1967'den beri sesi çıkmayan uydu bir anda canlandı!

2
conan

Zombi uydu mu desek ne desek bilemedim, ama 1967'de Lincoln Laboratory tarafından tasarlanan LES1 uydusu bir anda tekrardan sinyal göndermeye başladı.

Amatör telsizciler tarafından yakalanan sinyaller ben de dahil olmak üzere bir çok kişiyi şaşırttı. 2800 x 15000 km yörüngesine oturtulması planlanan uydu, roket sistemlerinde oluşan bir hatadan dolayı 2800 km yörüngesinde kalmış ve kendisinden bir süre sonra haber alınamamıştı.

Orjinal yazı burada

LES1 uydusu

Görüşler

0
tongucyumruk

Gelsin komplo teorileri...

0
FZ

Çok tatli bilimkurgu fikri cikabilir bundan! ;)

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

BİLSAT Uydumuza Ne Oldu?

RoR

Yörüngedeki ilk uydumuzu bilgi aktarımı amaçlı, İngiliz SSTL firması ile ortaklaşa 2003 yılında yapmıştık ve 2006 tarihine kadar çalışmıştı (gibi)... Son görevini pilini bitirerek sonlandırdı...

Mars´ta neler oluyor?

conan

NASA'nın akıllı bıdık robotu Spirit hareketlenmeye başladı. En son yaşanan iniş balonu problemleri çözülmüş durumda. Hatta ilk hareket sonrası elde edilen veriler dünyaya aktarıldı.
Özetlemek gerekirse www.space.com
Mars'ta hava durumu
Masa saatinden sonra NASA mars saati
Spirit'in gönderdiği bütün resimler
NASA'nın Mars Rover'ları ile ilgili sitesi
Mars'a gönderilen uzay görevlerinin sonuçlarını gösteren ilginç bir sayfa

Yeni Türk Uydusu: RASAT

FZ

Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), teknoloji transferiyle ürettiği BİLSAT uydusunun ardından, büyük oranda Türkiye'de yapılacak 'RASAT' uydusu için çalışmalara başladı. TÜBİTAK Bilgi Teknolojileri ve Elektronik Araştırma Enstitüsü (BİLTEN) Müdür vekili Uğur Leloğlu, RASAT'ın yüzde 80 yerli üretim olacağını belirterek şöyle konuştu: "Üretim ODTÜ Kampüsü'ndeki BİLTEN laboratuvarlarında gerçekleştiriliyor. BİLSAT 12 metre ve 26 metre çözünürlükte dört bantlı kameralar taşıyor. RASAT ise daha yetenekli olacak. RASAT 5 ile 8 metre çözünürlükte görüntü toplayabilecek" dedi.

Yeni uydunun yurtdışından istenen modüllerinin gelmeye başladığını belirten Leloğlu, "Yerli modül üretimine de başlandı. Uydunun hızlı haberleşme sistemi, lityum pil modülü, gelişmiş kamera sistemi BİLTEN'de üretilecek. Modüller denendikten sonra isteyen ülkelere satabilecek" dedi. RASAT uydusunun 5 ila 8 milyon dolara mal olacağı hesaplandı. Leloğlu, yeni uyduda çözünürlüğün yüksek olmasıyla BİLSAT uydusu aracılığıyla görülemeyen pek çok ayrıntının artık görülebileceğini anlattı.

Kaynak: http://www.radikal.com.tr/veriler/2004/10/09/haber_130629.php

Uzaya gönderilecek salyangozlar seçildi

ae

Zaman gazetesindeki AA kaynaklı haberde, Uluslararası Uzay İstasyonu'na - International Space Station gönderilecek salyangozların seçildiği yazıyor.

Salyangozları, santrifüj makinasında teste tabi tutup seçmişler. (Cılk olmayanlar uzaya gidebilir :)

Diğer bir yıldız etrafındaki gezegenler görüntülendi!

tongucyumruk

Çocukken Isaac Asimov'un bilim kurgu kitapları yanında popüler bilim kitaplarını da okumaya bayılırdım. Hiç unutmadığım makalelerinden birinde güneş dışındaki yıldızların etrafında gezegenler bulunması ihtimalinden bahsediyordu. O zamana kadar diğer yıldızların etrafında gezegenler olduğuna dair hiçbir kanıt bulunmadığı için kesin bir dille "vardır" demese de "varolsa...