Linux ile Mars´a Yolculuğa Çıkalım!

0
ckaptan
www.mandrakelinux.com'daki bir haber sayesinde Nasa'nın kullandığı Maestro yazılımının kamuya açık sürümünü indirdim. mars.telascience.org adresinden indirilebilen ve tamamiyle Java ile yazılmış olan bu yazılım sayesinde Spirit'in Mars'a inişine dair fotoğrafları bazıları 3 boyutlu olmak üzere izleme şansına sahip olabiliyor ve bu insanlık açısından oldukça önemli yolculuğa ait fotoğrafları Linux masaüstümüzden izleyebiliyoruz.
Sitede her ne kadar RedHat için tar.gz dosyası dese de yine sitenin dediği gibi diğer distrolarda da çalışabiliyor:
Örneğin ben Mandrake 9.2'ye kurdum ve bu güzel olaya ait fotoğrafları keyifle izledim.
Kurulum oldukça kolay, zira program kendi JRE'sini de belirtilecek olan dizine kuruyor; bunun yanısıra bu adrestende kuruluma ait bilgi elde edilebilir.
Keyfini çıkarın!

Görüşler

0
ckaptan
Güzel program gerçekten de; ancak bazı fotoğraflar net değil, ama bu da herhalde kendi kalite eksikliklerinden kaynaklanıyor fotoların, yine de çok heyecanlandırıcı bir gelişme ve Linux ile tanık olmak da güzel...
0
mturker
Debian'da kurabilen oldu mu? Kurulurken bütün dosyalara no such file or directory diyor ve kurulum dizininde hiç bir dosya oluşmuyor, sadece startup linkleri ve alt dizinler.
0
realist
Java ile yazılmış efenim...
Linux ile çalışır.
Windows ile de çalışır.
MacOs ile de çalışır.
Belki de en iyi Solaris ile çalışır.
Diğerleri ile birazcık uğraştırır ama neredeyse yukarıdaki adrese girebilen tüm işletim sistemlerinde çalışır.
Madem öyle; nasıl oluyor da haberin başlığı "Linux ile Mars'a yolculuğuna çıkalım" oluyor?
0
mturker
Tabi ki diğer işletim sistemleriyle de çalışır ama burada biz Linux ile Mars yolculuğuna çıkalım demişler, sen istersen MS ile gel :) Biz Linux ile gitmeyi tercih ettik sadece.
0
ckaptan
Merhaba,
Yapı olarak bir yazılımı kurup çalıştırmadan tavsiye etmek istemiyorum. Bu yüzden de evinde Linux kullanan biri olarak öncelikle programı indirdim, kurdum ve de çalıştırdım. Bunun dışında diğer işletim sistemlerinde de dediğiniz gibi muhakkak çalışır ama ben kendi kurduğumu haber olarak vermeyi tercih ettim, tıpkı mandrakelinux.com'daki...
Saygılarımla.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

İletişimde fırtına kopacak

parsifal

Güneşten kaynaklanan manyetik fırtına, dünyayı etkilemeye başladı. Manyetik fırtınanın, insanların psikolojik durumları üzerinde de etkili olduğu ileri sürüldü. Uzmanlar, güneşten gelen ek enerjinin, yeryüzünün manyetik alanını yüklü parçacıklarla bombardıman ederken bu durumun, elektrik hatlarını, yüksek frekansların kullanıldığı havayolu iletişim şebekelerini ve uydu haberleşmesini olumsuz yönde etkilediğini belirtiyor. Manyetik fırtınalar sırasında, Güneş yeryüzüne olağanın üzerinde enerji gönderiyor. Manyetik fırtınayı izleyen, ABD'nin Colarado eyaletinmdeki Space Environment adlı merkezden Joe Kunches, "Bu enerjiyi içine çeken dünyanın manyetik alanı, şu anda kendini dengelemeye çalışıyor." diye konuştu.
kaynak: Cumhuriyet Gazetesi Sayı: 28508 26 Ekim 2003, Arka Sayfa

NASA Robotik Yaz Okuluna Katılmak İster Misiniz?

