Venüs’ün atmosferinde mikrop

0
parsifal
Büyük ölçüde su damlacıkları bulunan atmosfer şartları üzerinde çalışma yapan ve Rus Venera, Amerikan Pioneer Venus ile Magellan uzay çalışmalarından elde edilen verileri inceleyen Texas Üniversitesi öğretim görevlileri Dirk Schulze-Makuch ve Louis Irwin, Venüs’ün atmosferinin kimyasal bileşimindeki ilginç nesnelerin mikrop olabileceğini bildirdiler.
Haberin devamı için buraya, detayı için buraya...

İlgili Yazılar

Mars Rover Bilgileri (UNIX Uzayın Derinliklerinde)

malkocoglu

Mars'ta şu anda gezinen Rover'lar hakkında ilginç bazı bilgiler gözümüze ilişti, paylaşmak istedik. Robot araçlarda kullanılan işletim sistemi, Windriver şirketi tarafından üretilen bir Unix türevi imiş, ismi VxWorks. Eh, Wind River şirketi ürünleri "Mars'ta da" kullanıldığı için ellerindeki reklam cephanesi yerinde. Sitelerinde gördüğümüz bazı reklamlar şöyle diyor:

"Önce Pathfinder, şimdi de Rover. Mars, bizim için yabancı (alien) değil".

"Mars'tayız. Etrafa bakıyoruz. Başka hiçbir işletim sistemi göremiyoruz".

:)

Hindistan'ın Uzay Aracı Aya İndi

FZ

Hindistan Uzay Araştırma Kuruluşu (ISRO) tarafından yapılan açıklamada, Hindistan'ın uzay programının 45 yıl önce başladığı hatırlatarak, ay aracının ilk kez başarılı biçimde ay yüzeyine indiği belirtildi.

Açıklamada, aracın başkent Yeni Delhi saatiyle 20.34'de ay yüzeyine temas ettiği kaydedildi.

22 Ekim'de uzaya fırlatılan Çandrayaan-1, Dünya'nın yakınlarında bir süre dolaştıktan sonra ay çevresinde dönmeye başlamıştı. Hint uzay aracında, Hintliler'in yanı sıra Avrupalılar ve Amerikalılar'ın geliştirdiği bilimsel araçlar bulunuyor. Çandrayaan-1, gerek Ay çevresinde, gerekse Ay yüzeyinde araştırmalar yapacak. Yüzeydeki araştırma, Ay'a indirilecek sonda aracılığıyla yapılacak. Ay görevi 2 yıl sürecek.

Kaynak: STAR, CNN Türk

Yeni Türk Uydusu: RASAT

FZ

Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), teknoloji transferiyle ürettiği BİLSAT uydusunun ardından, büyük oranda Türkiye'de yapılacak 'RASAT' uydusu için çalışmalara başladı. TÜBİTAK Bilgi Teknolojileri ve Elektronik Araştırma Enstitüsü (BİLTEN) Müdür vekili Uğur Leloğlu, RASAT'ın yüzde 80 yerli üretim olacağını belirterek şöyle konuştu: "Üretim ODTÜ Kampüsü'ndeki BİLTEN laboratuvarlarında gerçekleştiriliyor. BİLSAT 12 metre ve 26 metre çözünürlükte dört bantlı kameralar taşıyor. RASAT ise daha yetenekli olacak. RASAT 5 ile 8 metre çözünürlükte görüntü toplayabilecek" dedi.

Yeni uydunun yurtdışından istenen modüllerinin gelmeye başladığını belirten Leloğlu, "Yerli modül üretimine de başlandı. Uydunun hızlı haberleşme sistemi, lityum pil modülü, gelişmiş kamera sistemi BİLTEN'de üretilecek. Modüller denendikten sonra isteyen ülkelere satabilecek" dedi. RASAT uydusunun 5 ila 8 milyon dolara mal olacağı hesaplandı. Leloğlu, yeni uyduda çözünürlüğün yüksek olmasıyla BİLSAT uydusu aracılığıyla görülemeyen pek çok ayrıntının artık görülebileceğini anlattı.

Kaynak: http://www.radikal.com.tr/veriler/2004/10/09/haber_130629.php

Uluslararası Uzay İstasyonunu ve Diğer Uyduları Gözlemlemek İster misiniz?

RoR

Gökyüzüne bakıyorsunuz ve birden bir parıltı beliriyor, gittikçe parlaklığı artıyor artıyor sonra yavaş yavaş sönerek kayboluyor, bu uçak değil (yanan sönen ışıkları yok), göktaşı değil (yavaş hareket ediyor), süpermen değil (pelerini yok :), peki nedir bu?

Bu robotun içinde linux var

urxalit

Nasa, Mars araştırmalarında kullanılmak üzere tasarlanan Robot´un işletim sistemini Linux olarak belirledi. Güneş Enerjisi ile çalışacak olan bu robot, Mars yüzeyindeki arştırmlarda kullanılacak.

Bu robot´un sisteminde 1 adet PIII 500MHz Intel işlemci 3U CompactPCI yapısında ve bütünleşik (On-Board) olarak ana kart üzerinde Linux işletim sistemine sahip. Bu yeni nesil robot, Mars çöllerinde, 2004 yılı içerisinde araştırmalar yapıp sonuçlarını Dünya'ya gönderecek. Tamamen özel olarak tasarlanan bu robot için, ana kart üzerindeki Linux, robot üzerindeki araçlara göre yeniden düzenlenmiş.

Haber kaynağı: linux.org.tr
Kaynak: NewsFactor