Ankara! Mavi Gezegen Buradan Çok Güzel Görünüyor!

0
FZ
Milli Güvenlik Kurulu'nda (MGK) dün görüşülmesi beklenen ve Türkiye'nin yakın gelecekteki güvenlik politikalarının çerçevesini çizen yeni Milli Güvenlik Siyaset Belgesi (MGSB), 'belgeler ellerine geç ulaştığı' gerekçesiyle, hükümetin isteği üzerine bir sonraki toplantıya bırakıldı. Toplantıda, astronot yetiştirilmesini de kapsayan 2005-2014 Ulusal Uzay Araştırmaları Projesi için 1 milyar YTL'lik bütçe ayrılması da benimsendi.

Toplantının ağırlıklı gündemini TÜBİTAK tarafından hazırlanan Ulusal Bilim ve Teknoloji Stratejisi oluşturdu. Türkiye'nin 2023 yılındaki vizyonunu anlatan sunum, TÜBİTAK Başkanvekili Prof. Dr. Nüket Yetiş tarafından yapıldı. Yetiş, 11 Mart'ta Ankara'da toplanan Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nda alınan kararlar hakkında bilgi verdi. Ulaştırma Bakanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, TÜBİTAK eşgüdümünde sürdürülen 2005-2014 Ulusal Uzay Araştırmaları Projesi için 1 milyar YTL bütçe ayrılacak. Bu para, 2008'e kadar astronot yetiştirilmesi, 2009'a kadar ulusal fırlatma sistemi kurulması ve ulusal uzay sistemi altyapısının oluşturulması için harcanacak.

Haberin tamamı için: http://www.radikal.com.tr

Görüşler

0
sametc
işte umarım bu haberden sonra bazı turklerin neler yapabilceğimize dair guvenleri kendine gelir......

0
zekeriya_akyildiz
evet; onca parayı beceremeyecekleri bir iş uğruna cacur etmelerinden bahsediyorsan çok haklısın. Bu arada kimse kimseye güven veremez güven demek canını malını emanet edebilmen demek bir takım çalışması birden fazla vucudun tek bir beden gibi haraket etmesini sağlayabilen temel gereksinimdir. -acaba bu duyguyu icimden kim sildi ! - Ve itiraf ediyorum asla vce asla Tc polislerine ve askeri birliklerine ayrıca sisyaetcilere değil mal varlığımı evmin çöplerini çöplüğe dökmeleri için bile emanet e(t(de))mem. Bu işide yüzlerine gözlerine bulaştıracaklar sonunda daha basit ve daha az bilgi gerektiren konularda bile bir fabrikamız yokken bu hayale kalkışıyorşar.
0
bm
Dediginiz gibi kotu olur mu bilmem, ama bu miktar paranin konusuldugu bir ortamda sorumlu konumdaki birinin herhalde seneyi gecen bir suredir 'vekil' olmasi dahi bize batmiyorsa, olmadiginda olmadigini farkedemeyecegimiz yahut olmadigi zaman hesap sormayacagimiz da ortada.
0
mturker
Bu haberi okuyunca bir espri geldi aklıma, nerde okudum hatırlamıyorum (Cem Yılmaz olabilir). Gençlerle muhabbet ederken birine büyüyünce ne olucağını sormuş o da "astronot olucam" demiş, "Eee o zaman şimdiden zıplamaya başla" demiş bizimki de :)

Astronotu filan bilmem de, bizim en azından kendi uydumuzu fırlatıp bunu yerden idare edebilme ve bu uydudan yararlanabilme kabiliyetini kazanmamız bile benim için yeterli olur diye düşünüyorum. Bu bile çok büyük bilgi birikimi ve para gerektiren bir iş ve gelecekte uzayla ilgili tüm çalışmalara yardımı olacaktır.
0
zekeriya_akyildiz
Dünyaca ülü bir uzay aracı projesi vardı adını tma hatırlamıyorum ama japonlar başlatmıştı gazetelere felan çıktı saçından bir bir tutam teli özel bir kaba koyuyorsun adamlar bunu senden alıp uzaya gonderiyor tabi bunun için bir miktar para ödüyorsun -bu yolla uzay mekiğini bedava getiyorlardı- böyle radiakl projeleride yok. adamlar direkt Biz bunca parayı harcıcaz bakalım olacak insallah, olmazsada bosverin zaten biz onu sizin KDV lerden alıştık ha buarada KDV %99 oldu haberiniz olsun projeye para lazım değilmi? ama gibi şeylerde olur haberiniz olsun. -Bİrde bu zatı muhterem kişiler hangi kurumdan destek alacak Amerikamı? japonyamı? Rusyamı? hangisinden? birde türkiyenin konumu füze/uzaymekiği rampaları için uygunmu? böyle bir çalışma yapılmışmı? yoksa bunlar daha hala düz biyer buluruz olur diyemi düşünüyorlar.
0
FZ

