Opportunity Zafere Doğru Koşuyor

0
conan
Spirit'in işletim sisteminde oluşan bazı hatalardan dolayı dinlenmeye bırakılmasından sonra bütün gözler Spirit'den bir yarım mars kadar uzakta olan Opportunity'e döndü. Opportunity 24 Ocak günü Mars'a başarılı inişini tamamladı. Daha önce suyun varlığında oluşan bir çeşit kristallerin saptandığı Meridiani Planum'daki bir krater'e doşru yollanmak için sırasını bekliyor.
Opportunity'de Spirit'in inişinde yaşanan problemlerden hiçbirisi yaşanmadı. (Paraşütlerin dolanması vs...) Şu an için tek problem robot kollardan bir tanesinde beklenmeyen bir ısınma. Bunun dışında ise NASA'nin Opportunity görevinin yönetmeni Jim Erickson rover'in halinden sağlığından cok memnun olduğunu söylüyor.

Opportunity'in robot kolundaki üç bilimsel araştırma araçlarından (Mikroskopik fotoğraf makinası, element incelemek için Alfa partikül X-ışını Spektrometre ve Demir araştırmaları için bir Mössbauer spektrometresi) hepsi iniş sonrası testlerde OK çıktılar ve kullanıma hazırlar (hafif ısınma problemi hariç)

Ama ilk etapta kullanılacak alet Mini Termal Işıma Spektrometresi. Bu bilimsel alet uzaktan yüzey mineralleri hakkında bilimsel veri toplayarak NASA'daki bilim adamlarının incelemesi için ilk verileri yollamaya başladi. Bir iki gün içersinde bu bilgiler ışığında ilk yüzey analizleri yapılacak. MER bilim adamı Andrew Knoll'un söylediklerine göre eğer veriler volkanik yüzeyi gösteriyorsa su bulma ümidi neredeyse sıfıra inecek. Ama yüzey topraksal ise su bulma ümidi fazlalaşacakmış. Knoll ilk görünümlere göre su bulma ümidini çok yüksek tutmuyor.

Su bulunduktan sonra ilk adım ise astrobiyolojik araştırmalar. Yani uzayda yaşam!

Kaynaklar: space.com, nasa.gov, news.google.com

Görüşler

0
oktay
"60 Million People die each year of starvation. If Americans reduced their intake of meat by only 10%, the grain that would have fed livestock each year could instead be used to feed 60 million people."

Her yıl 60 milyon kişi açlıktan ölüyor. Eğer her Amerikalı yediği toplam et oranını yüzde 10 azaltsa idi, bu eti sağlayacak hayvanları besleyecek *yem* (tahıl ürünü) ile bu 60 milyon kişi doyurulabilirdi.

Kaynak: http://www.kindplanet.org/hunger.html
0
yuxel
http://kacked.com/archives/new_image1.jpg
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Türkler Uzaya Gidiyor

FZ

"ATA-1: Sivil, Barışçıl ve Bilimsel Amaçlı Bir Fırlatma Aracı İçin Sistem Tasarımı"

Yanlış okumadınız, İTÜ, ODTÜ, BÜ, Bilkent Ü., Dokuz Eylül Ü., Ankara Ü., Çukurova Ü. gibi üniversitelerimizden bir grup gencin oluşturduğu SpaceTurk grubunun hedefi TÜBİTAK ile tüm Türkiye'den aldıkları ve alacakları destekle 2007 yılının 30 Ağustos sabahı ateşleme düğmesine basmak ve yerden yaklaşık 500 km. yükseklikteki yörüngeye bir uyduyu yerleştirmek.

Celestia : Uzay elinizin altında

butch

Daha önce bahsettiğim Open Universe, gerçek zamanlı uzay simülasyon programının uzunca bir süredir güncellenmemesinden şikayetçiydim. Ama bu programın yazarının da şiddetle tavsiye ettiği bir başka program Celestia'nın sitesinde "Gökbilimciler 8 gezegen daha buldular ben de veritabanını yeniledim" şeklindeki haberi görünce sizleri de haberdar edeyim dedim. 100.000 yıldızlık bir altyapıya sahip olduğu söylenen Celestia'yı bence bir deneyin...

Tolkien`ın Mount Doom`u gerçek oluyor !

sundance

Bu makalede anlattığı kadarıyla ABD hükümeti Nevada`da yeralan Yucca Dağı`nı ülkenin en büyük nükleer atık deposu yapmaya karar vermiş.

Nevada eyaletinin muhalefetine rağmen, kabul edildiği takdirde bölge yaklasik 100,000 yıl boyunca uzak durulması gereken bir alan olacak. Ve şu anda Enerji bakanlığı onbinlerce yıl sonra bile tehlike olduğunu uzak durulması gerektiğini anlatabilecek evrensel bir tabela/işaret üzerinde çalışıyormuş. Acaba başrolde (Sauron) kim olacak o tarihe :))

Mars Rover Bilgileri (UNIX Uzayın Derinliklerinde)

malkocoglu

Mars'ta şu anda gezinen Rover'lar hakkında ilginç bazı bilgiler gözümüze ilişti, paylaşmak istedik. Robot araçlarda kullanılan işletim sistemi, Windriver şirketi tarafından üretilen bir Unix türevi imiş, ismi VxWorks. Eh, Wind River şirketi ürünleri "Mars'ta da" kullanıldığı için ellerindeki reklam cephanesi yerinde. Sitelerinde gördüğümüz bazı reklamlar şöyle diyor:

"Önce Pathfinder, şimdi de Rover. Mars, bizim için yabancı (alien) değil".

"Mars'tayız. Etrafa bakıyoruz. Başka hiçbir işletim sistemi göremiyoruz".

:)

Hindistan'ın Uzay Aracı Aya İndi

FZ

Hindistan Uzay Araştırma Kuruluşu (ISRO) tarafından yapılan açıklamada, Hindistan'ın uzay programının 45 yıl önce başladığı hatırlatarak, ay aracının ilk kez başarılı biçimde ay yüzeyine indiği belirtildi.

Açıklamada, aracın başkent Yeni Delhi saatiyle 20.34'de ay yüzeyine temas ettiği kaydedildi.

22 Ekim'de uzaya fırlatılan Çandrayaan-1, Dünya'nın yakınlarında bir süre dolaştıktan sonra ay çevresinde dönmeye başlamıştı. Hint uzay aracında, Hintliler'in yanı sıra Avrupalılar ve Amerikalılar'ın geliştirdiği bilimsel araçlar bulunuyor. Çandrayaan-1, gerek Ay çevresinde, gerekse Ay yüzeyinde araştırmalar yapacak. Yüzeydeki araştırma, Ay'a indirilecek sonda aracılığıyla yapılacak. Ay görevi 2 yıl sürecek.

Kaynak: STAR, CNN Türk