Ankara! Mavi Gezegen Buradan Çok Güzel Görünüyor!

0
FZ
Milli Güvenlik Kurulu'nda (MGK) dün görüşülmesi beklenen ve Türkiye'nin yakın gelecekteki güvenlik politikalarının çerçevesini çizen yeni Milli Güvenlik Siyaset Belgesi (MGSB), 'belgeler ellerine geç ulaştığı' gerekçesiyle, hükümetin isteği üzerine bir sonraki toplantıya bırakıldı. Toplantıda, astronot yetiştirilmesini de kapsayan 2005-2014 Ulusal Uzay Araştırmaları Projesi için 1 milyar YTL'lik bütçe ayrılması da benimsendi.

Toplantının ağırlıklı gündemini TÜBİTAK tarafından hazırlanan Ulusal Bilim ve Teknoloji Stratejisi oluşturdu. Türkiye'nin 2023 yılındaki vizyonunu anlatan sunum, TÜBİTAK Başkanvekili Prof. Dr. Nüket Yetiş tarafından yapıldı. Yetiş, 11 Mart'ta Ankara'da toplanan Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nda alınan kararlar hakkında bilgi verdi. Ulaştırma Bakanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, TÜBİTAK eşgüdümünde sürdürülen 2005-2014 Ulusal Uzay Araştırmaları Projesi için 1 milyar YTL bütçe ayrılacak. Bu para, 2008'e kadar astronot yetiştirilmesi, 2009'a kadar ulusal fırlatma sistemi kurulması ve ulusal uzay sistemi altyapısının oluşturulması için harcanacak.

Haberin tamamı için: http://www.radikal.com.tr

Görüşler

0
sametc
işte umarım bu haberden sonra bazı turklerin neler yapabilceğimize dair guvenleri kendine gelir......

0
zekeriya_akyildiz
evet; onca parayı beceremeyecekleri bir iş uğruna cacur etmelerinden bahsediyorsan çok haklısın. Bu arada kimse kimseye güven veremez güven demek canını malını emanet edebilmen demek bir takım çalışması birden fazla vucudun tek bir beden gibi haraket etmesini sağlayabilen temel gereksinimdir. -acaba bu duyguyu icimden kim sildi ! - Ve itiraf ediyorum asla vce asla Tc polislerine ve askeri birliklerine ayrıca sisyaetcilere değil mal varlığımı evmin çöplerini çöplüğe dökmeleri için bile emanet e(t(de))mem. Bu işide yüzlerine gözlerine bulaştıracaklar sonunda daha basit ve daha az bilgi gerektiren konularda bile bir fabrikamız yokken bu hayale kalkışıyorşar.
0
bm
Dediginiz gibi kotu olur mu bilmem, ama bu miktar paranin konusuldugu bir ortamda sorumlu konumdaki birinin herhalde seneyi gecen bir suredir 'vekil' olmasi dahi bize batmiyorsa, olmadiginda olmadigini farkedemeyecegimiz yahut olmadigi zaman hesap sormayacagimiz da ortada.
0
mturker
Bu haberi okuyunca bir espri geldi aklıma, nerde okudum hatırlamıyorum (Cem Yılmaz olabilir). Gençlerle muhabbet ederken birine büyüyünce ne olucağını sormuş o da "astronot olucam" demiş, "Eee o zaman şimdiden zıplamaya başla" demiş bizimki de :)

Astronotu filan bilmem de, bizim en azından kendi uydumuzu fırlatıp bunu yerden idare edebilme ve bu uydudan yararlanabilme kabiliyetini kazanmamız bile benim için yeterli olur diye düşünüyorum. Bu bile çok büyük bilgi birikimi ve para gerektiren bir iş ve gelecekte uzayla ilgili tüm çalışmalara yardımı olacaktır.
0
zekeriya_akyildiz
Dünyaca ülü bir uzay aracı projesi vardı adını tma hatırlamıyorum ama japonlar başlatmıştı gazetelere felan çıktı saçından bir bir tutam teli özel bir kaba koyuyorsun adamlar bunu senden alıp uzaya gonderiyor tabi bunun için bir miktar para ödüyorsun -bu yolla uzay mekiğini bedava getiyorlardı- böyle radiakl projeleride yok. adamlar direkt Biz bunca parayı harcıcaz bakalım olacak insallah, olmazsada bosverin zaten biz onu sizin KDV lerden alıştık ha buarada KDV %99 oldu haberiniz olsun projeye para lazım değilmi? ama gibi şeylerde olur haberiniz olsun. -Bİrde bu zatı muhterem kişiler hangi kurumdan destek alacak Amerikamı? japonyamı? Rusyamı? hangisinden? birde türkiyenin konumu füze/uzaymekiği rampaları için uygunmu? böyle bir çalışma yapılmışmı? yoksa bunlar daha hala düz biyer buluruz olur diyemi düşünüyorlar.
0
FZ

Astronotu filan bilmem de, bizim en azından kendi uydumuzu fırlatıp bunu yerden idare edebilme ve bu uydudan yararlanabilme kabiliyetini kazanmamız bile benim için yeterli olur diye düşünüyorum. Bu bile çok büyük bilgi birikimi ve para gerektiren bir iş ve gelecekte uzayla ilgili tüm çalışmalara yardımı olacaktır.