FZ

NASA Robotics Education Project tarafından düzenlenen 2004 Yaz Okuluna katılmak ister misiniz?

Eğer robotlar, endüstriyel kontrol sistemleri, yapay zekâ, vb. konularla ilgileniyor ya da çalışıyorsanız söz konusu derslerden faydalanabilirsiniz. Çokluortam biçimdeki web sunumları ücretsiz olarak izlenebiliyor.

Yaz okulu 22 Haziran - 15 Temmuz tarihleri arasında düzenleniyor. Şimdiye dek iki sunum yapılmış durumda. Söz konusu sunumlar, video, ses, metin ve bilgisayar prezentasyonlarının bir arada bulunduğu bir hayli zengin sunumlar. NASA´dan Maria Bualat´ın sunumuna buradan, bundan sonra da INEL´den Dr. Charles Tolle´nin sunumuna buradan erişlebilirsiniz. Sunum programının tamamına da göz atabilir ve ders konularını okuyabilirsiniz.

Not: Maria Bualat´ın konuşması yazıya geçirilirken bazı ufak tefek ama önemli hatalar var, misal FPGA yerine SPGA yazmışlar, ```human fovea´´ yerine ``human phobia´´ yazmışlar, bununla birlikte oldukça eğlenceli ve vizyon açıcı dersler.

Celestia : Uzay elinizin altında

butch

Daha önce bahsettiğim Open Universe, gerçek zamanlı uzay simülasyon programının uzunca bir süredir güncellenmemesinden şikayetçiydim. Ama bu programın yazarının da şiddetle tavsiye ettiği bir başka program Celestia'nın sitesinde "Gökbilimciler 8 gezegen daha buldular ben de veritabanını yeniledim" şeklindeki haberi görünce sizleri de haberdar edeyim dedim. 100.000 yıldızlık bir altyapıya sahip olduğu söylenen Celestia'yı bence bir deneyin...

Yaratılışı Hesaplayan Kozmoloji Bilgisayarı

FZ

Sun Microsystems Inc. tarafından İngiltere'deki Durham Üniversitesi için geliştirilen "Cosmology Machine" kod adlı bilgisayar sistemi evrenin yaratılışını simüle etmeyi amaçlıyor

Bilgisayar evrenin yaratılmasını açıklamaya çalışan değişik teorileri deneyecek ve buna göre en gerçekçi teorinin çıktısının günümüz koşullarına en uygun evren durumu olması beklenecek.

"Cosmology Machine" 128 Ultra-SparcIII işlemciden ve 24 işlemcili SunFire'dan oluşuyor. Sistemin 112 GB ana hafızası ve 7 terabyte depolama alanı var. Sistem saniyede 456 milyar aritmetik işlem gerçekleştirebiliyor (228 milyar tamsayı ve 228 milyar kayan noktalı sayı işlemi).

Detaylı bilgi için: The Cosmology Machine

Meteor Tavanı Delip Koltuğa Düşerse?

malkocoglu_2

Yeni Zellanda'da üzüm büyüklüğünde bir meteor, bir evin çatısını delerek içeri girdi. Olayda yaralanan olmadı. Uzayın derinliklerinden gelen taş parçasının saatte 300 mil ile çarptığı tahmin ediliyor. Genelde tamamen eriyerek yokolan meteorlar, bazen eriyemeyecek kadar büyükse sona kadar belli bir kütle muhafaza edebiliyorlar. Yeni Zellanda'daki meteorun (ya da taş parçası diyelim), girdikten sonra koltuğa çarparak, oradan zıplayip havaya çıktigi ve en son aile bilgisayarının üzerine konduğu rapor ediliyor.

http://www.spacedaily.com/news/meteor-04c.html