!

Son zamanlarda yaşanan bu büyük "gönüllü arayıcı" patlaması işleri biraz tersine çevirmiş görünüyor. Artık elindeki bilgisayar gücüne sinyal verisi yetiştiremeyen Berkeley California Üniversitesi SETI gurubu çözümü yeni bir sinyal toplayıcıyı devreye sokmakta buldu. Bu toplayıcı bilgisayar SETI'ye Hewlett-Packard tarafından hibe edilmiş. Linux tabanlı olduğu belirtilen bilgisayarın ise sinyal toplama kabiliyeti eski toplayıcıdan yaklaşık 10 kat daha fazla. 13 radyo teleskobundan saniyede 5MB bilgi toplayan bu bilgisayarın gerçek zaman programlama için mükemmel bir seçim olduğunu belirten HP aynı zamanda bu bilgisayarın eskisine göre de çok daha büyük bir bant genişliği, hızı ve de kapasitesi olduğunu yayınladığı bildiride belirtti (belirtmiş, zira bildiriyi bulamadım).

Proje yöneticisi Dan Wertheimer (Berkeley Üniversitesi) bilgisayarın henüz test aşamasında olduğunu ve de gelecek bir kaç ay içerisinde görevine başlayabileceğini ve de yeni katılan gönüllü sayısına göre kademe kademe devreye alınacağını da onayladı.

Konu ile ilgili çok daha fazla bilgi bulabileceğiniz yerler ;)
- SETI
- SETI@home
- SETI@home Türkçe versiyon
- Wired News'da bu konudaki haber: Seti@home Expands Its Back Yard (Farhad Manjoo)

İlgili Yazılar

Meteor Tavanı Delip Koltuğa Düşerse?

malkocoglu_2

Yeni Zellanda'da üzüm büyüklüğünde bir meteor, bir evin çatısını delerek içeri girdi. Olayda yaralanan olmadı. Uzayın derinliklerinden gelen taş parçasının saatte 300 mil ile çarptığı tahmin ediliyor. Genelde tamamen eriyerek yokolan meteorlar, bazen eriyemeyecek kadar büyükse sona kadar belli bir kütle muhafaza edebiliyorlar. Yeni Zellanda'daki meteorun (ya da taş parçası diyelim), girdikten sonra koltuğa çarparak, oradan zıplayip havaya çıktigi ve en son aile bilgisayarının üzerine konduğu rapor ediliyor.

http://www.spacedaily.com/news/meteor-04c.html

Mars Rover Bilgileri (UNIX Uzayın Derinliklerinde)

malkocoglu

Mars'ta şu anda gezinen Rover'lar hakkında ilginç bazı bilgiler gözümüze ilişti, paylaşmak istedik. Robot araçlarda kullanılan işletim sistemi, Windriver şirketi tarafından üretilen bir Unix türevi imiş, ismi VxWorks. Eh, Wind River şirketi ürünleri "Mars'ta da" kullanıldığı için ellerindeki reklam cephanesi yerinde. Sitelerinde gördüğümüz bazı reklamlar şöyle diyor:

"Önce Pathfinder, şimdi de Rover. Mars, bizim için yabancı (alien) değil".

"Mars'tayız. Etrafa bakıyoruz. Başka hiçbir işletim sistemi göremiyoruz".

:)

Ankara! Mavi Gezegen Buradan Çok Güzel Görünüyor!

FZ

Milli Güvenlik Kurulu'nda (MGK) dün görüşülmesi beklenen ve Türkiye'nin yakın gelecekteki güvenlik politikalarının çerçevesini çizen yeni Milli Güvenlik Siyaset Belgesi (MGSB), 'belgeler ellerine geç ulaştığı' gerekçesiyle, hükümetin isteği üzerine bir sonraki toplantıya bırakıldı. Toplantıda, astronot yetiştirilmesini de kapsayan 2005-2014 Ulusal Uzay Araştırmaları Projesi için 1 milyar YTL'lik bütçe ayrılması da benimsendi.

Toplantının ağırlıklı gündemini TÜBİTAK tarafından hazırlanan Ulusal Bilim ve Teknoloji Stratejisi oluşturdu. Türkiye'nin 2023 yılındaki vizyonunu anlatan sunum, TÜBİTAK Başkanvekili Prof. Dr. Nüket Yetiş tarafından yapıldı. Yetiş, 11 Mart'ta Ankara'da toplanan Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nda alınan kararlar hakkında bilgi verdi. Ulaştırma Bakanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, TÜBİTAK eşgüdümünde sürdürülen 2005-2014 Ulusal Uzay Araştırmaları Projesi için 1 milyar YTL bütçe ayrılacak. Bu para, 2008'e kadar astronot yetiştirilmesi, 2009'a kadar ulusal fırlatma sistemi kurulması ve ulusal uzay sistemi altyapısının oluşturulması için harcanacak.

Haberin tamamı için: http://www.radikal.com.tr

Sputnik'in 50. Yıldönümü

FZ

4 Ekim 1957 yılında insanlık bir ilki gerçekleştirdi. Bir basketbol topu büyüklüğüne yakın ilk yapay uydu olan Sputnik, Sovyetler Birliği tarafından uzaya gönderildi ve 98 dakika içinde dünya etrafında eliptik bir yörüngeye oturtuldu. ABD ile Rusya arasındaki meşhur uzay yarışının temelleri de böylece atılmış oldu. Görünüşe göre Google da bu önemli teknolojik gelişmeyi gözden kaçırmamış ve 50. yıldönümünde şirin bir logo ile gerekli hatırlatmayı yapmış ;-)

Felaketin uydu görüntüleri

shiftdelete

Amerika'da yaşanan Katrina felaketinin görüntüleri interaktif olarak yayınlanmaya başladı. Uydu görüntülerini Flash Player yüklü bir tarayıcıdan izlemeniz mümkün. 1355 KB'lik bir yüklemeden sonra dilediğiniz gibi yakınlaştırma yapabiliyorsunuz. Sokak ve caddeleri görmeniz mümkün.