Opportunity Zafere Doğru Koşuyor

0
conan
Spirit'in işletim sisteminde oluşan bazı hatalardan dolayı dinlenmeye bırakılmasından sonra bütün gözler Spirit'den bir yarım mars kadar uzakta olan Opportunity'e döndü. Opportunity 24 Ocak günü Mars'a başarılı inişini tamamladı. Daha önce suyun varlığında oluşan bir çeşit kristallerin saptandığı Meridiani Planum'daki bir krater'e doşru yollanmak için sırasını bekliyor.
Opportunity'de Spirit'in inişinde yaşanan problemlerden hiçbirisi yaşanmadı. (Paraşütlerin dolanması vs...) Şu an için tek problem robot kollardan bir tanesinde beklenmeyen bir ısınma. Bunun dışında ise NASA'nin Opportunity görevinin yönetmeni Jim Erickson rover'in halinden sağlığından cok memnun olduğunu söylüyor.

Opportunity'in robot kolundaki üç bilimsel araştırma araçlarından (Mikroskopik fotoğraf makinası, element incelemek için Alfa partikül X-ışını Spektrometre ve Demir araştırmaları için bir Mössbauer spektrometresi) hepsi iniş sonrası testlerde OK çıktılar ve kullanıma hazırlar (hafif ısınma problemi hariç)

Ama ilk etapta kullanılacak alet Mini Termal Işıma Spektrometresi. Bu bilimsel alet uzaktan yüzey mineralleri hakkında bilimsel veri toplayarak NASA'daki bilim adamlarının incelemesi için ilk verileri yollamaya başladi. Bir iki gün içersinde bu bilgiler ışığında ilk yüzey analizleri yapılacak. MER bilim adamı Andrew Knoll'un söylediklerine göre eğer veriler volkanik yüzeyi gösteriyorsa su bulma ümidi neredeyse sıfıra inecek. Ama yüzey topraksal ise su bulma ümidi fazlalaşacakmış. Knoll ilk görünümlere göre su bulma ümidini çok yüksek tutmuyor.

Su bulunduktan sonra ilk adım ise astrobiyolojik araştırmalar. Yani uzayda yaşam!

Kaynaklar: space.com, nasa.gov, news.google.com

Görüşler

0
oktay
"60 Million People die each year of starvation. If Americans reduced their intake of meat by only 10%, the grain that would have fed livestock each year could instead be used to feed 60 million people."

Her yıl 60 milyon kişi açlıktan ölüyor. Eğer her Amerikalı yediği toplam et oranını yüzde 10 azaltsa idi, bu eti sağlayacak hayvanları besleyecek *yem* (tahıl ürünü) ile bu 60 milyon kişi doyurulabilirdi.

Kaynak: http://www.kindplanet.org/hunger.html
0
yuxel
http://kacked.com/archives/new_image1.jpg
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Diğer bir yıldız etrafındaki gezegenler görüntülendi!

tongucyumruk

Çocukken Isaac Asimov'un bilim kurgu kitapları yanında popüler bilim kitaplarını da okumaya bayılırdım. Hiç unutmadığım makalelerinden birinde güneş dışındaki yıldızların etrafında gezegenler bulunması ihtimalinden bahsediyordu. O zamana kadar diğer yıldızların etrafında gezegenler olduğuna dair hiçbir kanıt bulunmadığı için kesin bir dille "vardır" demese de "varolsa...

Felaketin uydu görüntüleri

shiftdelete

Amerika'da yaşanan Katrina felaketinin görüntüleri interaktif olarak yayınlanmaya başladı. Uydu görüntülerini Flash Player yüklü bir tarayıcıdan izlemeniz mümkün. 1355 KB'lik bir yüklemeden sonra dilediğiniz gibi yakınlaştırma yapabiliyorsunuz. Sokak ve caddeleri görmeniz mümkün.

Uzaya gönderilecek salyangozlar seçildi

ae

Zaman gazetesindeki AA kaynaklı haberde, Uluslararası Uzay İstasyonu'na - International Space Station gönderilecek salyangozların seçildiği yazıyor.

Salyangozları, santrifüj makinasında teste tabi tutup seçmişler. (Cılk olmayanlar uzaya gidebilir :)

Bu Sinyal Uzaylılardan Olabilir mi? :)

malkocoglu_2

New Scientist adlı dergiye göre uzayın derinliklerinden gelen açıklanmamış bir radyo sinyali "bir başka gezegendeki uzaylı komşulardan geliyor olabilir". Bu potansiyel iletişim sinyalleri, çoğunluğa tanıdık gelebilecek SETI@Home projesi tarafından yakalandı. SETI@Home, gönüllülerin bilgisayarında screensaver yerine boş zamanlarında sayısal analiz yapmasına imkan veren ve böylece uzaydan gelen sinyal verisini tarayan bir makina haline getirmektedir.

Yahoo! News

Meraklısı için SETI@Home, Fast Fourier Transform denen bir uygulamalı matematik tekniğini kullanıyor.
SETI FFT

Yeni Türk Uydusu: RASAT

FZ

Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), teknoloji transferiyle ürettiği BİLSAT uydusunun ardından, büyük oranda Türkiye'de yapılacak 'RASAT' uydusu için çalışmalara başladı. TÜBİTAK Bilgi Teknolojileri ve Elektronik Araştırma Enstitüsü (BİLTEN) Müdür vekili Uğur Leloğlu, RASAT'ın yüzde 80 yerli üretim olacağını belirterek şöyle konuştu: "Üretim ODTÜ Kampüsü'ndeki BİLTEN laboratuvarlarında gerçekleştiriliyor. BİLSAT 12 metre ve 26 metre çözünürlükte dört bantlı kameralar taşıyor. RASAT ise daha yetenekli olacak. RASAT 5 ile 8 metre çözünürlükte görüntü toplayabilecek" dedi.

Yeni uydunun yurtdışından istenen modüllerinin gelmeye başladığını belirten Leloğlu, "Yerli modül üretimine de başlandı. Uydunun hızlı haberleşme sistemi, lityum pil modülü, gelişmiş kamera sistemi BİLTEN'de üretilecek. Modüller denendikten sonra isteyen ülkelere satabilecek" dedi. RASAT uydusunun 5 ila 8 milyon dolara mal olacağı hesaplandı. Leloğlu, yeni uyduda çözünürlüğün yüksek olmasıyla BİLSAT uydusu aracılığıyla görülemeyen pek çok ayrıntının artık görülebileceğini anlattı.

Kaynak: http://www.radikal.com.tr/veriler/2004/10/09/haber_130629.php