Astronotu filan bilmem de, bizim en azından kendi uydumuzu fırlatıp bunu yerden idare edebilme ve bu uydudan yararlanabilme kabiliyetini kazanmamız bile benim için yeterli olur diye düşünüyorum. Bu bile çok büyük bilgi birikimi ve para gerektiren bir iş ve gelecekte uzayla ilgili tüm çalışmalara yardımı olacaktır.


Bu ayrılan bütçelerle birlikte İTÜ gibi bazı üniversitelerde (Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi) çok yoğun bir araştırma geliştirme faaliyeti başlamak üzere diye biliyorum. Bazı kaynaklardan edindiğim bilgilere göre önce 1.000.000$ gibi küçük bütçeli uydu projeleri denenip, olumlu sonuçlar elde edilirse 15.000.000$ gibi orta bütçeli ve daha ciddi uzay teknolojisi çalışmaları gerçekleştirilecek, amaçlardan biri bu konuda Türkiye'deki kadrolara yayılmış bir "know-how" birikimi oluşturmak.

Bunun yanısıra özel sektörün de önümüzdeki birkaç yıl için de uzay teknolojileri ile ilgileneceği ve çevremizde bu konu ile ilgili bir sürü irili ufaklı şirketin açılacağı da söylentiler arasında. (Yanılmıyorsam Kale şirketler grubu da bu konularla yakından ilgilenen/ilgilenecek kurumlardan birisi).
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Hubble Kör Oldu

conan

Hubble uzay teleskobunun ana kamerası geçen haftasonu devre dışı kaldı. 2002 yılında yerleştirilen ve 3 elektronik kamera, filtreler, ve morötesi, kızılötesi ayrıştırıcılardan oluşan Advanced Camera for Surveys (ACS) modülü Şubat 27'de girdiği güvenli moddan çıkamadı.

BİLSAT Uydumuza Ne Oldu?

RoR

Yörüngedeki ilk uydumuzu bilgi aktarımı amaçlı, İngiliz SSTL firması ile ortaklaşa 2003 yılında yapmıştık ve 2006 tarihine kadar çalışmıştı (gibi)... Son görevini pilini bitirerek sonlandırdı...

Cassini uzay aracı Satürn üzerinde garip altıgenler görüntüledi...

RoR

Cassini görevinde çalışan bilim adamaları, aracın ilginç bir görüntü yakaladığını duyurdu...

İletişimde fırtına kopacak

parsifal

Güneşten kaynaklanan manyetik fırtına, dünyayı etkilemeye başladı. Manyetik fırtınanın, insanların psikolojik durumları üzerinde de etkili olduğu ileri sürüldü. Uzmanlar, güneşten gelen ek enerjinin, yeryüzünün manyetik alanını yüklü parçacıklarla bombardıman ederken bu durumun, elektrik hatlarını, yüksek frekansların kullanıldığı havayolu iletişim şebekelerini ve uydu haberleşmesini olumsuz yönde etkilediğini belirtiyor. Manyetik fırtınalar sırasında, Güneş yeryüzüne olağanın üzerinde enerji gönderiyor. Manyetik fırtınayı izleyen, ABD'nin Colarado eyaletinmdeki Space Environment adlı merkezden Joe Kunches, "Bu enerjiyi içine çeken dünyanın manyetik alanı, şu anda kendini dengelemeye çalışıyor." diye konuştu.
kaynak: Cumhuriyet Gazetesi Sayı: 28508 26 Ekim 2003, Arka Sayfa

Sound of Silence

parsifal

Uluslararası bir uzay araştırmaları ekibi, 2007'de Fransızlar tarafından Mars'a gönderilecek uzay aracıyla birlikte Mars'a bir mikrofon göndereceklerini açıkladılar.
Bundan önce 1999 Aralık ayında Amerikan Hükümeti'nin Mars uçuşunda da yollanmış olmasına rağmen bilindiği üzere uzay aracı yoldayken bir daha haber alınmamak suretiyle kaybolmuş ve 100.000 USD'lık mikrofon da araçla birlikte yok olmuştu.
Görev süresince her türlü sese karşı duyarlı olan mikrofonun yanında, düşük frekans sesleri de alabilmesi için de bir alıcı bulunacak.
www.space.com