Opportunity Zafere Doğru Koşuyor

0
conan
Spirit'in işletim sisteminde oluşan bazı hatalardan dolayı dinlenmeye bırakılmasından sonra bütün gözler Spirit'den bir yarım mars kadar uzakta olan Opportunity'e döndü. Opportunity 24 Ocak günü Mars'a başarılı inişini tamamladı. Daha önce suyun varlığında oluşan bir çeşit kristallerin saptandığı Meridiani Planum'daki bir krater'e doşru yollanmak için sırasını bekliyor.
Opportunity'de Spirit'in inişinde yaşanan problemlerden hiçbirisi yaşanmadı. (Paraşütlerin dolanması vs...) Şu an için tek problem robot kollardan bir tanesinde beklenmeyen bir ısınma. Bunun dışında ise NASA'nin Opportunity görevinin yönetmeni Jim Erickson rover'in halinden sağlığından cok memnun olduğunu söylüyor.

Opportunity'in robot kolundaki üç bilimsel araştırma araçlarından (Mikroskopik fotoğraf makinası, element incelemek için Alfa partikül X-ışını Spektrometre ve Demir araştırmaları için bir Mössbauer spektrometresi) hepsi iniş sonrası testlerde OK çıktılar ve kullanıma hazırlar (hafif ısınma problemi hariç)

Ama ilk etapta kullanılacak alet Mini Termal Işıma Spektrometresi. Bu bilimsel alet uzaktan yüzey mineralleri hakkında bilimsel veri toplayarak NASA'daki bilim adamlarının incelemesi için ilk verileri yollamaya başladi. Bir iki gün içersinde bu bilgiler ışığında ilk yüzey analizleri yapılacak. MER bilim adamı Andrew Knoll'un söylediklerine göre eğer veriler volkanik yüzeyi gösteriyorsa su bulma ümidi neredeyse sıfıra inecek. Ama yüzey topraksal ise su bulma ümidi fazlalaşacakmış. Knoll ilk görünümlere göre su bulma ümidini çok yüksek tutmuyor.

Su bulunduktan sonra ilk adım ise astrobiyolojik araştırmalar. Yani uzayda yaşam!

Kaynaklar: space.com, nasa.gov, news.google.com

Görüşler

0
oktay
"60 Million People die each year of starvation. If Americans reduced their intake of meat by only 10%, the grain that would have fed livestock each year could instead be used to feed 60 million people."

Her yıl 60 milyon kişi açlıktan ölüyor. Eğer her Amerikalı yediği toplam et oranını yüzde 10 azaltsa idi, bu eti sağlayacak hayvanları besleyecek *yem* (tahıl ürünü) ile bu 60 milyon kişi doyurulabilirdi.

Kaynak: http://www.kindplanet.org/hunger.html
0
yuxel
http://kacked.com/archives/new_image1.jpg
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

1967'den beri sesi çıkmayan uydu bir anda canlandı!

conan

Zombi uydu mu desek ne desek bilemedim, ama 1967'de Lincoln Laboratory tarafından tasarlanan LES1 uydusu bir anda tekrardan sinyal göndermeye başladı.

Amatör telsizciler tarafından yakalanan sinyaller ben de dahil olmak üzere bir çok kişiyi şaşırttı. 2800 x 15000 km yörüngesine oturtulması planlanan uydu, roket sistemlerinde oluşan bir hatadan dolayı 2800 km yörüngesinde kalmış ve...

Hubble Kör Oldu

conan

Hubble uzay teleskobunun ana kamerası geçen haftasonu devre dışı kaldı. 2002 yılında yerleştirilen ve 3 elektronik kamera, filtreler, ve morötesi, kızılötesi ayrıştırıcılardan oluşan Advanced Camera for Surveys (ACS) modülü Şubat 27'de girdiği güvenli moddan çıkamadı.

Cassini uzay aracı Satürn üzerinde garip altıgenler görüntüledi...

RoR

Cassini görevinde çalışan bilim adamaları, aracın ilginç bir görüntü yakaladığını duyurdu...

Bu robotun içinde linux var

urxalit

Nasa, Mars araştırmalarında kullanılmak üzere tasarlanan Robot´un işletim sistemini Linux olarak belirledi. Güneş Enerjisi ile çalışacak olan bu robot, Mars yüzeyindeki arştırmlarda kullanılacak.

Bu robot´un sisteminde 1 adet PIII 500MHz Intel işlemci 3U CompactPCI yapısında ve bütünleşik (On-Board) olarak ana kart üzerinde Linux işletim sistemine sahip. Bu yeni nesil robot, Mars çöllerinde, 2004 yılı içerisinde araştırmalar yapıp sonuçlarını Dünya'ya gönderecek. Tamamen özel olarak tasarlanan bu robot için, ana kart üzerindeki Linux, robot üzerindeki araçlara göre yeniden düzenlenmiş.

Haber kaynağı: linux.org.tr
Kaynak: NewsFactor

Kendi Roketinizi Kendiniz Yapın, Hem de Kağıttan

Soulblighter

Evet evet, yanlış duymadınız. Kağıttan roket, hem de hava destekli fırlatma rampasıyla. Yapmanız gereken tek şey bu çizimleri indirmek ve burada anlatıldığı gibi yapmak. Ayrıca burada diğer kağıttan projeler de mevcut. Yaratıcılığın sınırı yok. Ne diyeyim...