Bu ayrılan bütçelerle birlikte İTÜ gibi bazı üniversitelerde (Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi) çok yoğun bir araştırma geliştirme faaliyeti başlamak üzere diye biliyorum. Bazı kaynaklardan edindiğim bilgilere göre önce 1.000.000$ gibi küçük bütçeli uydu projeleri denenip, olumlu sonuçlar elde edilirse 15.000.000$ gibi orta bütçeli ve daha ciddi uzay teknolojisi çalışmaları gerçekleştirilecek, amaçlardan biri bu konuda Türkiye'deki kadrolara yayılmış bir "know-how" birikimi oluşturmak.

Bunun yanısıra özel sektörün de önümüzdeki birkaç yıl için de uzay teknolojileri ile ilgileneceği ve çevremizde bu konu ile ilgili bir sürü irili ufaklı şirketin açılacağı da söylentiler arasında. (Yanılmıyorsam Kale şirketler grubu da bu konularla yakından ilgilenen/ilgilenecek kurumlardan birisi).
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Hubble Kör Oldu

conan

Hubble uzay teleskobunun ana kamerası geçen haftasonu devre dışı kaldı. 2002 yılında yerleştirilen ve 3 elektronik kamera, filtreler, ve morötesi, kızılötesi ayrıştırıcılardan oluşan Advanced Camera for Surveys (ACS) modülü Şubat 27'de girdiği güvenli moddan çıkamadı.

Nasa`nın yeni robotu

urxalit

Eğer gelişirse ilginç bir alet olacak. Mekiğin içinde fanlarıyla kendi başına hareket eden bir alet... :)

Linkten detaylarını okuyabilirsiniz, PIII işlemci olacak ve işletim sistemi olarak tabii ki Linux kullanılacak. Robotlar küre şeklinde olacak, mekikteki basınç, sıcaklık, oksijen, karbondioksit gibi belirli şeyleri sürekli ölçecekmiş. LCD ekranı, fanları, kablosuz ağ bağlantısı varmış ve uzaktan kumandalı olacakmış.

Star Wars Episode 4'teki Luke'un gözlerini kapatıp ışın kılıcıyla antrenman yaptığı sahne gözünüzün önüne geldi mi? :)

ZDNet'teki habere buradan ulaşabilirsiniz.

Avrupa Uzay Ajansı Galileo Projesinde Düğmeye Bastı

conan

Avrupa Uzay Ajansi (AUA) bugün yaptığı açıklamayla uzun zamandır konuşulup bir türlü başlanamayan Galileo projesinin start alacağını duyurdu. Galileo projesi şu anda ABD tekelinde olan Küresel Yer Belirleme (GPS) sistemi benzeri bir uydu zinciri. En yakın rakibi GPS'in politik, askeri, ve genel amaçlı kullanıp kısıtlamalarından yakınan Avrupa Birliği uzun zamandır bir türlü kendi arasında anlaşamadığı bu projeyi başlatmada biraz geç mi kaldı acaba?

Başından sonuna kadar gözlemlenen ilk SuperNova

conan

Bir supernova patlamasının başından sonuna görüntülenmesi gerçekten de bilim adamları için görsel bir ziyafet olsa gerek. San Diego Üniversitesi ve Weizmann Bilim enstitüsü bilim adamları dünya üzerinde bu olayı ilk defa görüntüleyen ekip olarak bu zevki derinden tatmayı başardılar :)

Yaklaşık 50 güneş büyüklüğündeki bu supernova'nin patlaması ve içe çöküşünü bu ayki Nature dergisinde yayınlayan ekip, patlamanın ilk anından kara delik oluşumuna kadarki görüntüleri elde ederek bir ilke imza attılar.

Daha fazla bilgi icin:
http://www.sciencedaily.com/releases/2009/03/090323092717.htm
http://www.nature.com/nature/journal/vaop/ncurrenfull/nature07934.html (Parali kayit gerektiriyor)

Bu Sinyal Uzaylılardan Olabilir mi? :)

malkocoglu_2

New Scientist adlı dergiye göre uzayın derinliklerinden gelen açıklanmamış bir radyo sinyali "bir başka gezegendeki uzaylı komşulardan geliyor olabilir". Bu potansiyel iletişim sinyalleri, çoğunluğa tanıdık gelebilecek SETI@Home projesi tarafından yakalandı. SETI@Home, gönüllülerin bilgisayarında screensaver yerine boş zamanlarında sayısal analiz yapmasına imkan veren ve böylece uzaydan gelen sinyal verisini tarayan bir makina haline getirmektedir.

Yahoo! News

Meraklısı için SETI@Home, Fast Fourier Transform denen bir uygulamalı matematik tekniğini kullanıyor.
SETI FFT